Без секретаря та бюджету: чим загрожують політичні розборки в міськраді Слов'янська

2 місяці тому в Слов'янську відбулася перша сесія міської ради в новому складі. Весь цей час тривають політичні «торги». Місто живе без бюджету, без плану економічного і соціального розвитку, без заступників мера і без секретаря міськради. Навколо кандидатури на посаду останнього ведуться неабиякі суперечки. Чи може міська рада працювати без секретаря і чим це загрожує?

З самого початку своєї роботи депутати Слов'янська розбилися на два політичні табори. Перший це представники партій «Слуга народу», «Опозиційний блок» і «Європейська солідарність» (в сумі 15 голосів). В опозиції до них більшість — «Опозиційна платформа за життя», «Наш край» і «Партія миру і розвитку» (всього 23 голоси). Ці два табори в місті вже умовно називають демократичний & проросійський. Принаймні на місцевому рівні.

Більш докладно про перші об'єднання читайте в матеріалі Інтриги слов'янського двору: оновлена міськрада приступила до роботи

Битва за секретаря. Частина перша: Хронологія

Конфлікти, блокування голосувань, не прийняті важливі для життя міста питання... Сесії та депутатські комісії перетворилися на своєрідне політичне реаліті-шоу. Тільки сценарій далеко не гумористичний, а більше нагадує трилер. 

Фото: Восточный вариант

Головною інтригою залишається, хто ж стане секретарем міськради. Претендента на цю посаду висуває міський голова. Згідно з процедурою, якщо вона не підтримується, то свою кандидатуру пропонують депутати. Голосування має бути «таємним».

24 грудня міський голова Слов'янська Вадим Лях виніс кандидатуру Ольги Алтуніної, лідерки фракції «Слуга народу» в міськраді. Для затвердження повинно проголосувати «за» мінімум 20 депутатів. Голосування пройшло в січні й було провальним. Тоді на сесії були присутні 38 депутатів і міський голова. «За» проголосувало 15 осіб (табір «демократів»), проти — 1 голос. 23 бюлетені були погашені. Подібне голосування вважається таким, що не відбулося.

Та й процедура таїнства як така дотримана не була. Табір більшості відкрито заявив, що відмовляється брати участь в голосуванні. Причини називалися різноманітні: від заяв про тиск на них перед голосуванням до невизначеної позиції до кандидата.

Фото: Восточный вариант

Не чекаючи повторного голосування за кандидатуру Алтуніної, депутати більшості висунули проєкт рішення зі своїм претендентом — Євгеном Ляховим, представником «ОПЗЖ».

Частина друга. Смертельна реакція

Міський голова Слов'янська Вадим Лях підкреслює: проєкт рішення, наданий депутатами, може бути дійсним тільки коли пройде голосування за Ольгу Алтуніну.

«Я стою на тому, що голосування не відбулося. Проходитиме те, що буде робитися законно. Якщо депутати хочуть діяти як їм хочеться, а не як каже закон, то звичайно на такі рішення я буду накладати вето і всіляко їм протидіяти. Проєкт рішення є, коли він буде винесений на сесію покаже час», — говорить Вадим Лях.

Фото: Восточный вариант

Крім того, на своїй сторінці в Facebook Вадим Лях згадав скандальний випадок під час виборчої кампанії.

«Пам'ятаєте цю історію, коли одного з містян звинуватили в замаху на Павла Придворова? Микола Годзинський на зустрічі з виборцями нібито кинувся на кандидата з ножем, а насправді скинув зі стільця колонку, музика з якої заважала йому спати. Заяву в поліцію на нього тоді написав Євген Ляховий — це його кандидатуру більшість сьогодні висуває в секретарі міської ради.

Минуло кілька місяців. Справу закрили — підстав для неї немає. Але і людини більше немає. 51-річний чоловік помер від гострої серцево-судинної недостатності. Серце просто не витримало таких потрясінь. Поховали тиждень тому.

Перемога за будь-яку ціну? Так, Євген Ляховий і Павло Придворов?», — написав Вадим Лях.

Детальніше про цей випадок читайте в матеріалі Скандали, інтриги, розслідування або передвиборча агонія в Слов'янську

Яка ж атмосфера панує в депутатському корпусі? Ми поцікавилися у депутата від партії «Європейська солідарність» Олександра Беліменка. На його думку, відсутність секретаря ніяк не впливає на роботу міської ради.

«Роль секретаря важлива, певні функції на нього покладені. Але голова є, голова у свідомості, при здоровому глузді, як то кажуть. Здатний виконувати обов'язки й він прекрасно справляється без секретаря нині. Якби в певній ситуації його не зобов'язували певні норми, він би так і працював не висуваючи на посаду секретаря взагалі нікого. І робота тривала б», — говорить Олександр.

Олександр Беліменко праворуч

«Зараз це стало предметом торгівлі. Звичайно тут кожен намагається якомога більше “заробити” і поки, наскільки ми розуміємо, згоди не досягли. Не настільки важлива сама по собі посада або людина, призначена на цю посаду, як важливі процеси, які навколо цього відбуваються. Ми розуміємо, що це домовленості. Призначення на цю посаду тієї чи іншої людини буде означати, що досягнуто згоди. Але ось що саме стало предметом цього договору, на жаль, ми не знаємо.

Всі ці обговорення проходять повз, принаймні, фракції «ЄС» і що там лежить за межами публічності, на жаль, залишається для нас таємницею. Наша фракція дивиться на цей процес так само, як і інші жителі. Ми розуміємо, що поганий мир кращий за добру сварку. Але протистояння триває й однозначно це негативно відбивається на загальноміських питаннях», — вважає Олександр.

На його думку, зараз будуть максимально тягнути час. Поки або у якоїсь зі сторін не увірветься терпець, або не з'явиться третя компромісна фігура, яка зможе задовольнити амбіції обох сторін.

Фото: Восточный вариант

«Це моє особисте припущення, засноване виключно на здоровому глузді.

За що саме йдуть торги стане ясно пізніше. Кінематографічна інтрига зберігається і привертає увагу всіх жителів міста. Ми вже звикли, що багато в нашій країні перетворилося з рішення по суті на рішення за формою. І формі ми приділяємо всю увагу, а в результаті отримуємо ганебні рішення по суті. Проблеми, які в місті можуть загостритися», — говорить депутат.

Частина третя. Що на кону?

Посаду секретаря міськради називають другою за значущістю в місті. На ділі — це всього лише посередник між мером, депутатами та громадськістю.

Відповідно до частини 2 статті 50 Закону України «Про місцеве самоврядування», секретар міськради займається організацією сесій, координує роботу комісій, допомагає їм сформулювати рекомендації та підсумки, допомагає готуватися до сесії, дає вказівки, проводить навчання для депутатів. А також має право виконувати обов'язки міського голови при необхідності (наприклад, звільнення, дострокове припинення повноважень або смерть мера). При цьому секретар, на відміну від депутатів, працює на постійній основі та зобов'язаний відмовитися від свого бізнесу, громадської діяльності, в тому числі підприємницької, медичної, тренерської й так далі.

Кандидатка на цю посаду Ольга Алтуніна вважає, що питання надто демонізували. На її думку, секретар міської ради важлива і потрібна посада, але зараз від відсутності секретаря життя в Слов'янську не зупиниться точно. Зараз навколо цього влаштували шум, хоча насправді раніше ніколи про секретаря особливо не говорили й ніхто особливо за цю посаду не боровся.

Ольга Алтуніна

«Чому політичні сили говорять про це багато, тому що за законом про місцеве самоврядування секретар матиме право виконувати обов'язки мера в період його відсутності. Тому складається враження, що секретар претендент на мерство. Насправді у виборчий кодекс внесли зміни, і довибори на крісло мера в разі складення ним повноважень з яких-небудь причин, можуть проводитися двічі на рік

Таким чином законодавець визначив, що не потрібно політизувати цю посаду, тому що це звичайна робоча конячка, яка працює на людей, на депутатів. Для того, щоб доводити до відома людей всі рішення, які приймає міська рада, допомагати депутатам і жителям комунікувати. Тому якщо хтось хоче призначити секретаря з метою зайняти крісло мера, то це утопія. Будь-якому обраному на посаду секретарю належить звичайна рутинна робота на користь громаді».

Фото: Восточный вариант

«Депутати вважають, що якщо у них буде свій секретар, то вони задовольнять свої політичні амбіції. Це має бути людина, з якою меру має бути комфортно працювати для якісної комунікації між населенням, мером, посадовими особами самоврядування та депутатами. Ось і все», — каже Ольга Алтуніна. 

Частина четверта. Рішення є?

Дивлячись на блокування не тільки голосування за секретаря міськради, а й за більшу частину життєво важливих для міста питань, в суспільстві почалися розмови про можливе введення в Слов'янську військово-цивільної адміністрації.

«Однією з таких підстав є розпуск ради, самоусунення ради, депутатського корпусу від виконання ними своїх обов'язків. Чи є зараз факт самоусунення? Його нема. Належне або неналежне — час покаже. Є закон, все чітко за законом. Будуть підстави, в тому числі й за рішенням ЦВК, значить рішення буде прийнято», — прокоментував такий сценарій голова Донецької ОВЦА Павло Кириленко.

«Ухвалення бюджету, розвиток суспільства, як здається, і депутатським корпусом, як я вже констатую з того, що відбувається, не стоїть на першому місці. А напевно, на першому місці стоїть задоволення власних потреб в майбутньому та амбіцій», — вважає Кириленко.

У ситуації, що склалася є тільки одне рішення — компроміс політичних сил Слов'янської міськради, вважає аналітик Громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев. За його словами, подібні конфлікти в органах місцевого самоврядування не є чимось винятковим і регулярно повторюються після виборчих кампаній.

«Наскільки я розумію, в Слов'янську досить конкурентна міська рада. Я думаю, тут важливо, щоб всі політичні лідери та експерти відкинули всі фантазії про можливе створення якоїсь військово-цивільної адміністрації в Слов'янську у зв'язку з нестабільністю міськради, тому що такі фантазії звучать. Ми повинні розуміти, що це справа самого органу місцевого самоврядування та виборців цього міста, як їм вийти з цього політичного конфлікту», — вважає аналітик.

На думку експерта, нестабільність міської ради впливає на управління громадою, на управління ресурсами громади та затягування рішень не покращує ситуацію в місті.

«Подібну політичну боротьбу ми спостерігали в Чернівцях, де кілька каденцій, великий обласний центр і міська рада фактично жодного місяця не працював в стабільному форматі. Це негативно вплинуло на місто. Але це не означає, що ми повинні підіймати якісь питання обмеження місцевого самоврядування. Це абсолютно неприйнятно», — вважає Олександр Клюжев.

Наступна сесія Слов'янської міськради призначена на 24 лютого. Перше питання на порядку денному — голосування за кандидатуру Ольги Алтуніної на пост секретаря міської ради. Чи зможуть політичні групи домовитися між собою до того часу?

Детальніше про те, чому Слов'янськ досі живе без бюджету читайте в статті «Черговий провал. Чому в Слов'янську досі не затвердили бюджет–2021 і чим це загрожує»

Последние новости

  • Суспільство

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Ольга Семибратова — волонтерка з Красногорівки, Донецької області. З перших днів повномасштабного вторгнення її чоловік… Read More

2 години назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Олександр Волчанський — активіст, фотограф-анімаліст з Луганська. Відомий своїми фотографіями, на яких закарбував початок війни… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

3 дні назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.