"Захищатимемо наші кордони": як проходять тренування тероборони у Маріуполі

Східний Варіант побував на навчальному полігоні та дізнався, як проходять тренування територіальної оборони у прифронтовому місті

Маріуполь, субота, восьма ранку. Біля будівлі колишньої школи стоять великі автобуси. Через пару хвилин у них зайдуть дві колони людей — одні у військовій формі, інші у цивільному. Серед них чоловіки та жінки.

Ці люди їдуть на полігон, де проходять навчання з військовослужбовцями та резервістами. Ці люди — ті, хто буде захищати українську землю у разі повномасштабного нападу Російської Федерації.

Серед них є як професійні військові, так і працівники маріупольських заводів, вчителі, офісні співробітники, водії та представники ще десятків цивільних професій.

«Не так важливо, чим я займаюся зараз. Важливо те, ким я буду, якщо Росія нападе», — згодом скаже один з них на питання нашого журналіста про його роботу.

Чого навчають маріупольців і які їхні особисті мотиви вступу у тероборону, дізнався Східний Варіант.

Неспокійний ранок

У суботній день, який був обраний для навчань, сонце світить так яскраво, що здається: яка там війна, коли от-от вже буде весна. Але сьогодні вночі жителі мікрорайону «Східний», що був обстріляний у 2015 році, вперше за багато років відчули такий же страх, що й 7 років тому.

З четвертої години ночі у соцмережах маріупольці обговорювали гуркіт артилерійських обстрілів, який вели незаконні військові формування. Тепер вже його обговорюють військові та резервісти. Один з них каже:

«Якщо вони ще раз таке влаштують, то наступного разу на тренування тероборони прийде пів міста». 

Фото: Восточный Вариант

На полігоні дороги вкриті багнюкою, а де-не-де зустрічаються калюжі — все, як у реальних польових умовах. Це наслідки п’ятничного дощу, який накрапав увесь день. Один з військових вголос зазначає, що якби навчання проводили вчора, було б значно гірше. У шерензі схвально посміюються.

Присутніх розділяють на декілька груп — сьогодні за планом збір і розбір зброї, стрільба і правила мінної безпеки. Групи стройовим кроком розходяться по своїх локаціях.

Невидимі вбивці

На одній з них пояснюють правила мінної безпеки. Перед сапером-інструктором стоять три великих стенди з муляжами мін.

«Ось ці розсипають прямо з машин. На мінному полі таких понад 1500-2000 штук. Земля їх вбирає у себе і “приховує”», — розповідає інструктор.

Фото: Восточный Вариант

На стендах їх десятки — різної форми, дії та радіусу ураження. Інструктор знову вказує на одну з них:

«Ось ця працює за таким принципом, що чим важче у вас взуття, тим більшим буде ураження. Якщо ви, скажімо, у берцях, може відірвати п’яту, а якщо у кросівках — може відірвати пальці», — пояснює сапер.

Фото: Восточный Вариант

Міни можуть бути заковані у пластиковий корпус, що значно ускладнює їх пошук з металошукачем.

Фото: Восточный Вариант

Завершивши лекцію, інструктор пропонує закласти муляж міни у землю, щоб згодом інша група могла знайти його так, щоб він не «здетонував».

«Потрібно осісти та захищати це місце»

Поблизу чутні постріли, але присутні навіть не здригаються. А біля стрілецького полігону ще голосніше.

Декілька людей лежать на землі й тренуються стріляти з АК-47. Дальність мішеней — близько 100 метрів. Щоб ускладнити завдання, один з військових підкидає димову шашку. На такій відстані та ще й через густий дим розгледіти мішень непросто.

Фото: Восточный Вариант

Позаду за стрільбою спостерігає жінка у фіолетовому пуховику, який підходить скоріше для прогулянок містом, ніж для повзання по-пластунськи десь посеред поля у багнюці й траві.

Вона вже «відстрілялась». Каже, що спочатку боялася:

«Я боялася і звуку, і віддачі. Але не так вже воно й страшно. І віддачі особливої не відчула — трохи штовхнуло плече, але не сильно».

Фото: Восточный Вариант

Питаю в неї, чому вона вирішила піти у тероборону.

«Ми з чоловіком — з Донецьку. Після початку війни багато років переїжджали з місця на місце по всій Україні. А нещодавно купили будиночок у Мелекіне і вирішили, що годі. Потрібно вже десь осісти. І у разі чого захищати це місце», — розповідає жінка.

Виявилося, що вони з чоловіком записалися до резерву територіальної оборони зовсім нещодавно.

Фото: Восточный Вариант

Ми ще побачимось пізніше, коли вони разом будуть збирати та розбирати автомати Калашнікова, страхуючи та підказуючи один одному послідовність деталей.

Фото: Восточный Вариант

На одній з локацій добровольці відпрацьовують прицілювання з АК-47 у різних положеннях.

Інструктор пояснює тонкощі — п’яти треба притиснути до землі, щоб супротивник не помітив. Серед людей, що ціляться по мішенях, і чоловік з позивним Дахема. Колишній вчитель фізкультури, майстер бойових мистецтв.

Фото: Восточный Вариант

«Моя спеціалізація — розвідка. Територіальна оборона для мене — це захист нашого міста, де живуть цивільні люди. Тому ми повинні захищати кордони. Сам я у теробороні вже п’ятий рік», — розповідає чоловік.

Він додає, що не дивлячись на свій досвід служби, такі тренування підіймають бойовий дух і не дають втратити навички.

Фото: Восточный Вариант

У теробороні вже четвертий рік служить і Вадим. Декілька років тому він підписав перший контракт на три роки, а потім перепідписав його. У цивільному житті чоловік працює на металургійному підприємстві міста. 

Про свої мотиви вступу до тероборони каже просто:

«Я вважаю, що мешканці України повинні ходити по українській землі. А навички, які я тут отримував, я вже використовував в цивільному житті — це, зокрема, тактична медицина». 

Як вступити до територіальної оборони?

З 1 січня 2022 року набув чинності Закон України «Про основи національного спротиву», за яким організовувати та виконувати завдання територіальної оборони мають спеціальні Сили територіальної оборони ЗСУ. 

Фото: Восточный Вариант

«Відповідно до Закону України “Про основи національного спротиву” задачі покладаються на підрозділи територіальної оборони. Це участь у заходах щодо стримування збройної агресії, участь у посиленні охорони державного кордону, захист населення від наслідків військових дій і наслідків надзвичайних ситуацій, підготовка громадян до національного спротиву, а також участь в інформаційних кампаніях, спрямованих на патріотичне виховання та підготовку до національного спротиву», — пояснює командир бригади майор Дмитро Стеблін.

Зараз, не дивлячись на ескалацію, робота підрозділів територіальної оборони виконується у штатному режимі.

«Територіальна оборона є частиною ЗСУ, тому у нас проходять службу військовослужбовці за контрактом. Також є військовослужбовці в резерві. Вони так само укладають контракти та живуть своїм повсякденним життям. А у разі необхідності прибувають до відповідних військових частин, з якими у них укладені контракти й вже виконують обов’язки у складі підрозділу, з яким укладено контракт», — уточнює Дмитро Стеблін.

Фото: Восточный Вариант

Щоб увійти до складу територіальної оборони, потрібно пройти співбесіду з командиром військової частини, який після схвалення направить кандидата до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (раніше — військкомати).

З собою потрібно мати такі документи:

  • заява про бажання вступити в тероборону;
  • висновок військово-лікарської комісії (так, потрібно пройти медкомісію, але вимоги до охочих приєднатися до ТрО нижчі, ніж до військовослужбовців);
  • копії всіх сторінок паспорта громадянина України;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • копії свідоцтв про укладення шлюбу та народження дітей (за наявності);
  • характеристика з місця роботи\навчання;
  • копії документів про освіту;
  • кольорова фотокартка розміром 9х12.

Деталі можна дізнатись за номерами у цьому посиланні.

Последние новости

  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

18 години назад
  • Суспільство

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Олександр Волчанський — активіст, фотограф-анімаліст з Луганська. Відомий своїми фотографіями, на яких закарбував початок війни… Read More

20 години назад
  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.