Вскривають квартири: жителі Сєвєродонецька розповіли, що відбувається в окупації

Російські загарбники продовжують займати чужі домівки на окупованій території Луганщини. Щоб залишити за собою право на свою квартиру, переселенці змушені їхати до рідного, захопленого росією Сєвєродонецька, не тільки з території України, а й з інших країн.

“Східний Варіант” поспілкувався з місцевими жителями, які побачили та відчули на собі виживання за окупаційної влади.

“За тихою схемою”

Наталя (ім'я змінено задля безпеки героїні — ред.) розповіла, що у грудні її мамі на свій страх і ризик довелося поїхати до Сєвєродонецька для вирішення квартирного питання. Після приїзду жінка побачила, що її квартира відкрита.

Фото: Група “Сєвєродонецьк Times” у Фейсбук

“У будинку моїх батьків на Курчатова почалися ремонтні роботи. Вскрили всі квартири, де не було людей. Залізні двері квартири зрізали. У квартирі вже побувала комісія. Мамі сказали, що якщо господар не приїде, то її квартиру заберуть на 3 роки у користування”, — каже Наталя.

Аналогічна ситуація сталася з іншою героїнею. Ольга (ім'я змінено задля безпеки героїні — ред.) розповіла, що батьки її чоловіка також були в окупованому Сєвєродонецьку цієї зими.

Фото: Група “Сєвєродонецьк Times” у Фейсбук

“Найцікавіше, що незрозуміло, за яким критерієм вибираються будинки для ремонтних робіт. Вони зламують двері та зрізають батареї, навіть якщо вони цілі та нові. Така заміна батарей — просто привід зайти до твоєї квартири”, — пояснює Ольга.

“А нас до вас сюди заселили”

За словами Наталії, вулиці міста порожні. Людей практично немає.

“Звідти кажуть, що у місті залишилося понад 10 тисяч людей. Перебуваючи у Сєвєрі, мама сказала, що такої кількості людей там немає. Можливо, цю цифру “намалювали” в момент окупації міста. Від ТЦ “Дитячий Світ” до вулиці Курчатова, а це великий шматок міста, мама зустріла всього 2 людини. Так, як це показують на відео, що тут купа людей і всі щасливі — ні, такого тут немає. Це просто ролики, які вони роблять спеціально”, — каже сєвєродончанка.

Але є кілька місць у місті, де спостерігаються скупчення людей.

“Це ринок, бо там купують їжу. Це пенсійний фонд, де пенсіонери намагаються оформити копійчані виплати. І черга біля міськради, бо там вирішуються питання щодо квартир, вивезення сміття тощо. І тут багато приїжджих, які намагаються залишити право на свою квартиру”, — перераховує мама Наталії.

Фото: Група “Сєвєродонецьк Times” у Фейсбук

У черзі також стоять люди, які живуть у Сєвєродонецьку та за час війни нікуди не виїжджали, але до їхніх квартир заселили людей.

“Вони весь час були тут. І ось до них приходять люди та кажуть: “А нас до вас сюди заселили”. Вони кажуть: “Тобто? Ми тут живемо”. Виявилося, що погорільців, яким нема де жити, міська влада заселяє у квартири до чужих людей без будь-якого погодження. Їх селять не в порожні квартири, а туди де вже живуть люди. І ось ці люди ходять до міськради з'ясовувати, якого біса це взагалі відбувається”, — пояснює Наталя.

Заселяють своїх

Зі сказаного вище виникає питання — кому ж дістануться порожні квартири, які місцева влада забирає у містян у разі їх відсутності? Наталя поділилася своєю думкою з цього приводу.

“Швидше за все, їм потрібні будинки, куди вони заселятимуть своїх людей. Тому що сказали, що навесні заїде ще одна хвиля робітників з росії, які займатимуться “будівельними роботами”. І їм же треба десь жити. І в такі будинки й вікна безплатно ставлять, і під'їзди ремонтують, і цеглу кладуть”, — каже вона.

Зі “Східним Варіантом” своєю історією поділився сєвєродончанин Денис (ім'я змінено задля безпеки героя — ред.). Чоловік вже не перший рік живе і працює у Великій Британії, куди й забрав батьків із рідного міста через вторгнення росії.

“Моя мама поїхала в Сєвєр, тому що дізналася від сусідів, що в їхній будинок за тихою схемою заселяють російських ментів. Будинок знаходиться недалеко від поліклініки СПЗ. Цей будинок залишився цілим і вважається одним із найкращих”, — пояснює він.

Ще одна корінна сєвєродончанка Юлія розповіла, що у будинку її батьків на вулиці Єгорова росіяни одразу ж розібрали найкращі квартири.

“У місті майже ніде немає води й люди ходять із баклажками набирати воду в підвали та на перші поверхи в будинки, де вона є. Так ось у будинку моїх батьків росіяни вибрали собі квартири “багатші” на верхніх поверхах, а за водою спускаються до квартир на першому поверсі, як до себе додому”, — обурена дівчина.

Нашумілі “ніякі” вікна

Інна (ім'я змінено задля безпеки героїні — ред.) поділилася, що її свекруха була в окупованому Сєвєродонецьку, щоб поставити вікна, які через обстріл були пошкоджені.

“Я не знаю, де вікна ставлять безплатно. Знайомий залишився жити у Сєвєрі та працює у віконній фірмі. Співробітникам фірми дають знижку на вікна. Знижку, але не безплатно. Моя свекруха за вікна платила. Але всі ці вікна у місті жахливої ​​якості. Вони ніякі. У квартирі холод. Який у них сенс? Їх ставлять просто для відводу очей. У місті цих вікон мало. Просто для газет наробили фото, ніби тут вони скрізь”, — каже вона.

У будинку, де мешкали батьки Наталії, ситуація інша. У їхньому будинку вікна поставили навіть у під'їзді.

“Вікна є, але все одно дуже холодно. У місті морози. У квартирі -4°C. Але водночас, як сказала староста під'їзду, мамі ще пощастило, бо не в кожній квартирі є газ та електрика. У деяких згоріла проводка. А вода в трубах перемерзла. У людей прориває каналізацію. Окупаційна “влада” нічого з цим зробити не може. Мама каже: “Ну як там можна жити?” — ділиться з нами сєвєродончанка.

“У місті свавілля”

Містом мама Наталії пересувалась перебіжками.

“Ті, хто залишився у Сєвєродонецьку, сидять по домівках. Виходять, щоб купити поїсти, і додому. Людям страшно. Обстановка пригнічує. Мама каже: “Я не знаю, як можна змиритися з таким життям. Я не бачу за цієї влади якогось майбутнього”. У місті свавілля”, — каже Наталя.

Дівчина розповіла, що квартири сєвєродончан розкрадають. І її квартира не є винятком.

“У мене з дому винесли повністю все. Забрали навіть весільні атрибути. Мені просто це було дорого як згадка. Було важко навіть зрозуміти, з якою метою це все забрали. Ну, тепер знаю, що на продаж”, — ділиться з нами сєвєродончанка.

Родичі героїв, яким довелося побувати в рідному, вже мало впізнаваному місті їхати туди не рекомендують: розруха, страшно, неспокійно. Ось таке життя на виживання приніс “русскій мір”.

***

Последние новости

  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

7 години назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

8 години назад
  • Війна з РФ

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Окупанти здійснюють жорстоку політику репресій, спрямовану проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. Їхня мета… Read More

13 години назад
  • Суспільство

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Болткова Ірина Іванівна — родом з Сєвєродонецька, за освітою економіст. Тривалий час працювала у приватному… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

"Від мене вже смердить через багно на вулиці": як донеччани вже десять років живуть в окупації

Мешканці Донецька обурені: виконання обіцянок росіян про «покращення життя» вони вже не очікують. Проте виживати… Read More

1 день назад
  • Суспільство

"Віджим квартири за несплату комунальних". Як росіяни привласнюють житло українців в окупації на сході України

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей розпочалася нова хвиля “націоналізації” житла українців. Так… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.