UA
RU UA
24 Липня 2024, 14:03
Тут і зараз. Як Український ветеранський фонд допомагає ветеранам та ветеранкам
Важливо

Тут і зараз. Як Український ветеранський фонд допомагає ветеранам та ветеранкам

Як ветерани та ветеранки можуть отримати психологічну та юридичну допомогу? За якими напрямками їх проконсультують? Та куди потрібно звертатися? Відповіді на ці та інші питання Східний Варіант дізнався в представників Українського ветеранського фонду.

Український ветеранський фонд є структурою Міністерства в справах ветеранів, яка надає різні види допомоги ветеранам, ветеранкам та членам їхніх сімей. Один із напрямків фонду — це робота Гарячої лінії кризової підтримки, на якій можна оперативно отримати психологічну та юридичну консультацію. 

Понад 30 тисяч дзвінків на гарячу лінію за увесь час роботи

Основна задача Українського ветеранського фонду (УВФ) — допомагати ветеранам, ветеранкам та членам їхніх сімей. Для цього існує багато проєктів. Серед них навчальні онлайн-курси, стипендії, програми підтримки ветеранського бізнесу та працевлаштування тощо. 

Один із проєктів фонду — Гаряча лінія кризової підтримки, на якій ветерани та ветеранки можуть отримати психологічну та юридичну допомогу. Вона запрацювала в червні 2022 року завдяки програмі Українського Фонду Швидкого Реагування, яку втілює IREX  за підтримки Державного департаменту США.

«Ветерани та ветеранки телефонують на Гарячу лінію тоді, коли відчувають емоційну кризу.Вони можуть телефонувати цілодобово й отримати підтримку, стабілізацію, пояснення, що з ними відбувається, рекомендації. Для цього на лінії працює 14 фахівців», — розповідає головний психолог Гарячої лінії кризової підтримки Олександр Чаморсов.

Олександр Чаморсов

Пан Олександр теж є ветераном. Він ділиться, що після повернення із зони бойових дій йому було дуже важко адаптуватися. Здавалося, що світ навколо змінився і став ворожим. Насправді ж змінився Олександр.

«Мене часто накривало емоційними хвилями. Це могло бути вночі, коли я не міг ні з ким поділитися. Бо, по-перше, не хотів нікого турбувати, а по-друге, не знав, до кого можна із цим піти. Якби тоді вже існувала ця лінія, то я, мабуть, прочитав про неї та зателефонував би. Бо це анонімно, це в будь-який час доби», — каже психолог.

Олександр прийшов працювати на лінію консультантом, а згодом став головним психологом. Зараз на лінії працює 14 психологів та психологинь. Усі вони проходили навчання з кризової допомоги та підтримки. Періодично вони проходять додаткове навчання, щоб покращувати навички.

«Родзинкою» Гарячої лінії, розповідає пан Олександр, є групи підтримки, які дають можливість побути серед людей зі схожим досвідом, в атмосфері розуміння та прийняття. Вони працюють за трьома напрямками: група підтримки ветеранів та членів їхніх родин, група підтримки й «лагідного» супроводу у втраті, група підтримки для українців та українок, які втратили найближчих унаслідок російсько-української війни, за 8-кроковою програмою, розробленою Центром психологічної підтримки для людей, які втратили близьких. Групи підтримки відбуваються у м. Київ, а також онлайн у Zoom для українців з інших міст.

Дізнатися більше про групи підтримки та зареєструватися на зустрічі можна за посиланням.

Український ветеранський фонд
Ілюстративне фото з відкритих джерел

Серед запитів, з яким ветерани та ветеранки звертаються до психологів Гарячої лінії, є адаптація до цивільного життя, інтеграція в суспільство після повернення із зони бойових дій, консультації з приводу особистісних відносин. Цивільні мешканці та мешканки також телефонують на Гарячу лінію, щоби проконсультуватися з приводу власного стану та відчуттів під час повномасштабної війни. Особливо, після масових обстрілів.

«Люди можуть думати, що звертатися соромно, що “я сильна людина, я зможу із цим впоратися”. Або “якщо я звернуся до психолога, то значить, що в мене не все добре з головою”. Але ми намагаємося пояснити, що звернення за допомогою та підтримкою — це не прояв слабкості, це прояв сили. У наш час дуже важливо мати таку підтримку. Те, що я звернуся до психолога, не означає, що зі мною щось не так. Це лише означає, що я хочу тримати своє ментальне здоровʼя в порядку», — пояснює пан Олександр.

Додатково на Гарячій лінії кризової підтримки працюють юристи, які допомагають у вирішенні багатьох юридичних питань ветеранам, ветеранкам та членам їхніх сімей. Найпоширенішими послугами наразі є письмові консультації за запитами, подання адвокатських запитів, підготовка різних документів із метою їхньої наступної подачі до відповідних органів тощо.

«Найпоширенішими темами, з якими  звертаються ветерани, ветеранки та члени їхніх сімей на Гарячу лінію, є соціальні гарантії та пільги для ветеранів та сімей загиблих, порядок надання статусів ветеранів та довідок, засоби реабілітації, отримання одноразової грошової допомоги пораненим та інвалідам унаслідок проходження військової служби, розшук людей, отримання посвідчення члена сімʼї загиблого, призначення та перерахунок пенсії, проходження лікування за кордоном тощо», — розповіли Східному Варіанту в Українському ветеранському фонді.

Зараз з Українським ветеранським фондом співпрацює 4 експерти-юристи, двоє з яких мають статус адвоката.

«Юридичні консультації ми надаємо в межах проєкту, що реалізується завдяки програмі “Український Фонд Швидкого Реагування” IREX. З березня 2024 року і станом на середину липня 2024 року, відколи реалізується цей проєкт, юридичну допомогу отримали близько 750 осіб».

Український ветеранський фонд
Ілюстративне фото. Джерело: Укрінформ

Юристи Українського ветеранського фонду можуть або одразу проконсультувати людину, що зателефонувала на Гарячу лінію, або додатково надати письмову консультацію у випадку складного кейсу.

«Все залежить від складності питання. Іноді особі, яка звернулася до наших юристів, буде достатньо відповіді, що надається в телефонному режимі. У складних кейсах ми беремо адресу електронної пошти, щоб направити письмову консультацію, що буде містити відповіді на питання та алгоритм дій у відповідній індивідуальній ситуації. Якщо стане зрозуміло, що необхідно це питання супроводжувати надалі, то фіксуємо його та передаємо в роботу відповідному експерту для більш ґрунтовного вивчення та супроводу».

Як отримати психологічну допомогу?

  • Зателефонуйте на номер 0 800 33 20 29.
  • Повідомте, що вам потрібна психологічна підтримка.
  • Психолог або психологиня вислухає вас та допоможе пережити складні моменти й подолати кризу.

Як отримати юридичну допомогу?

  • Зателефонуйте на номер 0 800 33 20 29.
  • Повідомте, що вам потрібна юридична консультація.
  • Юрист або юристка вислухає вас і допоможе розвʼязати вашу проблему.
  • Або залиште запит у формі, скориставшись офіційним сайтом.
  • Зазначте свої особисті дані, контакти та опишіть суть звернення.
  • На вказану вами електронну адресу юристи надішлють відповідь на ваш запит.

Залишити заявку можна за посиланням.

Дізнатися більше про роботу Українського ветеранського фонду можна на сайті.

***

Цей матеріал виданий завдяки програмі «Український фонд швидкого реагування», що втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю громадської організації «Східний Варіант» і не обов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
24 Липня Середа
14:03

Важливо Тут і зараз. Як Український ветеранський фонд допомагає ветеранам та ветеранкам

Тут і зараз. Як Український ветеранський фонд допомагає ветеранам та ветеранкам
14:01

В окупованому Маріуполі "відновлений" росіянами асфальт пішов тріщинами, — міськрада

13:44

На ТОТ Луганщини липневі лісові пожежі завдали шкоди на 36,5 мільярдів гривень

13:11

На Донеччині піротехніки вилучили та знищили боєприпаси часів Другої світової війни

12:55

Четверта група дітей Донеччини відправилися відпочивати на Закарпаття

12:34

До кінця року росія прагне збільшити кількість військ в Україні до 690 тисяч, — Сирський

11:58

Голова Нацполіції і Генеральний комісар поліції Литви відвідали бойові підрозділи поліцейських на сході України

11:35

Армія рф за добу зруйнувала 33 цивільних об’єкти на Донеччині, — поліція

11:14

До лав ЗСУ долучилися перші жінки, які відбували покарання у в’язниці

10:52

Переселенці У Харкові видають речі від МОМ для переселенців з Луганщини

10:32

В окупованому Лисичанську місцеві незадоволені роботою російського пенсійного фонду, — Лисогор

09:59

На Донеччині у Маринівці росіяни поранили трьох людей, — ОВА

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: