UA
RU UA
21 Листопада 2023, 16:44
1978
"Спільнота Відновлення": як підприємиця з Мирнограда відновлює роботу в Івано-Франківську
Історія

"Спільнота Відновлення": як підприємиця з Мирнограда відновлює роботу в Івано-Франківську

Олена Брюховець — двічі переселенка. У 2014 році вона переїхала з окупованого Донецька до Мирнограда, де почала виготовляти домашні напівфабрикати. Через вісім років довелося їхати вдруге, на цей раз через повномасштабне вторгнення росії. Олена — амбасадорка «Спільноти Відновлення» та лауреатка відзнаки «Незламні зі сходу». В Івано-Франківську вона відкрила заклад швидкого харчування «Майстерня смаку», а зараз готує новий проєкт із навчання та обʼєднання підприємців-переселенців.

«Спільнота Відновлення» — засноване Східним Варіантом ком’юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до «Спільноти Відновлення» та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Досвідчена підприємиця та керівниця Харчового кластера сходу України

До 2014 року Олена проживала в Донецьку та тримала туристичну компанію. Власний бізнес був успішним та розвивався, але після початку війни довелося виїжджати та шукати новий дім. Підприємиця згадує, що за родом діяльності бувала в Карабаху та Абхазії. Там спілкувалася з місцевими та зрозуміла, що таке окупація. Тому залишатися в Донецьку з маріонетковою владою не було жодного бажання.

Олена Брюховець мирноград донецьк
Олена Брюховець у «Майстерні смаку». Фото: Східний Варіант

Так родина переїхала до Мирнограда, де придбала новий будинок. На жаль, продовжувати туристичний бізнес не було можливості. Тож Олена думала, як повернутися в бізнес. Вибір був зроблений у бік харчової промисловості. Родина облаштувала свою ферму та почала виготовляти домашні напівфабрикати. Згодом Олена взяла участь у програмі «Український донецький куркуль» та отримала фінансову підтримку для власної справи.

«Ми написали бізнес-план та почали розвиватися. Тодішній голова Донецької ОВА якось зібрав підприємців області та порадив єднатися, щоби підтримувати одне одного. Ми дослухалися. Й обʼєднали бізнеси, які займалися харчовою діяльністю. Так і виник наш Харчовий кластер сходу України. Мені запропонували його очолити, я погодилась», — розповідає Олена Брюховець.

Олена Брюховець мирноград донецьк
«Майстерня смаку» в Івано-Франківську. Фото: Східний Варіант

Харчовий кластер сходу України обʼєднував 15 підприємців Донеччини, які займалися розвитком економіки регіону та країни. Серед них були сироварня «Скажи Cheese» з Краматорська, равликова ферма з Андріївки, Торська сироварня зі Словʼянська, екоферма «Козацьке подвірʼя» та багато інших. Завдяки кластеру підприємці завжди тримали звʼязок, підтримували одне одного, проводили разом ярмарки та виставки.

Релокація за допомогою державної програми та спроба розпочати наново

Олена розповідає, що ці вісім років вони дуже продуктивно та успішно працювали на Донеччині, надаючи робочі місця та якісну продукцію. Напрацювали своє обладнання, своїх клієнтів та базу. Але після початку повномасштабного вторгнення довелося думати про релокацію в більш безпечне місто.

Олена Брюховець мирноград донецьк
Під час релокації. Фото з особистого архіву Олени Брюховець

Тоді російський ворог стрімко просувався вглиб Донеччини. Щоб врятуватися від можливої окупації, Олена заповнила заявку програми релокації бізнесу від Міністерства економіки.

«Залишати Донеччину було складно. В її розвиток було вкладено багато. Проєкти, гранти, можливості. В області була своя стратегія. Я була в одній із комісій розробки цієї стратегії. Я бачила, скільки було вкладено. І розуміла, що були великі перспективи, майбутнє. Але ми не хотіли, щоб усе напрацювання опинилось у руках окупантів. Тому й вирішили виїхати», — розповідає Олена.

Олена Брюховець мирноград донецьк
Кадр із фільму Східного Варіанта «Українці: Відродження»

За вимогами програми, релокація могла відбутися в одну з пʼяти західних областей. Вибір пав на Івано-Франківськ. Олена пригадує, що все вдалося зробити за тиждень: підписати заявку, зібрати обладнання та відправити його потягом на захід.

«Це ціла історія, як ми все це вантажили. Спочатку в Мирноград везли все зі Словʼянська, Краматорська. А тоді якраз не було палива, не було вантажівок на Донеччині, це був великий дефіцит у травні. Та ми встигли перевезти все в одне місце, і звідти вже рушили»,– пригадує підприємиця.

Шаурма, японські десерти та коворкінг для підприємців

В Івано-Франківську Олена разом зі своїм бізнес-партнером Сергієм Долгопольським відкрила заклад швидкого харчування «Майстерня смаку». Тут можна скуштувати хот-дог, шаурму або поласувати ранковою кавою. Деякий час Олена хотіла повернутися до домашніх полуфабрикатів, але поки що робити це на новому місці дуже не зручно.

«У майбутньому плануємо тут продовжити виробництво домашніх напівфабрикатів. Місце в нас є, обладнання із сировиною теж. Попиту немає. Та все буде добре. Поступово, але дійдемо до мети», — каже Олена Брюховець.

Олена Брюховець мирноград донецьк
«Майстерня смаку» в Івано-Франківську. Фото: Східний Варіант

Підприємиця ділиться, що зараз «Майстерня смаку» продовжує розвиватися та шукати свого клієнта. Уже є постійні відвідувачі та певні успіхи, але продажі не такі високі, як хотілося б. Тому Олена розпочала ще один вид діяльності — виготовлення кондитерських виробів.

«Спочатку я пробувала виготовляти зефір, але продовжувати цей напрямок мені не дозволили клімат та умови нашого цеху. А потім на майстер-класі мене навчили виготовляти японський десерт моті — це таке собі японське тістечко. Мені це сподобалося, я вмію ліпити. І я почала із цього, вийшло дуже класно і смачно. І зараз уже сім кавʼярень замовляють у нас ці моті. Але ми будемо працювати далі», — ділиться Олена.

Олена Брюховець мирноград донецьк
Фото: Східний Варіант

Весною Олена з колегами розробили проєкт зі створення технологічного коворкінгу «Майстерня смаку» для релокованих підприємців. Проєкт отримав грантову підтримку від  донорів, тож зараз триває активна підготовча робота до його відкриття.

«Це місце для релокованих підприємців, для ВПО, для тих, хто ще не відновив бізнес, для тих, хто шукає себе в харчовому бізнесі, але не може скористатися можливостями, або немає професійного обладнання. Ми про це думали ще з 2014 року, коли багато людей залишилися без своїх підприємств, без обладнання, без приміщень. У нас проходитимуть навчальні заходи, онлайн-тренінги, офлайн-тренінги», — розповідає підприємиця.

Зараз Олена вже проводить майстер-класи з виготовлення моті, вона розповідає, що бажаючих навчитися дуже багато:

«За результатами цього проєкту буде такий собі технологічний майданчик, куди можуть прийти люди, спробувати себе в харчовому ремеслі, зробити щось на професійному обладнанні. У нас буде ще онлайн-платформа, де ми будемо викладати онлайн-уроки або відкриті майстер-класи. Цей проєкт став можливий завдяки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA за фінансування уряду Німеччини».

Олена Брюховець мирноград донецьк
Олена під час робочого процесу. Кадр із фільму Східного Варіанта «Українці: Відродження»

Олена, як підприємиця з великим стажем та досвідом, готова працювати далі, щоб відроджувати свою діяльність та підтримувати економіку країни. Обʼєднання переселенців та обмін досвідом теж є важливою частиною її роботи.

«Я така людина, мабуть. Треба свою творчість реалізовувати, себе реалізовувати, щось придумувати, когось підтягувати. Я бачу, як люди розгублені. Саме проєкт коворкінгу впроваджуємо, тому що бачимо, як людям не вистачає підтримки та натхнення. На майстер-класи приходять люди, і ми бачимо, як у них загоряються очі, вони такі вдячні», — каже Олена.

Звичайно, Олені хотілося б поїхати на Донеччину. Вона розглядає таку можливість, коли повністю налаштує процес бізнесу тут, на Івано-Франківщині. За її словами, кому, як не жителям області відновлювати її після повномасштабної війни:

«Рідна земля — то рідна земля. Це своя енергетика. І хто, як не ті, хто тут мешкав, буде її відроджувати. Так, нам доведеться з нуля починати. А може навіть із мінуса. Але почнемо. Побачимо».

Олена — приклад незламної підприємиці з Донеччини. Олена отримала відзнаку «Незламні зі сходу» від Східного Варіанта!

Як дістатися?

«Майстерня смаку» розташовується в Івано-Франківську за адресою вулиці Павла Тичини, 65. Тут же буде розміщуватися коворкінг. Його відкриття планується 30 листопада об 11:00.

***

Історію Олени Брюховець та інших незламних підприємців дивіться у фільмі «Українці: Відродження» за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
04 Жовтня П’ятниця
22:55

Минулого місяця у хабі Кремінської громади в Києві видали понад 100 продуктових наборів і доглядали вдень за дітьми 34 сімей ВПО

22:36

На Торецькому напрямку артилеристи 45 бригади знищили 5 російських гаубиць "Мста-Б"

22:20

У Добропілля на Донеччині надійшло понад 1,4 тис. сімейних продовольчих наборів від GEM (фото)

21:59

У Донецькій ОДА розповіли, як жертвам домашнього насильства потрапити до шелтера

21:43

Поліціянти Луганщини відвідали сім'ї колег, які загинули захищаючи Україну (фото)

21:23

На Закарпаття та Київщину евакуювали 49 жителів Донеччини, серед них 25 дітей (відео)

20:58

Дронарі "Помсти" вдень і вночі нищать ворога на Луганщині (відео)

20:49

На Донеччині досі працюють три денні центри надання соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства

20:24

Росіяни вдарили з артилерії по Часовому Яру на Донеччині: є загиблий

20:08

Українські волонтери підготували памʼятку про важливість домедичної допомоги

19:31

Росіяни стратили щонайменше 93 українських військових на полі бою, — Бєлоусов

18:59

Майже 600 млрд грн збитків довкіллю Луганщини завдала російська федерація

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: