UA
RU UA
10 Червня 2024, 12:20
943
Ліплення з глини — це терапія: як школа кераміки допомагає у реабілітації військових та творить мистецтво під час війн
Історія

Ліплення з глини — це терапія: як школа кераміки допомагає у реабілітації військових та творить мистецтво під час війн

«KUST ceramics» — школа креативної кераміки, заснована донецьким скульптором Віктором Кущенком. Команда студії вже 8 років навчає людей мистецтва кераміки, а з початком повномасштабного вторгнення розпочала свою соціальну місію — допомогу у реабілітації військових завдяки арттерапії. Про кераміку, волонтерство та мистецтво під час війни дізнавався Східний Варіант.

Віктор Кущенко народився та виріс у Донецьку. Він каже, що з самого дитинства закоханий у кераміку. У сім років Віктор почав ходити до художнього училища. Там проявив свої здібності й почав відвідувати гурток з кераміки, як хобі. Проте ця історія починається із дитячого захоплення Віктора в археології:

«В археології кераміка є основним носієм інформації, який розказує про те, як жили попередні культури. Мене захоплює те, що можна лишити свій відбиток пальця на глині, запекти її та закопати в землі. За 500 тисяч років, коли все на Землі зміниться, цей зліпок знайдуть, і він розкаже про минуле й про тебе».

школа кераміки Віктор Кущенко
Фото з архіву Віктора Кущенка

Після завершення школи Віктор хотів вчитися на кераміста, проте батьки вмовили його вивчати архітектуру, щоб здобути таку освіту, яка допоможе заробляти на життя. Далі у його житті був довгий шлях, щоб повернутися до мрії й віднайти своє ремесло. Він каже, якщо людина ще у дитинстві зрозуміла чим хоче займатись — значить це дар, який треба розвивати. 

«У Донецьку була невелика, проте унікальна творча спільнота, були цікаві творчі ініціативи та люди, які їх робили. Точно можу відзначити артплатформу ІЗОЛЯЦІЯ. Це було дійсно круто, місто потужно розвивалось. Свій шлях я бачив у Києві, хотів більше зростати та пробувати нове», — розповідає Віктор Кущенко.

школа кераміки Віктор Кущенко
Родина Віктора Кущенка. Фото з архіву Віктора

Вже у 2015 році Віктор разом із дружиною Лолою заснували свою школу кераміки «KUST ceramics» у Києві на Подолі. Зараз у подружжя є дві майстерні у Києві та Львові, а також нещодавно зʼявилась перша франшиза на лівому березі Києва. Команда «KUST ceramics» зараз складається з 8 людей. Віктор займається операційними процесами в команді й закупівлями матеріалів, проте також велику частину часу приділяє мистецтву. Його дружина відповідальна за соціальні мережі й маркетинг, а майстри студій проводять майстер-класи, курси й створюють власні вироби на продаж. 

«Це був довгий шлях у пошуках балансу, щоб заробляти гроші й розвиватись творчо. І якраз студія є результатом цієї роботи. Зараз ми думаємо про розвиток франшизи за кордоном, щоб налагодити експорт нашого мистецтва», — каже майстер.

Студія — простір для навчання

Робота студії почалась із запуску майстер-класів та курсів з ліплення з глини. Віктор розробив формат майстер-класу по формах, де кожен охочий може повторити будь-яку модель студії. Він розклав майстер-клас на покроковий алгоритм дій, а для всіх деталей виробу розробив гіпсові форми, які допомагають зліпити його. Почалося все з великого попиту на світильник у формі кита, він вже вісім років є флагманом та візитівкою студії.

школа кераміки Віктор Кущенко
Фото: spa.kustceramics.com

Наразі у студії є повний спектр курсів для всіх: від новачків до професіоналів. Будь-хто може пройти курс з гончарства, ліплення або академічної скульптури. Ціна навчання залежить від складності й кількості занять. Переглянути всі доступні майстер-класи та курси можна на сайті. 

«На курсах для професіоналів ми надаємо широке поле для підвищення кваліфікації, адже вони націлені на технологічні процеси. У ході занять люди навчаються з нуля робити ескізи, моделювати та будувати форми з глини. Також у Києві ми маємо курс з академічної скульптури, там майстри працюють з живою натурою, побудовою тіла, кісток, створенням каркасів», — розповідає майстер.

Наша соціальна місія — реабілітація військових

Коли почалося повномасштабне вторгнення Віктор вивіз дружину та маленького сина в Карпати у місто Ворохта. Там вони заснували волонтерський проєкт з безоплатними майстер-класами для дітей, які евакуювалися з Бучі та Ірпеня. Проєкт існував три місяці на базі місцевого клубу культури. Віктор каже, що їм вдалося подружити дітей та допомогти соціалізуватися у новій громаді: 

«Малі почали спілкуватися між собою і нормально асимілювалися. Ми хотіли допомогти їм вийти з травматичного досвіду завдяки арттерапії. Разом малювали, спілкувалися та ліпили з глини те, що вони відчувають».

школа кераміки Віктор Кущенко
Фото: Instagram @kustceramics

Зараз команда «KUST ceramics» сфокусована на спільноті військових. Вони працюють із Головним госпіталем МВС у Києві та патронатною службою Азову для реабілітації захисників. Вони організовують виїзні заняття до захисників у шпиталь та самі забезпечують матеріали й логістику. Майстри з команди працюють у ролі волонтерів.  

«Військовим це реально подобається. Ліпка допомагає при реабілітації після травмування рук, аби повернути дрібну моторику. Не менш важливо, також для подолання наслідків ПТСР. Глина має унікальні властивості, вона заземляє людину і заспокоює розум, адже сам процес концентрує на простих діях. Я б сказав, що ліпка, як медитація у творчості. Глина — це первинний матеріал землі, тож мені здається, що в кожного з нас у ДНК є вміння поводитись із глиною. Адже наші предки точно ліпили з глини посуд, іграшки й інші речі. Арттерапія повертає людину в нормальний стан й допомагає пропрацювати травматичний досвід», — розповідає Віктор Кущенко.

школа кераміки Віктор Кущенко
Фото: spa.kustceramics.com

Спочатку команда хотіла придумати формат із ліпкою у формах для створення керамічних шевронів або інших виробів, адже думали, що доведеться направляти й давати завдання для захисників. Проте всі виявились дуже творчими, у кожного є свої ідеї, які хочеться передати через ліплення з глини. Вони створюють керамічні скульптури та посуд, кожен виріб є різним та унікальним. 

Віктор розповідає, що захисники також розігрують власні вироби на аукціонах, аби зібрати кошти на потреби для своїх підрозділів. Таким чином, бійці відчувають себе потрібними, бачать фідбек у тому, що можуть бути корисними навіть у процесі реабілітації. Він впевнений, що проєкт має розвиватись, у планах на майбутнє — зробити окремий кластер для реабілітації завдяки творчості: 

«З часом з війська будуть повертатись все більше військових. На жаль, держава наразі має інші завдання та пріоритети, тож не здатна комплексно працювати з усіма. Наша соціальна місія — реабілітація військових. Я вважаю, що такі ініціативи має робити саме український бізнес. Якби усі керамічні студії обʼєднались навколо цієї місії — це було б неймовірно круто для цілої країни».

Вплив війни на кераміку та мистецтво

«Найбільший виклик зараз — це пошук матеріалів. Раніше ми мали хорошу матеріально-технічну базу в Словʼянську. На жаль, через обстріли на керамічному комбінаті з дванадцяти ліній працює лише одна. Це робить велику конкуренцію, оскільки тепер вони можуть покрити приблизно одну десяту частину з попиту ринку. Ми змушені закуповувати масу в Німеччині. Це тягне за собою більшу вартість за логістику, й блокади на кордоні з Польщею стали перешкодою», — розповідає Віктор Кущенко.  

Команда бачить більший інтерес від людей до керамічного ремесла. У них є запит на психологічне розвантаження. Більшість приходять на майстер-класи зараз, аби отримати нове хобі та перемикнутися від проблем.

школа кераміки Віктор Кущенко
Фото: spa.kustceramics.com

«Якби не повномасштабне вторгнення, то все було б набагато краще й ми швидше б розвивались. Зараз час викликів, але я вірю, що кожен виклик робить нас сильніше. Мене найбільше надихає природа зараз. Вона дає можливості абстрагуватись й подивитись на всі проблеми ніби зверху. Також зараз я роблю різноманітні панно — це мій новий творчий проєкт, хочу організувати власну художню виставку», — каже Віктор Кущенко.

школа кераміки Віктор Кущенко
Фото з архіву Віктора Кущенка

Як долучитися до ліплення з глини 

Придбати вироби та записатися на майстер-класи чи курси можна через сайт або через Instagram сторінку. 

Відвідати студії у Києві можна на Подолі на вул. Дегтярній, 7, та на Лівобережній за адресою вул. Князя Романа Мстиславовича, 28. У Львові майстерня знаходиться на вулиці Жовківській, 28.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
20 Червня Четвер
12:29

Росіяни хочуть захопити Борову на Харківщині для подальшого виходу на Луганську область, — 3 ОШБр

12:19

Стало відомо, що у Києві факт наруги над могилами українських військових вчинила жінка, прокуратура почала розслідування (фото)

11:45

На Краматорському напрямку ситуація максимально напружена, зіткнення з ворогом ледь не щогодини, — бригада "Рубіж"

11:44

У Києві зловмисники спаплюжили могили українських Героїв та побили лампадки на меморіалі Іловайськ. ДАП. Дебальцеве

10:59

У Краматорську рятувальники ліквідували дві пожежі, яки виникли внаслідок обстрілу

10:45

У Києві 21 червня для ВПО Луганщини працюватиме Пенсійний фонд

10:25

У Краматорську відремонтували будинок пошкоджений російськими обстрілами

09:59

Протягом доби ворог 2107 разів обстріляв Донеччину

09:45

З Донеччини евакуювали ще 34 дитини

09:10

У невизнаній "лнр" хворі на діабет вибивають необхідне для лікування через суд

08:44

26 разів росіяни намагалися атакувати на Лиманському та Куп’янському напрямках минулої доби

08:26

За 19 червня росіяни вбили двох жителів Донеччини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: