UA
RU UA
20 Вересня 2024, 17:47
14812
Нитки долі: як переселенки з Донеччини вплели традиції у сучасну моду
Історія

Нитки долі: як переселенки з Донеччини вплели традиції у сучасну моду

Вікторія Калініна та Олена Штагер — переселенки з Донецької області, які перетворили спільне захоплення на успішний бізнес. Їхній бренд Leliy поєднує традиційну українську вишивку з сучасним повсякденним одягом, демонструючи силу жіночого підприємництва та стійкість у часи випробувань. Своєю історією жінки поділилися зі Східним Варіантом.

Вікторія Калініна народилася в місті Добропілля, Донецької області. Здобувала освіту  у навчальних закладах Краматорська, Макіївки та Донецька. Після заміжжя переїхала до Макіївки. Саме звідти, у червні 2014 року після захоплення російськими бойовиками території, маючи 2,5-річну доньку і сина, якому було всього місяць, родина виїхала до Добропілля.

Вікторія Калініна
Вікторія Калініна / Фото: з особистого архіву героїні

«Ми переїхали до моєї мами. Були впевнені, що ідемо на кілька тижнів… У 2016 році я з’їздила додому і якщо до цього моменту я плекала надію на повернення, то зрозуміла, що того життя, яке у нас було до цього, більше не буде», — пригадує Вікторія.

І саме тоді жінка усвідомила остаточно, що вони не повернуться додому допоки туди не повернеться Україна. І почала налаштовувати життя вже на новому місці.

Олена Штагер народилася в місті Добропілля, працювала економістом. І на момент знайомства з Вікторією перебувала в декреті з другою дитиною. Деякий час працювала вдома, а поза роботою в’язала. Цікавилася шиттям та вишивкою. І навіть придбала вишивальну машину й почала її самостійно опановувати.

Олена Штагер
Олена Штагер / Фото: з особистого архіву героїні

Олена та Вікторія познайомилися у Добропіллі під час роботи над соціальним проєктом. Обидві жінки захоплювалися створенням одягу: Вікторія шила, а Олена вишивала. Спільне захоплення та активна участь у місцевих ініціативах зблизили їх, що згодом переросло в ідею спільного бізнесу.

переселенки з Донеччини Leliy
Дитячий майданчик (соціальний проєкт) / Фото: з особистого архіву героїнь

Грантова підтримка та перші кроки

Вікторія та Олена скористалися грантовими програмами для розвитку свого бізнесу. Спочатку Вікторія отримала грант від МОМ на придбання оверлока, а згодом — більший грант від ООН.

«Завдяки грантам ми змогли орендувати приміщення, зареєструвати ФОП і відкрити ательє у 2018 році», — розповідає Олена.

Фінансова підтримка дозволила придбати необхідне обладнання: швейні та вишивальні машинки, а також матеріали для роботи. Це дало можливість жінкам почати втілювати свою мрію — створення особливого одягу з вишивкою.«Ми хотіли виготовляти речі, які відрізнятимуться від інших», — наголошує Вікторія

переселенки з Донеччини Leliy
В ательє / Фото: з особистого архіву героїнь

Бізнес Вікторії та Олени почався з класичного ательє: ремонт одягу та пошиття на замовлення. Поступово вони перейшли до більших проєктів, включаючи уніформу для компаній та спортивних команд.

«Ми шили одяг з вишитим логотипом для різних колективів, навіть купальники для плавчинь»,  — розповідає Олена.

Початкова ідея створення дитячого бренду одягу з вишивкою змінилася після аналізу ринку.

переселенки з Донеччини Leliy
Асортимент бренду / Фото: з особистого архіву героїнь

«Ми зрозуміли, що вишивка — це ексклюзивна і недешева річ. Батьки навряд чи будуть готові купувати такі речі дітям, які швидко ростуть», — пояснює Вікторія.

Після консультацій з експертами, підприємниці вирішили зосередитися на жіночому одязі, орієнтуючись на аудиторію, готову інвестувати в якісні речі.

Переломним моментом стало велике замовлення на партію жилетів від Добропільського навчального закладу.

переселенки з Донеччини Leliy
Партія жилетів від Добропільського навчального закладу / Фото: з особистого архіву героїнь

«Це був справжній виклик для нас – 341 одиниця. Ми найняли ще двох працівниць. Працювали з шостої ранку до опівночі. Три тижні нас вдома практично не бачили — ми приходили тільки спати», — згадує Вікторія

«Ми розуміли, що це замовлення — на репутацію та перспективу. Якщо впораємося, це стане нашою візитівкою і відкриє нові можливості», — додає Олена.

Це замовлення допомогло підприємницям перейти від роботи ательє до створення власного бренду одягу.

Пандемія COVID-19 змусила скоротити обсяги роботи. З семи працівників залишилося четверо, але жінки продовжували працювати.

Як війна змінила життя та бізнес Leliy

24 лютого 2022 року стало новим викликом для бізнесу.

«Навіть ми, ВПО з 2014 року, не були готові до повномасштабного вторгнення», згадує Вікторія.

Попри труднощі, жінки продовжували працювати.

«Ми шили прапори на запит міської адміністрації, безплатно. Дещо шили військовим. Це допомагало відірватися від того, що відбувається», додає Олена.

переселенки з Донеччини Leliy
В ательє / Фото: з особистого архіву героїнь

1 квітня було оголошено офіційну евакуацію з Донецької області. Вікторія з родиною виїхала до Полтави, а Олена з сестрою — до Кривого Рогу.

«Я була впевнена, що повернуся за два тижні, витру пил, помию підлогу і ми почнемо працювати», — з сумом говорить Олена.

Зі свого боку Вікторія усвідомлювала, що це надовго і повернуться вони не скоро, тож треба щось вирішувати з бізнесом. І вже в травні партнерки почали обговорювати необхідність вивезення обладнання, розуміючи, що їхній бізнес чекають нові виклики та зміни. Саме тоді Олена переїхала до Полтави.

Новий старт у Полтаві

Жінки вирішили вивезти найцінніше — обладнання і це їм вдалося. 

«У маленькому місті розпочати було набагато легше, бо там всі один одного знають, а у Полтаві конкуренція була значно більшою», — розповідає Вікторія.

переселенки з Донеччини Leliy
В ательє / Фото: з особистого архіву героїнь

Було прийняте рішення розпочинати за відпрацьованою схемою, відкрити ательє і поступово відновлювати власний бренд. Ключовим фактором успіху стала підтримка. Першими в них повірила ГО «Пектораль», яка замовила фартухи з вишитою емблемою для художників. Це замовлення стало відправною точкою для відновлення діяльності.

Другим важливим кроком стало використання профілю в Google з хорошим рейтингом. Це допомогло привернути клієнтів у новому місті.

«До нас почали йти такі самі люди, як і ми —  ВПО. І це була дуже потужна підтримка. Адже ми як велика родина, яка пережила однаковий досвід», — наголошує Олена.

переселенки з Донеччини Leliy
Асортимент бренду / Фото: з особистого архіву героїнь

Поступово бізнес почав відновлюватися. Восени 2022 року підприємниці презентували свою першу колекцію світшотів з вишивкою, що стало символом їхнього старту в Полтаві.

Leliy: Вишивка для повсякденного життя

На сьогодні бренд Leliy, створений Оленою та Вікторією, пропонує сучасний погляд на традиційну українську вишивку, інтегруючи її у повсякденний одяг.

«Суть бренду Leliy — вишивка, яку можна носити щодня, а не тільки на свята. А повсякденний одяг може бути не тільки зручним, але і якісним і красивим», — пояснює Олена.

переселенки з Донеччини Leliy
Асортимент бренду / Фото: з особистого архіву героїнь

Асортимент бренду включає світшоти, худі, шорти, штани та сукні з елементами вишивки. Всі вироби створюються з урахуванням сучасних тенденцій та потреб клієнтів.

«Минулого року ми брали участь у ярмарках і вони нам дали потужний поштовх. Серед якого запит від чоловіків на таку продукцію», — додає Вікторія.

Особливістю бренду є індивідуальний підхід до кожного замовлення. Клієнти можуть обрати будь-який дизайн, колір та поєднати його з будь-якою вишивкою. Leliy також пропонує послугу врахування індивідуальних параметрів клієнта при пошитті.

Секрет успіху

Майстрині наголошують на важливості віри у власні сили та вміння прислухатися до себе. Особливо це стосується жінок-підприємців, яким Вікторія радить обирати справу, що надихає.

переселенки з Донеччини Leliy
В ательє / Фото: з особистого архіву героїнь

«Жінка обов’язково має працювати там, де вона буде відчувати натхнення. І все вийде», —  переконана Вікторія.

Олена ж також заохочує не боятися просити про допомогу. На її думку, якщо людина чітко розуміє свою мету, то необхідна підтримка обов’язково з’явиться.

Підприємиці впевнені, що головне — зберігати позитивний настрій та віру в себе.

***

Слідкувати за новинами бренду можна у Facebook та Instagram «Leliy».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
26 Вересня Четвер
23:08

181 бойове зіткнення відбулося сьогодні на фронті: подробиці від Генштабу ЗСУ

22:55

В Україні може зʼявитися Єдиний держреєстр військовослужбовців, — Міноборони

22:42

У 46-й аеромобільній бригаді показали знищення російської піхоти на південних околицях Георгіївки (відео)

22:24

Знай наших Міненерго відзначило двох газовиків з Донеччини

21:59

Діти зі Старобільскої громади відвідали зоопарк у Києві

21:54

Майже 80 млн грн заборгувала держава жителям Донеччини на відшкодування за пошкоджене житло

21:31

В окупованому Маріуполі 5 дітей підірвалися на вибухонебезпечному предметі

20:59

У кожній області України має бути щонайменше один військовий ліцей, — Шмигаль

20:53

З Селидівської громади евакуювали ще 8 людей

20:42

Майже 41 тис. будинків пошкоджені чи зруйновані на Донеччині з лютого 2022 року

19:59

Унаслідок російського удару КАБами по Краматорську вчора були пошкоджені 39 багатоповерхівок (фото)

Унаслідок російського удару КАБами по Краматорську вчора були пошкоджені 39 багатоповерхівок (фото)
19:42

Нацгвардійці з бригади "Рубіж" на Лимано-Купʼянському напрямку знищили з ПТРК російську БМП (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: