Чек-лист: 11 справ, які потрібно встигнути зробити в Маріуполі, поки не похолодало

Зробити нові фото у моря, віддати данину поваги воїнам-визволителям, переосмислити скульптуру «Протистояння»... у нас багато планів на вихідні ;)

До Дня міста в Маріуполі відкрили кілька нових об'єктів, які дуже полюбилися маріупольцям з першого дня. Безперечні фаворити — пірс на міському пляжі та нова площа Свободи з фонтаном і сквером.

«Східний варіант» підготував чек-лист: що потрібно обов'язково встигнути зробити в приморському місті до настання холодів.

Випити гарячий напій біля моря

На пірсі є кілька закладів, які подають каву або чай, але ви можете взяти гарячий напій з дому в термосі й затишно розміститися на одній з лавок, що розставлені по периметру пірса або на фуд-корті пірса.

Погодувати птахів

Пірс став настільки відвідуваним, що тепер в солоній воді Азовського моря біля пірса плавають не тільки чайки, а й дикі качки, яких містяни годують хлібом.

Орнітологи ж радять годувати птахів не хлібом, а зерновими культурами, сиром або вареними овочами, щоб не нашкодити.

Фото: Татьяна Жук, ВВ

Порибалити

До реконструкції на пірсі завжди було багато рибалок, зараз частина з них рибалить на старому пірсі, а частина — повернулася на реконструйований.

Маріупольці скаржилися, що на новому пірсі любителі риболовлі не прибирають після себе, але інші городяни оскаржували цю заяву, запевняючи, що рибалки завжди наводять лад.

Якщо ви любитель риболовлі, потрібно обов'язково встигнути порибалити на пірсі до кінця сезону. Табличок, які забороняють риболовлю, на пірсі немає.

Влаштувати фотосесію в «золоту годину»

Новий пірс — благодатне місце для різних фотографій. Кращий час для фотографій — це так звана «золота година».

Вона буває два рази на добу: першу годину після світанку й останню перед заходом сонця. Точний час сходу і заходу сонця можна дізнатися в мережі.

Фото: Андрей Болотнов

Крім того, останній тиждень маріупольці відзначають незвичайний туман в низині на березі моря. З такими погодними умовами теж можуть вийти цікаві знімки.

Нещодавно маріупольський фотограф Андрій Болотнов опублікував фото, де дівчина прокидається на пірсі в затишній ковдрі, а потім п'є каву зустрічаючи світанок.

Пробігтися під арковим фонтаном, загадавши бажання

Світлодинамічний пішохідний арковий фонтан на площі Свободи увійшов в «Книгу рекордів України», як найбільший. Його довжина — 36 метрів, ширина — 7,5 метрів.

Новий рекорд України зафіксовано в категорії «Будівництво, розміри».

У листопаді фонтани в місті зазвичай відключають через зниження температури повітря. Але ви ще можете встигнути пробігтися під фонтаном, загадавши бажання. Для цього краще надягти взуття, що не промокає — не так страшно намочити від струменів фонтану, як наступити в калюжу.

Вшанувати пам'ять воїнів-визволителів

У сквері біля площі Свободи встановили новий пам'ятник у вигляді герба України з дубовим листям. Листя символізують загиблих воїнів, їхню долю.

Зубцями стікають струмені води, як сльози за загиблими.

Щоб віддати данину поваги воїнам, до пам'ятника можна принести квіти.

Фото: Татьяна Жук, ВВ

Переосмислити скульптуру «Протистояння»

Скульптура «Протистояння» відомого українського скульптора Олексія Золотарьова прибула до Маріуполя з Києва. Вона кілька місяців простояла біля колишнього пам'ятника Леніну в Києві на бульварі Шевченка.

За задумом автора, скульптура символізує протистояння минулого з майбутнім. Маріупольці поки що сприймають скульптуру неоднозначно, але охочих зробити знімок біля «Протистояння» завжди багато.

Фото: Татьяна Жук, ВВ

Прокатати дитину на тарзанці

У сквері є великий дитячий майданчик з гойдалками, каруселями й багаторівневими площами для лазіння.

Найбільше уваги привертає тарзанка — батьки з дітьми шикуються в чергу, щоб кілька разів покататися з вітерцем більше ніж на 20 метрів.

Намалювати власного дельфіна

У нової площі є можливості для інтерактиву. За допомогою програми на смартфоні можна намалювати власного дельфіна і запустити його в «плавання» по площі. Для цього потрібно просканувати QR-код, який після 18:00 проєктується на площу.

Фото: Николай Каблука

Щоб дельфін був більш персоналізованим, ви можете вибрати його колір і професію. Після цього його проєкція з'являється на площі серед інших дельфінів. Ця система працює тільки в темний час доби.

Фото: Николай Каблука

Більше дізнатися про кожну область України

На площі встановлено 25 конструкцій, увінчаних голубами, за числом 24 областей України та АР Крим.

Кожен голуб різний: має різний градус розмаху крил і унікальний візерунок вишивки на крилах, що символізує різноманітність української культури в різних областях.

Якщо просканувати QR-код на опорі, можна детально почитати про одну з областей України.

Фото: Татьяна Жук, ВВ

Пообідати в фуд-холі

У новому фуд-холі є шість павільйонів з різноманітним меню — від японських суші до грецьких чебуреків.

Також є окремий бар, де наливають напої, в тому числі й алкогольні. Пообідати можна прямо всередині фуд-холу. Не забудьте перед цим помити руки й скористатися антисептиком.

Нагадаємо, що під час прогулянок містом необхідно дотримуватися дистанції 1,5 метра один від одного, носити маску, часто мити руки не менше 30 секунд або хоча б обробляти санітайзером, якщо немає можливості помити

Последние новости

  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

13 години назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

18 години назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

19 години назад

Повстати з руїн. Як у Краматорську ремонтують будинки, постраждалі від російських обстрілів

Які багатоквартирні будинки зараз відбудовують у Краматорську? Які саме ремонтні роботи проводять? Та чи зможуть… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Олексій Горленко: досьє волонтера з Лисичанська, який допомагає переселенцям і військовим

Олексій Горленко — волонтер з Лисичанська, двічі переселенець. До 2014-го жив у Довжанську (Свердловськ), що… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Чекаємо своїх: яку допомогу українці можуть отримати після виїзду з ТОТ

Після виїзду з тимчасово окупованих територій українці та українки можуть розраховувати на ряд підтримки та… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.