Любити Слов'янськ як... хто? Лях & Штепа

Колишні соратники по «Партії регіонів», ексмер Слов'янська Неля Штепа і нинішній міський голова Вадим Лях зараз опинилися по різні боки політичних барикад. На майбутніх місцевих виборах їм належить битися за крісло голови міста.

З офіційним початком передвиборчої кампанії в Слов'янську атмосфера розпалюється. За політичною ситуацією в місті стежить вся країна. Ім'я Нелі Штепи знову фігурує в заголовках українських ЗМІ. Вже відчуваючи напруження конкуренції, між кандидатами на пост міського голови летять іскри. 

Батл на рингу соціальних мереж

Нинішній мер Слов'янська Вадим Лях вирішив провести невелике порівняння між результатами своєї каденції та Нелі Штепи. Він опублікував красномовні пости на своїй сторінці в Facebook.

І частина друга:

Відповідь Нелі Ігорівни не забарилася:

Відтепер Штепа регулярно постить на своїй сторінці фото проблем в місті. Наприклад, ями на дорозі або порив води. Звичайно ж, звинувативши у всьому нинішню владу та обіцяючи випрати все в разі своєї перемоги.

Серед головних «козирів» Штепи: при її каденції відремонтували залізничний вокзал. Вона акцентує на цьому увагу при кожній зручній нагоді. Насправді в той час діяла державна програма з реконструкції, і ремонту вокзалу Штепа ніяк не стосується.

Це ж стосується закупівлі містом нових тролейбусів. Зв'язки Штепи з центральною владою залишилися у 2014 році та канули слідом за сім'єю Азарових. Колишній прем'єр-міністр часів Януковича Микола Азаров уже давно в Росії. Його син Олексій, який балотувався до Ради по 47-ому округу за допомогою Штепи, проживає десь в Європі.

Часи істотно змінилися, проте популістські обіцянки Нелі Ігорівни залишилися колишніми.

Неля Штепа і Олексій Азаров, фото Слов'янська міськрада

Не стаючи ні на чий бік, варто відзначити: попри безліч недоліків, вічні проблеми з водопостачанням, Слов'янськ дійсно візуально змінився.

Події 2014 року привернули увагу міжнародних донорів. Завдяки реформам в місті залишається більша кількість грошей, бюджет виглядає набагато привабливіше. Ймовірно, це і є причиною такої затятої боротьби за мерське крісло.

З чого почалася ворожнеча колишніх союзників?

На місцевих виборах 2015 року Вадим Лях переміг в першому турі під гаслом «Любити Слов'янськ як Неля».

Штепі ж, вочевидь, використання свого імені в таких цілях не сподобалося. У всіх своїх інтерв'ю, навіть перебуваючи в слідчому ізоляторі, вона негативно відгукалася про Ляха. Говорила про його проблеми з наркотиками та гральним бізнесом, нездатністю в цілому керувати містом. Після виходу Штепи з СІЗО потік негативу тільки посилився.

Чутки про зв'язки Вадима Ляха з гральним бізнесом ходять містом давно. У 2014 році під час обшуку в його будинку правоохоронці вилучили кілька ігрових автоматів.

Обшук у будинку Вадима Ляха, фото 6262

У 2015 році ім'я Ляха фігурувало в справі про підпільне казино в одному з кафе в центрі міста. Прокуратура Слов'янська звинувачувала на той момент депутата міськради Ляха в занятті гральним бізнесом протягом лютого-червня 2015 року. В ході судових засідань стороною обвинувачення були надані фотографії, на яких Лях знаходиться в незаконному гральному залі.

Інформацію про свою причетність до грального бізнесу Лях заперечував.

Все-таки конкуренти?

Якщо Штепа заявляла про свої наміри знову очолити місто ще перебуваючи в СІЗО, Вадим Лях підтвердив свою готовність переобратися на другий термін тільки зараз. На минулій пресконференції він оголосив про висунення своєї кандидатури від політичної сили «Опозиційний блок».

«Зараз можу сказати, що документи готові від партії “Опозиційний блок”. 5 років вже в ній перебуваю і, напевно, єдиний мер у Донецькій області, який офіційно є членом цієї партії. Партії я вдячний в першу чергу за те, що на мене ніколи не тиснули в прийнятті будь-яких політичних рішень, господарських питань. Тому, звичайно ж, буду підтримувати тих депутатів, які залишилися в “Опозиційному блоці” і не пішли в інші більш рейтингові партії. Також з'являться нові обличчя», — говорить Вадим Лях.

При цьому Лях підкреслив, що в його команді не буде керівників комунальних підприємств. На його думку, політикою потрібно займатися окремо від господарських питань — або звільняйтеся, або беріть відпустку своїм коштом, але кожен повинен займатися своєю справою. Незабаром міський голова проведе нараду на цю тему. Поки інформацію про висунення кандидатів він дізнається з мереж.

Партійна іронія

Цікаво спостерігати за партійними прапорами, які змінюються за спинами кандидатів. Спочатку як Неля Штепа, так і Вадим Лях були вихідцями з «Партії Регіонів». Вадим Михайлович раніше очолював молодіжне крило партійного осередку в місті.

Після подій на Майдані та втечі Віктора Януковича, «Партія регіонів» переформатувалася в «Опозиційний блок». Потім в «нової старої» партії стався розкол на дві групи — крило Ріната Ахметова, куди зараховують Бориса Колесникова, Вадима Новинського та Олександра Вілкула, і на частину Сергія Льовочкіна, куди увійшли Юрій Бойко, Вадим Рабинович, Наталія Королевська та інші де-факто під управлінням кума президента РФ Віктора Медведчука. Перша частина залишила за собою назву партії, друга назвалася «Опозиційна платформа за життя».

Вадим Лях на з'їзді партії "Опозиційний блок", 2015 рік

Розподіл стався і серед ексрегіоналів місцевого рівня. Вадим Лях залишився в «Опоблоці» і минулого року висувався від цієї політичної сили до Верховної Ради.

Неля Штепа виявилася поміж прихильників «ОПЗЖ». На парламентських виборах вона активно проводила передвиборчу кампанію Юрію Солоду, який став двічі нардепом від округу №47. Була присутня на з'їздах партії та вже рік тому з трибуни заявляла про намір балотуватися на пост мера Слов'янська.

Тоді її бурхливі промови представники «ОПЗЖ» підтримували оплесками. Під час передвиборчого турне на зустрічах з виборцями Неля Штепа не тільки співала хвалебні оди Солоду, а й користуючись нагодою, поливала брудом нинішнього міського голову Вадима Ляха. Як то кажуть, в політиці чесних ігор немає.

Після перемоги Юрія Солода активність Штепи згасла. Вона часто відвідувала Київ, публікувала пости в соцмережах про ділові поїздки до столиці. Зараз, напередодні місцевих виборів, стало відомо яка ж політична сила зважилася підтримати її кандидатуру. Як заявила Штепа, в мери вона йде від «Партії миру і розвитку». Це уламок уламка — об'єднання частини «Опозиційного блоку» під керуванням Вадима Новинського.

Чи бути Штепі кандидаткою?

Поки Центральна виборча комісія ще не зареєструвала кандидатів. Все це ще попереду. У багатьох жителів Слов'янська, противників Нелі Штепи, виникає питання — а чи зареєструють її кандидатуру, якщо дотепер в Харківському суді розглядають справу Штепи про посягання на територіальну цілісність України та створення терористичної організації?

Крім того, в червні 2020 року поліцією було зареєстровано нове кримінальне провадження — підозра у вбивстві офіцера СБУ у квітні 2014 року поблизу Семенівки. За інформацією офіцера СБУ Андрія Дубовика, тоді Штепа з російським терористом Ігорем Гіркіним (Стрєлков) та іншими особами вчинили вбивство Геннадія Беліченко, а також умисні тяжкі тілесні ушкодження іншим офіцерам СБУ.

Сама Неля Штепа всю свою вину заперечує і навіть отримала 3,6 тисячі євро компенсації від України за рішенням Європейського суду з прав людини. Суд вирішив, що кримінальне провадження було занадто довгим. Також ЄСПЛ визнав порушення права Штепи на справедливий суд.

Штепа вимагала 21 тис. 450 євро за судові витрати, 8,5 тис. євро за компенсацію втраченої зарплати та 30 тис. євро за моральну шкоду. Зрештою Україну зобов'язали протягом трьох місяців виплатити Штепі 2,6 тис. євро за моральну шкоду та 1 тис. за судові збори та витрати.

Згадаймо як реєстрували кандидатом нинішнього мера Вадима Ляха. У 2015 році територіальна виборча комісія документи прийняла, але не проголосувала «за». Одна з причин — кандидат приховав у своїй декларації велику суму боргу.

Тоді Наталія Королевська (нардеп на той момент від «Опозиційного блоку») з усіх трибун і телеканалів заявляла про свавілля в ТВК Слов'янська, Центрвиборчком розпускав комісію і призначав нову, в результаті йому було відмовлено тричі. Тоді сама ЦВК зареєструвала Вадима Ляха кандидатом самостійно, спустивши указ в Слов'янський виборчком.

Таким чином, навіть якщо місцева комісія відмовить Нелі Штепі в реєстрації, це, як і в 15 році, можуть зробити в ЦВК. І рішення висунення кандидатури Штепи на посаду мера міста повністю залежить від рішення Києва.

Последние новости

  • Суспільство

Сергій Сажко: досьє начальника Шахівської сільської військової адміністрації

Сажко Сергій Миколайович — український політик, народний депутат України VIII скликання. Був головою Курахівської міської… Read More

9 години назад
  • Суспільство

Відновлення громади без думки громадян? Або як людям вплинути на відбудову Донеччини

Планувати відновлення постраждалих регіонів потрібно вже зараз. Але пробуючи долучитися до цього, ініціативні громадяни зіштовхнулися… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Прифронтові історії. Як команда з Краматорська організувала волонтерський хаб

20 небайдужих жителів Краматорська організували волонтерський штаб у напівзруйнованій квартирі волонтера Миколи. У 2022 поряд… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Картинка, створена росією, або розвінчання міфу про "референдум республік"

11 травня 2014 року проросійські сепаратисти провели так звані «референдуми» в тимчасово захоплених містах Донеччини… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.