UA
RU UA
15 Листопада 2023, 12:45
2490
Інга Павлій Тимченко Микола
"Інвестиція у ваше майбутнє": як США допомагають відновленню Донеччини та Луганщини
Репортаж

"Інвестиція у ваше майбутнє": як США допомагають відновленню Донеччини та Луганщини

Цього тижня Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк передала постраждалим від повномасштабної війни з росією регіонам спеціальну важку техніку. Мова йде про Донецьку, Луганську, Запорізьку, Харківську та Херсонську області. На зустрічі були присутні в. о. начальника Донецької ОВА Ігор Мороз, начальник Луганської ОВА Артем Лисогор та віцепремʼєр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції ТОТ України Ірина Верещук.

Східний Варіант побував на події та дізнався, яку саме техніку передали Донецькому та Луганському областям, та як швидко вона буде залучена до роботи.

14 екскаваторів-навантажувачів та гусеничних екскаваторів

Посол США Бріджит Брінк на офіційній зустрічі передала 14 одиниць важкої техніки спеціального призначення представникам східних регіонів. Зокрема, Донецька область отримала два екскаватори-навантажувачі моделі Backhoe loader JCB 4CX Sitemaster та один гусеничний екскаватор моделі Crawler Excavator JCB JS 305 LC. Луганській області в користування передали один Backhoe loader та один Crawler Excavator.

Техніка США usaid
Ірина Верещук вітає Бріджит Брінк. Фото: Східний Варіант

Пані Посол розказала, що таку техніку регіони можуть використовувати для розчищення руїн, відновлення інфраструктури, ремонтування доріг, прокладання водопроводу, відновлення теплопостачання та будівництва укриттів. Вона зауважила, що сьогодні міські та області органи влади відіграють ключову роль в опорі України, адже допомагають людям і відновлюють послуги навіть всупереч бойовим діям, що продовжуються.

Техніка США usaid
Фото: Східний Варіант

«Це двохмільйонна інвестиція у ваше майбутнє. Це один із прикладів, як США підтримують Україну для того, щоб вона пройшла через цю зиму й мала краще майбутнє. Підтримуючи людей, ми таким чином захищаємо їх. Саме вони будуть формувати наше майбутнє. Міські органи влади разом із національними органами, разом ми тримаємо людей і захищаємо їх, і таким чином прокладаємо курс у наше майбутнє», — сказала Бріджит Брінк під час свого виступу.

Техніка США usaid
Фото: Східний Варіант

Пані Брінк нагадала, як їхня країна підтримує населення України. З початку повномасштабного вторгнення Уряд США передали більш ніж чотири тисячі генераторів, поставили мобільні котельні для підтримки центрального опалення в 19 містах України та інше обладнання, яке дозволяє підтримувати подачу води, навіть за відсутності електроенергії.

Техніка США usaid
Урочисте перерізання стрічки. Фото: Східний Варіант
Техніка США usaid
Фото: Східний Варіант

«Президент Байден якось сказав, що Путін думав, що може зламати Україну, але він помилявся, він продовжує помилятися. Україна незламна, Україна непохитна, Україна непереможна. Сполучені Штати на вашому боці, разом із вами. Ми будемо продовжувати підтримувати вас, разом із вами, для вашого майбутнього, з вашими сім’ями, з вашими громадами, з вашим народом. Дякую. Слава Україні!», — зазначила Бріджит Брінк.

Техніка_США--usaid
Фото: Східний Варіант

Віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук своєю чергою висловила Бріджит Брінк глибоку повагу та шану від імені українського уряду:

«Я хочу подякувати вам особисто, а у вашій особі й всьому американському народу. Бо зрештою саме американські платники податків зробили можливою таку допомогу, яка надходить для нашого українського народу. Я часто буваю на прифронтових територіях. Представники та керівники цих областей присутні тут сьогодні. І я добре знаю, яка для них важлива така підтримка у вигляді важкої техніки. Це важливий фактор відновлення наших земель. Це не лише про передачу одиниць техніки. Це про те, що ми не самі».

Техніка США usaid
Фото: Східний Варіант
Техніка_США--usaid
Фото: Східний Варіант

Передача техніки стала черговою допомогою в рамках восьмирічного проєкту USAID «Демократичне врядування в східній Україні».

Техніка США usaid
Фото: Східний Варіант

Як техніку використовуватимуть на Донеччині та Луганщині?

Начальник Луганської ОВА Артем Лисогор розповів Східному Варіанту, що область отримала один великогабаритний і один мультифункціональний трактори, які використовуватимуться громадами для відновлення.

«Ми вже давно накопичуємо ресурс, який нам необхідний для відновлення. І кожної хвилини, коли українська армія зайде на ці землі, у нас буде дуже багато роботи, її треба буде чимось робити. Тож ми постійно готуємося до того, щоб відновлювати територію. Залучати отриману техніку до робіт ми зможемо вже зараз за потреби виконання тих завдань, які ставить держава».

Техніка США usaid Лисогор
Артем Лисогор. Фото: Східний Варіант

Артем Лисогор відзначив, що після деокупації Луганщині знадобиться багато ресурсу. Через відносно швидку окупацію області ворогом минулого року частину комунальної техніки не встигли евакуювати, а частина постраждала через обстріли. Тож зараз перед владою регіону стоїть завдання накопичувати цей ресурс.

Техніка_США--usaid
Фото: Східний Варіант

«Ми повинні зайти та з першого дня працювати. У нас буде багато завдань. Перше — це розмінування, а потім уже дуже багато потреб, починаючи соціальними та завершуючи тими, що необхідно провести в інших сферах», — сказав Лисогор.

Лисогор
Фото: Східний Варіант

Начальник Кремінної МВА Олександр Дунець підкреслив, що отриманий територіальною громадою екскаватор Backhoe loader JCB 4CX Sitemaster буде передано в користування комунальному підприємству та використовуватиметься для відновлення життєдіяльності після деокупації:

«Зараз на території громади ведуться активні бойові дії, протягом року наші хлопці та дівчата намагаються її звільнити. Ми маємо надію і готуємося до деокупації для того, щоби підтримати Збройні Сили та надалі виконувати завдання з відновлення життєдіяльності для тих мешканців, які туди повернуться, і тих, хто там залишається. Даний екскаватор буде використовуватися за запитом на напрямку дії наших підрозділів, на напрямку руху гуманітарних вантажів у Кремінну».

Начальник Кремінної МВА Олександр Дунець
Начальник Кремінної МВА Олександр Дунець. Фото: Східний Варіант

Також Кремінська МВА готується використовувати цю техніку для облаштування проїздів, підтримання переправ у робочому стані через водні перешкоди, які є на тих маршрутах.

Техніка США usaid
Начальник Луганської ОВА Артем Лисогор та в.о. начальника Донецької ОВА Ігор Мороз

В. о. начальника Донецької ОВА Ігор Мороз своєю чергою зазначив, що отримана техніка буде негайно розподілена на три підрозділи ОКП «Компанія «Вода Донбасу» в містах Селидове, Покровськ і Мирноград.

Техніка США usaid Мороз
Фото: Східний Варіант

«Два екскаватори Backhoe loader JCB 4CX Sitemaster та гусеничний екскаватор Crawler JCB JS 305 LC, отримані сьогодні Донеччиною, є важливими засобами для ліквідації наслідків ворожих ракетних та артилерійських обстрілів критичної інфраструктури, а саме системи водопостачання та водовідведення», — повідомив він.

Техніка США usaid
Фото: Східний Варіант

Навіть у часи війни та найскладніших обставинах майбутнє вимагає нашої уваги. Передача техніки від США стало черговим сигналом, що міжнародні партнери продовжуватимуть підтримувати Україну, зокрема Донецьку та Луганську область, під час війни та після її завершення. 

Після своєї перемоги Україна стикнеться з величезними викликами відбудови та відновлення. Тож допомога від США стає важливим елементом подолання цих викликів та інших труднощів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2490
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
Знай наших

Спротив окупації: як рух "Зла мавка" протистоїть російським загарбникам

Важливо

"Російські військові не дивляться на вік або стать": куди звертатися постраждалим від сексуального насильства на ТОТ

Антифейк

Міністр внутрішніх справ УНР родом із Луганщини: історія Олександра Мицюка

Історія

"Дякую, що почули мене": з якими питаннями українці та українки з ТОТ звертаються на гарячу лінію Східного Варіанта

Важливо

Безпека в інтернеті: поради, які можуть врятувати життя на тимчасово окупованій території

Репортаж

Куточок України в Угорщині: як благодійна організація "Парасолька" об’єднує українців зі сходу в Будапешті

Що відбувається

Депортація під виглядом літніх канікул: як росія краде українських дітей з окупованих територій сходу України

Досьє

Тетяна Ігнатченко: досьє української журналістки, активістки, воєнної кореспондентки з Маріуполя

22 Червня Субота
22:39

Військові 24 бригади показали, як сьогодні виглядає Часів Яр (відео)

22:24

Ще 13 мешканців Рубіжного отримали разову грошову допомогу

22:07

ДБР оголосило підозру судді, який працює у "верховному суді лнр"

21:46

Зеленський: затверджені пакети допомоги нам потрібні повністю і на полі бою без затримок

21:14

На Покровському напрямку відбулося найбільше боїв з початку доби

20:54

Унаслідок обстрілів Торецька загинуло дві людини, дві поранено

20:29

Росія щодня скидає близько сотні КАБів на позиції українських військ, — Гаврилюк

19:59

Головнокомандувач Сирський провів розмову з генералом армії США Брауном

19:08

Ватажок "днр" визнав, що "помилково" заарештував кілька тисяч квартир жителів ТОТ Донеччини

19:05

Знай наших Спротив окупації: як рух "Зла мавка" протистоїть російським загарбникам

Спротив окупації: як рух "Зла мавка" протистоїть російським загарбникам
18:38

Пакети військової допомоги поступово скорочують розрив між спроможностями українських та російських сил, — Міноборони

18:15

Україна та ЄС можуть підписати двосторонню безпекову угоду наступного тижня

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: