COVID-19 у вчителя та ізоляція 2-х класів: як у Слов'янську проходить другий шкільний тиждень

У Слов'янську коронавірус підтвердили у вчителя ЗОШ-15. Що буде далі і який шанс закриття шкіл в місті

Закінчується другий тиждень навчального року, який проходить в умовах пандемії. І вже реєструють перші факти захворювання на коронавірус учасників освітнього процесу. 

Наприклад, у Слов'янську діагноз підтверджений у вчителя ЗОШ-15.

Не перший випадок

Як розповів заступник Слов'янського міського голови Юрій Підлісний, випадки зараження коронавірусом фіксувалися серед учнів, педагогів та батьків і раніше, але це було ще влітку, до початку занять.

«За цими випадками проводяться точкові дослідження. Виявлені контактні особи — як діти, так і дорослі — проходять самоізоляцію. Була навіть ситуація, коли на самоізоляцію було змушене піти керівництво однієї зі шкіл. Але вже є і видужалі. Процес йде, від вірусу нікуди не дітися, але ми намагаємося контролювати ситуацію», — запевняє Підлісний.

Що стосується випадку з хворим учителем 15-ї школи, то деяким її учням на час доведеться відмовитися від очного навчання, оскільки педагог була 1-го вересня в школі та контактувала з певною кількістю школярів.
«Зараз ми вивчаємо це питання, аналізуємо розклад, визначаємо коло контактних осіб. Швидше за все, на ізоляцію відправляться тільки два класи. Решта школи діє за інструкціями та згідно зі своїми прийнятими планами», — коментує ситуацію заступниця начальника міського відділу освіти Марина Хохлова.

Класи просто неба

Один з ключових профілактичних моментів в новому навчальному році — це необхідність організувати навчальний процес так, щоб діти якомога менше контактували один з одним.

Кожна школа вирішує, як це зробити по різному. Хтось робить роздільне або позмінне навчання, хтось влаштовує уроки на відкритому повітрі. Хоча, такі заняття, це скоріше рекомендація, ніж суворе розпорядження.

Фото: ВВ

«Якщо у школі багато дітей і важко організувати процес так, щоб вони один з одним якомога менше контактували, то рекомендовано проводити частину уроків на повітрі, поки дозволяє погода. Але не всі школи на це йдуть, кожен вирішує цю ситуацію по своєму. Одні воліють застосувати позмінне навчання в класах, інші організовують навчання на відкритому повітрі. 

Фото: ВВ

Наприклад, у 16-ій школі з підручних засобів зробили спеціальний простір для навчання — класи просто неба. Побудували накриття і навіть винесли буфет на вулицю», — розповідає Марина Хохлова.

Сприятливий ґрунт

Нагадаємо, що кілька днів тому в Слов'янську проходило масове святкування Дня міста.

Увечері на центральній площі зібралося кілька тисяч людей, в тому числі й дітей шкільного віку.

Фото: ВВ

Коментуючи цей факт, слов'янський міський голова Вадим Лях сказав наступне:

«Я був на площі майже весь день. Надзвичайно щільного скупчення людей там не було. Навіть увечері між людьми була дистанція, так що можна було пройти між ними в будь-якому напрямку. Тим більше, що все проходило на відкритому просторі, а не в закритому приміщенні. Так що спалахів захворюваності після Дня міста я не очікую. Мене більше турбує ситуація в школах, де розпочався навчальний процес».

Чи виправдаються прогнози мера покаже час, але вже зараз серед батьків ширяться чутки про те, що в жовтні школи міста перейдуть на дистанційне навчання.

Фото: ВВ

За словами Марини Хохлової, підстав говорити про це зараз немає ніяких.

«Спрогнозувати таку ситуацію зараз ніхто не може. Рішення ми зможемо приймати тільки за фактом. Перш за все ми залежимо від медицини, від тестування і рекомендації системи охорони здоров'я. Якщо в якій-небудь школі буде сплеск захворюваності, і багато класів будуть закриті, то зрозуміло, що вся школа закриється і піде на карантин. Водночас якщо в інший школі не буде сплеску, то швидше за все вона буде працювати», — підкреслює Хохлова.

Експертна думка

«Хочу сказати, що недотримання загальних гігієнічних правил при відвідуванні будь-яких об'єктів масового користування, будь то магазин, кінотеатр або школа, автоматично підвищує ризик зараження будь-якими інфекціями та може призвести до підйому захворюваності. І це навіть не щодо коронавірусу.

Тому правил особистої гігієни, режиму провітрювання, дистанції потрібно дотримуватися завжди. Особливо, це все важливо під час епідемії. Разом з тим, дітям вчитися треба, підприємства працювати повинні. Тому на перший план, з моєї точки зору, виходить самоконтроль. На жаль органа, що раніше контролював дотримання санітарних і протиепідемічних норм, тобто санепідстанції. Тому самоконтроль зараз особливо важливий», — говорить завідувач Державним обласним лабораторним центром Сергій Моховик.

Відзначимо, що в Донецькій області фіксують збільшення захворюваності коронавірусом. Так, за минулу добу було виявлено рекордну кількість хворих — 90 осіб.

Последние новости

  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

19 години назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

20 години назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.