Provodnik. Як чотири міста зі сходу України стали пілотними агентами інклюзії

27 та 28 листопада на Донеччині та Луганщині відбувся захід, в якому учасники перевіряли об'єкти свого міста на предмет доступності. Після перевірки команди залишали свої відгуки на платформі provodnik.online. За 2 дні на карті було створено понад 580 інформаційних об'єктів.

Мета проєкту

"Provodnik" — це інтерактивна карта інклюзивних місць в Україні. Карта створена для нанесення на неї інформації щодо доступності об'єктів (наявність пандусу, поручнів, кнопки виклику, доступного туалету, парковки для людей з інвалідністю і т.і.) та можливості маломобільних груп населення будувати безпечний маршрут містом за її допомогою.

Команда "Providnik" розповіла, що даний проєкт є переможцем національного конкурсу інновацій EastCode 2021. Його реалізує ГО "Debate for Changes" за технічного адміністрування Center 42 у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції. 

Засновниками проєкту "Provodnik" є Анна Крис та Павло Богаченко.

Анна Крис — авторка проєкту "Provodnik" та його концепції user-generated content. Анна була запрошеним експертом для створення Національної стратегії безбар'єрного простору в Україні. Також вона є переможницею 2019 Civil Society Digitalisation Award та організаторкою Global Inclusion Online Forum.

"Найбільше моє очікування — це створити ось цей ефект синергії, коли громадянське суспільство, бізнес і держава працюватиме разом над розв'язанням конкретної проблеми. За допомогою цього проєкту ми, як суспільство, можемо підсвічувати ті проблемні ділянки, які у нас є. 

Для мене найважливіше — щоб люди не були пасивними та розуміли, що у них є інструмент впливу. І, коли ми разом, то ми можемо за накопичувальним ефектом підсвічувати якнайбільше проблемних місць", — пояснює авторка проєкту.

Співзасновник та юрист проєкту Павло Богаченко розповів, що основна мета проєкту — це надання людям можливості дізнатися про доступність об'єктів інфраструктури за допомогою технічного рішення.

А також це можливість залишати самостійно відгуки про доступність.

"Система, у випадку, якщо якийсь з об'єктів на карті набирає певну кількість негативних відгуків, самостійно направляє запит до компетентних державних органів та моніторить реакцію державних органів і розв'язання цієї проблеми", — зазначає Павло.

Покращення освіти та освіченості щодо безбар'єрності

Команда "Providnyk” організувала конкурс, в якому задачею учасників було перевірити на предмет доступності будівлі, тротуари та інші локації свого міста. А також внести фото об'єкту, дати оцінку та написати свій відгук на сайті provodnik.online.

Для комунікації з учасниками була створена група у Telegram. У ній відбувалось інформування щодо умов конкурсу. Зворотний зв'язок з учасниками підтримував проєктний менеджер “Provodnik” Сергій Кришталь.

Напередодні конкурсу були проведені тренінги, щоб команди мали розуміння цінностей доступності.

"Ми створили цю ініціативу з метою покращення освіти та освіченості безбар'єрності. Цей тренінг проходить у рамках конкурсу безбар'єрності маршрутів у Луганській та Донецькій області. У майбутньому плануємо його проводити по всій Україні", — зазначає Сергій.

Напередодні конкурсу відбувся тренінг для учасників від архітекторки, спеціалістки з питань фізичної доступності урбан-бюро Big City Lab Софії Брем. 

Софія — учасниця робочої групи з написання національної стратегії безбар'єрності, яку ініціювала перша леді.

Архітекторка розповіла про значення безбар'єрності. Також як саме відрізнити доступну інфраструктуру від небезпечної або поганої. Вона показала учасникам оглядову презентацію доступних будівель та локацій. 

А також Софія надала інформацію про те, що потрібно розуміти при створенні безбар'єрних маршрутів.

Конкурс та його результати

Конкурс тривав до 23:59 28 листопада. За цей час було створено наступна кількість інформаційних відміток:

  • 283 відмітки у Сєвєродонецьку
  • 117 — у Бахмуті
  • 99 — у Слов'янську
  • 89 — у Покровську

У Сєвєродонецьку взяли участь 4 команди, 13 учасників. 

В одній з таких команд брав участь "Східний Варіант". Разом з двома іншими учасниками команда перевірила такі об'єкти: 

  • Автовокзал (пр. Хіміків, 61)
  • КНП “Консультативно-діагностичний центр” Сєвєродонецької міської ради”. “Консультативно-діагностичне відділення № 1 (вул. Сметаніна, 5)
  • КНП “Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня” (вул. Єгорова, 2б)
  • Сєвєродонецька міська Військово-цивільна адміністрація Сєвєродонецького району Луганської області (бул. Дружби Народів, 32)
  • Центр надання адміністративних послуг Сєвєродонецької міської ради (бул. Дружби Народів, 32а)
  • Апеляційний суд Луганської області  (бул. Дружби Народів, 16)
  • Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр (бул. Дружби Народів, 21)
  • Сєвєродонецький міський Палац культури (пр. Хіміків, 28)
  • КДЮСШ 2 (вул. Сметаніна, 5а)
  • ДНЗ “Луганський центр професійно-технічної освіти ДСЗ” (вул. Сметаніна, 5а)

У процесі моніторингу міста було виявлено, що більша частина пандусів не відповідає державним будівельним нормам. Значною проблемою залишається відсутність доступних санвузлів у місті. 

У Сєвєродонецьку мало об'єктів, де є кнопки виклику. Також у місті майже немає тактильних смуг, орієнтаційних підказок й контрастних предметів, завдяки яким людям з порушенням легше орієнтуватися у просторі. 

По закінченню заходу "Східний Варіант" мав можливість поспілкуватись з іншими учасниками конкурсу. Власним враженням з нами поділилася координаторка заходу "Provodnik" у Сєвєродонецьку Дашковська Дар'я.

"Наше місто та учасники конкурсу стали першовідкривачами у реалізації карти доступності. Мені здається, що для першого разу, а також для першого такого застосунку в нашій області — це досить непогано. Звичайно, сайт може працювати краще, але завжди є що вдосконалювати, і команда "Provodnik" саме до цього крокує", — вважає вона.

Прокоментували роботу сайту та важливість подібних проєктів й інші учасники.

"Були труднощі у роботі сайту. Це заважало. Але, зрозуміло, що сайт новий і всі ці речі будуть виправлятись. Тому сподіваємось, що кожен, хто дізнається про таку карту, буде також вносити інформацію щодо доступності об'єктів свого міста. Ми можемо змінити інфраструктуру, щоб будь-яка людина відчувала себе комфортно і вільно. І це приємно. Це дає віру в те, що наша думка, дійсно, має вагомість для влади", — ділиться з нами учасник конкурсу  В'ячеслав.

Фото учасників зі сторінки студентської ради СНУ імені Володимира Даля в Instagram

Своєю чергою команда "Provodnik" звернулась до усіх учасників та пообіцяла, що усі "баги" та неточності будуть виправлені.

"Конкурс — тільки початок великого шляху та роботи карти. Її можна продовжувати наповнювати, коригувати відгуки та впливати на те, що відбувається з інклюзією у вашому місті. Дякую кожному, ви – агенти змін рівня інклюзивності", — додає команда проєкту.

Хто переміг?

30 листопада було визначено переможців конкурсу.

  • Переможці Сєвєродонецьк: Мирослав Токарев, Дашковська Дар'я, Оперчук Павло.
  • Переможці Слов'янськ: Шаповал Олена, Айдіна Неля та Шаповал Михаїл.
  • Переможці Бахмут: Наталя Зубар та Максим Зубар.
  • Переможці Покровськ: Лях Олександр, Васил'єва Христина, Сотник Єгор, Тімотієвич Єгор.

Усі учасники отримають подарунки від організаторів заходу.

Та найголовніше у цьому конкурсі те, що на основі зібраних даних, після детального аналізу щодо дійсності відгуків та наявності проблем, команда "Provodnik" надішле запити до органів місцевої влади із проханням вплинути на зміни. Інформація, яка зібрана під час конкурсу, буде слугувати орієнтиром для людей з обмеженою мобільністю.

Усі охочі можуть продовжувати залишати відгуки. Модератори сайту будуть контролювати внесену інформацію на карті та відправляти її до органів місцевої влади у разі, якщо на інформаційному об'єктові з'явиться більш ніж п'ять негативних відгуків. Тому створення карти залежить від кожного мешканця свого міста. 

Подивитись відгуки учасників, а також внести свої — можна за посиланням www.provodnik.online.

Последние новости

  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Олександр Волчанський — активіст, фотограф-анімаліст з Луганська. Відомий своїми фотографіями, на яких закарбував початок війни… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

3 дні назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

5 днів назад

This website uses cookies.