Слов'янський курорт під час війни. Чим зараз живе знаменита здравниця

Слов'янський курорт сьогодні — це частина прифронтового міста. Як всеукраїнська здравниця переживає період широкомасштабного вторгнення росії в Україну — дізнавався “Східний варіант”.

Курорт до війни

Фото: v-variant.com.ua

Слов'янський курорт — місце, куди приїжджали поправити своє здоров'я десятки тисяч людей не лише з різних куточків України, а й інших країн. 

Фото: v-variant.com.ua

Солоні озера, лікувальні грязі, хвойні ліси приваблювали відпочивальників протягом десятиліть. Адже історія Славкурорту налічує майже двісті років.

Фото: v-variant.com.ua

Усе змінилося у 2014 році, коли Слов'янськ тимчасово окупували сепаратисти. Тоді курорт на кілька місяців зупинив свою роботу.

До тимчасової окупації Слов'янська на курорті працювали три санаторії — “Ювілейний”, “Донбас” та “Слов'янський”. Після деокупації міста відкрився лише “Слов'янський”. Тут проходили лікування та реабілітацію хворі із проблемами опорно-рухового апарату. Установа могла приймати одночасно понад триста пацієнтів.

Фото: v-variant.com.ua

На відновлення курорту знадобився час, єдиний санаторій, що працює, знову почав повертатися до звичного ритму роботи.

Але 2020 року Славкурорт остаточно зупинив оздоровчий процес. Причина — бюрократичні проблеми в орендаря курорту “Укрпрофоздоровниці”. Тоді ж припинився і видобуток лікувальної грязі, яка складала основу лікування в закладах курорту.

Фото: v-variant.com.ua

Однак сюди, як і раніше, продовжували приїжджати відпочивальники. Просто “дикунами”, до цілющих солоних озер, приємних пляжів і чистого повітря. Приїжджі могли залишатися на відпочинок протягом усього літа, винаймаючи кімнати у місцевих жителів.

Але й це припинилося із закінченням сезону 2021 року.

Фото: v-variant.com.ua

У дні повномасштабної війни

У лютому 2022 року армія рф розпочала бомбардування українських міст, у тому числі й Слов'янська. Згодом фронт впритул підібрався до міста. Постраждала й інфраструктура курорту. Наприкінці квітня було обстріляно будівлю грязелікарні, яка пустувала вже багато років.

Нині у Слов'янську щодня чути звуки артилерії. У самому місті немає води й газу, закриті практично всі магазини, не ходить громадський транспорт. Три чверті містян змушені були евакуюватися. Звісно, в таких умовах про “курортний сезон” не може бути й мови.

Фото: v-variant.com.ua

Попри те, що літо у Слов'янську видалося спекотне, до солоних озер не поспішають їхати люди. Ми нарахували на двох озерах — Ріпному та Вейсовому не більше двох десятків людей. При тому, що у мирний час тут ще треба було пошукати вільне місце на пляжі. 

Фото: v-variant.com.ua

Слов'янський курорт сезону 2022 року — це пусті пляжі з навісами, що похилилися, і доріжки, що заростають травою.

Приватний сектор курорту також порідшав. Звідси, як і з усього Слов'янська, поступово їдуть люди.

Фото: v-variant.com.ua

“Зараз залишилося трохи більше трьохсот осіб, а до війни жило близько восьмисот. Хоча ті, хто поїхав раніше, зараз телефонують та кажуть, що хочуть повернутися”, — розповідає квартальна житлового району Слов'янського курорту Любов Ушкало.

Фото: v-variant.com.ua

На що сподіваються ті, хто лишився? І як готуються до зими?

“Усі сподіваються на себе. Це приватний сектор. Хоча в більшості було газове опалення, але у багатьох збереглися і звичайні печі. Люди купуватимуть дрова та опалюватимуться дровами. Так, кажуть, що цього року дрова будуть набагато дорожчими, ніж зазвичай, але що робити. Якось виживатимемо. Ось ми вдома збираємося опалюватись каміном. Головне, щоби була електрика, щоби на електроплитках можна було готувати”, — розмірковує Любов.

Фото: v-variant.com.ua

При цьому з електрикою на Слов'янському курорті останні кілька років є великі проблеми. Річ у тому, що розподільча станція знаходиться на території, що орендується “Укрпрофоздоровницею”, яка знаходиться в процесі банкрутства. Через це у житловому секторі протягом останніх років були постійні перебої зі світлом.

Фото: v-variant.com.ua

Проблема ускладнилася з початком великої війни. Під обстрілами електролінії постійно виходили з ладу. Їх не завжди могли вчасно відремонтувати. Декілька вулиць курорту жили без електрики останні два місяці. Лише на момент написання матеріалу проблема нарешті була усунена.

Фото: v-variant.com.ua

“Дали електрику на цих вулицях. Але чи надовго, звісно, ​​ніхто сказати не може”, — додає Любов Ушкало. 

Ще одна особливість — це маломобільні жителі курорту. Щоб постійно бути поблизу санаторіїв, деякі спинальники купували собі тут житло і залишалися тут на постійне проживання. Тепер більшість поїхали. Але є ті, хто їхати не збирається.

Фото: v-variant.com.ua

“Зараз у нас залишилося двоє таких людей. Одна з них жінка неходяча. Я пропонувала їй допомогти з евакуацією. Говорила, що є команди медиків, спеціальні евакуаційні потяги, які призначені саме для маломобільних. Але вона навідріз відмовилася їхати. Не знаю, як вона переживе зиму”, — каже Любов Ушкало.

Ось так і живе цими днями Слов'янський курорт. Втім, як і будь-яка територія, до якої торкнулася війна. 

Водночас міська влада щодня закликає евакуювати жителів Слов'янська. Тим більше, що евакуація з Донецької області зараз є обов'язковою.

Дізнатися подробиці евакуації зі Слов'янська можна за такими телефонами:

Що потрібно знати про евакуацію читайте за посиланням.

Як відбувається евакуація — дивіться у фоторепортажі Східного Варіанту.

Последние новости

  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Олександр Волчанський — активіст, фотограф-анімаліст з Луганська. Відомий своїми фотографіями, на яких закарбував початок війни… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

3 дні назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

5 днів назад

This website uses cookies.