UA
RU UA
17 Червня 2024, 12:27
Кузьмін Єгор Тимченко Микола
"Вугілля": історія київського бару із донецькою душею
Репортаж

"Вугілля": історія київського бару із донецькою душею

У 2019 році переселенець з Донецька Вадим Бондаренко відкрив бар «Вугілля» у центрі столиці із незвичним інтерʼєром стилізованим під шахту. Зараз його бізнес — це два бари зі своєю автентикою та команда друзів з Донеччини й Луганщини. Східний Варіант завітав у заклад та поспілкувався із власником про історію бару та його концепцію.

Спочатку зʼявилась назва, а потім концепція

Коли почалась окупація Донецька у 2014 році Вадим Бондаренко навчався на стоматолога на першому курсі у Донецькому медичному університеті. З дому довелося їхати у Харків, проте там не вдалося знайти житло, тож у в той же день хлопець попрямував до Києва. Тут Вадим перевівся до Національного медичного університету імені О.О. Богомольця й продовжив навчання.

вуголь бар київ
Вадим Бондаренко, Фото: Східний Варіант

«Навчаючись в університеті, ми з друзями жили у гуртожитку в самому центрі Києва, біля Європейської площі. Одного дня у соцмережах побачили рекламу, що на вулиці Січових Стрільців відкрився кальянний бар. Ми регулярно там збирались разом та відпочивали, а на пʼятому курсі я влаштувався туди на роботу», — розповідає Вадим Бондаренко.

вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант

До того Вадим пробував працювати асистентом стоматолога за спеціальністю. Проте почавши практику, зрозумів, що хоче розпочати власну справу. 

«На третьому курсі я зрозумів, що мені не дуже подобається вчитись на стоматолога. Батьки ж казали, що треба закінчити справу до кінця. Моє оточення тоді повністю складалось з людей з Донецька та Криму. Я подумав, що у Києві повинен бути острівець Донбасу, куди ти можеш прийти з друзями, згадати дім та побути у рідній спільноті. Тоді у мене зʼявилась ідея відкрити свій заклад. Спочатку в голову прийшла назва “Вугілля”, а вже навколо неї зароджувалась концепція», — каже Вадим Бондаренко.

вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант

Секрет успіху — якісний сервіс

«Я б сказав, що підприємницька риса у мене зародилась ще у підлітковому віці. Мій батько мав бізнес з мʼясними магазинами у Донецьку. Тож я й сам підпрацьовував у нього вантажником, аби заробити гроші на відпочинок влітку в Урзуфі або Бердянську», — пригадує Вадим Бондаренко. 

вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант

Працюючи кальянником та барменом, Вадим все більше був сконцентрований на отриманні досвіду для початку своєї справи. Дізнавався, як працювати з документами, податками, наймати працівників та як правильно продавати алкоголь. У 2019 році він разом із другом та одногрупником вирішив шукати приміщення для оренди й запускати бізнес.

вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант

Перший заклад відкрився біля Арсенальної на Кріпосному провулку, 6, на цокольному поверсі будівлі. Раніше у цьому приміщенні працювала кальянна «Чаша». Вадим каже, що побачивши її інтерʼєр та рівень обслуговування, вони одразу зрозуміли, чому бар продається.

вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант

На старті їм пощастило, адже на першому поверсі працював ресторан «Авокадо», з яким одразу ж розпочалось партнерство. У підвальному приміщенні бару «Вугілля» робили хороший кальян, а їжу можна було замовити з ресторану вище. Для відкриття бізнесу Вадим залучив власні кошти та допомогу від батьків. 

«Головне у наших барах — якісний сервіс»

вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант

Бар стрімко розвивався, зʼявились постійні відвідувачі та відмінна репутація. Секрет успіху полягав у якісному сервісі та асортименті кальянів. Вадим каже, що у 2019 людей не потрібно було дивувати яскравим ремонтом або концептуальністю. Головне — давати відвідувачам хороший продукт та атмосферу.

вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант

Після пандемії коронавірусу Вадим зі своїми двома партнерами вирішили запустити другий заклад, тепер на Оболоні. Відкриття планувалось 1 березня 2022, проте початок повномасштабного вторгнення змінив плани. Перші два місця вся команда жила у барі, аби триматися разом. Вже у травні заклад відновив роботу на запит відвідувачів.

вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант

«Гостей було небагато, як і загалом людей у Києві. Проте це було не єдине випробування — власниця приміщення вирішила продати ресторан “Авокадо”. Оскільки ми були суборендарями, нам довелося шукати нове приміщення. Через декілька місяців приміщення знайшлось. Буквально за рогом того ж будинку! Тепер воно набагато більше, з власною кухнею, баром та, головне, не у підвалі», — каже Вадим.

вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант

З переїздом змінилась й концепція бару. Зараз інтерʼєр закладу стилізований під шахту, на стіні великий мурал із зображенням тунелю шахти, а в кожному куточку можна побачити антикварні лампи, шахтарські каски й багато предметів зі своїми загадками. Вадим каже, що вугілля для кальяну, наче видобувають у шахті, а далі він потрапляє до гостей. Окрім великого асортименту кальяну бар пропонує авторські коктейлі та різноманіття різних кухонь світу.

вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант

«У нашій команді працює молодий й талановитий шеф, який зробив величезне меню. У нас є американська, європейська та азійська кухні. Зараз меню створено так, аби гості могли й поснідати, й пообідати за бізнес-ланчем, й повечеряти під час побачення», — розказує Вадим Бондаренко.

вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант
вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант

У барах «Вугілля» також можна пограти у PlayStation або настільні ігри з друзями або подивитись футбольні матчі. 

вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант

«Ми не женемось за клієнтами з шаленими акціями з безлімітним алкоголем, як роблять деякі інші заклади. Чому? Тому що тоді у барі люди збиратимуться лише, аби напитися. Ми хочемо бути місцем, де можна відпочити. Наша концепція описує цінності команди — це якісний товар за адекватні гроші», — підсумовує Вадим Бондаренко. 

вуголь бар київ
Фото: Східний Варіант

Як дістатися?

Бари «Вугілля» розташовані за адресами: Київ, вул. Інститутська, 25, та вул. Маршала Тимошенко, 21.

Слідкувати за оновленнями та переглянути меню можна в Instagram.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Кузьмін Єгор Тимченко Микола
Поділитись:
17 Червня Понеділок
19:14

У ДТЕК розповіли про відключення електроенергії на 18 червня

19:01

18 червня Пенсійний фонд буде працювати для ВПО Луганщини в Ужгороді

18:35

Досьє Дар'я Писаренко: досьє юристки та волонтерки з Антрациту, яка допомагає ЗСУ

Дар'я Писаренко: досьє юристки та волонтерки з Антрациту, яка допомагає ЗСУ
18:34

Мобілізація Вже 1,5 млн громадян оновили дані через мобільний застосунок Резерв+

18:05

На Покровському напрямку противник вже 32 рази намагався прорвати оборону українських військ

17:42

На обліку в регіонах України перебувають 159 тисяч сімей ВПО, які перемістилися з Луганщини

17:22

Репортаж "Щоб підтримати наших дітей": як у Києві працює торецький хаб "Аліса в країні знань"

"Щоб підтримати наших дітей": як у Києві працює торецький хаб "Аліса в країні знань"
17:20

В окупованому Маріуполі підліток з РПГ поранив трьох дітей

16:47

Псевдоначальниці "відділу у справах дітей" окупованого Маріуполя повідомлено про підозру у колабораційній діяльності

16:25

Луганська ОВА передала дві габаритні вантажівки бійцям Луганського прикордонного загону

15:57

Стартував прийом заявок на вступ до ліцеїв безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання МВС

15:47

На Донеччині через ворожі обстріли минулої доби було знеструмлено понад 10 тисячі абонентів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: