UA
RU UA
14 Серпня 2024, 17:50
"ВідновиДІМ" та "Енергодім": як програми Фонду енергоефективності працюють для мешканців Донеччини
Вікно Відновлення

"ВідновиДІМ" та "Енергодім": як програми Фонду енергоефективності працюють для мешканців Донеччини

Що це за програми? Хто з мешканців Донеччини може ними скористатися? Як це зробити? Та яку допомогу можна отримати? Відповіді на ці та інші запитання дізнався Східний Варіант

Фонд енергоефективності — це державна установа, яка надає інструменти для термомодернізації та відновлення багатоквартирних будинків з ОСББ (Обʼєднання співвласників багатоквартирного будинку). Фонд пропонує українцям для відновлення їхніх домівок наступні програми: «ВідновиДІМ» дає можливість відбудувати будинки, пошкоджені внаслідок російсько-української війни, а завдяки «Енергодім» можна отримати відшкодування витрат на заходи енергоефективності. 

Як працює «ВідновиДІМ»

Програма «ВідновиДІМ» від Фонду енергоефективності пропонує ОСББ отримати грант, який покриє 100 % вартості будівельних матеріалів та робіт. 70 % гранту можна отримати авансом після підписання договору. А залишок — після завершення робіт.

Завдяки цьому учасники програми можуть замінити або відремонтувати вікна, блоки балконних і зовнішніх дверей, відремонтувати пошкоджені фасади й покриття будівель, обладнання дахових котелень та інженерних мереж, провести ремонтно-відновлювальні роботи внутрішнього опорядження в місцях загального користування, забезпечити безперешкодний доступ для маломобільних груп населення — встановити пандуси та підйомники. Однак, Фонд не фінансуватиме витрати на виготовлення проєктно-кошторисної документації, дефектних актів, авторський та технічний нагляди.

Узяти участь у програмі можуть міста, які не є в переліку окупованих чи активних бойових дій. Станом на зараз це Словʼянськ, Краматорськ, Дружківка, Покровськ, Мирноград, Добропілля тощо. Докладний перелік таких територій можна побачити у відповідному наказі.

ВідновиДІМ та Енергодім_04
Зруйнований будинок на Донеччині. Фото: начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін у Telegram

Узяти участь у програмі можуть тільки ОСББ та ті будинки, у яких не пошкоджена механічна стійкість несучих конструкцій. Якщо такі пошкодження є, їх необхідно усунути до участі в цій ініціативі.

Для участі в програмі ОСББ слід провести загальні збори, замовити обстеження будинку, розробити дефектний акт і кошторис, пройти експертизу (якщо вартість проєкту — понад 1 млн грн), вибрати підрядників і укласти з ними договори. Підготувавши необхідні документи, ОСББ подає заявку на участь у Програмі, після схвалення якої Фонд авансом перераховує 70 % гранту. Далі виконуються відновлювальні роботи, після завершення яких ОСББ подає до Фонду відповідну заявку. Схваливши її, Фонд компенсує решту гранту — 30 %.

«З 22 березня 2024 року був збільшений граничний розмір гранту, який ОСББ може отримати на один об’єкт відновлення (будинок або частину будинку, у разі, якщо в будинку створено більше одного ОСББ), — із 7,9 млн грн до 8 млн грн. Як і раніше, загальна сума гранту за проєктом складається із сум першого та другого траншів (70 % і 30 % відповідно)», — розповідає технічний директор Фонду енергоефективності Дмитро Сирих.

Після подання заявки на участь, Фонд перевіряє її. Якщо заявка схвалена, ОСББ отримає відповідне повідомлення. Перший транш гранту (70 %) виплачується протягом 15 робочих днів із моменту відправлення ОСББ такого повідомлення. Така ж процедура відбувається і після завершення будівельних робіт. ОСББ подає про це заяву до Фонду, і якщо вона схвалена, ОСББ отримає повідомлення, а протягом 15 робочих днів після цього — другий транш гранту (30 %). Якщо Фонд має до документів додаткові запитання, він надішле їх на доопрацювання з коментарями.

ВідновиДІМ та Енергодім
Приклад відновлення будинку у Миколаєві за програмою “ВідновиДІМ”. Джерело: Фонд енергоефективності у Facebook

Зараз у роботі Фонду енергоефективності близько 700 проєктів за програмою «ВідновиДІМ», розповідає Дмитро Сирих. Усього понад 62 тисячі домогосподарств уже стали учасниками, з них понад 14 тисяч — мешканці вже відновлених будинків. Водночас із Донецької області Фонд не отримав ще жодної заявки на відновлення будинків, пошкоджених унаслідок військової агресії росії.

«Пошкоджені та знищені внаслідок російської військової агресії житлові будинки сьогодні — одне з найбільш “болючих” питань, яке гостро стоїть у країні. За нинішніх умов в Україні будь-хто в будь-який момент може опинитись без даху над головою. Але попри все українці прагнуть повертатись у свій дім. І сьогодні обов’язок кожного українця дбати про відновлення будівель, житла, України в цілому, не даючи шансів ворогу на знищення нашої держави. Саме із цією метою в листопаді 2022 року Фонд енергоефективності за фінансової підтримки Європейського Союзу запустив Програму “ВідновиДІМ” і нині продовжує її реалізацію. Це можливість для людей повернутися у свій відновлений дім», — каже Дмитро Сирих.

Дізнатися більше про програму «ВідновиДІМ» можна на офіційному сайті Фонду

Контакти супроводу:

+38 044 222–95–90

+38 044 344–28–36

[email protected]

Як працює «Енергодім»

«Енергодім» — це програма енергомодернізації багатоповерхівок, яка дає можливість скоротити у них споживання енергоресурсів до 50 %, відповідно зменшити платіжки на комунальні послуги та покращити комфорт проживання.

Дмитро Сирих розповідає, що такого результату можна досягти виконавши комплекс робіт, визначених за результатами енергоаудиту будинку. Серед найбільш поширених заходів — заміна або модернізація системи опалення будинку, комплекс робіт із теплоізоляції конструкцій будівлі, заміна вікон, балконів, зовнішніх дверей, облаштування тамбурів тощо. За умовами програми, Фонд надає ОСББ гранти в розмірі до 70 % на компенсацію вартості таких проєктів.

«Фактично робоча версія цієї програми з’явилася у 2020 році, а після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України програма “‎Енергодім” суттєво трансформувалася, була адаптована до умов воєнного часу та працювала й досі працює в спрощеному варіанті. Наразі реалізувати комплексні енергоефективні проєкти у своїх будинках можуть ті ОСББ, які стали учасниками Програми до повномасштабної війни. Іншим Фонд пропонує рухатися до комплексної енергомодернізації будинків покроково — брати участь у Програмі “‎Енергодім” за спрощеним пакетом “А” (Суперлегкий), а потім реалізувати енергоефективні заходи за спрощеною процедурою по пакету “Б”», — розповідає Дмитро Сирих.

ВідновиДІМ та Енергодім
Приклад тепломодернізації будинку у Вінниці за програмою “Енергодім”. Джерело: Фонд енергоефективності у Facebook

Прийом заявок за спрощеним пакетом «А» Фонд енергоефективності розпочав у липні 2023 року. Цей пакет містить один обов’язковий захід — встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту (ІТП). За необхідності можна впровадити інші заходи з модернізації внутрішньої системи опалення, заміну вікон, дверей тощо. Це перші важливі кроки до комплексної енергомодернізації будинку, які дозволяють зменшити споживання енергоресурсів — до 30 %.

З 29 липня 2024 року Фонд енергоефективності розпочав прийом заявок за спрощеною процедурою по пакету «Б». ОСББ, які вже реалізували заходи пакета «А», можуть подавати заявки та отримувати до 70 % гранту на утеплення фасаду та даху. Це дасть змогу отримати до 50 % економії енергії після реалізації проєкту.

«До нової версії пакета “Б” входять такі заходи, як утеплення стін та утеплення дахів — обов’язкові заходи. ОСББ може вибрати один із цих заходів або реалізувати обидва. За потреби в рамках цього пакету можна виконати такі заходи, як заміна віконних та балконних блоків у місцях загального користування, та заміна зовнішніх дверей або облаштування тамбура зовнішнього входу», — пояснює технічний директор.

Скористатися програмою можуть мешканці тих міст Донеччини, які не є в переліку окупованих чи активних бойових дій. Дмитро Сирих каже, що до повномасштабної війни Фонд отримав 24 заяви з Донецької області на участь в «Енергодомі». Проте досі, на жаль, жоден із проєктів не був реалізований.

Усього станом на сьогодні за програмою реалізується близько 300 проєктів, близько 380 вже частково або повністю реалізовані.

Участь у програмі передбачає три основні етапи. Насамперед потрібно провести підготовчі роботи (енергоаудит, загальні збори тощо). На другому етапі — розробити проєктну документацію та провести її експертизу. Третій етап — будівельно-монтажні роботи та перевірка виконаних робіт.

Дізнатися більше про програму та подати заявку на участь можна за посиланням.

Контакти супроводу:

+38 044 222–95–90

+38 044 344–28–36

[email protected]

***

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Вікно Відновлення

"ВідновиДІМ" та "Енергодім": як програми Фонду енергоефективності працюють для мешканців Донеччини

Історія

“Вступ у виш України — це єдине, що давало надію на майбутнє”: історія хлопця з тимчасово окупованої частини Донеччини

Історія

Відновлення правди. Козацька історія Маріуполя

Аналітика

Люди як основний капітал відновлення або як повернути мігрантів і переселенців на території сходу України

Історія

Відновлення правди. Дисидентство Донеччини та Луганщини

Історія

"Працювати та отримувати задоволення від роботи": як родина з Краматорська відкрила бізнес на Полтавщині

Що відбувається

Захмарні ціни та скандали: як окупанти насаджують маріупольцям шкільну форму

Ексклюзив

"Тут ми обирали згущенку дитині, а тут у дружини вже закривавлена голова": місцеві жителі розповіли, як росіяни обстріляли супермаркет у Костянтинівці

14 Серпня Середа
20:09

Російська армія вкотре обстріляла Лиманське лісництво

19:37

У 10-кілометровій зоні від лінії фронту на Донеччині залишається близько 1,5 тисячі дітей, — Філашкін (відео)

19:24

Подоляк назвав 4 політичні цілі військової операції на Курщині

18:57

Скид з "Вампіра" луганських прикордонників відправив у політ російського окупанта (відео)

18:49

Ще 175 жителів Донеччини відправилися в евакуацію на Рівненщину (фото)

18:22

Від завтра у Новогродівці на Донеччині комендантська година триватиме 20 годин

17:59

Конгресмени й сенатори США підтримують запит України зняти обмеження на використання далекобійної зброї

17:50

Українська влада може створити військові комендатури на Курщині (відео)

17:50

Вікно Відновлення "ВідновиДІМ" та "Енергодім": як програми Фонду енергоефективності працюють для мешканців Донеччини

"ВідновиДІМ" та "Енергодім": як програми Фонду енергоефективності працюють для мешканців Донеччини
17:27

Жителя Донеччини засудили до довічного ув'язнення за вбивство 2 пенсіонерів і розбійний напад

16:58

Сьогодні кількість боїв на фронті зросла до 106: на Покровському напрямку найгарячіше

16:50

Українські військові сформували "санітарну зону" на території Курської області рф

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: