UA
RU UA
11 Липня 2024, 17:55
10856
Португальські бургери, грецькі гіроси й італійська піца: як переселенець із Краматорська відкрив у Дніпрі заклад вуличної їжі
Історія

Португальські бургери, грецькі гіроси й італійська піца: як переселенець із Краматорська відкрив у Дніпрі заклад вуличної їжі

Знайомство з місцевою кухнею — обов’язковий ритуал кожного туриста, який подорожує Європою. Найкраще відчути колорит і смак тієї чи іншої країни можна, скуштувавши страви вуличної їжі. Посмакувати європейським стритфудом тепер можна і в Україні. Переселенець із Краматорська Віктор Місюль відкрив у Дніпрі сучасний заклад вуличної їжі, де готують найвідоміші страви європейського стритфуду. Деякі з позицій меню унікальні, адже до цього в Україні або взагалі їх не готували, або вони були маловідомі та представлені невеликому колу людей.

Як прийшла ідея відкрити заклад вуличної їжі та що цікавого пропонують скуштувати гостям, Віктор Місюль розповів Східному Варіанту.

Мрія про власний заклад прийшла після подорожей Європою

Віктор Місюль родом із міста Костянтинівка Донецької області. Понад 10 років до повномасштабної війни він жив у Краматорську. Працював у банківській сфері, був керівником відділу з продажу одного з провідних українських банків.

На початку квітня 2022 року Віктор виїхав з Краматорська до Дніпра.

“Коли почалася повномасштабна війна ми екстрено закрили всі точки продажу. Я одразу ж переїхав у інше місто Донецької області. Але мої підлеглі продовжували жити у Краматорську та інших містах Донеччини й не збиралися виїжджати, хоча я просив їх евакуюватись і не наражати своє життя на небезпеку. Та мої прохання не давали масштабного поштовху і я, як керівник відділу, вирішив подати приклад колегам і поїхав до Дніпра. Тут якраз жив мій друг, який зараз став ще й моїм бізнес-партнером”, — каже Віктор Місюль.

стритфуд з Краматорська у Дніпрі
Фото: інстаграм @asvik_streetfood. Віктор Місюль (зліва) з партнером Олександром

Після переїзду до Дніпра Віктор почав шукати чим займатися далі. З минулого місця роботи він отримував виплати за простій, але вже влітку персонал почали скорочувати. Якраз у цей період Віктор дізнався про державну грантову програму “Власна справа” і вирішив спробувати свої сили. У мріях чоловіка було створення власного закладу з європейськими стравами.

“До війни я багато подорожував європейськими країнами й досліджував вуличну їжу. Є багато класних страв, які, на жаль, невідомі українцям. Тому в мене виникло бажання відкрити заклад, де готуватимуть ці страви, а українці зможуть їх скуштувати без можливості поїхати до Європи”, — зазначає переселенець.

Далі була велика робота над реалізацією мрії — розробка бізнес-плану, подача заявки на грант на порталі “Дія”, співбесіди з Дніпровським міським центром зайнятості, оформлення ФОПу, відкриття рахунку в банку. Ідея Віктора отримала підтримку, і він виграв грант у сумі 250 тис. гривень при умові обовʼязкового створення робочих місць. Основна частина коштів пішла на закупівлю необхідного обладнання, частково грант покрив оренду приміщення і закупівлю сировини. Загалом на облаштування закладу пішло майже три місяці.

стритфуд з Краматорська у Дніпрі
Фото: інстаграм @asvik_streetfood

Рецепти розробляють самі, але на основі європейських смаків

Заклад Asvik Street Food відкрив свої двері для відвідувачів 3 березня 2023 року. Сам заклад маленький, загальною площею 22,5 метри. Власник позиціонує його як мініресторан вуличної їжі.

стритфуд з Краматорська у Дніпрі
Фото надане Віктором Місюлем

За понад рік роботи Asvik Street Food знайшов постійних клієнтів і отримав безліч схвальних відгуків. За словами власника закладу, люди люблять їхні страви, бо вони якісні та смачні. 

“Родзинка нашого закладу — це топові європейські страви вуличної їжі, які мають попит у всьому світі. Я не хотів, щоб мій заклад був схожий на звичайну піцерію, бургерну чи шаурмічну. Ми готуємо страви різних кухонь світу. Всі вони виключно європейського зразка, тому для їх приготування використовуються дуже якісні інгредієнти. Наприклад, наша піца відрізняється від тієї, яку продають у звичайних піцеріях, тим, що готується виключно з італійського борошна”, — розповідає Віктор Місюль.

стритфуд з Краматорська у Дніпрі
Фото: інстаграм @asvik_streetfood

Є в меню закладу і незвичні для українців страви. Наприклад, грецький гірос. Однак подається він не так, як у Греції, а підлаштований під українського клієнта.

“Гірос — це така собі грецька шаурма. Вона подібна до турецького кебаба, але відрізняється від нього. Вперше я спробував гірос у Чорногорії. Там ця страва дуже популярна, але подається в незвичному для нас вигляді — у відкритій піті (круглий коржик з кишенькою всередині — ред.) в формі човника, всередину якої вкладається начинка. На жаль, в Україні немає культури поїдання гіросів, тому нашим громадянам оригінальний вигляд цієї страви може бути не до вподоби. Щоб перше знайомство з гіросом не було негативним, ми вирішили підлаштувати його подачу під шаурму. Інгредієнти ми загортаємо в тортилью, але у вигляді шаурми. Зараз у нас є два гіроси на вибір — з куркою або креветками. Всередину кожного ми також кладемо багато свіжих овочів і фірмовий соус на основі грецького йогурту з додаванням свіжого огірка та оливкової олії.  Страва справді топова, її дуже люблять як дорослі, так і діти”, — каже Віктор Місюль.

стритфуд з Краматорська у Дніпрі
Фото: інстаграм @asvik_streetfood

Цінова політика закладу середня, тому кожен може знайти щось на свій гаманець. Окрім піци та гіросів у Asvik Street Food можна замовити французькі сендвічі-круасани, українські млинці з солоними чи солодкими начинками, картоплю фрі, нагетси, різні напої.

стритфуд з Краматорська у Дніпрі
Фото: інстаграм @asvik_streetfood

А нещодавно в закладі з’явилася новинка — португальські бургери. За словами Віктора, в Україні подібну страву ще ніколи не готували.

“Декілька днів тому ми запустили останню страву, яку розробляли — португальські бургери. Це топова страва, яку в Україні майже ніхто не знає. Проаналізувавши ринок, я можу сказати, що наш заклад, мабуть, перший, хто почав їх робити. Справжні португальські бургери готуються виключно зі свіжого хліба і м’яса. Їх ми готуємо не із заморожених булок та котлет, як у звичайних бургених, а випікаємо булку під кожного клієнта окремо, готуємо її з італійського борошна. В цю свіжоспечену булку додаємо смажені попередньо мариновані стейки з яловичини чи свинини, свіжі овочі, зелень. Зараз у нас є два види португальських бургерів — яловичий Prego і свинячий Bifana. Ми вже отримуємо позитивні відгуки на цю страву і дуже раді, що вона подобається гостям”, — розповідає власник Asvik Street Food.

стритфуд з Краматорська у Дніпрі
Фото надане Віктором Місюлем

Є в закладі й відомий португальський десерт паштел-де-ната.

“Саме з десерту паштел-де-ната у мене з’явилася мрія про власний заклад. Це корзинка з листкового тіста із запеченим заварним кремом на жовтках. Цей десерт вигаданий португальськими ченцями монастиря Жеронімуш. Жовтки вони використовували для приготування тістечок, а білки — для крохмалення одягу монахів і парусів кораблів. Після Португальської революції 1820 року монастир зачинили, а оригінальний рецепт десерту викупив місцевий цукровий завод. У 1837 році паштел-де-ната масово вийшов на ринок, а зараз займає провідне місце серед десертів і широко представлений на фестивалях вуличної їжі в Португалії. Випікати цей десерт у своєму закладі в Україні було моєю першою мрією після подорожі. Через 5 років я її реалізував”, — розповідає Віктор Місюль.

стритфуд з Краматорська у Дніпрі
Фото з Facebook-сторінки Віктора Місюля

Рецепти всіх страв, що представлені в меню Asvik Street Food, спільно розробляє і тестує команда закладу. 

“Усі рецепти ми розробляємо своєю командою, але основу беремо з європейських держав. Шукаємо рецепти в інтернеті, доробляємо їх на основі власних знань і вмінь, додаємо щось своє, тестуємо. Наприклад, якщо взяти португальський бургер, то в оригіналі він готується лише зі свіжого хліба і м’яса. Мʼясо добу маринується в пиві та подається на гострих соусах табаско, чилі або гірчичному. Ніяких свіжих овочів там немає, ніяких листів салату і нічого іншого. Ми ж “підганяємо” смак під нашого українського клієнта, аби це було й оригінально, і смачно”, — каже Віктор Місюль.

У планах — мережа закладів по всій Україні

Команда закладу Asvik Street Food є соціально відповідальною. Тому разом вони беруть активну участь у житті міста. За їхнього сприяння була створена нова пішохідна зона і прибрана захаращена територія.

“Коли ми тільки відкрилися, біля закладу був занедбаний майданчик. Це була поросла кущами ділянка зі сміттям. Ми прибрали все, пофарбували паркан, покосили траву і відкрили свій літній майданчик з пуфами, столиками та парасольками. Також поруч із нашим закладом була розбита дорога. Ми дивилися на неї з вікон і неодноразово бачили, як у ті ями падають літні люди. Мовчки дивитися на це ми не могли, тому вирішили якось вирішувати ситуацію. Ми написали заяву, зібрали підписи мешканців, і це дало результат. 2-3 тижні тому на місці колишньої розбитої дороги з’явилася пішохідна зона з новим асфальтом. Тепер тут гуляють люди й катаються діти”, — розповідає Віктор.

Не припиняється й робота над удосконаленням і розширенням закладу. Команда працює попри всі виклики й успішно їх долає. Допомагає у цьому й участь у грантових програмах.

“Нещодавно ми отримали грант від швейцарської волонтерської організації. За ці кошти придбали велику піч, холодильну вітрину, великий тістоміс, слайсер для нарізання овочів. Саме завдяки цьому гранту нам вдалося запустити лінійку португальських бургерів. Ми розуміли, що на цю страву буде великий попит, тому мали розширити потужності. Також підлаштовуємо бізнес під сьогоднішні реалії. Без генератора зараз працювати дуже важко, тому ми взяли обладнання для безперебійної роботи. На жаль, власного генератора ми не маємо, орендуємо чужий, але працюватимемо над тим, щоб придбати його для себе. Знаємо, що є і грантові програми для цього, тому будемо подаватися туди й можливо отримаємо гроші на купівлю обладнання”, — каже власник Asvik Street Food.

стритфуд з Краматорська у Дніпрі

У планах переселенця відкрити свою мережу закладів вуличної їжі по всій Україні.

“У нас поки що один заклад, але клієнти просять відкрити ще одну точку на Набережній Перемоги. Поки, на жаль, не має можливості там відкритися, але ми до цього крок за кроком йдемо, шукаємо можливості. Загалом я мрію зробити мережу закладів по всій Україні. Хочу, щоб люди в кожному куточку нашої держави могли скуштувати якісні смачні страви вуличної їжі європейського зразка. Вже роблю кроки до цього — зараз реєструємо власну торговельну марку і будемо робити, скоріш за все, франчайзинг. Скоро люди, які захочуть вкладатися у прибутковий бізнес, зможуть стати нашими партнерами”, — ділиться планами Віктор Місюль.

стритфуд з Краматорська у Дніпрі
Фото: інстаграм @asvik_streetfood

Як підтримати?

Заклад Asvik Street Food працює у Дніпрі за адресою: вул. Зразкова, 1/1.

Сторінка закладу в інстаграм

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Історія

У картатій сумці під сидінням: як у 2015 році вивозили Кубок чемпіонату України з футболу з окупованого Донецька

Розбір

"Тернистий шлях до паспорта": з якою проблемою в оформленні українського документа зіштовхуються підлітки з ТОТ сходу

Історія

Нова громада – друга домівка. Як родина з Луганщини стала популярним виробником молочної продукції на Новгород-Сіверщині

Історія

Відновлення правди. Як мешканці Донеччини брали участь в Українській революції

Вікно Відновлення

"Вимотали нерви": мешканка Словʼянська про власний досвід участі в програмі "єВідновлення"

Спецпроєкт

Що надихає найбільше в роботі волонтерів: відповідь знайшли на вечорі сторітелінгу The Tellers Night #5

Антифейк

Десять років тому Авдіївку звільнили від російської окупації: пригадуємо, як це було

Що відбувається

Пізня доставка хліба та проблеми з оформленням полісів: на що жаліються жителі окупованої Старобільщини

04 Серпня Неділя
23:09

Росіяни активні на Покровському, Краматорському та Торецькому напрямках, — Генштаб

22:57

Кохан став бронзовим олімпійським призером у метанні молота

22:42

Геращенко завоювала бронзу в стрибках у висоту

22:26

Магучіх — олімпійська чемпіонка у стрибках у висоту

21:52

Партизанський рух провів диверсію в Макіївці

21:09

F-16 в Україні. Це означає, що знищених окупантів буде більше, — Сирський

20:46

Захист енергооб’єктів на сьогодні є пріоритетним питанням — Міненерго

20:25

"ЯМаріуполь" у Кривому Розі святкує 2 роки з відкриття

19:59

ГУР встановили воєнних злочинців з числа екіпажу знищеного бомбардувальника Ту-22М3

19:38

Патрульні у Краматорському районі виявили чоловіка з, ймовірно, підробленими документами

19:08

Маріупольців у Києві запрошують на зустріч з Маріупольським міським центром зайнятості

18:25

1 людину поранено: росіяни обстріляли Українськ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: