"Новий формат" для Славкурорту

У Слов'янському курорті хочуть відкрити нову клініку і націлилися на міжнародне партнерство

Слов'янський курорт — больова точка живого організму, на ім'я Слов'янськ.

Ось уже кілька років все місто стежить за тим, як активно занепадає колись популярна в Україні та за кордоном здравниця з унікальними природними ресурсами.

Славкурорт (майже) помер, хай живе Славкурорт

Закриті та частково розграбовані санаторії. Курорт має величезні борги із зарплати співробітникам і за комунальні послуги. Зараз Слов'янський курорт — це лише напівзанедбані алеї парку і солоні озера, де можна відпочивати дикуном. 

І на тлі цієї, здавалося б, безвиході сталося щось, що можна назвати новим форматом для курорту з історією у дві сотні років. Тут відкривається нова клініка.

Так, це приватна клініка, яку відкрили частково на приватні інвестиції, частково на кошти виділені обладміністрацією відповідно до програми підтримки бізнесу. Клініка «AVIS», невелика, але, як обіцяють власники, високоефективна, повинна буде вмістити в себе ті послуги, на які зазвичай очікують відпочивальники, які приїжджають на Слов'янський курорт.

«Я і група людей зважилися на цей перший крок, а це тільки перший крок. Тому що є два плани — локальний і глобальний. Локальний — це клініка, що відкривається,  з приводу глобального, то зараз йде планування групою інвесторів, ведуться активні переговори з представниками однієї з країн Південно-Східної Азії про відкриття представництва їх країни на курорті, співпраці клінік та багато іншого. Тому зараз ми йдемо на багатоступеневе будівництво.

Відкриття та, імовірніше, перепрофілювання частини приміщень, які знаходяться на Славкурорті, дуже близькі за функціями до тих, що були в санаторіях курорту. Це реабілітація посттравматична, післяопераційна, постінсультна, постінфарктна, ось з цього ми будемо починати. У Слов'янську донині знаходиться достатньо фахівців, які хочуть і можуть працювати. Які все життя працювали на курорті та хочуть повернутися. І це сильна сторона», — розповідає Олексій Яковленко, колишній головлікар санаторію «Ювілейний», а нині депутат Слов'янської міськради.

Новий формат курорту

Майбутнє оздоровниці Олексій Яковленко, який багато років пропрацював на Слов'янському курорті бачить в повній трансформації. У тому вигляді, як курорт працював раніше, його ми, найімовірніше, не побачимо.

«Все колись вмирає. ПрАТ “Укрпрофоздоровниця”, якій належить курорт, зараз сама повний банкрут. Все наближається до того, що у них вилучать всю власність в найближчий місяць-два, повинен вийти антипрофспілковий закон, за яким все майно профспілок повинно відійти до Держмайна. 

Це призведе до того, що у курорту в найближчі пів року (за моїми припущеннями) з'явиться новий власник. Швидше за все, це буде Обладміністрація, і це, напевно, найкращий варіант.

Що керівництво області надалі робитиме з курортом? Це, звичайно, на розсуд керівників, але я вважаю, що гірше вже не буде. Курорт вже досяг того дна, нижче якого опуститися неможливо. Будь-який варіант, який буде — позитивний», — говорить Олексій Яковленко.

Зараз Олексій Яковленко вважає найважливішим «відірвати» від присмертної «Укрпрофоздоровниці» курортний комплекс і його трансформувати. Але треба розуміти, що в старому вигляді він вже не буде функціонувати.

«Наприклад санаторій “Ювілейний” за своїм матеріальним станом фактично знищений. Знищена вся електрика, вирізані підстанції. Зауважу, що все це сталося вже після військових (які там квартирували кілька років прим. авт).

Все це призвело до того, що ще рік-два — і будівля “Ювілейного” почне руйнуватися. Її потрібно буде демонтувати. І насправді це не проблема. При нинішніх можливостях будівництва дешевше нове побудувати, ніж старе реконструювати», — хоча, за словами Олексія Яковленка, були спроби викупити «Ювілейний», але переговори нічим не закінчилися.

Про нову клініку

Вся ця ситуація призвела до розуміння того, що потрібно починати відродження з чогось маленького.

Частина коштів на створення клініки отримана через інвестиційну програму від Донецької обласної адміністрації «Український донецький куркуль». Для Олексія ця програма стала гарним поштовхом, хоча це була лише мала частина від коштів, вкладених в клініку.

Зараз клініка готова технічно, очікують на обладнання, проходить інструктаж співробітників. Відкриття першої черги планують на середину вересня.

Працюватимуть насамперед кардіологія і неврологія. Щодо набору співробітників вирішили надати перевагу співробітникам Донецького медуніверситету (він зараз знаходиться в місті Лиман, але студенти проходили практику і на Слов'янському курорті.)

З жовтня планують відкрити хірургічний блок. Там будуть і хірурги, і урологи, і онкологи. Це буде компактна, але високопродуктивна клініка.

Другий етап — це використання природних чинників, лікувальної грязі, мінеральних вод. Але це плани на подальшу перспективу.

Стосовно реабілітації людей з інвалідністю. Зараз йде уточнення пакетів, в клініці хочуть застосувати ту ж схему, що була раніше в санаторіях курорту. Коли інвалідам реабілітацію оплачувала держава за соціальними програмами.

Основними медичними послугами клініки будуть:

- терапія,

- ревматологія,

- фізіотерапія і реабілітація,

- неврологія,

- андрологія,

- ультразвукова діагностика,

 та інші напрямки, пов'язані з курортним оздоровленням.

Чи стане відкриття приватної клініки новим витком розвитку курорту, коли приватний бізнес внесе свіжий подих і сучасні технології в оздоровлення? Це покаже час.

Можна лише додати, що при правильному підході та з використанням унікальних цілющих ресурсів нашого курорту, оздоровницю може очікувати велике майбутнє і нова хвиля популярності та попиту, як всередині країни, так і за її межами.

Последние новости

  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

6 години назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

22 години назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Окупанти здійснюють жорстоку політику репресій, спрямовану проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. Їхня мета… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Болткова Ірина Іванівна — родом з Сєвєродонецька, за освітою економіст. Тривалий час працювала у приватному… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.