UA
RU UA
05 Червня 2024, 12:40
9591
"Спрощена система вступу" для абітурієнтів з ТОТ: як вона працює
Розбір

"Спрощена система вступу" для абітурієнтів з ТОТ: як вона працює

З 1 червня розпочалася вступна кампанія для абітурієнтів з тимчасово окупованих та прифронтових територій до українських вишів. Процедура вступу проходить за “спрощеною” системою. Що вона передбачає, як відбувається сам процес та які документи потрібні? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете далі у статті.

30 травня у Києві відбулася пресконференція, присвячена “спрощеному” вступу абітурієнтів з ТОТ та прифронтових територій до українських закладів вищої та фахової передвищої освіти. Представники державних органів, українських вишів та громадських організацій зібралися, щоб обговорити цю ініціативу. 

За словами учасників конференції, “спрощена” система існує в Україні з 2016 року. Вони підкреслили, що для української держави важливо показати свою готовність допомагати молоді з цих територій у вступі до вишів країни.

Вступ для абітурієнтів з ТОТ
Фото: ЦГП “Альменда”

“Молодь це не тільки майбутнє, це й сьогодення. І залежно від того контексту, в якому перебуває українська молодь, це впливає на її формування як особистості і як громадянина. Коли ми говоримо про молодь з ТОТ, потрібно розуміти, що вони є заручниками й жертвами окупаційної політики росії. З 2014 року російська федерація залякує та активно просуває наративи, щоб зменшити кількість молодих людей з ТОТ, які хочуть вступати до українських ЗВО. Тому нам зараз дійсно важливо вибудовувати цю комунікацію і можливості. Бо це наші громадяни”, — наголосив керівник відділу інформаційного забезпечення Представництва Президента в АР Крим Євген Бондаренко.

Як працює “спрощена система вступу”?

Система “спрощеного” вступу дозволяє абітурієнтам з тимчасово окупованих територій вступати до вищих навчальних закладів України без українського документа про середню освіту. 

Сам процес передбачає дистанційне оформлення документів. 

Якщо вступник не має документа про повну загальну середню освіту, йому необхідно спочатку скласти державну підсумкову атестацію (ДПА) екстерном з двох предметів — українська мова та історія України. Скласти іспити можна онлайн, за допомогою дистанційної співбесіди з відеофіксацією.

Вступ для абітурієнтів з ТОТ
Фото: ілюстративне / Unsplash

“Уявіть, як важко складати іспити з української мови та історії України для випускника донецької школи, який фактично не мав можливості навчатися цим предмета або вчився онлайн. Це викликало б значні труднощі, якби такі абітурієнти складали іспити на загальних умовах або в рамках НМТ. Тому для них передбачено спеціальну систему, коли вони обирають заклад вищої освіти, де існує так звана “об’єднана школа”, і там вже успішно складають ці два іспити”, — пояснює директорка-координаторка ГО “Донбас СОС” Віолета Артемчук.

Віолета Артемчук
Віолета Артемчук. Фото: “ЦГП “Альменда”

Після успішного складання підсумкової атестації з двох предметів та заповнення Освітньої декларації, абітурієнти переходять до складання фахових іспитів у вибраних ними навчальних закладах. Через складність виїзду з ТОТ наразі іспити можна складати онлайн.

Алгоритм дій для абітурієнтів

Ось детальний алгоритм вступу за “спрощеною”  системою:

  • Якщо у вас немає документа про повну загальну середню освіту, вам потрібно скласти державну підсумкову атестацію (ДПА), як екстерн, з української мови та історії України. 
  • Для складання підсумкової атестації подайте заяву на вступ через освітні центри “Крим-Україна” і “Донбас-Україна”. Вони створені на базі закладів вищої або фахової передвищої освіти, куди ви плануєте вступати. Перелік і контакти освітніх центрів на базі українських вишів можна знайти за посиланням.
  • Після подання заяви освітні центри скерують вас до прикріпленої школи для складання підсумкової атестації. Зазвичай це можливо вже на наступний день після подання заяви або в інші зручні терміни. У разі якщо ви не можете скласти оцінювання очно, це можна зробити дистанційно як індивідуальну співбесіду з відеофіксацією.

Важливо наголосити, що складати підсумкову атестацію можна з початку роботи освітніх центрів (з 1 червня), але не пізніше трьох днів до завершення їхньої роботи (30 вересня).

Вступ для абітурієнтів з ТОТ
Фото: ілюстративне / Thoughtco.com

Які подальші кроки після складання оцінювання?

Для вступу необхідно самостійно подати такі документи до освітнього центру на базі українського вищого закладу, який ви обрали:

  • заяву;
  • сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року або результати національного мультипредметного тесту (за бажанням);
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності);
  • документ, що посвідчує особу, а за його відсутності — свідоцтво про народження; 
  • чотири кольорові фотокартки розміром 3×4 см;
  • документ про освіту державного зразка та додаток до нього;
  • довідку про успішне проходження державної підсумкової атестації (крім випадків звільнення від неї), яка є підставою для участі в конкурсі без подання сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання або національного мультипредметного тесту.
Вступ для абітурієнтів з ТОТ
Фото: ілюстративне / Unsplash

Якщо вступник фізично не може подати документи на вступ, тоді необхідно надіслати на електронну скриньку освітнього центру такі документи:

✅ скановані копії (фотокопії) документів, поданих у попередньому переліку;

✅ фотокартку розміром 3х4 см (1 МБ в електронній формі).

Важливо: довідку про успішне проходження річного оцінювання та державної підсумкової атестації (крім випадків звільнення від неї) освітній центр отримає автоматично. Вступнику не потрібно надсилати її додатково.

Терміни подання заяв

Документи від вступників та вступниць до закладів вищої освіти за кошти державного бюджету будуть прийматись у два етапи.

✅ Основний етап до зарахування на бюджет триватиме з 19 до 31 липня (18:00).

✅ Додатковий етап до зарахування на контракт (із можливістю переведення на вільні бюджетні місця у разі їх наявності) передбачає:

  • приймання заяв — до 23 вересня (за 7 днів до завершення роботи освітніх центрів;
  • проведення вступних іспитів — до 25 вересня (не пізніше ніж за 5 днів до завершення роботи освітніх центрів);
  • оприлюднення рейтингового списку — до 27 вересня (не пізніше ніж за 3 дні до завершення роботи освітніх центрів);
  • зарахування – до 30 вересня (не пізніше дати завершення роботи освітніх центрів).
Вступ для абітурієнтів з ТОТ
Фото: ілюстративне / Freepik.com

Що чекає на вступників і вступниць з ТОТ?

Держава та університети створюють всі необхідні умови, щоб забезпечити вступникам та вступницям з тимчасово окупованих територій можливість отримати якісну вищу освіту, попри складні обставини.

Зокрема абітурієнти з ТОТ можуть розраховувати на:

  • спрощену систему вступу;
  • подачу документів і складання іспитів у режимі онлайн;
  • процедуру, що враховує відсутність українських документів;
  • навчання на бюджеті та стипендію;
  • можливість отримати безплатне місце в гуртожитку;
  • програми міжнародного обміну;
  • диплом, який визнається в країнах Європи та світу;
  • анонімність і супровід під час вступу.

Випускники шкіл з тимчасово окупованих територій мають значні шанси потрапити на бюджетну форму навчання у провідних та престижних університетах України.

Вступ для абітурієнтів з ТОТ
Фото: ілюстративне / Depositphotos

За словами Віолети Артемчук, спеціально для цієї категорії абітурієнтів передбачена особлива процедура зарахування за квотою 2. У кожному закладі вищої освіти виділяється певна кількість місць для них.

Крім того, вступникам та вступницям з ТОТ гарантується надання місць у гуртожитках та отримання соціальних стипендій.

Корисні контакти

Низка громадських організацій, серед яких БФ “Донбас SOS”, “Схід SOS”, “Крим SOS”, “ZMINA”, “Центр громадянської просвіти “Альменда” та Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”, об'єдналися для проведення спільної інформаційної кампанії. 

Ця кампанія спрямована на підтримку абітурієнтів з тимчасово окупованих та прифронтових територій у процесі вступу до українських закладів вищої та фахової передвищої освіти.

Також було створено сайт, де зібрані всі деталі, що стосуються питань вступу.

Вступ для абітурієнтів з ТОТ
Скриншот платформи “Вступ 2024”

Крім того, для безплатних консультацій та супроводу по вступу до українських закладів вищої та фахової передвищої освіти ви можете звертатися за цими контактами:

Гаряча лінія МОН України

0 800 50 44 25

ГО “ЦГП “Альменда”

ГО “Донбас СОС”

ГО “Крим СОС”

  • +38 063 077 16 19
  • +38 096 224 01 23
  • +38 095 277 53 55 (Signal, Telegram, WhatsApp, Viber)
  • [email protected]

БФ «Схід SOS»

  • 0 800 332 614
  • +38 068 827 28 95 (Telegram)
  • +38 095 374 82 70 (Viber) 
  • [email protected]

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Репортаж

Українці зі сходу в Угорщині. Як вони підтримують наших переселенців

Що відбувається

Небезпечні літні табори та військові вишколи. Як окупанти позбавляють дитинства маленьких українців на ТОТ сходу України

Що відбувається

Масова міграція або "дешева робоча сила": як окупанти змінюють демографічну ситуацію на сході України

Досьє

Капіталіна Пасікова: досьє екоактивістки та громадської діячки зі Слов'янська

Що відбувається

Облаштували полігон між двома селами на Біловодщині: як росіяни перетворюють окуповані території на військові обʼєкти

Історія

Апсайклінг як стиль життя: історія переселенки з Донеччини, яка розпочала творчу справу попри виклики війни

Репортаж

"Дбаємо про кожного та кожну": як для бахмутян у столиці працює гуманітарний хаб

Репортаж

Тричі релоковані. Як у Києві працює Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

17 Червня Понеділок
08:59

Росіяни скинули на Селидове ФАБ-500 з УМПК: поранили людину

08:41

Щонайменше 10 людей отримали поранення на Донеччині від російських обстрілів

08:19

Ще 1 080 російських загарбників знешкодили Сили оборони України

16 Червня Неділя
22:44

Обстріл Нової Полтавки на Донеччині: лікарі розповіли про стан поранених

22:33

У "Жовтій стрічці" розповіли про прослуховування мобільного звʼязку українців на ТОТ

21:56

Кількість російських штурмів Часів Яру зменшилась, — ОСУВ "Хортиця"

21:41

Швейцарія має намір обговорити підсумки Саміту миру з росією та Китаєм

21:10

Дітей в окупованому Донецьку змушують збирати книжки для "солдатської бібліотеки"

20:46

Зеленський: присутність росії на другому Саміті свідчитиме про те, що вони вирішили закінчити війну

20:14

Наразі 88 разів армія рф атакувала позиції Сил оборони, — Генштаб

19:09

Зведені окупантами новобудови в Маріуполі вже розвалюються, — міськрада

18:47

Зеленський: росія завтра може розпочати переговори з Україною, якщо вийде з її законних територій

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: