UA
RU UA
11 Червня 2024, 18:13
Сертифікати та ваучери: як мешканці Донеччини можуть безплатно навчитися нових професій чи підвищити кваліфікацію
Актуально

Сертифікати та ваучери: як мешканці Донеччини можуть безплатно навчитися нових професій чи підвищити кваліфікацію

Що таке сертифікат та ваучер на навчання? Чим вони відрізняються? Як їх отримати? І яких професій можуть навчитися мешканці Донеччини? Відповіді на ці питання вже в матеріалі.

Жителі Донецької області, які зареєстровані в службі зайнятості як безробітні, можуть отримати сертифікат на навчання та здобути нову професію з перспективою подальшого працевлаштування. Працевлаштовані громадяни та громадянки водночас можуть скористатися ваучерами, щоби перевчитися або підвищити робочу кваліфікацію. Вартість сертифікатів та ваучерів відшкодує служба зайнятості. Докладніше про все дізнався Східний Варіант.

Сертифікати на навчання: що це і як отримати

Десятки тисяч працездатних людей виїхали з Донецької області через повномасштабну війну, бізнеси зачинилися або релокувалися до безпечніших регіонів, промислові підприємства зменшили потужності, а деякі й зовсім зруйновані російськими обстрілами. Тому питання працевлаштування є гострим для Донеччини. Для того, щоб розв’язати цю проблему, обласна служба зайнятості пропонує можливості для професійного розвитку як безробітним, так і працевлаштованим жителям регіону.

Особи, які перебувають на обліку служби зайнятості як безробітні, можуть скористатися сертифікатом для навчання, здобути нову професію або підвищити кваліфікацію. Іншими словами, сертифікат — це документ, який дає право на безплатне професійне навчання.

мешканці Донеччини можуть безплатно навчитися
Фото: Донецька обласна служба зайнятості

Роботодавець може повідомити службу зайнятості про потребу у співробітниках конкретної спеціалізації. Якщо такої людини немає на обліку служби зайнятості, її фахівці пропонуватимуть безробітним, які стоять на обліку, пройти перенавчання за сертифікатом. Або ж фахівці служби зайнятості самостійно аналізують ринок праці та визначають, яких спеціалістів зараз не вистачає. Відповідно до цього і пропонують безробітній людині перенавчитися на нову професію.

Тому отримати сертифікат можна не на будь-яку професію, яку захоче безробітна людина. Навчання відбувається державним коштом, тому й покриватиме ті спеціальності, які найбільш необхідні в регіоні.

«Людина може обрати заклад, у якому вона бажає навчатися. Хочемо відзначити, що ми співпрацюємо та укладаємо договори тільки з тими навчальними закладами, які мають державну ліцензію. Тобто з державними. Після ми укладаємо договір із людиною і тим закладом, який вона обрала», — розповідає виконуюча обов’язки директорка Донецької обласної служби зайнятості Наталя Адамова.

Наталя Адамова

Сертифікат покриває вартість навчання на 30280 гривень (10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб). Якщо навчання вартуватиме більше, то різницю доведеться покрити людині. 

Якщо навчання відбуватиметься в іншому місті, людина може отримати сертифікат на проживання, який не повинен перевищувати 15 140 гривень (5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб). На ці гроші людина зможе винаймати кімнату в гуртожитку. Окрім цього, вона зможе отримати компенсацію за проїзд. Для цього всі квитки чи проїзні документи необхідно здати до служби зайнятості.

Саме навчання може бути очним, дистанційним, індивідуальним чи дуальним.

«У нас є сьогодні нестача працівників. Не секрет, що багато чоловіків пішли на війну, й обличчя безробітної особи сьогодні — це жіночі обличчя. Ми видаємо сертифікати на навчання в таких галузях, як деревообробка, металообробка, будівництво, сільське господарство, торгівля, автомобільний транспорт. Підвищити кваліфікацію можна в сільському та лісовому господарстві, харчовій промисловості, транспорті, кулінарії, ремонт машин та устаткування, виробництво одягу тощо», — розповідає Наталя Адамова.

Професії, які покриваються сертифікатом, є найбільш затребуваними в Донецькій області. Наталя Адамова пояснює, що сертифікат не зможуть видати, наприклад, на навчання в області юрисдикції чи економіки. Тому що такі спеціалісти зараз є на обліку служби зайнятості. Та якщо людина обґрунтовує свій вибір професії майбутнім підприємництвом, що дасть області додаткові робочі місця, то зможе отримати сертифікат.

мешканці Донеччини можуть безплатно навчитися
Фото: Донецька обласна служба зайнятості

Наталя Адамова наводить приклад із перукарем. Зараз таких фахівців вистачає в Донецькій області. Та якщо людина захоче вивчитися на перукаря з подальшим відкриттям власного бізнесу, то зможе отримати сертифікат.

Навчання може тривати до року. Зрозуміло, що роботодавець очікуватиме фахівця якомога скоріше.

Людина має працевлаштуватися до роботодавця, якщо з ним було укладено договір, протягом 15 календарних днів після завершення навчання. Якщо людина бажала відкрити власне підприємництво, вона має це зробити протягом 30 календарних днів.

З початку 2024 року 1300 мешканців Донеччини отримали такі сертифікати. Майже 500 з них — це вимушені переселенці. 89 % людей, які пройшли навчання, змогли працевлаштуватися.

Як отримати сертифікат?

Сертифікат на навчання можуть отримати особи, які є на обліку служби зайнятості та мають статус безробітних. Тому фахівці служби, якщо вбачатимуть потребу, самостійно запропонують людині таке навчання за сертифікатом.

За додатковими питаннями мешканці Донеччини можуть звернутися за контактами:

e-mail: [email protected]

call-центр: 0–800–33–61–67

Ваучер на навчання для працевлаштованих: як отримати

Якщо людина не має статус безробітної, або працевлаштована, то може отримати ваучер на навчання новій професії або для підвищення кваліфікації. Сума ваучеру 30280 гривень, як і у випадку із сертифікатом. Якщо вартість навчання буде більше, то різницю, знову ж таки, доведеться сплатити людині.

мешканці Донеччини можуть безплатно навчитися
Ілюстративне фото з відкритого доступу

Пройти навчання можна за 124 професіями в закладах освіти, підприємствах, установах та організаціях, які мають ліцензію на освітню діяльність. Зокрема, за спеціальностями інженера з охорони праці, психолога, електрозварника, кухаря-кондитера, охоронника, водія, лицювальника-плиточника тощо.

✅ Хто може отримати ваучер

  • Люди віком від 45 років та робочим стажем не менше 15 років. При цьому вони:

· мають професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту;

· не досягли встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку;

· не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітний

· не проходили протягом останніх трьох років перепідготовку коштом Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;

· не отримували ваучер раніше.

  • Учасники або учасниці бойових дій, які:

· мають документ учасника бойових дій;

· мають професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту;

· не досягли встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку;

· не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітний;

· не проходили протягом останніх трьох років перепідготовку коштом Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;

· не отримували ваучер раніше.

  • Особи з інвалідністю.
  • Внутрішньо переміщені особи:

· для яких відсутня підходяща робота.

· які мають професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту;

· які не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;

· які не проходили протягом останніх трьох років перепідготовку коштом Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;

· які не отримували ваучер раніше.

  • Звільнені з військової служби.
  • Особи зі встановленим фактом позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.
  • Особи, які отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання в період воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях під час служби, трудової та іншої діяльності, проживання на відповідній території.
мешканці Донеччини можуть безплатно навчитися
Ілюстративне фото. Джерело: zpls.in.ua

❌ Не можуть також отримати ваучер особи, які:

  • є зареєстрованими безробітними;
  • не працюють, але на дату подання заяви для них є підходяща робота;
  • проходили протягом останніх трьох років перепідготовку коштом Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;
  • не мають професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти.

Якщо у 2021 році Донецька обласна служба зайнятості видала 41 ваучер, то у 2023 році — 1101. Цього року за 5 місяців роботи видано вже 320 ваучерів. Зріст попиту Наталя Адамова пов’язує з повномасштабною війною та зміною ситуації на ринку праці.

мешканці Донеччини можуть безплатно навчитися
Фото: Донецька обласна служба зайнятості

«Ми й надалі будемо працювати із цим питанням. Освіта — дуже важливий важіль для того, щоби бути цікавим для роботодавців. Ми завжди кажемо нашим клієнтам, що один диплом — це добре, а коли їх декілька — це зробить вас більш затребуваними та сильними на ринку праці», — каже Наталя Адамова.

Як мешканцям Донеччини подати заявку на ваучер?

Подати заявку на отримання ваучера можна онлайн на сайті Державної служби зайнятості або звернувшись безпосередньо до центру зайнятості.

Для отримання ваучера на навчання особа подає центру зайнятості заяву та відповідний пакет документів: паспорт громадянина України, РНОКПП, довідка ВПО (для переселенців), документ про освіту.

За додатковими питаннями мешканці Донеччини можуть звернутися за контактами:

***

Цей матеріал виданий завдяки програмі «Український фонд швидкого реагування», що втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю громадської організації «Східний Варіант» і не обов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
11 Червня Вівторок
18:13

Актуально Сертифікати та ваучери: як мешканці Донеччини можуть безплатно навчитися нових професій чи підвищити кваліфікацію

Сертифікати та ваучери: як мешканці Донеччини можуть безплатно навчитися нових професій чи підвищити кваліфікацію
17:55

Поліцейські парамедики рятували людей після нічного удару ворога авіабомбою по житловому сектору у Костянтинівці (відео)

17:20

У Берліні розпочалася Ukraine Recovery Conference 2024: команда "Вікна Відновлення" працює на конференції (фото)

16:57

На Краматорському напрямку кількість ворожих штурмів зросла до дев’яти

16:52

Ексклюзив Третій рік життя в окупації: що відбувається в Половинкиному на Луганщині

Третій рік життя в окупації: що відбувається в Половинкиному на Луганщині
15:59

Українські воїни-зенітники показали, як збили російський Су-25 (відео)

15:30

Шольц назвав умову запрошення росії за стіл переговорів

15:25

На Донеччині через ворожі обстріли минулої доби було знеструмлено 5,7 тисячі абонентів

14:57

Окупована Кремінна залишилася без світла: що відомо

14:38

У ЗСУ заперечили окупацію Іванівського поблизу Часів Яру

13:59

Сили оборони на сході вдруге за тиждень знищили рідкісну російську САУ "Тюльпан"

13:43

Російські окупанти активізувалися на Лиманському напрямку

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: