UA
RU UA
29 Травня 2023, 15:38
1752
Шах і Мат. Чим живе шахова справа Луганщини під час війни
Історія

Шах і Мат. Чим живе шахова справа Луганщини під час війни

Олег Столяревський – кандидат у майстри спорту з шахів родом з Лисичанська. У листопаді 2021 року він став виконавчим директором Луганської обласної федерації шахів, яка повинна була об’єднати шахові гуртки та секції регіону. Але усім планам завадила повномасштабна війна. Східний Варіант дізнався, як федерація працює сьогодні та чи планує повертатися на Луганщину після деокупації

Пан Олег розповідає, що навчився грати у шахи, коли йому було 6 років. Хлопцю активно допомагали батьки – батько розігрував партії разом з сином, а мама приносила спеціалізовану літературу для шахістів з бібліотеки, у якій працювала. Цікаво, що саме у цій бібліотеці приблизно через 20 років Олег очолить клуб “Шах і Мат”, який об’єднав шахістів Лисичанська. Згодом у Сєвєродонецьку за ініціативи керівника Луганського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України була створена Луганська обласна федерація шахів. Про те, як федерація популяризує шаховий спорт під час війни, читайте далі у матеріалі.

Планували згуртувати шахістів усієї області

Згідно з задумом, Луганська обласна федерація шахів мала об’єднати навколо себе шахові гуртки та секції комунальної власності, шахові громадські організації та шахових ентузіастів. Олег Столяревський розповідає, що ці плани вдалось реалізувати лише частково: 

“Був обраний керівний склад федерації та відповідальні за кожен район області. Керівництвом Федерації було розпочато налагодження ділових зв’язків та погодження плану співпраці із Федерацією шахів України, з Управлінням молоді та спорту Луганської ОДА, з іншими громадськими організаціями спортивного напрямку. Було створено інформаційні ресурси Федерації та розпочата робота із привернення уваги громадськості та, зокрема, любителів шахів, до створення та діяльності Федерації”.

шахи Луганщини
Олег Столяревський. Фото: особиста сторінка Олега у Facebook

Але подальші плани з розбудови шахового спорту на Луганщині зруйнувало повномасштабне вторгнення росії. 

24 лютого Олег Столяревський виїхав до Дніпра, де йому з розміщенням допомогли місцеві шахісти. Через деякий час чоловік переїхав до Києва, тут залишається й досі. 

Олег розповідає, що через повномасштабне вторгнення шахістів Луганщини розкидало по всьому світу. Через це  організовувати єдину діяльність шахістів з Луганщини доволі складно. Проте Олег продовжує підтримувати зв’язок із багатьма шахістами області, проводить заняття для дітей та готує їх до нових змагань. 

“З початку року провели серію онлайн-занять під назвою “Шаховий дебют” для учнів Кремінського ліцею №2. В рамках проєкту #ДивисьЯкЯВмію провели декілька занять для дітей, які мешкають в Оболонському районі столиці, серед яких були й діти з-поміж вимушених переселенців.  Спільно з Луганським регіональним центром фізичної культури й спорту інвалідів “ІНВАСПОРТ” для осіб з інвалідністю наприкінці минулого року провели турнір до Дня Святого Миколая – участь взяли як дорослі, так і діти”, розповідає виконавчий директор федерації.

шахи Луганщини
Олег проводить онлайн-заняття з шахів. Фото: Луганська обласна федерація шахів у Facebook

Робота проходить переважно в онлайн-форматі: у співпраці з іншими організаціями та навчальними закладами періодично проходять онлайн-тренування для дітей-переселенців та всіх охочих. Також,  федерація допомагає з організацією та суддівством шахових турнірів іншим спортивним організаціям Луганщини.

Спілкуватися із земляками та розповідати про їх досягнення

Зараз Луганська обласна федерація шахів здебільшого направляє свої сили   на налагодження та підтримку зв’язків між шахістами регіону, розповідає про їхню діяльність та досягнення. Олег Столяревський каже: “Намагаємось бути обʼєднуючим фактором, щоб люди одне про одного не забули”. 

Йде співпраця з луганськими спортивними організаціями, федерація долучається до проведення шахових турнірів та зборів.

Також луганські шахісти продовжують тренуватися та грати любительські турніри на спеціалізованих онлайн-платформах. А хто має можливість – «вживу» у шахових клубах, у своїх нових місцях проживання. Зараз троє спортсменів федерації готуються до  участі у Чемпіонаті України серед осіб з інвалідністю.

шахи Луганщини
Фото: Лана Афандієва

Пан Олег зізнається, що дуже хотілося б повернутися до рідних Лисичанська та Луганська, звідки залишилось стільки гарних спогадів.“Для тих людей, хто залишиться у регіоні після завершення війни та захоче продовжувати займатися шахами,  звісно, федерація має працювати, має обʼєднати всіх шахістів вже навколо Луганська. То будемо відновлювати повноцінну роботу”,– каже Олег Столяревський.

Виконавчий директор зазначає, що Луганська обласна федерація шахів, не дивлячись ні на що, продовжуватиме роботу. Тому у планах надалі продовжувати тримати зв’язок з шахістами із Луганщини, розповідати про їх спортивні кроки та, за можливості, сприяти їм.

“І безумовно, наш пріоритет – це подальша співпраця з органами державної влади, комунальними закладами, громадськими організаціями з метою популяризації шахів, як серед переселенців з Луганщини, так і загалом, серед всіх українців”, сказав Олег Столяревський. 

Як звернутися?

Хто цікавиться шахами, прагне грати, тренуватися, можуть звернутися до федерації через її Facebook-сторінку

Фото на обкладинці: Лана Афандієва

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
24 Квітня Середа
11:46

На окупованій Луганщині частина населених пунктів залишиться без води

11:29

Росія найближчим часом посилить обстріли та активізує наступальні операції, — ISW

11:00

Росіяни били по Донеччині з Ураганів та скидали авіабомби, — поліція

10:38

В районі Очеретиного тривають бої, ситуація під контролем ЗСУ, — офіцер 59-ї ОМПБр

10:07

Численні обстріли Донеччини — в ОВА повідомили про наслідки

09:56

Росіяни продовжують обстріли звільнених сіл Луганщини, бʼють дронами та авіацією

09:37

У Невському допомогли відремонтувати розбиті внаслідок обстрілів вікна

09:04

Ще 880 окупантів та 43 артсистеми рф уразили ЗСУ останньої доби

08:26

Байден негайно підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

08:15

Сімох жителів Донеччини поранено внаслідок російських обстрілів

08:05

Ситуація на фронті загострилася: ворог атакував понад сто разів за добу позиції Сил оборони

23 Квітня Вівторок
23:05

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: