Новий раунд: у Слов'янську триває боротьба за пост секретаря міськради

У міській раді нарешті вибрали секретаря. Але в новій посаді обранець не пробув навіть доби. Що трапилося і чому цьому радіє громадськість?

Битва за крісло секретаря міськради триває ще з минулого року. Претендентів двоє: Ольга Алтуніна (голова місцевої фракції «Слуга народу») і Євген Ляховий (депутат «Опозиційної платформи за життя»). Кандидатуру Ольги виніс міський голова Вадим Лях. Ляхового — депутати створеної більшості. Це «ОПЗЖ», «Партія миру і розвитку» і «Наш край».

Детально про те, що це за посада така «секретар міськради» і чому за неї йдуть запеклі політичні бої, ми писали в матеріалі Без секретаря та бюджету: чим загрожують політичні розборки в міськраді Слов'янська.

А зараз ми розповімо продовження цієї гостроцікавої історії.

Серіальна епопея

24 лютого відбулася сесія Слов'янської міської ради. Головним питанням на порядку денному було обрання секретаря. Оскільки Ольга Алтуніна виступила на минулій сесії, депутати не ставили їй питання і відразу приступили до голосування. У цій битві Ольга отримала поразку: 17 голосів «за», 10 «проти» і 12 утрималися. Процедура була таємна, але хто як голосував здогадатися нескладно. Не підтримали цю кандидатуру опозиційна більшість — «ОПЗЖ», «Наш край» і «Партія миру і розвитку».

Потім приступили до розгляду кандидатури Євгена Ляхового. Його виступ був, м'яко кажучи, не красномовним. Депутат розповів свою біографію і відповідав на запитання присутніх. Вірніше сказати, намагався це зробити. Відео даної події швидко розлетілися в соціальних мережах. Коментатори розгубилися: хто ж цей Ляховий — слов'янський Кличко, або послідовник ораторського мистецтва Віктора Януковича?

«За» Ляхового набрався 21 голос, «проти» — 17. Знову ж, хто як голосував ясно всім. Не підтримала його кандидатуру коаліція «Слуги народу», «Європейська солідарність» і «Опозиційний блок».

Фото: Карачун

Цікаво, що кількість голосів «за» кандидатуру Ольги Алтуніної в січні та лютому відрізняються. Під час першої спробі обрання секретаря вона отримала 15 голосів підтримки. На останній сесії налічувалося на 2 більше — 17.

У таборі депутатського корпусу «демократів» (це «Слуга народу» + «Опозиційний блок» + «Європейська солідарність») в сумі 15 голосів. Така ж кількість проголосувала «за» Алтуніну першого разу. Оскільки Ольга не може голосувати сама за себе (значить маємо 14 голосів депутатів), сміємо припустити, що галочку підтримки в бюлетені поставив міський голова.

Опозиційна більшість («Опозиційна платформа за життя» + «Наш край» + «Партія миру і розвитку») дає в сумі 23 голоси. Без голосу Ляхового це 22 депутати. «За» його кандидатуру висловилися 21.

Фото: Карачун

До чого ця арифметика? До того, що хтось із табору більшості вже змінив свою думку і не виключено, що ця тенденція може продовжитися. Для прийняття рішення необхідно 20 голосів, а значить погода в міськраді може різко змінитися. Таке спостереження зробили не тільки ми, а й деякі місцеві журналісти. Можливо, незабаром ми дізнаємося ім'я «перебіжчика». 

Реакція на нового секретаря

Євген Ляховий не відповів прямо ні на одне із запитань, неправильно вимовив назву селища в Слов'янській ОТГ і навіть не зміг відразу вимовити власне ім'я. Все це можна було б списати на хвилювання, якби у нього була вихованість і елементарні норми моралі. Така поведінка викликала бурхливі обговорення в соціальних мережах.

Ляховий в Слов'янську живе зовсім недавно. Його сім'я, як він підтвердив на сесії, знаходиться на окупованій території. Цей факт спричинює чимало домислів.

Детектив з елементами еротики

За кілька днів до проведення сесії на одному з новинних сайтів Костянтинівки була опублікована стаття під назвою «Повернення російського миру в Слов'янськ?!». У ній розповідається про кураторів слов'янської партійного осередку «Опозиційна платформа за життя». Головний герой матеріалу бізнесмен Ігор Кордюков. Громадянин Росії, родом з нині окупованої Ясинуватої, власник елітного закладу у Святогірську «Монарх».

Як вказують в статті, нібито Євген Ляховий заплатив Кордюкову 5 млн гривень за можливість бути висунутим на посаду секретаря міськради. Нібито позика оформлена через співробітника Святогірського «Монарха», новообраного депутата від «ОПЗЖ» Ернеста Мірзаханова.

Крім того, описані зв'язки Кордюкова з непідконтрольними територіями й розкриваються пікантні подробиці його особистого життя. Йдеться про депутатку від «ОПЗЖ» Анжелу Паринову.

За правдивість описаних фактів ручатися не можна. Але авторам однозначно вдалося поставити «на вуха» весь Слов'янськ.

Знову вето

Поки місцеві жителі перетравлюють скандали, міський голова знову скористався своїм правом вето.

Вадим Лях призупинив дію рішення про обрання секретаря міськради. Мер навів кілька аргументів.

Фото з Facebook Вадима Ляха

Перший з них — конфлікт інтересів. На заяві депутатів про розгляд кандидатури секретаря стоїть підпис самого Ляхового. Також вона не розглядалася в належній мірі на депутатських комісіях. Порядок денний сесії було змінено: друга кандидатура на посаду секретаря міськради має бути внесена до порядку тільки після того, як відбулося голосування за кандидата, запропонованого мером. Процедура була порушена. Четвертий аргумент це звернення громадських організацій, які були присутні на сесії й зафіксували ряд порушень.

«Спроби прийняти регламент, який дозволяв би депутатам самим призначати заступників мера, затягування розгляду бюджету з програмою соцекономрозвитку, а тепер ще секретар — все це звичайна боротьба депутатської більшості за управління містом. Але я не здаюся. Я впевнений у своїй правоті й головне — підтримці жителів громади. Величезне вам за це спасибі!» — написав Вадим Лях.

У соціальних мережах мера переважно підтримали. «Секретаріада» триває.

Політичне життя Слов'янська з кожним днем ​​стає все цікавіше. Якою буде реакція депутатів на вето мера і коли ж все-таки буде обрано секретаря міськради поки невідомо. Головне, щоб перетягування каната між депутатськими групами не зашкодило жителям. Адже річний бюджет досі не прийнятий, а за вікном вже майже весна.

Последние новости

  • Суспільство

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Ольга Семибратова — волонтерка з Красногорівки, Донецької області. З перших днів повномасштабного вторгнення її чоловік… Read More

19 хв. назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Олександр Волчанський — активіст, фотограф-анімаліст з Луганська. Відомий своїми фотографіями, на яких закарбував початок війни… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

3 дні назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.