Повернення з депортації. Що робити, якщо вас вивезли до рф?

Окупанти активно вивозять українців на територію своєї країни-агресорки. Багато депортованих українців без зв'язку, грошей, часто без документів, опиняються у віддалених куточках росії без жодних прав. Пояснюємо, що робити, якщо вас примусово депортували.

Щодня сотні українців окупанти вивозять до росії. Загарбники організовують так звані «фільтраційні табори», де цілодобово катують людей, а потім вивозять у найдепресивніші куточки росії. Багато хто з таких «таборів» не повертається.

Фото “Фокус”

Якщо ви не змогли чи не встигли виїхати з окупованих територій, Центр протидії дезінформації при РНБО закликає українців подбати про інформаційну безпеку.

✅ Очистіть телефон та соціальні мережі від провокаційних фото та відео. Йдеться про фото- та відеоматеріали з пересуванням ворожих військ або їхніми звірствами. Цілком всю галерею краще не видаляти, «чистий» телефон також може викликати питання. А ось чати краще видалити повністю.

✅ Перегляньте книгу контактів. Краще видалити якнайбільше номерів, залишити тільки нейтральні. Це допоможе уникнути можливого шантажу та фейкових розсилок рідним з боку окупантів. 

✅ Напишіть та залиште записку з інформацією, відомою вам зараз:

  • у якому напрямку вас везуть;
  • яке авто;
  • час та місце виїзду;
  • приблизна кількість людей з вами.

Записку краще залишити надворі, без прив'язки до адреси.

Якщо ви вже знаходитесь за межами України й не маєте з собою жодного пристрою зв'язку, попросіть у людей, яким ви можете довіряти, про доступ до соцмереж. Напишіть смс із вашими координатами рідним або друзям, які зможуть допомогти.

Не забувайте «чистити» смс зі смартфона після надсилання. Вийдіть із профілю в соцмережі або месенджері, очистіть історію браузера. Так ви убезпечите і себе, і людину, яка вам допомогла.

Що робити, якщо вас вивезли до ОРДЛО?

Повністю дотримуйтесь попередньої інструкції. Видаляйте також будь-які обговорення політики, засудження російської влади та путіна.

Залиште мінімум месенджерів, краще ті, які менше використовуються. Видаліть всі групи новин та канали. 

Перевірте безпечність смартфона. Встановіть паролі на різні програми.

Як правильно користуватися смартфоном під час окупації, читайте у рекомендаціях Держспецзв'язку.

Що робити, якщо вас вивезли до росії?

Намагайтеся не давати в руки окупантам документи та ставити на них позначки.

Намагайтеся не підписувати жодних документів. Найчастіше у так званих «фільтраційних таборах» відбирають паспорти та дають на підпис купу папірців, які забороняють виїзд із російських територій протягом двох років.

Фото «Дзеркало тижня»

Пам'ятайте, що українці не зобов'язані оформляти заяву на тимчасове перебування/біженство чи притулок. Наполягайте, що їдете до родичів, друзів чи знайомих. Якщо такі є, постарайтеся з ними зв'язатися. 

«Це дозволить не вибирати жодного статусу та залишити свої документи цілими. Після прибуття в росію за їхніми законами ви повинні стати на облік (реєстрація за місцем проживання) терміном до 90 днів», — пояснює радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Фото “ТСН”

За його словами, в росії передбачено два статуси для депортованих українців: біженець та укриття від війни. Якщо вас змусили обрати цей статус, то заберуть паспорт, видадуть довідку і це де-факто прив'яже вас до певного регіону та певної роботи. 

«Статус діятиме мінімум рік, і протягом цього періоду ви офіційно не зможете навіть покинути регіон. У глибокій теорії, ви будь-коли за законом можете відмовитися, а росіяни зобов'язані видати назад паспорт, але де ж росія, а де законність», — додає Андрющенко.

Найзручніший варіант — вибратися з росії в країни ЄС. За словами першого заступника голови Департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького, можна вирушити до будь-якої країни, де можете оформити статус на тимчасовий захист, що дозволяє отримати тимчасове житло, пільги та фінансову допомогу. На відміну від росії, в Європі працюють банківські та телефонні картки. Багато країн зараз надають допомогу українцям. Далі вже ваш вибір — залишитися закордоном чи виїхати до України.

Білошицький наводить маршрути виїзду з росії. Найзручніший маршрут через естонський кордон, пропускний пункт Івангород — Нарва. 

  • Можна дістатися до Санкт-Петербурга поїздом, а звідти попуткою або електричкою до Івангорода;
  • З Нарви можна дістатися до Таллінна. Для українців подорож безплатна.

Також у росії можна придбати квиток на автобус Ecolines в Ригу (Латвія) або Вільнюс (Литва).

Як зазначає Петро Андрющенко, з біометричним закордонним паспортом жодних проблем із перетином кордону не виникає. Якщо у вас є тільки паперовий паспорт старого зразка, можна перестрахуватися. Є варіант виїзду з росії до Білорусі, а звідти до Литви. 

«За нашою інформацією, Литва з розумінням ставиться до українців та дозволяє у виняткових випадках перетинати кордон без закордонного паспорта. Другий варіант Грузія. Тут також достатньо нашого паспорта, але можуть виникнути певні проблеми з подальшим поверненням, за інформацією нашого консульства. Проблема пов'язана з ускладненням відновлення закордонного паспорта під час війни», — розповів Андрющенко.

Як повернутися до України?

Ті українці, кого примусово вивезли до росії, мають звернутися до посольств України в інших країнах світу. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ. Важливо повідомити свої дані до найближчого посольства України в сусідніх державах або країнах можливого транзитного проїзду.

Дипломатичні установи мають провести консультативну та консульську допомогу українцям, яких примусово вивезли із рідної країни. Вони забезпечать їхнє повернення в Україну.

Контакти посольств України: 

☎️ в Естонській Республіці

6015 835, +372 5887 4477

пошта: emb_ee@mfa.gov.ua, consul_ee@mfa.gov.ua

☎️ в Латвійській Республіці

+372371 6733 2956

пошта: emb_lv@mfa.gov.ua

☎️ у Польщі

тел.: +48 698 608 837

пошта: consul_pl@mfa.gov.ua

Консульство України у Гданську

тел.: +48 5834 63

пошта: gc_plg@mfa.gov.ua

☎️ у Литві

тел.: 370 5233 0782, +370 6555 0194

пошта: emb_lt@mfa.gov.ua, consul_lt@mfa.gov.ua

☎️ у Фінляндії

тел.:+358 92 289 00 71, +358 92 289 00 72, +358 404719200

пошта: emb_fi@mfa.gov.ua

☎️ у Грузії

тел.: +995 32 231 11 61, +995 32 231 14 54, +995 595 08 22 88

пошта: emb_ge@mfa.gov.ua

☎️ у Вірменії

тел.: +374 1025 6541, +374 7710 0273

пошта: emb_am@mfa.gov.ua

☎️ у Туреччині

тел.: +90 539 550 98 98, +90 312 442 15 93, +90 312 442 16 58

пошта: emb_tr@mfa.gov.ua, consul_tr@mfa.gov.ua

☎️ в Азербайджані

тел.: +994 50 255 75 18, +994 50 255 75 05

пошта: emb_az@mfa.gov.ua

☎️ в Республіці Казахстан

тел.: +7 71 72 57 7025, +7 70 5755 6610

пошта: emb_kz@mfa.gov.ua, consul_kz@mfa.gov.ua

☎️ в Республіці Білорусь

тел.: +375 25 603 11 84, +375 17 28; +375 17 283 19 59

пошта: emb_by@mfa.gov.ua, consul_by@mfa.gov.ua

Последние новости

  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

17 години назад
  • Суспільство

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Олександр Волчанський — активіст, фотограф-анімаліст з Луганська. Відомий своїми фотографіями, на яких закарбував початок війни… Read More

19 години назад
  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.