
Від Азову до Карпат. Як пара з Маріуполя відкрила інтернет-магазин натуральних чаїв
Mounsea — новий бренд чаю від переселенців, у складі якого тільки фрукти, ягоди, сушені квіти та спеції. Його заснували Христина і Петро. У назву бренда вони вклали своє походження: Христина зі Львова, що біля з Карпатських гір, а Петро — з Маріуполя, що стоїть на березі Азову.
Христина і Петро Жукові — яскрава пара молодих людей. Зараз вони сидять у кав’ярні в однакових синьо-жовтих худі, сміються, коли розповідають про власну справу, яку нещодавно започаткували.
А лише 8 місяців назад вони знаходилися у блокадному Маріуполі, переховуючись від російських авіабомб і снарядів і не знали, чи виживуть. Це випробування зробило їх сильнішими.
Зараз пара відкрила інтернет-магазин чаїв з сублімованих (заморожених, а потім висушених) фруктів та ягід, смаки яких Петро поєднував і створював самостійно.
«Східний Варіант» поспілкувався з Христиною та Петром, щоб дізнатися про те, як вимушено покинути все і знайти в собі сили відкрити власну справу.
Закохані в Маріуполь
Христина і Петро познайомилися в Маріуполі, коли дівчина подорожувала Україною. Дуже швидко вони зрозуміли, що створені один для одного. Петро зробив Христині пропозицію, коли вони піднялися на одну з вершин Карпатських гір і у 2020 році пара одружилася.
Вони обожнювали Маріуполь і запрошували до себе друзів з усієї країни, щоб показати його чарівність іншим. 24 лютого все змінилося. Тепер Христині й Петру довелося тікати до друзів. Але спочатку пережити три тижні блокади під звуки артилерії.
Вони згадують, якими щасливими поверталися з подорожі з іспанського міста Барселона, доки усі новини говорили лише про одне: ймовірний наступ росії на Україну. Проте все ж вирішили повернутися в улюблене місто.

І від того було ще більш боляче дивитися на те, як росіяни руйнують його клаптик за клаптиком. Пара орендувала квартиру у центрі міста, там і провела всі три тижні після початку повномасштабного вторгнення. Але і Петро, і Христина розуміли, що треба їхати при найпершій можливості. І одного дня вони таки змогли вирватися. Наспіх зібрали документи й весільний альбом, свого собаку і поїхали геть.
Пізніше дізналися, що в їхній дім влучив снаряд. Загинули сусіди, а їхня квартира згоріла.

Пара згадує свій шок, коли вони опинилися у Запоріжжі після кількох тижнів мороку. Будинки з цілими вікнами, всюди є світло і вода, а у магазинах повно продуктів, які можна отак просто купити й розрахуватись карткою, а не шукати десь по інших квартирах чи вимінювати на щось.
«Коли ми вийшли з магазину, накупивши всього, що потрібно, я розплакалася від розуміння, що ми нарешті у цивілізації», — згадує Христина.

Після Маріуполя Христина і Петро ще якийсь час приходила до тями. Зізнаються: іноді здається, що все вже забулося, але війна постійно поруч і росія не втомлюється нагадувати про це щоденними обстрілами нашої країни.
Пара підтримує зв’язок зі своїми знайомими у Маріуполі.
«У Маріуполі залишилося безліч людей з проукраїнською позицією, які не можуть виїхати через ті чи інші обставини. І вони просто чекають. Коли ми їм телефонуємо, то не можемо поговорити ні про що, окрім того, як їхні справи. Вони просто бояться сказати щось зайве і “небезпечне”. І ти не можеш їх нормально підтримати. Вони бояться багатьох речей. Над ними зараз не літають снаряди, але вони все одно живуть в страху», — каже Петро.
Довелося експериментувати
Нещодавно Петро і Христина запустили свій інтернет-магазин Mounsea, де продають чаї на основі сублімованих фруктів та ягід.
У Маріуполі Петро працював у сфері гостинності — спробував себе й офіціантом, і бариста. Часто відвідував заходи для професіоналів з цієї сфери. За цей час спробував багато різних гарячих напоїв з різними інгредієнтами, але так і не знайшов оптимального поєднання користі та чистого смаку.
«Я п’ю чорний чай, але не люблю його. Існує окрема чайна культура споживання чаю, вона дуже різноманітна. Просто треба знайти свою, але не те щоб чай сам по собі цікавив мене. Я більше поціновувач кави. Але якщо мова не про листові чаї, а авторські на основі фруктів, ягід та спецій, то це в мене на другому місці. Це велике поле для експериментів, бо ти можеш зробити з, на перший погляд, абсолютно не пов’язаних фруктів щось особливе» — каже Петро.

Спочатку для власних авторських чаїв він хотів використовувати сушені фрукти та ягоди і самостійно їх для цього сушити.
«Ми самі придбали сушарку для фруктів і хотіли контролювати цей процес, бо це завжди сухі фрукти, які ти купуєш в магазині, відповідають якості і тим стандартам, які ми перед собою ставимо», — додає Христина.
Якийсь час пара експериментувала, заварюючи сушені фрукти. Але, на думку Петра, вони зовсім не передають той смак і не містять стільки корисних речовин, як заявлено виробниками.
На смак чай з сушених фруктів виявився зовсім не таким, як очікував Петро. Це скоріше нагадувало узвар з сухофруктів.

«До того ж проблема сушених фруктів у тому, що для їх швидкого висушування потрібно спочатку обробляти їх спеціально, щоб структура ставала більш пористою. І врешті решт фрукт перетворюється на родзинки. Стає жорстким і коли ти заварюєш його, вода дуже погано проходить через плоди, вона не вбирає в себе всі ті корисні елементи та вітаміни», — підкреслює Петро.
При цьому він зазначає, що існує багато смачних авторських чаїв, але це не те, чого він прагнув.
Ідея з кавою привела до чаю
Петро вже був готовий відмовитися від своєї ідеї, коли натрапив на сублімовані фрукти.
У цьому допомогла… кава. Спочатку Петро хотів готувати та продавати колд брю — холодну освіжаючу каву, заварену альтернативним способом. Але не просто класичний колд брю, він хотів наситити напій різними фруктовими та ягідними смаками, але без використання солодких сиропів.

Але реалізувати ідею не встиг. Колд брю зазвичай п’ють, коли спекотно, але при цьому хочеться збадьоритися. Звичайна гаряча кава влітку не дуже освіжає. Вже починалися осінні холоди, тому Петро вирішив експериментувати з поєднанням різних фруктів та ягід для чаю.
«Ми шукали ідеальні поєднання. І в процесі я зрозумів, що смак передається ідеально. І всі корисні речовини також залишаються», — каже Петро.
Секрет сублімованих фруктів у шоковому заморожуванні. Потім заморожені продукти переміщують в герметично закриту камеру, з якої починають відкачувати повітря. Після зниження тиску поступово підвищують температуру і таким чином лід випаровується, а пара відкачується. В результаті виходять ідеально сухі фрукти та ягоди.

Завдяки заморозці клітини плодів пошкоджуються, тому, коли їх заварюють, вони добре пропускають через себе рідину. Тому корисні елементи і вітаміни опиняються саме у чаї.
Зараз в асортименті магазину є п’ять смаків: імбир-ягода, імбир-цитрус, ягоди, полуниця-троянда і ананас-чорниця.
Вони фасують чай по окремих пакетиках для одноразового заварювання. Петро пояснює, що так досягається ідеальний і рівномірний смак.
«Якщо змішати інгредієнти у великій пачці, то вони розподілятимуться нерівномірно, і кожна чашка буде іншою на смак», — пояснює Петро.

Христина доповнює:
«До того ж, при кожному відкритті пачки, туди буде потрапляти волога, а це дуже шкідливо для сублімованих фруктів».
На початку Христина і Петро відправляли чаї на дегустацію своїм друзям. Серед них є й ті, хто зараз служить на передовій. Найбільше українському захиснику сподобався імбирно-цитрусовий чай. Сказав, що після холодного окопу це саме те, що потрібно.
«Мені було дуже приємно отримати його відгук, оскільки він великий шанувальник справді якісної кави та чаю», — каже Петро.

Пара хоче через свою сторінку збирати донати для відправки чаю на передову українським захисникам.
«Погода дуже міняється, стає холодно. Дуже хочемо, аби у наших військових була можливість трохи підрихтувати своє здоров’я», — зазначає пара.
Тепер вони працюють над новими смаками. Поки що завісу таємниці новинок не відкривають, але запевняють, що буде дуже смачно.
Контакти магазину: instagram.com/mounsea.ua
***
Читайте також: Боротися за них, як вони за нас. Історія полоненого захисника Маріуполя Руслана Бережного
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.