UA
RU UA
19 Червня 2024, 13:53
5129
Підставні експерти рф з-за кордону, та як вони брешуть про схід України
Антифейк

Підставні експерти рф з-за кордону, та як вони брешуть про схід України

Хоч росія прагне показати свою самодостатність та незалежність від країн Європи та США, однак саме на експертів із цих країн любить посилатися її пропаганда. Наприклад, на французьку журналістку Кристель Неан, яка розповідає про нібито злочини Збройних сил України та викрадення українських дітей «Білими янголами». Або на американського політолога та екслейтенанта армії США Скотта Беннета, який розповідає про біологічну зброю, яку створювали в Україні під керівництвом США.

Докладніше про підставних експертів рф сьогодні розповідає Східний Варіант.

Від громадянки Франції до громадянки «днр» — історія Кристель Неан

Кристель Неан народилася у Франції. У 2016 році вона незаконно приїхала на тимчасово окуповані території України до так званої «днр», де почала свою пропагандистську карʼєру. Вона активно працювала в інформаційному агентстві «DONi PRESS», яке відомо своїми фейковими матеріалами антиукраїнського характеру.

Кристель Неан
Кристель Неан. Джерело: sprotyv.info

Свої новини агентство розповсюджує не лише російською, а й українською, англійською, фінською, шведською, французькою, німецькою, іспанською, італійською, чеською та грецькою мовами. Зрозуміло, що так пропагандисти намагаються розповсюдити фейки не лише для росіян, а і для українців та мешканців європейських країн. Головна мета — дискредитувати Україну, підтвердити її «нацизм» та «злочини проти народу Донбасу». Цим і займалася Кристель Неан у так званій «днр». Восени 2016 року вона стала однією з перших іноземних громадянок, яка отримала паспорт так званої «днр».

За свою пропагандистську роботу та підтримку терористів Кристель Неан піддалася критиці на Батьківщині. Себе ж вона називає «незалежною журналісткою», якій у західних країнах погрожують в’язницею та відключенням банківських рахунків. Насправді ж у Європі Кристель Неан не користується популярність, перш за все, через свою підтримку російських терористів та путінського режиму, через яких щоденно гинуть невинні українці.

До того ж восени 2023 року Кристель Неан стала «спостерігачкою» на псевдовиборах росії нібито від Франції. Насправді ж жодна авторитетна міжнародна організація, яка спеціалізується на спостереженні за виборами, не делегувала своїх представників на ці псевдовибори. А результати голосування на тимчасово окупованих територіях України не визнаються Францією чи будь-якою іншою розвинутою країною світу.

Кристель Неан
Кристель Неан. Скріншот пропагандистських ЗМІ

Російські новини, посилаючись на Неан, завжди акцентують на її французькому походженні, хоча вже 8 років вона проживає на території «днр». Пропагандисти роблять із неї експертку міжнародного рівня, якій можна довіряти.

Фейки, які розповсюджує Неан
Фейки, які розповсюджує Неан. Джерело: російські ЗМІ

Минулого літа Неан випустила розслідування про нібито продаж українських дітей за кордон, що, звісно, являється фейком. Зараз вона розповідає про зниження міжнародної підтримки України та її програш у війні. Тобто продовжує займатися пропагандистською діяльністю.

Британський журналіст Грем Філліпс

Грем Філліпс ще один проросійський пропагандист. З 2014 року він працював на сході України, висвітлюючи російсько-українську війну. Співпрацює із російським телеканалом RT та веде власний блог на YouTube. У 2014 році СБУ депортувала Філліпса з України через його діяльність проти національної безпеки країни. Однак він на цьому не зупинився.

Грем Філліпс
Грем Філліпс. Джерело: www.buzzfeednews.com

Після цього Філліпс приїхав уже на тимчасово окуповані території, відкрито співпрацював із проросійськими терористами та знімав провокативні сюжети про Україну для російського телебачення. До того ж відомий своїм провокативною та незаконною поведінкою в країнах Європи, за що неодноразово його затримувала поліція.

Після повномасштабного вторгнення росії в України, повернувся до теми російсько-української війни, підтримуючи путінський режим. Грем Філліпс заперечує злочини армії рф, зокрема в Бучі та Ірпені.

Приклад пропаганди Філліпса
Приклад пропаганди Філліпса. Джерело: російські ЗМІ

Грем Філліпс у 2022 році взяв інтервʼю в полоненого британського військового Ейдена Асліна, який із 2018 року служив у ЗСУ, брав участь у боях за Маріуполь, де його і взяли в полон російські військові. Після цього пропагандист потрапив від санкції Великобританії, його звинуватили в причетності до воєнних злочинів та порушенні Женевських конвенцій.

Екслейтенант США Скотт Беннетт

Американського екслейтенанта Скотта Беннетта російські пропагандисти люблять використовувати для підтримки своїх мітів про США. Наприклад, минулого року Скотт Беннетт дав інтервʼю іранському медіа Press TV, у якому розповів про створення біологічної зброї в Україні під керівництвом США. При цьому Беннетт заявив, що адміністрації Обами та Байдена збирали ДНК слов’янського населення, щоб створити проти нього біологічну зброю.

Скотт Беннетт
Скотт Беннетт. Джерело: пропагандистські ЗМІ

Ці міти розглянули фахівці Myth Detector та прийшли до висновку, що Скотт Беннетт повторює російські наративи та маніпуляції. А його заяви не мають жодних доказів.

Також фахівці Myth Detector повідомили, що Скотт Беннетт — колишній лейтенант США, який раніше був засуджений на Батьківщині за незаконне володіння великою кількістю зброї, видавання себе за офіцера та надання неправдивих та шахрайських заяв Міністерству Повітряних сил США. У 2011 році його засудили до трьох років позбавлення волі. Після звільнення приїхав до росії. 

Попри це Скотт Беннетт є частим гостем кремлівських та іранських ЗМІ, які представляють його як західного експерта.

Приклад пропаганди Беннетта 2
Джерело: пропагандистські ЗМІ
Приклад пропаганди Беннетта
Приклад пропаганди Беннетта про бригаду «Азов». Джерело: пропагандистські ЗМІ

Використовуючи іноземних громадян, російська пропаганда намагається створити картинку «міжнародної підтримки». Росіяни прагнуть показати, що за кордоном у них є друзі серед політиків, журналістів, експертів. Також це чергова нагода для країни-агресорки підкріпити свою пропаганду нібито ексклюзивними свідченнями.

Закликаємо всіх ретельно перевіряти інформацію, шукати першоджерело та не довіряти новинам країни-агресорки.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
28 Вересня Субота
07:35

Дата "Був, є і буде українським містом!": містяни вітають Краматорськ з 156-річчям

"Був, є і буде українським містом!": містяни вітають Краматорськ з 156-річчям
27 Вересня П’ятниця
22:59

Сьогодні на фронті відбулося 170 боїв: зведення Генштабу ЗСУ

22:51

Лубінець розповів, що передав у Катарі список на повернення 751 викраденої рф української дитини

22:34

10 переселенців звернулися за консультаціями з пенсійних питань у хаб Лисичанської громади в Києві

21:59

Рятувальники Донеччини отримали від благодійників 15 систем зберігання енергії Tesla (фото)

21:51

План перемоги представлений Америці, — Зеленський (відео)

21:42

Відтепер українці можуть подавати онлайн-заяви на соціальні послуги

20:59

Знай наших Завдяки спортсменам Донеччини 20 разів підіймали прапор України на Паралімпійських іграх у Парижі

20:48

МОЗ затвердило перелік хвороб і станів, за яких призначатиметься медичний канабіс

20:27

Зеленський зустрівся з Трампом (відео)

20:21

Що відбувається Як спецслужби рф вербують українців через заборонені в Україні російські соцмережі "ВКонтакті" та "Однокласники"

Як спецслужби рф вербують українців через заборонені в Україні російські соцмережі "ВКонтакті" та "Однокласники"
20:00

Жителі Селидівської громади отримали гуманітарну допомогу на Київщині та Дніпропетровщині

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: