Соціальна їдальня та хаб. Як волонтери Слов'янська допомагають людям у Львові

Активісти зі Слов'янська, які евакуювалися до Львова, і там не припиняють благодійну діяльність. Відкрили соціальну їдальню та планують організувати хаб для незахищених людей. “Східний варіант” дізнався про подробиці

Волонтерство. Слов'янськ — Львів

Якщо людина вже почала займатися волонтерством та громадською діяльністю, то вона продовжуватиме це завжди й скрізь. Так сталося із волонтерами зі Слов'янська. Члени громадської організації “Єдність чеснот” понад два роки тому організували збір дитячого одягу та роздавали його малозабезпеченим сім'ям Слов'янська та району.

А коли почалося широкомасштабне військове вторгнення росії в Україну, з'явилися нові потреби та завдання.

Ми організували благодійну їдальню у Слов'янську для сімей із дітьми. Ця їдальня і зараз працює за адресою бульвар Пушкіна, 7. Тепер там можуть поїсти не лише діти, а й усі, кого можна зарахувати до незахищених категорій населення”, — розповідає керівник організації Володимир Касаткін.

Зрештою волонтери вирішили евакуюватися з міста. 

Оскільки більшість членів організації — це жінки, то переважна більшість виїхала до зарубіжних країн.

Фото Володимир Касаткін

А керівник та ще два члени ГО перебралися до Львова.

Спочатку було незрозуміло, куди евакуюватися. А до Львова переїхали з тієї причини, що у нас була тісна співпраця з Українською освітньою платформою та командою Будуємо Україну разом. Завдяки цим зв'язкам вдалося переїхати до Львова. І вже тут почали вливатись у громадську діяльність”, — розповідає Володимир.

Фото Володимир Касаткін

Тут “Єдність чеснот” об'єдналися зі Слов'янським благодійним фондом “Допомогти українському народові”. Спільно їм вдалося виграти тендер на оренду великого приміщення у Львові, 88 квадратних метрів. І тепер уже у Львові волонтери облаштовують соціальну їдальню для біженців із дітьми.

Фото Володимир Касаткін

Попутно провели фандрейзингову кампанію, зібрали необхідну суму та купили італійський прес для виготовлення макаронів. Тепер ми робимо макарони для потреб нашої їдальні. Основну частину коштів на оренду та обладнання вдалося зібрати через благодійні внески та отримання грантів. У фінансуванні брало участь багато як організацій, так і окремих людей. Наприклад, прес коштував 120 тисяч гривень. Ми б самотужки не змогли його придбати”, — додає Володимир Касаткін.

Фото Володимир Касаткін

Щодо меню, то це буде повноцінна домашня їжа, запевняє керівник організації.

“Продуктами ми забезпечені повністю. Звичайно, без розкошувань, але буде перша, друга та третя страва. Буде борщ із тушонкою, різні супи. Оскільки запускається виробництво макаронних виробів, то, звісно, ​​будуть різноманітні страви з ними. Я в минулому кухар, тож для мене немає проблеми приготувати страву італійської чи азійської кухні з макаронами чи локшиною”, — розповідає Володимир.

Фото Володимир Касаткін

А надалі волонтери хочуть організувати соціальне підприємство з виробництва макаронних виробів. Наразі шукають можливості закупити обладнання для професійного виробництва макаронів.

Фото Володимир Касаткін

Зараз продукти дорожчають, а ми могли б виготовляти та продавати для малозабезпечених сімей макарони за соціальними цінами. Така можливість є завдяки тому, що соціальні підприємці не сплачують 18% прибуткового податку. Це дасть нам можливість витримувати конкуренцію та не підвищувати ціни”, — пояснює Володимир.

Фото Володимир Касаткін

Не просто їдальня

Офіційно їдальня відкривається 5 липня. Але цим волонтери зі Слов'янська не хочуть обмежуватись. Виношують ідею відкрити хаб для незахищених категорій людей: як переселенців, так місцевих. Він називатиметься хаб інклюзивного волонтерства “Потрібні люди”.

Фото Володимир Касаткін

“Саме поняття інклюзивного волонтерства передбачає залучення таких людей до соціуму. Особливо якщо це люди переміщені. Вони вирвані із життя. Кинули свої домівки, втратили роботу, не знають, як жити далі. Вони кинуті у невідомість, часто просто не знають, куди звернутися по допомогу”, — каже Володимир Касаткін.

Але двері хаба відчинять не лише для переселенців. Як каже Володимир, місцеві жителі похилого віку часто також перебувають на межі виживання. 

Фото Володимир Касаткін

“Тому що війна, бо ціни, проблеми з різними виплатами. Вони також потребують підтримки. І ми залучатимемо їх до суспільного життя, залучатимемо до самодопомоги, допомоги один одному. Наприклад, хтось уміє шити, хтось має навички володіння комп'ютером, хтось ще щось уміє. І ось вони допомагатимуть один одному хто чим може. Плануватимемо для цього певні заходи. Таким чином зберемо коло спілкування людей, які по-справжньому потребують одне одного”, — додає Володимир.

Соціальна їдальня Слов'янських волонтерів у Львові відкриється  5 липня. 

Будь-хто із містян похилого віку, особи з інвалідністю та інші особи, які перебувають у скрутному життєвому становищі, за 50 гривень отримають повноцінний обід із трьох страв домашнього приготування.

Для дітей-переселенців та їхніх батьків харчування буде безплатним.

Подробиці можна дізнатися на сторінці Громадської організації у Фейсбук.

Последние новости

  • Суспільство

Євген Світличний: досьє керівника Лозно-Олександрівської селищної військової адміністрації Сватівського району

Світличний Євген Юрійович родом з Луганщини. Має економічну та юридичну освіту. Працював у банківських установах,… Read More

7 години назад
  • Суспільство

Розвивати національне виховання. Як у Києві працює Освітній хаб "Донеччина

В Україні для переселенців із Донецької області працюють не лише хаби гуманітарної допомоги. З листопада… Read More

8 години назад
  • Війна з РФ

"Дроти висять, світло живе саме по собі": ситуація з електропостачанням на ТОТ сходу України

Мешканці та мешканки тимчасово окупованих територій сходу України цілу зиму потерпали від постійних відключень світла… Read More

10 години назад
  • Війна з РФ

"Крейда" замість ліків: дефіцит медикаментів на тимчасово окупованих територіях сходу України

Окупанти не в змозі забезпечити місцеве населення базовими потребами для виживання. З кожним днем загострюється… Read More

11 години назад
  • Війна з РФ

Позивний "Гаєчка": війна очима військової медикині з Донеччини

35-річна військова медикиня Галина Сєвєріна з позивним «Гаєчка» зустріла 24 лютого 2022 року в Слов’янську.… Read More

15 години назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

Світлана Рибалко — родом зі Словʼянська. Вже понад 18 років вона створює розмальовані шовкові хустки,… Read More

1 день назад

This website uses cookies.