UA
RU UA
21 Червня 2024, 17:57
Депортація під виглядом літніх канікул: як росія краде українських дітей з окупованих територій сходу України
Що відбувається

Депортація під виглядом літніх канікул: як росія краде українських дітей з окупованих територій сходу України

З 2014 року російські окупанти систематично намагаються змінити самоідентифікацію українських дітей та примусово вивозять їх на територію рф. Цього літа розпочалася нова хвиля депортації під виглядом оздоровлення у літніх таборах. Там дітей навчають історії через призму російської пропаганди та готують до безпосередньої участі у війні. Детальніше про це розповість Східний Варіант.

Тема викрадення українських дітей залишається однією з найболючіших та найактуальніших проблем наразі. За останніми даними, окупанти незаконно депортували понад 20 тисяч маленьких громадян, із них лише 600 вдалося повернути додому.

Про це повідомив посол України в Нідерландах Олександр Карасевич під час свого виступу на Круглому столі з питань пошуку зниклих безвісти дітей з України.

росія краде українських дітей
Фото: ілюстративне / Pexels

“Якщо подивитися на масштаб російських злочинів, то цей масштаб величезний. Самі росіяни стверджують, що вони депортували 700 тисяч дітей з території України на свою територію. Але ми маємо дані про близько 20 тисяч таких випадків, і на жаль, наразі тільки 600 переміщених дітей, що були вивезені, повернулися назад додому”, — сказав Олександр Карасевич.

Політика кремля має чітко спланований характер та спрямована на геноцид українського народу, зокрема через депортацію українських дітей. Після незаконного переміщення маленьких українців ворог змінює їхні імена та громадянство, а потім передає їх на усиновлення до російських сімей.

росія краде українських дітей
Фото: телеграм-канал Президента України

Існують щонайменше шість сценаріїв, якими керується росія для викрадення українських дітей:

  • вбивство батьків;
  • безпосереднє вилучення дітей з їхніх біологічних родин;
  • відокремлення від родини під час “фільтраційних” заходів; 
  • створення умов життя, які є непридатними для дитини на окупованій території, після чого пропонують віддати дітей на “оздоровлення” або “відпочинок”, з якого вони не повертаються додому;
  • встановлення фейкового діагнозу, якого насправді немає у дитини, після якого вимагають лікування чи реабілітації поза межами їхнього батьківського дому;
  • переміщення до рф цілих спеціальних закладів, де проживали українські діти.

Про це розповіла Уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, виступаючи на конференції “Російська війна проти дітей” у Ризі, передає Укрінформ.

За допомогою одного із таких сценаріїв росія цього літа активно розпочала нову хвилю незаконного викрадення та переміщення українських дітей.

росія краде українських дітей
Фото: росмедіа

Як писав Східний Варіант раніше з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW), літні табори є основною складовою російської кампанії з депортації українських дітей.

Зокрема, у звіті зазначалося, що українські діти, які були депортовані до росії на так звані “канікули” чи “літні табори”, піддаються програмам русифікації, спрямованим на ізоляцію від їхніх українських родин, мови, культури та історії. 

За даними Центру національного спротиву, протягом літніх канікул понад 12 тисяч українських дітей з тимчасово окупованої Луганщини будуть направлені до різних регіонів рф на “перевиховання”. Впродовж 21 дня маленькі громадяни будуть проходити пропагандистський вишкіл, який проводитимуть так звані “герої” сво.

“Залучення кремлівських бойовиків до виховних процесів молодого покоління на росії та тимчасово окупованих нею землях – це дуже поширена практика. Зауважимо, під час таких занять вже фіксувались випадки фізичного насилля та сексуальних домагань”, — розповідають у Центрі національного спротиву (ЦНС).

росія краде українських дітей
Фото: росмедіа

Подібна кампанія “оздоровлення” відбувається і на тимчасово окупованій частині Донеччини.

Так, росіяни організовують тритижневий “відпочинок” для двохсот дітей з міста Світлодарськ та селища Миронівський в дитячому таборі Анапи. Про це прозвітували самі окупанти.

Крім цього, на початку червня 130 маленьких українців з міста Єнакієво були відправлені до Ленінградської області та розміщені у двох таборах “Маяк” та “Сокіл”.

росія краде українських дітей
Фото: росмедіа

Загалом, окупанти планують залучити до літніх таборів на території рф близько 13 000 українських дітей з тимчасово окупованих територій Донеччини. Про це заявив ватажок терористів “днр” Денис Пушилін.

Зазвичай в цих таборах російські загарбники намагаються обмежити спілкування дітей зі своїми родинами, активно залучають їх до різних військових тренувань і виховних заходів, та не приділяють належної уваги безпеці малюків.

Ще наприкінці грудня 2023 року Голова Луганської ОВА Артем Лисогор повідомив про інцидент у Тюмені, куди їздили на “оздоровлення” у дитячий табір діти з тимчасово окупованої Луганщини. Тоді померла 12-річна дівчинка, а понад 100 школярів були госпіталізовані із симптомами ГРВІ. 

“12-річна луганчанка втратила свідомість ще в поїзді – врятувати її не змогли. Місцева влада запевняє, що організує «гарячу лінію» з батьками. Тільки от зв’язку з багатьма з них немає через відсутність мобільного покриття у низці міст та сіл так званої «лнр»”, — розповів Артем Лисогор.

росія краде українських дітей
Фото: Луганська ОВА

Цей випадок свідчить про те, що загарбників імперської росії турбує лише виховання нового покоління воїнів для служби у лавах зс рф та цілеспрямовану політику геноциду проти українського народу.

Примусове переселення та депортація українських дітей є серйозним порушенням як українського, так і міжнародного права. Згідно зі статтею II Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, примусове переміщення дітей з однієї групи в іншу є злочином геноциду. 

Алгоритм дій та контакти, куди звертатись, якщо вашу дитину депортували, ви можете знайти в нашому матеріалі.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Що відбувається

Без польових доріг та порядку: до чого на Старобільщині призвела окупація

Що відбувається

"Мертва вода" в кранах, каналізаційні озера та фантазії адміністрації "днр" про відселення: чим живе окупований Маріуполь

Антифейк

Культурні виставки про терористів: як російські окупанти пропагують "любов" до злочинців

Важливо

"Мій дім помістився в чашку": що відомо про кампанію підтримки українців із ТОТ від Helping to Leave

Що відбувається

Прибирання вулиць замість вищої освіти: як відбувається навчання українських студентів на ТОТ сходу України

Що відбувається

"У під'їзди страшно і соромно заходити": як російська окупація руйнує житловий фонд Луганщини

Що відбувається

Понад 3 тисячі депортованих мешканців Луганщини: де тримають і в яких умовах

Антифейк

"Французькі солдати прибули на Донеччину": як росіяни створюють нові фейки про схід України

27 Червня Четвер
19:56

На Донеччині знешкодили ще 38 вибухонебезпечних предметів (відео)

19:48

Що відбувається Без польових доріг та порядку: до чого на Старобільщині призвела окупація

Без польових доріг та порядку: до чого на Старобільщині призвела окупація
19:29

Сьогодні погасили новий поштовий випуск "Податки. Армія. Перемога" (фото)

18:58

Ухвалено вироки трьом українцям, які воювали на Донеччині проти ЗСУ

18:56

Що відбувається "Мертва вода" в кранах, каналізаційні озера та фантазії адміністрації "днр" про відселення: чим живе окупований Маріуполь

"Мертва вода" в кранах, каналізаційні озера та фантазії адміністрації "днр" про відселення: чим живе окупований Маріуполь
18:43

Евакуація Лише за вчора з Торецького напрямку евакуювали 48 мирних жителів: 6 поранених (відео)

18:25

Уряд планує скасувати відключення світла на прифронтових територіях

17:59

Минулого тижня у Дніпрі ВПО з Луганщини отримали понад 250 продуктових наборів і підгузки

17:47

"Голові дільничної комісії" повідомили про підозру в проведенні псевдовиборів у так званій "днр"

17:23

В окупованому Маріуполі процвітає вандалізм

17:12

Хаб Нижньодуванської громади в Києві поновить роботу з 2 липня

16:57

На Торецькому напрямку кількість атак окупантів досягла 21

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: