"Спільнота Відновлення": як підприємець з Луганщини відкрив заклад швидкого харчування у Бучі
Олексій Гончаров та його родина – вже двічі переселенці. У 2014 році вони покинули Кадіївку (тоді – Стаханов) та переїхали до Гірського. Тут заснували хлібопекарську справу, яку розвивали до лютого 2022 року. У перші дні повномасштабного вторгнення родина виїхала з міста у пошуках безпеки. Врятувати бізнес та власне майно не вдалося. Три місяці тому Олексій разом з дружиною відкрили заклад швидкого харчування “ЗАвертай” у Бучі. Олексій – амбасадор “Спільноти Відновлення” та лауреат відзнаки “Незламні зі сходу”. Його історію сьогодні розповідає Східний Варіант
"Спільнота Відновлення" — засноване "Східним Варіантом" ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до "Спільноти відновлення" та підтримайте Східний Варіант донейтом.
Вдруге втратили рідну домівку
До 2014 року Олексій проживав у Кадіївці та тримав невеличкий бізнес – місцевий стрітфуд. Власник відкрив три точки реалізації та готувався до розширення, але у рідне місто прийшла війна. Родина вимушено евакуювалася, покинувши домівку та бізнес. На деякий час, коли на Луганщини відбувалися тяжкі бої, Олексій з дружиною та дитиною виїжджали на Київщину до родичів. Ще тоді вони познайомились з Бучею, яка розташовується недалеко від столиці. Місто дуже сподобалось родині. Тоді вони ще не знали, що через вісім років переїдуть сюди жити. Цьому передувало ще багато подій.
Після початку війни у 2014 році родина Гончарових вирішила оселитися у Гірському – історичній Батьківщині Олексія. Тут проживали батьки чоловіка, було де зупинитися і розпочати все наново. Вже у 2016 році підприємець започаткував виробництво хлібобулочної продукції, а також тримав продовольчий магазин та кав’ярню.
Олексій зізнається, що місце було доволі популярним серед мешканців Гірського. Усім було цікаво випити кави та придбати свіжий хліб. Бізнес розвивався та мав плани майбутнього розвитку, але лютий 2022 року усе змінив.
Олексій бачив новини про скупчення військ на кордоні, але йому не вірилося, що може розпочатися повномасштабна війна. Проживаючи недалеко від лінії розміщення, мешканці Гірського звикли до обстрілів, прильотів або руйнувань. Та навіть це не порівнюється із тим, що розпочалось у ніч з 23 на 24 лютого.
У перший день повномасштабного вторгнення чоловік виїхав разом з родиною та рушив на Київщину у пошуках порятунку. Але побачивши, що у столиці теж складна ситуація, у якийсь момент вирішив повернутися на Луганщину.
“Думали, що там все ж таки буде спокійно. Але коли поверталися, вже в Ізюмі Харківської області наша цивільна колона стикнулася з військовою колоною рф. Пощастило, що нас обшукали, розвернули й відпустили. Ми зрозуміли, що треба їхати в інший бік. І поїхали до західних областей”, – пригадує Олексій події того часу.
Пробувши деякий час на Закарпатті, родина вирішила повернутися на Київщину, яку на той час вже повністю деокупували. Олексій повертався вже з чітким розумінням та бажанням відновлювати підприємницьку діяльність. Для чоловіка було важливо почати працювати, створювати робочі місця людям та допомагати своїй державі в економічному сенсі.
Приготування з технологією су-від
Все доводилось розпочинати з початку. Попри спробу вивезти обладнання з Гірського, зробити цього не вдалося. Окрім бізнесу, родина втратила власне житло, яке не вціліло через бойові дії.
Олексій почав звертатися до різних міжнародних організацій з надією отримати грантову допомогу для відновлення бізнесу. Разом з дружиною взяв участь у Форумі для бізнесу під проєкту USAID “Економічна підтримка України”.
Врешті решт, родині вдалось отримати грошову допомогу від Міжнародної організації міграції, Данської ради у справах біженців та проєкту GIZ. Звичайно, вкладали й власні збереження. Олексій зазначає, що поєднання матеріальних і нематеріальних активів дало змогу визначитися з проєктом – закладом швидкого та корисного харчування “ЗАвертай”.
Головна страва закладу – рол “завертай”, який складається з різних начинок: мʼяса, овочів та мікрогріну, який працівники вирощують у себе на кухні. Окрім ролів, тут також подають десерти та прохолодні напої.
Особливість закладу у тому, що страва готується за технологією су-від, за якої їжа, запакована у вакуум, готується на низьких температурах. Це дозволяє зберегти усі поживні речовини продукту, аби кожний приготовлений рол був соковитим та смачним.
Заклад працює не тільки на зал, а й на драйв – заїзд для автомобілістів, які дуже поспішають, але бажають смачно поїсти чи отримати запашну ранкову каву.
“ЗАвертай” має сучасний та стриманий дизайн приміщення. Тут приємно знаходитись та проводити час. Кухня у закладі відкрита та знаходиться недалеко від місця, де відвідувачі роблять замовлення.
“Ми планували так, щоб людина була спокійна, задоволена, бачила, з чого готують і як готують її страву. З яких інгредієнтів, з якої зелені, мікрогріну. Щоб бачила, контролювала цей процес і була задоволена, що саме тут отримує якісну і корисну страву. За 2-3 хвилини ми готуємо наш завертай. Сьогодні ми бачимо, як всі поспішають, цінують час і намагаються харчуватися корисно. Але іноді на це не вистачає часу. Тому наше завдання – дати людині швидку та корисну їжу”, – каже Олексій Гончаров.
Станом на сьогодні у закладі працює Олексій разом із дружиною та ще дві переселенки. Олексій каже, підприємців зараз треба підтримувати, адже вони опинилися у скрутному та непередбачуваному становищі. Тому вирішили надати їм робочі місця.
Кухарка Аліна працює у закладі від початку. Родина виїхала з Миколаївщини у листопаді минулого року. Жінка каже, що там було небезпечно жити та складно працювати. Тому вирішили переїхати ближче до столиці.
Аліна за освітою кухарка-кондитерка ресторанного рівня. Але зізнається, що тут було чому повчитись під час відкриття. Зараз Аліна готує “завертаї”, пакує та готує до видачі. Робота жінці дуже подобається, адже це її справа життя:
“Я люблю чистоту, порядок та високий ресторанний рівень. Це те, що нам потрібно”.
Розвиватися та масштабуватися
Поки що Олексій планує розвивати одну точку закладу у Бучі. Але не виключає, що можливе розширення й на інші наближені міста. Та для цього потрібно ще багато працювати.
“Звичайно, я завжди намагаюся писати грантові заявки, використовувати усі можливості. Ми вимушені відчувати на собі слабку активність споживачів, бо люди нервують. Всі ми слухаємо новини, і не розуміємо, коли чекати стабільності. У нас є мета, є проєкт масштабування шляхом франчайзингу, але все буде поступово”, – каже Олексій.
Підприємець зазначає, що зараз усім важливо продовжувати робити свою справу:
“Наші захисники захищають нас, щоб ми мали можливість працювати для країни тут. Потрібно, щоб економіка жила, рухалась, працювала. Людям потрібно працювати. Треба сплачувати податки. Бо як без цього? Треба щось робити, щоб допомагати”.
Олексій сподівається на звільнення рідної Луганщині від загарбників. Каже, що хоч там багато руйнувань, він готовий працювати для відновлення:
“Хотілося б повернутися і вкластися допомогою у відновлення економіки й інфраструктури постраждалих регіонів. Це моя Батьківщина. Серце болить за кожний клаптик нашої землі, а за рідні міста – ще більше. Сподіваємось на найкраще і дійсно будемо вірити, що повернемося і відбудуємо”.
***
Східний Варіант вручив Олексію та його команді відзнаку “Незламні зі сходу”! Олексій — незламний підприємець зі сходу, який вже вдруге наново відроджує свою діяльність на новому місці!
Як дістатися?
Заклад “ЗАвертай” працює у Бучі за адресою Нове Шосе, 11А.
Ознайомитись з меню та новинами закладу можна в їхньому Instagram.
***