UA
RU UA
24 Червня 2024, 12:00
16928
"Погрожують забрати немовля, якщо у батьків немає паспорта рф": як росія порушує права людини на ТОТ сходу України
Що відбувається

"Погрожують забрати немовля, якщо у батьків немає паспорта рф": як росія порушує права людини на ТОТ сходу України

Жителі та жительки тимчасово окупованих територій сходу України стали жертвами загарбницької політики примусової паспортизації. Тим, хто не має російського “аусвайсу”, відмовляють у наданні невідкладної медичної допомоги, погрожують звільненням з роботи, конфіскацією майна та депортацією. Детальніше про те, як росія вчиняє черговий злочин проти людяності, читайте далі у статті.

В умовах тимчасової окупації українських територій, росія систематично порушує основні права людини, ігноруючи міжнародне законодавство та загальновизнані норми. Окупанти нав'язують російське громадянство, застосовуючи психологічний та фізичний тиск до місцевого населення.  

Відмова від отримання паспорта рф стає причиною обмеження прав та доступу до життєво необхідних сфер: соціальних, медичних, освітніх, трудових тощо. Це є прямим порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Раніше жителька тимчасово окупованого Луганська в коментарі Східному Варіанту розповідала, що практика насильницької паспортизації стала нормою для місцевих мешканців, незалежно від віку. Вона зазначила, що навіть літнім людям в 90 років обов'язково потрібен російський паспорт, щоб принаймні отримати пенсію.

“Та це скрізь: і дітям, і бабусям у 90 років обов'язково потрібен був російський паспорт, бо їм цю пенсію в 10 тис. рублів не виплачували. Примушували. Просили писати пояснювальні. Кроку не ступиш, нікуди не звернешся: ні до лікарні, ні в магазин. Скрізь потрібен російський паспорт. Хочеш — не хочеш, папірець має бути в тебе”, поділилась луганчанка.

росія порушує права людини на ТОТ_02
Фото: ілюстративне / Getty Images

Водночас навіть це не допомагає росіянам досягти бажаної мети, адже за даними Центру національного спротиву, українці ігнорують та відмовляються отримувати російський “аусвайс”. Через це окупанти тиснуть на гауляйтерів і вимагають повної паспортизації населення на тимчасово окупованих територіях до 2026 року.

Жіночий партизанський рух “Зла Мавка” поширив історію мешканки тимчасово окупованого Старобільська, яка розповіла, що ті, хто не оформив російський паспорт, не можуть отримувати пенсію, знайти роботу, навчатися, а найгірше – не отримують медичну допомогу. Разом з тим, вони також часто піддаються фізичним та психологічним тортурам.

“Деяких людей, які відмовилися брати нові паспорти, вивозять до кордону без речей, зачитують якийсь указ про їх депортацію з території "лнр", одягають каструлю на голову, інколи б’ють ногою під зад і всі ці знущання і приниження знімають на телефон, а потім викладають в інтернет для залякування інших”, – поділилася жителька Старобільська.

Далі у статті Східний Варіант розкриє методи примусової паспортизації, які загарбники застосовують стосовно українських громадян на сході України. 

Доступ до медичних послуг 

Наразі щоб отримати медичну допомогу на тимчасово окупованих територіях, необхідно мати російський поліс обов'язкового медичного страхування (ОМС). Щоб отримати цей поліс, треба пройти складний процес з багатьма етапами. Кожен етап цієї процедури потребує громадянства рф або оформлення ПНП (паспорта невизнаної особи).

Крім того, що на тимчасово захоплених територіях Донеччини та Луганщини зберігається дефіцит кваліфікованих кадрів та медичних препаратів, українці не можуть отримати належної медичної допомоги ще й через відсутність російського громадянства.

росія порушує права людини на ТОТ_
Фото: ілюстративне / Shutterstock

Відомо про випадки, коли місцевим жителям та жителькам відмовляли в отриманні життєво необхідних препаратів, через відсутність російського паспорта. 

Так, у тимчасово окупованому Маріуполі мешканець, хворий на діабет, звернувся до місцевої лікарні за інсуліном, однак в оголошенні на дверях кабінету було вказано, що медикаменти видаються лише за умови наявності російського громадянства. Про це повідомили в Маріупольській міській раді.

росія порушує права людини на ТОТ_02
Скриншот з телеграм-каналу Маріупольської міської ради

Подібні випадки були зафіксовані й на тимчасово окупованій частині Луганщини. Про це йдеться в аналітичному звіті “Нав’язування громадянам України громадянства рф на окупованій території України та в росії”, який підготували експерти Коаліції “Україна. П’ята ранку”.

Нещодавно також з’явилася інформація про те, що на ТОТ Луганщини окупанти залякують породіль та погрожують не віддати новонароджену дитину, якщо у батьків немає російського паспорта. 

“Напередодні пологів жінок у так званій «лнр» в окремих випадках ще можуть госпіталізувати без наявності паспорта рф. Однак за тиждень, при виписці, обов’язково перевіряють, чи є російські документи в одного з батьків. Погрожують не віддати дитину”, повідомили в Луганській ОВА.

росія порушує права людини на ТОТ_02
Фото: ілюстративне / Взято з сайту depositphotos.com

Загроза мобілізації

Отримання російського паспорта також є підставою для мобілізації до лав окупантів.

Мешканка Луганщини поділилася історією свого чоловіка, який був змушений оформити російський паспорт, щоб отримати страховий поліс і пройти невідкладне оперативне лікування. Однак, замість паспорта отримав повістку на службу в збройних силах рф, попри серйозні проблеми зі здоров'ям.

“Його у 18 років в армію не взяли через зір, а у 27 примусово відправляють на гарматне м’ясо. У повістці написали «доброволець», а він просто за паспортом прийшов, щоб отримати поліс і лягти на операцію”, — ділиться жінка в одній із місцевих спільнот.

росія порушує права людини на ТОТ_02
Фото: росмедіа

Схема вже досить відома та напрацьована. У межах примусової паспортизації росіяни змушують українців ставати на реєстрацію до фейкових “військкоматів”, вимагаючи укладати “контракт”. Формально всіх мобілізованих вважають “добровольцями”.

Наразі оформити російський паспорт для чоловіків можливо лише через військкомат. А якщо під час перевірки виявляється, що особа не зареєструвалася у військовому комісаріаті протягом двох тижнів, їй доведеться сплатити штраф. 

Конфіскація житла

Раніше Східний Варіант повідомляв про початок нової хвилі “націоналізації” житла українців на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Згідно з новим “законом”, окупаційні органи місцевого самоврядування можуть проводити дії щодо виявлення, обліку та прийняття житлових приміщень, які вважаються “безхазяйним майном”, у муніципальну власність. 

Водночас це є черговим методом примусової паспортизації населення, адже щоб вберегти своє житло, власники повинні мати паспорт громадянина рф.

Таким чином, росіяни змушують повертатися та отримувати російські паспорти навіть тих людей, які виїхали з окупації.

росія порушує права людини на ТОТ_02
Фото: росмедіа

Мешканці тимчасово окупованого Маріуполя повідомляють, що власникам квартир масово розносять повідомлення, в яких вимагається протягом 30 днів з'явитися до окупаційної адміністрації та підтвердити, що житло не є “безхазяйним”. Якщо власник не з'явиться, квартира переходить під контроль міської адміністрації. Основною вимогою для цього є наявність російського паспорта, навіть якщо всі документи на житло українські.

“Зараз в Іллічівському районі, приносять папірці на квартири, що власникам потрібно з'явитися протягом 30 днів і повідомити що житло не безхазяйне. Якщо не з'явився, то житло переходить під адміністрацію міста, цих злодіїв. І найцікавіше, російські паспорти — це головне, хоч документи на житло всі українські. Якщо в тебе український паспорт тобі просто кажуть йти геть”, розповідає маріуполець в одному з місцевих чатів.

росія порушує права людини на ТОТ_02
Фото: телеграм-канал “Мариуполь сейчас”

Мешканці та мешканки Маріуполя також діляться, що в списках є навіть ті квартири, в яких зараз живуть власники.

росія порушує права людини на ТОТ_
Скриншоти з телеграм-каналу “Мариуполь сейчас”

Подібна ситуація відбувається і на території тимчасово захопленої Луганщини. Там “націоналізацію” майна проводять навіть у сільській місцевості. 

“В епіцентрі сьогодні — це Рубіжне, Рубіжанська громада і навіть пішли в сільську місцевість. Раніше ми цього не помічали, але на сьогодні вже на хвіртках приватних будинків вивішені оголошення про те, що дані об’єкти визначаються як безхазяйне майно”, повідомив начальник Сєвєродонецької районної військової адміністрації Роман Власенко.

Крім цього, росіяни проводять насильницьку паспортизацію українців і на території рф. За даними Центру національного спротиву, українці, які виїхали або були фактично депортовані та зараз проживають у пунктах тимчасового розміщення, змушені отримати російський паспорт. Інакше окупанти погрожують їм депортацією.

росія порушує права людини на ТОТ_02
Фото: Reuters

“Всього на росії близько 25 тисяч українців проживають у таких таборах. Вони вимушені були покинути свої рідні будинки через повномасштабне вторгнення. В будинках багатьох з них, наразі, проживають колаборанти або гастролери з рф”, йдеться у повідомленні Центру національного спротиву (ЦНС).

Звільнення з роботи, борги по зарплаті та соціальні виплати

Окупанти позбавляють людей будь-яких можливостей для заробітку, звільняють з посад та  роблять їх залежними від соціальних виплат, які можна отримати лише за наявності російського паспорта.

Так, до прикладу, працівникам, які отримували заробітну плату з бюджетних коштів, окупаційна адміністрація Горлівки повідомила про необхідність отримати паспорт рф, інакше їм загрожує звільнення. А в окупованому населеному пункті Сніжне було звільнено десять медиків за відмову працювати з російськими паспортами, на їхні місця призначили лікарів із Самари.

Про ці випадки йдеться в аналітичному звіті “Нав’язування громадянам України громадянства рф на окупованій території України та в росії”.

росія порушує права людини на ТОТ_
Фото: AP Photo

На території тимчасово захопленої Луганщини окупанти з лютого не платять зарплату шахтарям. Внаслідок цього в регіоні загострюється соціальна криза. Окупаційна адміністрація “компенсує борги” роздачею гуманітарної допомоги в обмін на отримання російського паспорта.

Не дають спокою і літнім людям на тимчасово окупованих територіях. За повідомленнями Луганської ОВА, окупанти позбавляють пільг ветеранів Другої світової війни, які проживають на території так званої “лнр” і не мають російських паспортів.

“Мотивують тим, що літні люди не мають посвідчення ветерана російського зразка. Отримати його можна, лише маючи відповідний паспорт. Дивно, що зміст виданого в Україні посвідчення поки не змушують перекладати на російську”, — йдеться в повідомленні Луганської ОВА.

росія порушує права людини на ТОТ_02
Фото: ілюстративне / взято з сайту lb.ua

На тимчасово окупованій частині Донеччини навіть після 10 років залишилися люди, які не отримали російське громадянство. Так, активісти руху опору “Жовта стрічка” поділилися, з якими обмеженнями доводиться зіштовхуватися місцевим мешканцям:

“Якщо у вас немає паспорта окупанта, то трудові договори не перезаключаються; вам зменшують термін відпустки з 28 днів до 10;  податки із заробітної плати підвищують з 13%, аж до 30%. Вас погрожують визнати іноземним агентом та позбавити всіх прав. Постійно погрожують депортацією, перереєстрацією нерухомості та майна”.

росія порушує права людини на ТОТ_
Фото: Рух опору “Жовта стрічка”

У висновку до статті можна зазначити, що попри тривалу окупацію, багато людей проявляють неабияку волю та силу, щоб протистояти жорстокій загарбницькій політиці. 

Нагадаємо, що Східний Варіант раніше також писав про те, чи буде відповідальність українцям, яким все ж довелося взяти російський паспорт. Прочитати можна за посиланням.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
28 Вересня Субота
18:59

У Павлограді для ВПО з Луганщини провели заняття з логопедом і надали психологічну допомогу (фото)

18:52

Борець із Бахмута здобув "бронзу" на змаганнях у Румунії

18:35

Під загрозою повторного російського обстрілу поліційні парамедики надали першу допомогу важкопораненим у Костянтинівці (відео)

17:58

Штурм колони з 50 одиниць техніки росіян відбили на Куп’янському напрямку десантники 77-ї бригади та нацгвардійці (відео)

17:48

Унаслідок російського удару по Кривому Рогу загинув поліціянт з Донеччини Олександр Азаров

17:41

У вересні на пенсії українцям держава витратила майже 63 млрд гривень

16:55

Сьогодні найбільша кількість боєзіткнень зафіксована на Покровському напрямку

16:46

Понад 4 тис. абонентів на Донеччині залишилися без електрики через російські обстріли

16:30

Учасники бойових дій та їхні родини з Новоайдарської громади отримали грошову

15:59

У "Дії" змінили форму звернення для уточнення даних е-Посвідчення ветерана

15:50

Бійці 56-ї Маріупольської бригади розповіли, що вони роблять з "Вампіром", і чому на них полюють росіяни (відео)

15:44

Сьогодні у Києві відбулася урочиста хода "Шаную Героїв" (фото)

Сьогодні у Києві відбулася урочиста хода "Шаную Героїв" (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: