UA
UA RU
26 Вересня 2023, 13:42
1428
"Спільнота Відновлення": як підприємці з Маріуполя відновили виробництво страв тривалого зберігання в Славутичі
Історія

"Спільнота Відновлення": як підприємці з Маріуполя відновили виробництво страв тривалого зберігання в Славутичі

Виробництво «Азовська фабрика-кухня» — з Маріуполя. Його засновники Сергій та Марія Бубнови — амбасадори «Спільноти Відновлення» та лауреати відзнаки «Незламні зі сходу». Після релокейту вони продовжили свою справу в Славутичі Київської області.

«Спільнота Відновлення» — засноване Східним Варіантом ком’юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до «Спільноти Відновлення» та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Від точки на ринку до масштабного приазовського виробництва

Сергій та Марія Бубнови — з Маріуполя. Деякий час подружжя пробувало себе на різних посадах: Сергій був продавцем-консультантом та інженером-конструктором, Марія працювала на «Азовмаші», а після кризи 2008 року — менеджеркою з продажів служби доставлення. Та обоє бажали відкрити власну справу.

Набравшись сил та амбіцій, подружжя відкрило першу точку з продажу овочів на ринку. Початкові інвестиції склали дві тисячі гривень. Поступово прибуток зростав, а справа розширялася. З часом вдалося налагодити роздрібну та гуртову торгівлю. Хоча не обійшлося без неприємностей і грошових втрат.

Бубфнови Азовська фабрика-кухня
Марія Бубнова. Фото з архіву героїні

Родина працювала з великими торговельними мережами «Амстор» і «Абсолют». По кілька 20-тонних фур щотижня йшло в Луганськ і Донецьк. Після початку російсько-української війни така співпраця припинилася. Довелося перелаштовуватися на внутрішній ринок Маріуполя.

У 2018 році Марія із чоловіком вирішили зайнятися новим напрямком і подали заявку на фінансування за програмою «Український донецький куркуль». Ідея полягала в тому, щоб мити, очищати, подрібнювати та продавати овочеві заготівки та готові салати. Родина успішно захистила проєкт та отримала 500 тисяч гривень на його реалізацію. Так було запущено виробництво «Азовська фабрика-кухня».

Бубфнови Азовська фабрика-кухня
Родина Бубнових. Фото з архіву Марії

На підприємстві площиною 500 кв. м розміщували понад 30 одиниць обладнання. Щодня тут випускалося до 2-х тонн готових овочевих салатів та до 3-х тонн митих овочів в упаковці. Усе відповідало харчовій безпеці за системою ХАССП, розповідає Марія:

«У 2021 році ми запустили перший свій власний продукт — це були перші страви, а саме вегетаріанські крем-супи. Вони були повністю зварені, набирали текстури крем-супу, перемелювалися і на гарячу запаковувалися в картонні стаканчики, кожен 300 грамів. А потім відправлялися на шокову заморозку. Для споживання треба лише розігріти й все готово. Це були грибний, сирний та гороховий крем-супи».

Бубфнови Азовська фабрика-кухня
Приклад продукції. Фото з архіву Марії

За словами підприємиці, бізнес постійно розвивався. Та на піці розвитку «Азовська фабрика-кухня» припинила своє існування у 2022 році, коли росія розпочала повномасштабну війну з Україною та знищила Маріуполь вщент.

«Це був наш шанс. І ми їм скористалися»

У перші дні повномасштабного вторгнення Сергій та Марія передали 300 кг їжі власного виробництва на потреби територіальної оборони Маріуполя. Це була вся їхня продукція на той момент. Таке рішення тоді здавалося найбільш правильним. І як показала доля, подружжя не помилилося.

Бубфнови Азовська фабрика-кухня
Джерело: instagram.com/mary_agedel

Паралельно вони продовжували постачання овочів у крамниці міста, оскільки розуміли, що люди будуть запасатися продуктами. Тоді Марія написала в соціальних мережах, що в такий час треба зробити так, щоби продукція не зіпсувалася і знайшла своє цільове призначення.

Переживши блокаду, родина змогла виїхати з міста 15 березня через Бердянськ до Запоріжжя. За деякий час із ними зв’язався грантодавець та повідомив, що згоден підтримати їх надалі, якщо вони й далі працюватимуть в Україні.

«До повномасштабного вторгнення ми повинні були отримати масштабне обладнання. Ми чекали його кілька років. І нам сказали, що готові й надалі з нами працювати, якщо ми запустимося в Україні. Це був наш шанс. І ми ним скористалися», — розповідає Марія.

Бубфнови Азовська фабрика-кухня
Сергій та Марія. Фото з архіву героїні

Деякий час Марія з дітьми пробула за кордоном, а Сергій шукав потрібне приміщення в Україні За умовами грантодавця, обладнання потребувало підключення до електроенергії мінімум півтора мегавата. Єдиним містом, яке могло запропонувати приміщення з такою потужністю, був Славутич, що на Київщині.

Після декількох перемовин із представниками міськради Славутича, Сергій та Марія прийняли рішення переїхати з виробництвом туди. Уже зареєстрували нову торговельну марку: замість «Азовська фабрика-кухня» — «Нова кухня».

«У нас тепер нове виробництво, нове місто, нова кухня», — усміхається Марія.

Нова технологія та нові страви

На підготовку до нового проєкту пішло півтора року. За цей час подружжя разом зі своїм бізнес-партнером Андрієм зареєстрували торгову марку, облаштувати приміщення та отримали майже все обладнання. Уже затверджений дизайн пакування майбутньої продукції.

«Я зробила опитування в майбутніх клієнтів, які страви вони хочуть бачити. І ми голосуванням обрали борщ із мʼясом, сирний крем-суп, грибний суп та суп із курячими фрикадельками. Зараз у нас уже нова технологія. Наші страви не будуть сухі. Це будуть повноцінні страви з мʼясом, як вдома, які проходитимуть процес стерилізації в автоклавах. А для вживання їх треба лише розігріти», — розповідає підприємиця.

Бубфнови Азовська фабрика-кухня
Майбутні страви. Джерело: телеграм-канал «Нова кухня»

Коли все обладнання буде отримано, виробництво почне набирати штатних працівників. У планах підприємців налагодити увесь процес до автоматизму з мінімальною людською працею. Для цього їм на замовлення виготовляють абсолютно нове обладнання, що й зайняло більше часу для його отримання.

Бубфнови Азовська фабрика-кухня
Розміщення обладнання на виробництві. Фото: телеграм-канал «Нова кухня»

Марія каже, що навіть перебуваючи в Маріуполі під обстрілами, вони розуміли, що обов’язково відновлять власну справу. Адже у все це було вкладено занадто багато сил і віри, щоб так просто відмовитися.

«Навіть у найстрашнішій ситуації ми розглядати можливість і думали, як відновити хоч якесь виробництво. Ця логіка не покидала нас, навіть коли з літаків падали бомби. Коли донор сказав, що вони не покинули нас, це був наш єдиний шанс. Ми виховуємо дітей за логікою, що власний бізнес — це свобода, це незалежність. Це дуже складно, дуже відповідально, але це того варте. Це вже такий стиль життя. У нас мислення працює так, що треба продовжувати, як би важко не було», — каже Марія Бубнова.

Бубфнови Азовська фабрика-кухня
Нещодавно отриманий автоклав для виробництва. Фото з архіву Марії

Підприємиця каже, що попри руйнацію та повномасштабну війну, в Україну заходить багато інвесторів, які готові підтримувати постраждалі бізнеси. Це дає деяку впевненість та бачення майбутнього для власної справи. Тож підприємці не планують зупинятися, а навпаки — йти тільки вперед та досягати нових вершин.

Слідкувати за продукцією та новинами «Нової кухні» можна в Телеграм або Facebook.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Історія

«Лабораторія Нуль відходів», або як маріупольська екоорганізація покращує освіту студентів

Розбір

Кинуті напризволяще? Як трансформація Мінреінтеграції вплинула на мешканців ТОТ

Фоторепортаж

«Обʼєднуємо наших»: як Центр Життєстійкості Нікольської громади підтримує переселенців у Києві

Важливо

На межі виживання. Яка доля самотніх маломобільних та людей з інвалідністю під час повномасштабної війни

Розбір

Як новозареєстрований ФОП підряди на Донеччині отримував

Репортаж

«Дають знання, які рятують»: як працює Центр єдності та національного спротиву Донецької області

Пам'ять

«Був ангелом-охоронцем Авдіївки»: у Києві попрощалися з волонтером та військовослужбовцем Олексієм Савкевичем

Репортаж

«Вони — наше майбутнє»: як волонтери з Донеччини відкрили в Києві дитячий інтеграційний центр «ПОРУЧ SPACE»

31 Березня Понеділок
20:03

Ексклюзив Східний Варіант дізнався про наслідки ліквідації Мінреінтеграції для жителів ТОТ

19:09

Ексклюзив "У Сіверській громаді гуманітарна ситуація залишається складною": яку допомогу отримують місцеві 

17:59

Адміністратори ЦНАПу Новопсковської громади приймають ВПО у Києві, Івано-Франківську та онлайн

17:48

Засуджено двох жителів Краматорського району, які могли бути навідниками окупантів

17:39

Стало відомо, скільки ВПО живе у Краматорській громаді

17:17

Історія «Лабораторія Нуль відходів», або як маріупольська екоорганізація покращує освіту студентів

«Лабораторія Нуль відходів», або як маріупольська екоорганізація покращує освіту студентів
16:59

В ОСУВ "Хортиця" розповіли про активність ворога на східних фронтах за тиждень

16:35

На Лиманському напрямку у 80% штурмів російська техніка знищується

16:07

Східний Варіант сприяє популяризації просторів для переселенців

Східний Варіант сприяє популяризації просторів для переселенців
16:00

На Покровському напрямку з початку доби окупанти здійснили 36 атак

15:45

Загарбники посилили "виселення" з невизнаної "лнр"

15:32

У Торецьку противник використовує підземні комунікації для заходу в тил позицій ЗСУ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: