UA
RU UA
26 Червня 2024, 19:21
26289
Прибирання вулиць замість вищої освіти: як відбувається навчання українських студентів на ТОТ сходу України
Що відбувається

Прибирання вулиць замість вищої освіти: як відбувається навчання українських студентів на ТОТ сходу України

Окупанти всіма силами намагаються змусити випускників шкіл вступати до їхніх фейкових закладів вищої освіти. Проте, молодь добре розуміє, що за цим стоїть: замість навчання – прибирання стихійних сміттєзвалищ, військовий вишкіл, відсутність стипендій і студентські загони для роботи на будівництві. Відтак багато випускників та випускниць вирішують залишити окуповані території. Детальніше про те, як відбувається освітній процес у вищих закладах на ТОТ сходу України, та як росіяни вчергове провалюють вступну кампанію, читайте далі у статті.

Наразі на всіх тимчасово окупованих територіях України діє 29 “університетів”, які створили росіяни на базі захоплених приміщень українських вищих закладів освіти. Вступити до так званих “внз” можуть усі охочі, навіть без складання екзаменів, а саме навчання вважається безоплатним. Бо платити за диплом, який ніде не визнається і немає цінності, не було б сенсу.

За даними Центру національного спротиву, більшість цих “університетів”  мають всього кілька сотень студентів, оскільки молодь масово покидає регіони.

“В межах вступної кампанії до цих «внз» не треба писати екзамени й вступ відбувається за результатами співбесіди, тобто беруть усіх. Проте і це не працює, тому навчальні зали напівпорожні”, — пояснюють у Центру національного спротиву.

навчання студентів на ТОТ сходу
Луганський медуніверситет, який наразі підконтрольній окупаційній адміністрації. Фото взято з соціальної мережі Вконтакте

Для заповнення місць у фейкових університетах окупанти запрошують на навчання студентів з інших країн. Наприклад, на тимчасово захопленій частині Луганщини вже навчаються 37 студентів з Іраку, Єгипту, Ємену, Йорданії та Лівану. Загарбники відзначають, що незабаром планують збільшити цю кількість.

Трудові загони

Зазвичай в цих “університетах” відбувається все, що вигідно загарбникам, окрім навчання, звичайно. Вони проводять пропагандистські заходи, навчають військової справи та створюють студентські трудові загони, щоб використовувати молодь як дешеву робочу силу.

Відтак, на території тимчасово захопленої Донеччини було сформовано близько 14 так званих “трудових загонів”, яких відправлятимуть працювати в різні регіони окупованої Донеччини й на територію рф на будівництвах, в медустановах, агропромисловому комплексі та інших сферах.

20 студентів “Донбаської національної академії будівництва та архітектури” будуть задіяні у відновленні Маріуполя, зокрема, постраждалого під час бойових дій житла, як підсобних робітників і техніків виробничо-технічних відділів. 

Ця схема відповідає окупаційній політиці: спочатку зруйнувати місто, а потім залучати дітей та студентів для їх відновлення.

навчання студентів на ТОТ сходу
Зруйнований росіянами Маріуполь. Фото: Reuters

Крім цього, в рамках трудового загону, окупанти навчають близько 30 студентів “Донецького інституту залізничного транспорту” для роботи провідниками. Саме “профнавчання” проходить в Ростові-на-Дону. Про це повідомило так зване мінтранспорту “лнр”.

Таким чином окупанти намагаються заповнити кадровий голод, який відбувається в захоплених регіонах, внаслідок мобілізації працівників до армії рф.

Наприклад, окупаційна влада регулярно організовує “суботники” для прибирання стихійних сміттєзвалищ, які утворюються через дефіцит працівників житлово-комунального господарства. 

Нещодавно на тимчасово окупованій території Луганщини було залучено близько 54 тисячі представників бюджетних структур, включаючи викладачів та студентів, для прибирання вулиць міста.

навчання студентів на ТОТ сходу
Стихійне сміттєзвалище у Маріуполі. Фото: Маріупольська міська рада

Відсутність стипендій

Ще однією проблемою для молоді, яка навчається у псевдоуніверситетах на тимчасово окупованих територіях, стала відсутність стипендій. 

Наприклад, студентам  “Луганського художньо-промислового коледжу”, більшість з яких — діти-сироти, систематично не виплачують стипендії. Якщо раніше їх ще просто затримували, то зараз взагалі не платять. Про це повідомив голова Луганської ОВА Артем Лисогор. 

Згідно з даними Центру національного спротиву, окупаційна адміністрація навчального закладу створила злочинну схему з відчуження коштів, призначених на виплату стипендій. 

“Схоже що захмарних зарплат та соціального пакета обіцяних кремлем місцевим колаборантам замало. А жити на широку ногу то хочеться. Чому ж не вкрасти у дітей?” зазначають  в Центрі національного спротиву (ЦНС).

навчання студентів на ТОТ сходу
Фото: ілюстративне / росмедіа

Затримки з виплатою стипендій є звичною ситуацією, про що свідчать скарги студентів у місцевих чатах. Вони постійно повідомляють про невчасне отримання коштів, що значно ускладнює їхнє повсякденне життя.

навчання студентів на ТОТ сходу
Скриншоти з соціальної мережі Вконтакте

Крім цього, студенти також скаржаться на сам процес навчання, або, скоріше, на його відсутність, та зазначають, що викладачі можуть їх принижувати. 

“Хочу поскаржитися на ДонНМУ або як його зараз прозвали, ДонДМУ, це не університет, а повне розчарування. Місце, де тебе не вчать, а принижують і розчаровують у медицині. Я провчився 2 роки і хочу піти звідти, тому що, за фактом, навчання не дають. Мало того, що тут мало чому вчать, ще й не дають стипендію. Її немає вже з квітня місяця, хоча вже червень. Так само, хочу сказати, що по закінченню навчання розподілу на роботу не буде, тому що у зв'язку з рф стандартами це стало нововведенням. Тебе випустять, а шукай роботу, де хочеш сам”, — розповідає студентДонецького національного медичного університету” в одному з місцевих чатів.

Також, студентів в добровільно-примусовому порядку спонукають до участі у війні: розбирати завали після обстрілів, робити окопні свічки, відвідувати військові вишколи.

Одним із прикладів такої практики є випадок, коли очільникам "технікумів" повідомили представники слідчого комітету рф про те, що всі студенти мають виготовляти окопні свічки згідно з затвердженим планом.

навчання студентів на ТОТ сходу
Фото: Укрінформ

Виготовлення свічок, які використовуються на фронті, стало обов’язковою частиною навчального процесу. Відмова від участі в цьому виробництві зараховується як прогул, що є підставою для виклику батьків студента до навчального закладу. А участь в такому виробництві може зараховуватися як залік, що створює додатковий тиск на студентів.

***

Попри постійний тиск окупантів, українська молодь продовжує чинити опір окупантам та шукає шляхи вступу в українські вищі заклади освіти.

навчання студентів на ТОТ сходу
Фото: Маріупольська міська рада

Нагадаємо, що 1 червня розпочалася вступна кампанія за “спрощеною системою” для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. Про те, як вона працює, прочитати можна за посиланням.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
28 Вересня Субота
22:59

Сьогодні окупанти доволі активні на Куп’янському, Лиманському та Времівському напрямках

22:51

Близько 1,5 тисячі звернень з приводу домашнього насильства зафіксували на Донеччині за I півріччя

22:31

Українські військові скаржаться на неякісні укріплення у Гірнику на Донеччині (фото)

21:59

Сирський відвідує бригади на Вугледарському, Курахівському та Покровському напрямках

20:59

На Донеччині ремонтують 44-кілометрову дорогу коштом резервного фонду держбюджету (фото)

20:54

Поки окупанти здавалися у полон на Курахівському напрямку, по них ударили свої ж (відео)

20:32

Юні легкоатлети з Донеччини здобули дві медалі на командному чемпіонаті України (фото)

19:59

Безгинська перевірила роботу координаційного центру підтримки ВПО Луганщини в Києві

19:53

Російські загарбники просунулися біля Новогродівки, Маринівки та Цукуриного на Донеччині

19:42

Для жителів Першотравневого старостинського округу надійшла гуманітарна допомога від GEM (фото)

18:59

У Павлограді для ВПО з Луганщини провели заняття з логопедом і надали психологічну допомогу (фото)

18:52

Борець із Бахмута здобув "бронзу" на змаганнях у Румунії

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: