UA
RU UA
22 Жовтня 2024, 18:00
2645
У переселенців вилучатимуть пенсії? Або що не так із проєктом держбюджету на 2025 рік
Що відбувається

У переселенців вилучатимуть пенсії? Або що не так із проєктом держбюджету на 2025 рік

Чи дійсно у ВПО наступного року зможуть вилучати пенсії? Як це відбуватиметься? Та чому правозахисники категорично не погоджуються із запропонованою нормою? Відповіді на ці та інші питання вже в матеріалі

У вересні 2024 року Уряд зареєстрував проєкт закону «Про державний бюджет України на 2025 рік». 41 стаття цього проєкту встановлює вимогу, що до Пенсійного фонду повертатимуться пенсійні кошти переселенців (що мають статус внутрішньо переміщених осіб), якщо вони протягом року не скористалися ними з власного рахунку в АТ «Ощадбанк». Така пропозиція викликала серйозне занепокоєння в правозахисників та громадських діячів. Східний Варіант поспілкувався про це з юристкою Громадського холдингу «Група впливу» Олесею Ляшук

Дискримінаційне вилучення майна?

У законопроєкті державного бюджету на наступний рік у 41 статті опублікована вимога про повернення до Пенсійного фонду України (ПФУ) коштів, які розміщені на рахунках внутрішньо переміщених осіб (ВПО), відкритих в АТ «Ощадбанк» для виплати пенсій. Таке перерахування відбуватиметься, якщо ВПО не використовували пенсійний рахунок більше одного року, а також не пройшли фізичну ідентифікацію протягом шести місяців із дати, коли така ідентифікація повинна бути здійснена.

На таку пропозицію відреагували правозахисники та громадські діячі, опублікувавши публічне звернення і направивши його до владних структур. Адже в ній є багато неточностей, каже юристка Громадського холдингу «Група впливу» Олеся Ляшук.

По-перше, закон про бюджет має певне правове регулювання та має стосуватися виключно регулювання податків та доходів державного бюджету. Закон «Про державний бюджет України на 2025 рік» не може встановлювати норми — вони мають передбачатися в законах іншого правового регулювання. Тобто, неправильно обраний закон, у якому може зазначатися подібна норма.

переселенці пенсії
Стаття 41 у законопроєкті держбюджету на 2025 рік

По-друге, відповідно до міжнародного та українського законодавства, пенсія є майном громадянина чи громадянки. Право власності на нього люди починають отримувати вже тоді, коли здійснюють відрахування у фонд, тобто сплачуючи податок, пояснює Олеся Ляшук. Якщо дотримуватися такої тези, то позбавити громадян України їхнього майна просто так ніхто не може. Така норма передбачена Законом «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», який має певний порядок та механізм роботи.

«Вилучити майно без дотримання цього порядку — це порушення вашого права власності. Якщо говорити про воєнний стан, тут уже прописаний порядок. Це називається реквізиція, коли вилучають ваше майно у звʼязку з воєнним станом, оскільки воно потрібно державі для того, щоб, умовно кажучи, здійснювати захист. Але є для цього окремий закон, де прописаний порядок. І тоді зміни мають вносити, у першу чергу, у цей закон стосовно вилучення пенсій», — каже юристка.

По-третє, зазначена в проєкті держбюджету пропозиція ускладнює регулювання відносин між громадянами та банківськими установами. Відкриваючи рахунок, людина укладає з банком договір, який регулюється нормами Цивільного кодексу України, де чітко прописані підстави, на яких із рахунку можуть списатися кошти. Наприклад, на підставі рішення суду, або в порядку виконавчого провадження тощо. Але має бути певний порядок. Тому при затвердженні пропозиції 41 статті проєкту держбюджету, проблеми з регулюванням можуть виникати й у «Ощадбанку».

Передусім наявність такої пропозиції в законодавстві встановлює дискримінаційні норми стосовно певної категорії пенсіонерів. Адже списання коштів пропонується встановити лише для внутрішньо переміщених осіб.

«Пропозиції вилучення пенсій не мають стосуватися окремої категорії, бо це виходить дискримінація. Тоді вони (норми) мають стосуватися взагалі всіх пенсіонерів на підставі того, що вони рік не користуються пенсією або не проходять ідентифікацію», — каже Олеся Ляшук.

переселенці пенсії
Правозахисники опублікували звернення щодо статті 41 у законопроєкті держбюджету. Джерело: офіційний сайт Громадського холдингу “Група впливу”

Правозахисники не підтримують подібний спосіб вилучення коштів у громадян України. Вбачаючи порушення, вони опублікували публічне звернення на сайтах своїх організацій. Звернення підписали ГО «Донбас SOS» та «КРИМСОС», Громадський холдинг «Група впливу», Центр прав людини ZMINA, благодійні фонди «Схід SOS», «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та «Право на захист». Водночас із публікацією звернення вони розпочали комунікувати з представниками влади задля подальшого вилучення зазначеної пропозиції з державного бюджету на 2025 рік.

Збільшення соціального напруження в суспільстві

Окрім проблем з юридичного боку, із соціального боку стаття 41 у законопроєкті держбюджету — це чергове напруження в суспільстві. Окрім наявної дискримінації, це може нести загрозу для інших громадян та громадянок. Може виникати думка: «Якщо держава собі дозволяє, просто прийнявши якусь норму, забрати кошти окремої категорії людей, то наступного разу кошти можуть забрати й у мене». Наслідком цього стане масове зняття грошей з банківських рахунків та зберігання їх у готівковій формі.

«Наприклад, ви маєте рахунок у банку. Там зберігаються кошти, якими ви не користуєтеся протягом року. Це ваші заощадження на “чорний день”. І тут держава приймає рішення, за яким ці кошти можуть забрати. Звичайно, що ви підете й переведете все в готівку», — зазначає Олеся Ляшук.

переселенці пенсії
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Щоб вирішити ситуацію, каже юристка, державним діячам слід викреслити таку пропозицію з державного бюджету та по-іншому підійти до затвердження нової норми про вилучення коштів, які не були використані. Адже її прийняття в тому вигляді, який є зараз, буде порушенням міжнародного та українського законодавства. І передусім не варто керуватися дискримінаційними чинниками.

«Якщо посадовці націлені приймати подібні норми, то їх потрібно розглядати в контексті існуючого законодавства. Наприклад, того ж закону про вилучення майна під час воєнного стану. Але ми взагалі проти такого підходу, коли визначається тільки одна категорія людей, стосовно яких вилучається пенсія. Тоді треба розглядати все це комплексно. Бо дискримінація ще ні до чого хорошого не приводила», — підсумувала правозахисниця.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Що відбувається

Завербований ФСБ бойовик так званої "лнр" хотів долучитися до ЗСУ, щоб шпигувати за українськими військовими

Антифейк

Як творча майстерня "Бахмутський оберіг" майже 20 років розвиває українську культуру на сході України

Що відбувається

"Дорогою ламаються і машини, і деякі люди": як відбуваються евакуації з найпекельніших напрямків Донеччини

Актуально

"єВідновлення" більше не буде? Або чому Уряд не вніс до бюджету на наступний рік кошти на програму

Відео

"Треба всіх наших повернути додому". Інтерв’ю військовослужбовця про евакуацію загиблих, Бахмут та 10 років волонтерства

Актуально

​​Дев'ять громад залишаться без тепла: як пройде опалювальний сезон на Донеччині

Аналітика

Переміщені університети Донеччини та Луганщини: вижити, щоб повернутися

Що відбувається

У переселенців вилучатимуть пенсії? Або що не так із проєктом держбюджету на 2025 рік

25 Жовтня П’ятниця
23:00

Знай наших 15-річна спортсменка з Донеччини здобула три нагороди у фіналі Кубка світу з підводного спорту

22:50

На фронті сьогодні відбулися 142 бої: найінтенсивніше ворог атакує на Покровському напрямку

22:26

"Янголи спасіння" розпочинають видачу засобів гігієни жителів окремих районів Покровська

21:59

У хабах Торецької громади провели заходи до Всесвітнього дня боротьби з інсультом (фото)

21:53

Майже за рік перевага рф в артилерійських боєприпасах зменшилась у 4 рази (інфографіка)

21:34

З 1 грудня запрацює нова програма фінансової підтримки українців (відео)

21:10

27 країн Європейського Союзу стоять з Україною пліч-о-пліч у боротьбі з агресією рф, — Штрак-Ціммерманн

19:59

Сімейні набори від GEM і HGBF видавали у центрі підтримки ВПО Волноваського району в Дніпрі

19:46

Армія рф прагне окупувати Лиман й захопити Слов'янськ і Краматорськ, — речник 60-ї бригади

19:21

Через застосунок "Армія+" вже подано понад 10 тис. рапортів

18:59

Луганські прикордонники показали, як нищили російські танк, БМП і піхоту на Куп'янському напрямку (відео)

18:52

З членами родин загиблих захисників України з Мирноградської громади зустрівся заступник голови ОДА

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: