UA
RU UA
24 Червня 2024, 13:19
"Відчуття, ніби з нас зроблять тушонку": мешканці Сєвєродонецька про реалії окупації, поведінку росіян та "епідемію" підробних документів
Що відбувається

"Відчуття, ніби з нас зроблять тушонку": мешканці Сєвєродонецька про реалії окупації, поведінку росіян та "епідемію" підробних документів

В окупованому Сєвєродонецьку уже як рік триває умовний спокій. Місцеві, які переживали захоплення міста бойовиками, зізнаються: цей стан вкрай нестабільний, і вони та їхні знайомі чітко відчувають, ніби все навколо – лише затишшя перед бурею. Проте, на відміну від Маріуполя, який тероризують чоловіки інших національностей, Сєвєродонецьк не вкрай привабливий для них. Однак лише на етапі, коли справа не дійде до відновлення якихось документів в «офіційних установах» «лнр», будівництва або ремонту, чи то надання медичної допомоги.

Мешканка Сєвєродонецька Ірина (ім'я змінене з питань безпеки – ред.) розповідає Східному Варіанту, що станом на сьогодні єдині новини про «життєдайність» і розвиток міста – лише про заміну труб по місту, хоча система ніякого втручання не вимагала. Окупаційна влада уже кілька місяців як розриває та нібито ремонтує труби. Єдине – ті самі робітники «забувають» бодай зарити землею нібито поремонтовані ділянки. Тому ремонт трубопроводів по місту – безкінечний процес, який відбувається здебільшого на одних і тих самих ділянках.

«З гарячою водою у нас ситуація, як і скрізь – на верхніх поверхах її немає, на середніх – тоненька струйка біжить. І нечасто – бо ремонтують труби постійно. Приїжджає бригада, за день розриває труби, перекриває водопостачання – і тижні зо два їх не буває, або вони з’являються раз на тиждень, походять поруч і їдуть. Звісно, у ці ями дощ попадає, наш сусід впав у яму, коли її нічим не загородили, бо тільки почали рити. Ну тобто… Ставлення до нас, як не знаю до кого», – пояснює Ірина.

Сєвєродонецьк в окупації
Сваритися з приїжджими – росіянами та представниками інших національностей – місцеві бояться. Зокрема через погрози фізичною розправою тих самих приїжджих

Жінка додає, що при цьому комунальниками працюють здебільшого росіяни або громадяни інших національностей. І коли до них звертаються з вимогою прибрати після себе, зарити труби чи хоча б якось загородити місце – починаються сварки та лайки, на які псевдовлада не реагує. Тож приїжджі почувають себе досить вільно й не цураються нагадувати сєвєродончанам, нібито ті – «ніхто». 

«У нас на 78 мікрорайоні постійно ці скандали: люди приходять, просять накрити чимось яму, закопать її – хоч щось зробить, бо ці труби ж погниють, поки будуть відкриті! І одного разу якийсь узбек, мабуть, прям кинув у жінку лопату. І сказав, що якщо їй так хочеться – то вона може сама її починать закопувать. Один з чоловіків, який був із нами, вступився, то його взагалі двоє робочих почали штовхать у яму й кричать, що вони його у ній закопають. Ми викликали поліцію, але наряд і досі їде. Отак нас «бережуть» і «охороняють» у Сєвєродонецьку», – обурюється місцева. 

Підроблені «права» та шахраї-чиновники у стінах окупованої «адміністрації» 

Одна з проблем, із якими зіткнулися водії на окупованих територіях – що «поліція» «л/днр» не вважала українське водійське посвідчення… справжнім. Попри те, що воно було зареєстроване за всіма законами та діяло до цього роками. Тому вже понад рік, з 2023 року, відколи нові «закони» почали діяти, у місті «борять» цю так звану проблему. Керманичів, які ще намагалися їздити зі старими документами, штрафували на немалі суми. Декого забирали у відділок та вважали чи не зрадниками-шпигунами – тому, що вони не хотіли проходити всі бюрократичні процеси наново, аби отримати інші права – рф або квазіреспубліки. Однак на сьогодні ціна на здачу на водійські права коливається від 50-100 тисяч рублів (де 100 – категорія С та D). Фактично московські ціни. А з урахуванням того, що й автошкіл, і автівок, і інструкторів не вистачає – отримання посвідчення перетворюється на цілий квест. І у Сєвєродонецьку винайшли спосіб його обходити – підробними посвідченнями. 

Співрозмовниця Східного Варіанта з Сєвєродонецька розповіла про не нову, але досі дієву схему. «Секрет» полягає в тому, що людям пропонують «вирішити» проблему з правами – і замість мінімальних 50 тисяч пропонують «все і більше» за 40-60 (залежно від необхідної категорії). Проте ціна за кілька днів зростає – нібито через бюрократичні моменти, які дорожчають із кожним тижнем.

Сєвєродонецьк в окупації
Окупанти навіть не намагаються приховати чи відремонтувати квартири, у яких заживо палали люди. За словами співрозмовників Східного Варіанту, навіть ці квартири уже «приватизовані», і вичищали їх від трупів самі ж приїжджі комунальники. Фото надане співрозмовниками Східного Варіанта

«Людям обіцяють офіційні права з внесенням у базу, оригінали, нібито навіть якусь заповнену документацію, яку їм надаватимуть (про пройдену та здану теорію та практичні заняття). Але по факту вимагають перевести 5-7 тисяч за медичну довідку, а іншу суму кажуть передавати готівкою. Фото довідки справді надсилають, але вона мутна й заповнюється на бланку, роздрукованому з інтернету. Печатка також коштує дешево, її замовляють за тисячу рублів, і її вистачає на кілька десятків довірливих людей», – пояснює місцева мешканка. 

Після цього раптово приїжджає неочікувана «перевірка» – і замовникам кажуть перерахувати додаткових 5 тисяч рублів. Після цього кажуть, що все готово, але зустрітися особисто з вами не можуть – тільки надіслати поштою. Звісно, оплата має відбутися повністю онлайн – себто гроші потрібно перерахувати на карту. Після цього всі листування видаляються, як зазвичай і вчиняють шахраї. Проте на цьому історія не закінчується – і настає черга чиновників. 

«Після того, як всі листування зникають, дані замовників опиняються нібито у МРЕВ. І якщо люди доходять до того, щоб таки здати на права – вони приходять, а на них уже чекає штраф. Звісно, неофіційний – щоб їх взагалі допустили до навчання. Вартість – 30 тисяч рублів (на карти чи в руки самих чиновників), і сума навчання та здачі не змінюється», – каже сєвєродончанка. 

«Здається, мізер?.. А для нас – великий крок вперед» 

З останніх «оновлень» в окупованому Сєвєродонецьку, яким щиро радіють містяни – встановлені термінали у магазинах міста. До кінця травня 2024 року їх не було – розрахунок був можливий лише готівкою. Тому це «ноу-хау» для багатьох стало ледь не проривом. 

Сєвєродонецьк в окупації
«Нагадування» сєвєродончанам про те, на що здатні росіяни, окупанти лишили по всьому місту. Фото надане співрозмовниками Східного Варіанта

«У супермаркетах поставили банкомати й термінали для оплати картками «Мир». Для когось це здається дрібницею, а для нас – великий крок вперед. Раніше банкомати були тільки у банківських відділеннях і біля поліклініки», – зізнається Ірина.

Сєвєродонецьк в окупації
«Нагадування» сєвєродончанам про те, на що здатні росіяни, окупанти лишили по всьому місту. Фото надане співрозмовниками Східного Варіанта

Крім того, у місті продовжують віджимати квартири – ті, власники яких не з’явилися наживо перед окупантами. Цього вони вимагали уже рік, і з початку 2024 нерухомість офіційно почали відбирати. Перед тим, як це зробити, часто відбуваються зламування квартир – нібито для обстеження труб. І у тих випадках, коли власників або їхніх найближчих родичів немає поблизу в цей момент – квартиру вносять у список так званих «безхозних», які в рекордно швидкі терміни бюрократична окупаційна машина «пережовує» та привласнює. І, як зауважують у місцевих телеграм-спільнотах, виходів із цієї ситуації фактично не існує. Або ж вони коштують як ще одна квартир – і через судові збори (бо без цього ніяк), і через кількість та суми хабарів.

Сєвєродонецьк в окупації
Оголошення на одному з будинків окупованого міста. Такі розклеюють по всіх багатоповерхівках, і якщо хтось з мешканців чи власників не встиг відреагувати – з нерухомістю можна прощатися. Фото надане співрозмовниками з Сєвєродонецька

Ірина наостанок додає: у багатьох її знайомих складається враження, нібито над Сєвєродонецьком «закручують кришку». 

«Через спеку в місті й незрозумілі схеми просто складається враження, ніби з нас зроблять тушонку. Погрози росіян, викачка грошей… Я не розумію, як тут протриматися довше. У мене враження, що потрібно звідси їхати, і чим швидше», – каже жінка. 

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Що відбувається

"Відчуття, ніби з нас зроблять тушонку": мешканці Сєвєродонецька про реалії окупації, поведінку росіян та "епідемію" підробних документів

Що відбувається

"Погрожують забрати немовля, якщо у батьків немає паспорта рф": як росія порушує права людини на ТОТ сходу України

Історія

Відновлення правди. Зросійщення сходу України — яким воно було

Знай наших

Спротив окупації: як рух "Зла мавка" протистоїть російським загарбникам

Важливо

"Російські військові не дивляться на вік або стать": куди звертатися постраждалим від сексуального насильства на ТОТ

Антифейк

Міністр внутрішніх справ УНР родом із Луганщини: історія Олександра Мицюка

Історія

"Дякую, що почули мене": з якими питаннями українці та українки з ТОТ звертаються на гарячу лінію Східного Варіанта

Важливо

Безпека в інтернеті: поради, які можуть врятувати життя на тимчасово окупованій території

24 Червня Понеділок
13:50

Найбільша активність ворога сьогодні спостерігається на Сіверському та Покровському напрямках

13:30

Противник намагається розширити плацдарм навколо Очеретиного

13:19

Що відбувається "Відчуття, ніби з нас зроблять тушонку": мешканці Сєвєродонецька про реалії окупації, поведінку росіян та "епідемію" підробних документів

"Відчуття, ніби з нас зроблять тушонку": мешканці Сєвєродонецька про реалії окупації, поведінку росіян та "епідемію" підробних документів
13:17

9 років за ґратами за колабораціонізм заочно отримав посадовець з Луганщини

12:55

Минулої доби на фронті відбулися 129 бойових зіткнень: зведення Генштабу ЗСУ

12:53

Росія не змогла реалізувати плани на Донеччині по захопленню регіону, — Маломуж

12:16

Росіяни знову вдарили по Торецьку: є жертви

12:10

У 80% випадків противник покидає позиції лише через його вибивання звідти, — "Ахіллес"

12:00

Що відбувається "Погрожують забрати немовля, якщо у батьків немає паспорта рф": як росія порушує права людини на ТОТ сходу України

"Погрожують забрати немовля, якщо у батьків немає паспорта рф": як росія порушує права людини на ТОТ сходу України
11:59

У школах окупованої Луганщини працюватимуть "земські вчителі" з рф

11:33

Серед 12 поранених дві дитини: наслідки російських обстрілів Донеччини (фото)

11:29

На Купʼянському напрямку ворог зменшив авіаційні атаки, накопичує сили, — 3 танкова бригада

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: