UA
RU UA
19 Липня 2024, 19:15
Навчання під загрозою: чи справді школу села Піддубне хочуть незаконно реорганізувати або навіть ліквідувати?
Важливо

Навчання під загрозою: чи справді школу села Піддубне хочуть незаконно реорганізувати або навіть ліквідувати?

Нещодавно до Східного Варіанта звернувся педагогічний колектив школи І-III ступенів села Піддубне Волноваського району Донецької області та повідомив, що їхній навчальний заклад планують безпідставно реорганізувати або ліквідувати. Ми поспілкувалися з викладачками та представниками Комарської сільської ради, щоб дізнатися деталі

До 2022 року школа в селі Піддубне, як і інші навчальні заклади Донеччини, працювала в змішаному режимі: офлайн та онлайн. Після початку повномасштабного вторгнення росії навчання було переведено повністю в дистанційний формат. Станом на зараз у школі навчається 84 учні, працює 27 робітників. Нещодавно її директор Володимир Остренко отримав повідомлення про можливу реорганізацію чи взагалі ліквідацію навчального закладу. Відповідно, вчителі можуть залишитися без роботи на початку навчального року, а учні вимушено йтимуть в інші школи.

Педагогічний колектив заявляє: процес громадських обговорень про подальшу долю школи проходив із порушенням, а рішення про реорганізацію чи ліквідацію не відповідає законодавству. Докладніше про це в матеріалі

Безпідставна ліквідація/реорганізація?

У 2021 році Комарська сільська рада прийняла рішення про проведення конкурсу на визначення опорного закладу громади. Заключний етап конкурсу мав відбутися до 1 березня 2022 року, але через початок повномасштабного вторгнення росії результати не опублікували.

25 липня минулого року Комарська сільська рада опублікувала оголошення про «Початок громадського обговорення проєктів розпоряджень про припинення юридичних осіб-закладів освіти шляхом ліквідації». Повідомлялося, що обговорення будуть стосуватися шкіл І-III ступенів у селах Комар, Піддубне, Веселе та селищах Зелений Гай і Шевченко Волноваського району Донецької області.

школа села Піддубне
Школа у селі Піддубне. Фото: сторінка школи у Facebook

У жовтні в Комарській школі відбулося перше засідання громадських обговорень. Було запрошено адміністрацію, вчителів, батьків (одна особа) для представлення трьох діючих закладів освіти. Друге засідання щодо ліквідації відбулося у квітні цього року. Долучилися керівники п’яти шкіл громади (трьох діючих та двох призупинених), вчителі та батьки. Заслухали доповідь начальника відділу освіти та виступи спікерів від кожного закладу, де потрібно було висвітлити переваги свого закладу.

На цьому засіданні директор Піддубненської школи Володимир Остренко розповів про переваги навчального закладу: мінімальні витрати коштів до навчального процесу, обладнана та відремонтована будівля, наявність газової модернізованої котельні, сучасне мультимедійне обладнання, великі класні кімнати та обладнані спеціалізовані кабінети, умови безпеки.

«Родзинкою» школи є музей «Шляхами героїв — шляхами батьків», який працює вже понад 50 років та налічує близько 720 експонатів. На основі матеріалів музею учні та учениці школи неодноразово писали науково-дослідні роботи та ставали переможцями у Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах.

Голова профспілкового комітету школи села Піддубне Ольга Челгій каже, що підставами для ліквідації школи в Комарській сільській раді називають недостатню кількість учнів та низькі показники результативності навчання.

школа села Піддубне
Проведення дистанційних занять у школі. Фото: сторінка школи у Facebook

Згідно з Законом України «Про повну загальну середню освіту», наповнюваність класів не може становити менш як 5 учнів та більш як 24 учнів початкової школи та 30 учнів базової чи профільної середньої школи. Цій вимозі Піддубінська школа відповідає.

«Один із найважливіших критеріїв — це якість навчальної діяльності (результати ДПА, ЗНО/НМТ, участь учнів у предметних олімпіадах та конкурсах). Випускники нашого закладу навчалися та навчаються в престижних вузах України та Європи, займають керівні посади, працюють на підприємствах, повернулися в рідні села та працюють у громаді та Комарській сільській раді. Робочою групою був проведений моніторинг успішності проходження ЗНО/НМТ за останні 5 років п’яти шкіл нашої громади. Маємо гарні результати», — розповідав керівник школи під час одного з обговорень.

школа села Піддубне
Випускний у школі Піддубне цього року. Фото: сторінка школи у Facebook

Ольга Челгій повідомляє, що проведення громадських обговорень пройшло з порушеннями:

«Не було обʼяви про проведення засідань громадського обговорення, не було публікацій щодо перебігу процесу ліквідації закладів освіти в громаді на офіційному сайті сільської ради, не було чіткого регламенту ведення засідань, не було оприлюднено рішень і протоколів засідань. Ми надсилали звернення від трудового колективу, від батьків 10 класу, відгуки, звернення та листи-звернення від батьків, які не були враховані».

Педколектив школи розповів, що після початку повномасштабного вторгнення школи в селі Веселе та селищі Шевченко вже були ліквідовані. Учні були переведені в навчальний заклад селища Зелений Гай.

31 травня цього року директор школи Володимир Остренко повідомив, що відбулася нарада директорів за участі начальника Комарської військової адміністрації та представників робочої групи з проведення громадських обговорень, на якій в усній формі було сказано, що школи І-III ступенів села Комар та селища Зелений Гай залишаться без змін, а школу села Піддубне реорганізують у навчальний заклад І ступеня (1–4 класи). 25 липня буде фінальне засідання комісії, на якій приймуть остаточне рішення про реорганізацію чи ліквідацію школи.

Оптимізація мережі освіти?

Станом на зараз у Комарській громаді працює три школи, у яких навчається сумарно 370 учнів: у Зеленому Гаю (160 учнів), у Комарі (130 учнів) та в Піддубному (80 учні). У відділі освіти Комарської сільської ради повідомили, що піднімаючи питання про ліквідацію чи реорганізацію шкіл, вони виконують Закон України «Про освіту» та оптимізують мережу освіти.

«Те, що школа в селі Піддубне має технічні, культурні та інші можливості, — це одне. А те, що контингент учнів не відповідає вимогам, — це зовсім інше. Можливість навчати вони мають, але навчати нікого. Зараз у школі навчається приблизно 80 дітей. Частина з них знаходиться за кордоном, частина — на тимчасово окупованих територіях. Ми виконуємо Закон України й оптимізуємо нашу мережу. Якщо буде прийнято рішення про реорганізацію школи, то залишиться дві школи у селищі Зелений Гай та в селі Комар. У цих школах наповнюваність більше, ніж 100 учнів, за законом ми їх зберігаємо, і вони продовжуватимуть далі виконувати освітню діяльність», — розповідає начальниця відділу світи, сім’ї, молоді, спорту, культури й туризму Комарської сільської ради Ірина Гомяніна.

школа села Піддубне
Випускний у школі Піддубне цього року. Фото: сторінка школи у Facebook

Пані Ірина каже, що на сайті Комарської сільської ради 25 липня минулого року опублікували оголошення про початок громадського обговорення. На двох засіданнях, які проводилися, запрошували керівників закладів освіти, профспілковий комітет, батьківський комітет, представників громадськості. Був голова комісії, велися протоколи. Однак остаточний протокол із висновками про всі засідання буде у вільному доступі після фінального засідання, яке планується 25 липня цього року.

«Протягом року ми приймали пропозиції, записували їх, а потім усе буде написано в одному великому протоколі, який буде опублікований на сайті громади після фінального засідання. Згідно з законодавством, після засідання комісії в нас є 10 днів для того, щоб опублікувати рішення. Тому тут ніяких порушень немає», — каже Ірина Гомяніна.

Якщо буде прийнято рішення про ліквідацію чи реорганізацію школи села Піддубне, зрозуміло, що більша частина викладачів (або всі вони) втратять роботу прямо перед початком навчального року. Згідно з законодавством, профспілковий комітет про це буде попереджено за три місяці, а викладацький колектив — за два місяці.

«Зараз у нас пройшла попередня тарифікація, ми бачимо вакантні посади в тих закладах, які залишаються працювати. Дехто з вчителів школи в Піддубному буде працевлаштований, а інші будуть попереджені про звільнення за два місяці. Вони зможуть стати на облік у центрі зайнятості й отримувати там допомогу, допоки не знайдуть роботу. Звичайно, ми будемо допомагати у їхньому працевлаштуванні», — каже начальниця відділу освіти.

школа села Піддубне
Проведення дистанційних занять у школі. Фото: сторінка школи у Facebook

Якщо школа в селі Піддубне буде ліквідована, то постає питання, що буде з двоповерховою будівлею, яка понад 50 років приймала учнів та учениць. Ірина Гомяніна пояснює, що у випадку ліквідації в будівлі планується створити культурний центр:

«Там буде школа мистецтв, комунальний заклад “Спорт для всіх”. Тобто передбачається, що сама будівля і надалі використовуватиметься. Будинок культури в селі Піддубне в аварійному стані. Тому все це перенесеться до цієї будівлі».

Рішення про ліквідацію чи про реорганізацію школи села Піддубне могло б бути посилено нещодавно оприлюдненим проєктом наказу Міністерства освіти й науки № 850, у якому йшлося, що кількість учнів у одному класі дистанційної форми навчання не може бути менш як 20. Однак, як розповідав уже Східний Варіант, юристи та освітяни виступили проти проєкту наказу, адже він не відповідав чинному законодавству, у якому йдеться, що кількість учнів у класах не може бути менш як 5.

Проєкт наказу був направлений на доопрацювання із залученням представників освіти та громадськості. Це може позитивно вплинути на фінальне рішення про долю школи села Піддубне. Адже, станом на зараз, цей освітній заклад відповідає вимогам законодавства щодо ведення своєї освітньої діяльності.

Викладацький колектив школи у селі Піддубне виступає за збереження свого навчального закладу та за проведення процесів реорганізації чи ліквідації освітніх закладів вже після війни: 

«Ми не знаємо, що завтра буде з нашими школами. І тому вважаємо, що зараз треба просто зупинити цей процес, щоб школи не зачинялися. І дай Боже закінчиться війна, щоб ми потім чесно і справедливо визначили, яка школа повинна працювати. Щоб були проведені обстеження, дослідження, але вже за мирних часів». 

Східний Варіант і далі слідкуватиме за розвитком подій.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
19 Липня П’ятниця
19:48

Дружківчани та ВПО зможуть отримати безоплатну юридичну допомогу

19:44

Війська рф більш активні на Покровському та Лиманському напрямках, — Генштаб

19:22

На Донеччині попереджають про надзвичайну пожежну небезпеку 5 класу

19:15

Важливо Навчання під загрозою: чи справді школу села Піддубне хочуть незаконно реорганізувати або навіть ліквідувати?

Навчання під загрозою: чи справді школу села Піддубне хочуть незаконно реорганізувати або навіть ліквідувати?
18:58

Зенітники Луганського прикордонного загону-бригади "Помста" вдосконалюють навички стрільби (фото)

18:54

Українські партизани розсекретили базу російських спецпризначенців в окупованій Горлівці

18:17

Війська рф не готові до наступів на нових напрямках, але їхньою ціллю залишається український Донбас, — Юсов

18:15

Україна та Велика Британія підписали кредитну угоду на 2 млрд фунтів стерлінгів для фінансування оборони

17:40

До 8 років колонії засудили чоловіка із Новопскова за роботу на окупантів

17:39

"ЯМаріуполь" відкрився у Кременчуці

17:13

У Маріуполі відключили усі ліфти через спеку

16:59

Рух "Жовта Стрічка" створив чат-бот для документування воєнних злочинів росіян на ТОТ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: