
"Спільнота Відновлення": як маріупольська "MOKO PIZZA" почала працювати у Києві
“MOKO PIZZA” запрацювала у Маріуполі з 2018 року. Її власник – Ігор Виноградов – амбасадор “Спільноти Відновлення” та лауреат відзнаки “Незламні зі сходу”. Повномасштабне вторгення рф зруйнувало мирне життя. Але Ігор не здався, і цього року його піцерія відкрила нову точку у столиці. Розповідаємо історію незламних.
Спільнота Відновлення — засноване “Східним Варіантом” ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості читачів. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.
***
Ігор Виноградов родом з Покровська. Деякий час тримав магазини одягу, але після 2014 року прибутки та попит значно скоротилися. Це стало підставою для вибору нової сфери діяльності. Нею стала сфера громадського харчування, а вибір пав на піцерію.

“Спочатку я влаштувався у піцерію звичайним працівником. Місяць пропрацював, щоб зрозуміти, чи подобається мені, чи ні. Зрозумів, що подобається. І почав шукати приміщення. Перше приміщення знайшов у Маріуполі, хоча шукав по всій Донецькій області”, – пригадує Ігор.
Логотип намалював художник з Індонезії
Перша “MOKO PIZZA” почала працювати у лютому 2018 року. Назва була обрана на честь гірської свинки моко.

Власник зазначає, що процес вибору назви зайняв багато часу, але воно було того варто:
“Я склав купу параметрів, якою повинна бути назва. У мене було, здається, 10 пунктів. Потім давав завдання креативним агентствам та фрілансерам. Розглянув понад тисячу варіантів. Але усе було не те. Я вирішив взяти справу у власні руки. Зачинявся на два дні вдома, з Інтернетом і словником. Відбирав короткі назви, пов’язані з їжею, тваринами, рослинами. Перемогу отримала маленька гірська свинка”.

Розробка логотипа теж була прискіпливою. Адже це – чи не найважливіша частина бренду, яка повинна бути легкою та незабутньою. Під час пошуку потрібного варіанта Ігор звертався до креативних дизайнерів, татуювальників, фрілансерів і навіть до художників на Хрещатику. Але фінальний результат, який вдовольнив Ігора, зробив художник з Індонезії. Так зʼявився логотип із зубатим усміхненим моко.
Піцерія працює за міжнародною системою HACCP
Не меншу увагу отримала технологія приготування піци. Ігор розповідає, що тоді запросив технолога, з яким вони пробували купу різних рецептів. І все ж разом змогли обрати найбільш підходящий.

“У нас такий рецепт, дуже складний, який, у принципі, ніхто не використовує, або використовують одиниці. Ми замішуємо тісто, яке потім троє діб визріває у холодильнику, і тільки потім ми випікаємо. Для цього потрібні великі холодильні камери, які займаються багато місця”, – каже Ігор.

“MOKO PIZZA” робила акцент на якість та стандарти. За словами власника, на початку роботи він уклав договір з лабораторією, яка приходила та перевіряла робочі місця з продукцією. Заклад працював за міжнародною системою HACCP, яка дозволяє гарантувати безпечність продукції.

“Ми опрацьовуємо поверхні, працюємо тільки з медичними книжками. До нас були питання, чому ми не використовуємо рукавички. Але люди, які на кухні, працюють тільки на кухні. Там немає телефонів. У нас не дозволені прикраси, манікюри, ми все це прибираємо. Менеджер у всіх перевіряє руки зранку. Якщо поранення, то звичайно рукавички. Деякі не погоджувались на такі умови роботи. Тому деколи нам простіше взяти не спеціаліста, а просту людину та навчити її з нуля. Вона буде робити краще, ніж якийсь спеціаліст”, – зазначає Ігор Виноградов.

До повномасштабного вторгнення у Маріуполі працювало два заклади “MOKO PIZZA”, по одному – у Мирнограді та Покровську. Тоді ж планували відкривати ще піцерію у Краматорську, каже власник, а сам бренд готувався до запуску франшизи. Але усе змінилося в одну мить.
Продукти закладу допомогли вижити жителям сусідніх домів
У перший день повномасштабного вторгнення росії в Україну було вирішено не припиняти роботу піцерій у Донецькій області. Власник припускав, що так буде можливість підтримувати людей, які ховаються у підвалах або укриттях:
“У Маріуполі була наша керуюча Алла, вона самостійно їздила по підвалах, розвозила піци. Щось ми продавали у ті дні, бо люди замовляли, щось безплатно роздавали. Але все відбувалось дуже швидко. Піцерія на Лівому березі міста припинила працювати через три дні. Ми перевезли продукти у центральний заклад. Але тут через деякий час зникло світло. У нас залишилось багато борошна та інших продуктів – ми усе роздали людям. Нам потім писали, що наше борошно врятувало людей з сусідніх домів”.

Після блокади керуюча Алла змогла вибратися з блокадного міста разом з деякими співробітниками. Але долю трьох працівників Ігор досі не знає. Будівля у Центральному районі згоріла, а підвальне приміщення, де розташовувалась піцерія, затоплене. Врятувати обладнання не вдалося.

Піцерія у Покровську тимчасово припиняла роботу після початку повномасштабного вторгнення. Ігор боявся, що тут може статися те саме, що у Маріуполі. Обладнання було вивезено у Дніпро, а через деякий час чоловік звідси почав волонтерську діяльність.
“Ми уклали договір з американським фондом World Central Kitchen. Вони нам відшкодовували, а ми готували піци, возили їх у Донецьку область – до Мирнограда, Покровська, Курахового, Вугледара. За весь час ми виготовили понад 60 тисяч піц. Кожного дня я їздив двічі, у нас була і денна, і нічна зміна. А через деякий час співпрацювати з фондом ми припинили та вирішили повернути піцерію у Покровськ”, – згадує Ігор події минулого року.

З Покровська “MOKO PIZZA” продовжує підтримувати українських військових та надсилає піци у госпіталі або на передові позиції. У цьому ж місті Ігор відкрив гуманітарну їдальню, де мешканці можуть отримати комплексний обід безплатно. Зараз у цьому допомагає один з благодійних фондів, та Ігор зазначає, що вони відкриті до співробітництва з іншими організаціями. Адже так зможуть покращити якість та збільшити кількість порцій.
Всеукраїнський бренд маріупольської піци
Через деякий час було вирішено відкрити ще одну піцерію маріупольської мережі. Власник довго думав, у якому саме місті, та остаточний вибір пав на столицю. Тут знайшли відповідне приміщення та вдалу пропозицію щодо оренди.

У Києві “MOKO PIZZA” працює майже три місяці. Ігор каже, на початку приходило багато маріупольців – усім було приємно ненадовго побувати у знайомому місці. Адже тут залишилися такі самі дизайн та смак, як у Маріуполі. А посеред зали по телевізору транслюють відеозаписи доблокадного міста – цілого та щасливого.

Зараз у закладі діє благодійна акція “Сердечко добра”. Кожен відвідувач може прибрати сердечко на касі, а усі виручені кошти підуть на підтримку дітей, які втратили батьків під час війни. Також нещодавно піцерія проводила цікаву акцію для дітлахів. Кожен міг принести власний малюнок на тему “Моко та Україна” та отримати за це смажену картоплю. Після конкурсу серед усіх малюнків оберуть три найкращі, автори чи авторки яких отримають по піці.


Ігор каже, що зараз намагаються привернути увагу нових клієнтів, для цього постійно працюють. Але багато чого доводиться починати наново.
“Навіть зараз, під час війни, ми розвиваємося, відкриваємо нові заклади. До повномасштабної війни готували франшизу, хотіли розвиватися франшизою, передавати свій досвід. У нас є гарна робоча модель, яка себе зарекомендувала. Хочемо бути всеукраїнським брендом”, – каже Ігор Виноградов.
Попри те, що Ігор покровчанин, піцу називає саме маріупольською. Адже саме у цьому місті вона народилась, розвинулась та здобула прихильників. І хто знає, можливо вже зовсім скоро бренд маріупольської піци стане всеукраїнським.
***
Слідкувати за новинами “MOKO PIZZA” можна через офіційний сайт або соціальні мережі.
Для відвідувачів закладу у Покровську працює Інстаграм, Телеграм та Фейсбук
Для відвідувачів закладу у Києві працює Інстаграм, Телеграм та Фейсбук
Адреса закладу у Києві: вул. Данькевича, 14
Адреса закладу у Покровську: ТЦ “Лазурний”, м-н Лазурний, 9А
Номер телефону: 0 800 757 554
Адреса гуманітарної їдальні у Покровську:
Мікрорайон Південний, кафе РАФТ (навпроти 12 будинку) з понеділка по суботу, з 11:30 до 14:00.
***
Читайте також: "Спільнота Відновлення": як дитячий розважальний центр з Сєвєродонецька відновив роботу у Києві
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.
Ексклюзив Педагогиня з Покровська розповіла про волонтерську діяльність
Ексклюзив Ветеран з Луганщини підтримує військових та їхніх родин у Черкасах
Ексклюзив Центр вивчення окупації розповів про збільшений військовий "призов" і "збори резервістів на ТОТ

Окупанти визначили кількість народних дружинників на кожен населений пункт так званої "лнр"
Маленьких школярів окупованої Луганщини росгвардійці залучають до "специфічної гри" на блокпостах
В окупованому Донецьку загарбники повідомили про критичні перебої з електропостачанням і опаленням
Через російський обстріл Білицького спалахнула пожежа у квартирі
Ексочільнику маріонеткового "уряду лнр" Сергію Козлову оголосили підозру
Ексклюзив В Україні обладнують місця тимчасового проживання для ВПО для людей з інвалідністю
Збитки Національного природного парку "Святі Гори" через війну перевищують 537 млрд грн

На цей час кількість бойових зіткнень з російським агресором досягла 111
Ексклюзив Що задекларував начальник ЛугОВА Артем Лисогор за 2024 рік
