UA
RU UA
20 Травня 2024, 16:39
2185
"Пліч-о-пліч": як у столиці працює Центр підтримки ВПО Волноваського району
Репортаж

"Пліч-о-пліч": як у столиці працює Центр підтримки ВПО Волноваського району

Яку допомогу переселенці з Волноваського району отримують у Центрі підтримки ВПО «Пліч-о-пліч»? У яких містах працюють такі центри? Та як до них можна потрапити? Відповіді вже знає Східний Варіант.

До 2022 року у Волноваському районі Донеччини проживало майже 150 тисяч людей. Після повномасштабного вторгнення його більша частина була окупована російською армією, а на іншій частині досі проходять жорсткі бої. Рятуючись від окупації та обстрілів, мешканці району оселяються в більш безпечних регіонах України. Задля їхньої підтримки відкривають Центри підтримки ВПО Волноваського району «Пліч-о-пліч», де вони можуть отримати гуманітарну, психологічну, юридичну допомогу. Докладніше про це в матеріалі.

Вишиваю Волю — Вишиваю Долю

У переддень Всесвітнього дня вишиванки Центр підтримки ВПО Волноваського району «Пліч-о-пліч» у Києві проводив захід «Вишиваю Волю — Вишиваю долю». Учасниці створювали фотозони у вигляді орнаментів вишивок, в яких були закодовані слова «Воля» і «Доля».

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Фото: Східний Варіант

Захід проводить Людмила Жушман, представниця Центру культурних послуг Волноваської міської територіальної громади. Вона розповідає учасницям про донецьку вишиванку, про троянду, про ружу:

«Донецьку вишиванку відрізняє саме те, що на ній зображені чорно-червоні троянди. Чорний — тому, що вугілля, а червоні — тому, що троянда. Такі притаманні саме Донецькій області».

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Фото: Східний Варіант

Волноваха, своєю чергою, відома тим, що має свою власну вишиванку. У 2018 році майстриня Людмила Савченко за ініціативи тодішнього народного депутата, а зараз омбудсмена України, Дмитра Лубінця створила вишиванку для Волновахи та Волноваського району. До такої вишиванки увійшли рослинні та геометричні орнаменти, а також деякі наскельні малюнки. У вишиванці закодовані символи сонця, берегині, ружі, ромашки, маку, колосу, дубу, зерна, барвінку, а також головне слово — Волноваха.

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Людмила Жушман показує волноваську вишиванку. Фото: Східний Варіант

Вишиванка стала популярною в громаді. У 2018 році нею прикрасили будівлю Волноваської районної державної адміністрації.

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Фото: Східний Варіант

Після невеликої лекції про донецькі вишиванки Людмила пропонує учасницям створити фотозони, на яких орнаментами вишивок будуть закодовані слова «Воля» і «Доля». Відвідувачки беруть до рук ножиці, клей та папір. Майстриня пояснює, що треба зробити: розкреслити аркуші паперу, вирізати квадрати орнаментів та приклеїти між собою, формуючи цільний візерунок.

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Фото: Східний Варіант

Жінки відповідально починають працювати. Водночас не припиняють спілкуватися між собою, сміятися та згадувати рідні краї Волноващини. Понад два роки вони вдалині від дому. Без житла, без майна.

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Фото: Східний Варіант

На початку повномасштабного вторгнення Волноваха одна з перших взяла на себе удар російської армії зі сторони окупованих територій Донеччини. За декілька днів окупанти перетворили місто на груду руїн. Люди переховувалися в підвалах та укриттях. Не було світла, води, газу та мобільного звʼязку. Частину людей вдалося евакуювати до Маріуполя, де невдовзі їх очікувало нове пекло. Частина людей залишалася в місті, а хтось пішки йшов до Запоріжжя, щоб вирватися із зони бойових дій.

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Фото: Східний Варіант

З 12 березня 2022 року Волноваха та більша частина району знаходиться під російською окупацією. Усі сподіваються, що тимчасовою.

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Фото: Східний Варіант

«Доводиться думати, як жити далі»

Поки учасниці виготовляють фотозони, керівниця хабу Антоніна Демішева проводить Східному Варіанту екскурсію та докладніше розказує про їхню роботу.

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Фото: Східний Варіант

Центр підтримки ВПО Волноваського району «Пліч-о-пліч» працює в Києві з березня 2023 року. Приміщення для роботи надала Дарницька районна державна адміністрація. Працівники центру привели його до ладу, зробили косметичний ремонт та почали приймати переселенці з Волноваського району.

У центрі переселенці щомісячно отримують продуктові набори, до яких входять макарони, каші, борошно, цукор, олія, печиво, згущене молоко, консерви тощо. Час-від-часу видають набори побутової хімії, коли є така поставка від партнерів. Окрім цього, людям видають постільну білизну, термоси, спальники, ліхтарики, посуд.

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Фото: Східний Варіант

Юридичну допомогу переселенцям на базі хабу надають правознавці благодійного фонду «Право на захист». Щомісячно приймають фахівці Пенсійного фонду та Центрів зайнятості. Представники УВКБ ООН допомагають із реєстрацією на матеріальну допомогу від міжнародних організацій.

Додатково хаб взаємодіє із Центром психічного здоровʼя, куди переселенці з Волноваського району можуть звернутися для індивідуальних та групових занять. Такі послуги, як каже Антоніна Демішева, є дуже затребуваними серед відвідувачів.

«Окрім цього, ми проводимо майстер-класи, конкурси, вікторини для дітей та дорослих. Нещодавно був майстер-клас із виготовлення мотанок. Сьогодні от проходить акція до Дня вишиванки. Такі зустрічі важливі для наших відвідувачів. Вони зустрічаються, спілкуються, після заходів ми пропонуємо чай із печивом, щоб вони побули разом. І стає легше. Звичайно, найбільша проблема для всіх — це житло. Люди втратили те, що наживали роками. І тепер їм доводиться наново думати, як жити далі», — розповідає керуюча Центру підтримки.

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Фото: Східний Варіант

До повномасштабного вторгнення пані Антоніна проживала та працювала у Волновасі. Вона згадує, що 25 лютого 2022 року місто вже сильно обстрілювали. Невдовзі зник звʼязок, світло, вода та газ. Найстрашніше було, коли все навколо вибухало.

«У мене загинула сусідка, можна сказати, що на моїх очах. Іншого сусіда поранило. Йому було тоді 85 років. Я за ним доглядала, а потім вивезла до Дніпра в лікарню. Усе це згадувати дуже тяжко. Жили в підвалі, і не знали, що буде далі. На щастя, змогли виїхати», — розповідає пані Антоніна.

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Антоніна Демішева. Фото: Східний Варіант

Антоніна була спочатку в Дніпрі, на декілька місяців виїжджала до Німеччини. Після звільнення північних регіонів Збройними силами України повернулася та зупинилася в Києві. Якраз оголосили про відновлення роботи Волноваської міської ради, де Антоніна працювала до повномасштабної війни. Тож вона повернулася до своїх обовʼязків. А невдовзі було відкрито хаб, роботу якого вона очолила.

Центри підтримки Волноваських РДА та РВА працюють ще в Полтаві, Дніпрі та Запоріжжі. Йдуть розмови про відкриття ще двох центрів у Одесі та Кривому Розі. Хаби відкривають там, де зупинилося найбільше переселенців із Волноваського району. Так  намагаються охопити якомога більше людей.

Фото напамʼять

Тим часом учасниці заходу вже закінчили свої фотозони. Їх почепили на стіну біля прапору Донецької області. Тепер точно готово. Можна фотографуватися.

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Фото: Східний Варіант

Відвідувачка Анна залишилася дуже задоволеною від проведеного заходу. Вона ділиться, що вишивка — це одне з її найбільших захоплень. А тут змогла дізнатися нову інформацію про неї, весело провести час та попрацювати руками.

Анна показала фотографії картин, які зараз вишиває вдома. Це великі зображення, які після завершення можна поставити в рамку та почепити на стіну. На виготовлення однієї картину може піти до пів року.

«У 2014 році в мене помер чоловік. Почалася війна. У нього через переживання стався інсульт. Він помер. І я, щоб хоч якось прийти до себе, почала вишивати. У мене були величезні картини: до півтора метра в ширину. Але залишилися в окупації», — розповідає Анна.

Центр підтримки ВПО Волноваського району
Анна (у вишиванці). Фото: Східний Варіант

Офіційна частина заходу закінчилася. Але відвідувачки не поспішають додому. Тепер вони готують чай, печиво й цукерки. Після роботи можна відпочити, чаювати та спілкуватися.

Центр підтримки ВПО Волноваського району «Пліч-о-пліч» працює в Києві на адресі: вул. Поліська, 28. Номер телефону: 093 199 74 54

Більше адрес та даних про хаби Донецької області можна дізнатися за посиланням.

Більше новин про роботу Центру в Києві можна дізнатися з телеграм-каналу.

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
20 Червня Четвер
23:24

25 червня ВПО з Луганщини у Житомирі проконсультує ПФУ

22:54

Сьогодні на фронті вже відбулося 128 бойових зіткнень: які результати

22:53

Досьє Катерина Храпович: досьє громадської діячки, активістки, волонтерки з Маріуполя

Катерина Храпович: досьє громадської діячки, активістки, волонтерки з Маріуполя
22:15

Єдиний син Міністра внутрішніх справ України мобілізувався до війська

21:34

Партизани "АТЕШ" виявили російську військову базу в окупованому Луганську

20:54

На Курахівському та Придніпровському напрямках побільшало російських атак

20:27

Сєвєродонецький інклюзивно-ресурсний центр працює з дітьми та консультує батьків у Дніпрі

19:55

Один загиблий та троє поранених: армія рф обстріляла Миколаївку на Донеччині

19:21

Уряд отримав доручення розробити умови для спрощення встановлення українцями сонячних панелей та акумуляторів

18:53

На Донеччині завершили ремонт магістрального водопроводу

17:57

Окупанти продовжують активно діяти на Покровському напрямку, — Генштаб

17:40

До 10 років за ґратами засудили ексспівробітницю Світлодарської МВА

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: