UA
RU UA
12 Листопада 2023, 14:30
1794
"Спільнота Відновлення": як переселенка з Бахмута відновила діяльність перукарні у Полтаві
Історія

"Спільнота Відновлення": як переселенка з Бахмута відновила діяльність перукарні у Полтаві

Олена Сидоренко — з Бахмута. У рідному місті вона понад 20 років тримала салон «Шарм». Та після початку повномасштабного вторгнення довелося релокуватися та думати про відновлення власної справи. Разом із сестрою Оксаною вона відкрила перукарню «Марафет» у Полтаві. Олена Сидоренко — амбасадорка «Спільноти Відновлення» та лауреатка відзнаки «Незламні зі сходу». Розповідаємо її історію.

«Спільнота Відновлення» — засноване Східним Варіантом ком’юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до «Спільноти Відновлення» та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

30 років перукарського досвіду

Пані Олена працювала перукаркою з 1990-го року, її загальний стаж — понад 30 років. Вчилася вона у Донецьку, але працювати повернулася в рідний Бахмут. Згодом разом із кумою вдалося відкрити салон краси «Шарм», де працювали жіночі та чоловічі майстри, а також майстер манікюру. Салон був достатньо відомим серед бахмутян та мав багато постійних клієнтів, розповідає Олена. Але все змінила повномасштабна війна.

переселенка з Бахмута перукарня
Олена Сидоренко. Фото з особистого архіву Олени

Деякий час після повномасштабного вторгнення росії салон ще працював, адже клієнти продовжували звертатися за послугами перукарів. Та коли обстріли ставали все частішими, а люди почали масово виїжджати, Олена також задумалася про релокацію.

переселенка з Бахмута перукарня
Олена з донькою, зятем та онукою. Фото з особистого архіву Олени

На початку квітня Олена разом із мамою виїхали з Бахмута до Краматорська, потім до Одеси, а звідти — до міста Кишинів, де проживала її донька. Після чотирьох місяців у Молдові родина вирішила повернутися до України.

«Мій чоловік ще деякий час був у Бахмуті. Перед його виїздом я попросила його забрати хоча б декілька речей із салону. Він встиг вивезти два крісла, мийку, якісь хімікати, нове дзеркало, яке ми купили напередодні вторгнення, бо робили ремонт. Він вивіз усе до Полтави, туди ж із Кишиніва приїхали ми з мамою, так і возз’єдналися», — розповідає Олена Сидоренко.

переселенка з Бахмута перукарня
Будинки у Бахмуті, в яких були квартири мами Олени та її дітей. Фото надано Оленою

У Полтаві проживала сестра Олени — Оксана, яка є освіченою майстринею з колористики. Тож одразу вони почали думати, як відновити роботу. Через деякий час знайшли гарне приміщення із вдалим місцем розташування. Так відкрилася перукарня «Марафет».

Розпочати все з нуля

Поступово приміщення перукарні наповнювалося новими інструментами, меблями та засобами для роботи. Олена пригадує, що все розпочинали з нуля. Більша частина обладнання, як і минуле життя, залишилися в рідному Бахмуті, який на той момент російська армія вже безжально обстрілювала та руйнувала.

переселенка з Бахмута перукарня
Олена разом із сестрою Оксано. Фото з особистого архіву героїні

Перші місяці роботи були важкими: клієнтів було мало, доводилося звикати до нового місця, долати постійний сум та сльози за рідним краєм. Але Олена та Оксана не покладали рук. До них почали приходити бахмутяни, які також евакуювалися до Полтави. Такі теплі зустрічі з рідними людьми мотивували та давали відчуття тепла.

Олена впевнена, що на новому місці спочатку потрібно зробити собі імʼя, і тільки тоді буде попит:

«Якщо майстер хороший, клієнт буде повертатися знову і знову», — каже вона.

переселенка з Бахмута перукарня
Фото з особистого архіву Олени

Уже понад рік перукарня «Марафет» працює в Полтаві. За цей час вдалося напрацювати власну базу клієнтів, докупити обладнання та меблі, а майстрині перукарні проходять додаткове навчання, щоб вдосконалювати свої навички.

«Потроху працюємо. Клієнтів стало більше, уже й місцевих до нас багато приходить. Ми дуже гарні майстрині з Оксаною, тому, мабуть, люди й тягнуться. Раніше ми давали оголошення про себе в групі переселенців. Але зараз уже цього не робимо, бо вдалося напрацювати базу відвідувачів. Паралельно ми завжди вчимося, не стоїмо на одному місці. Але й добрі люди нам допомагають. Нещодавно дуже добра жінка Світлана Андріївна пообіцяла нам полички, а в неї чоловік Руслан працює меблевиком. І що ви думаєте? Зробили! Ми їм дуже вдячні! Вдячні й своєму керівництву Миколі Миколайовичу та Валерію Володимировичу! Ми з ними в дуже гарних відносинах», — розповідає Олена.

Майстриня Оксана нещодавно пройшла спеціальне навчання та створила в перукарні мінілабораторію з виготовлення власних бальзамів, масел та флюїдів. Усе створюється на натуральній основі, без консервантів та має сертифікацію, зауважує Олена. Власну продукцію використовують як для роботи, так і пропонують окремо клієнтам.

переселенка з Бахмута перукарня
Перукарня “Марафет”. Фото з особистого архіву Олени

Олена каже, що вони ставлять за мету не лише обслужити клієнта та заробити гроші, а й допомогти порадами для подальшого догляду. Зараз у перукарні доступні чоловічі та жіночі стрижки, а також різні види фарбування. На сеанси приходять клієнти не лише з Бахмута чи Полтави, а ще й із Лисичанська, Харкова, Запоріжжя, Маріуполя тощо. Усіх у перукарні зустрічають, як рідних.

«Але дуже сумуємо за рідним містом. І сумуємо, і плачемо за ним. Ось учора жінка була з нашого Бахмута. Так ми разом стільки згадували, згадували й плакали потім удвох. Тому що біда та горе в нас спільне, воно торкнулося всіх. Міста нашого немає. І воно досі під росією, яка прийшла на нашу землю та знищила наші спокійні життя. Я не знаю, скільки ми тут будемо в Полтаві. Живемо зараз одним днем. Тільки дякуємо Богу, що в нас є робота, і дякуємо ЗСУ, що прожили ще один день», — ділиться Олена Сидоренко.

Олена розуміє, що зараз треба рухатися вперед та продовжувати працювати. Адже втративши все, доводиться наново ставити своє життя на рейки. Попри всі складнощі, Олена та Оксана працюють далі та показують приклад незламних підприємиць зі сходу.

Перукарня «Марафет» отримала відзнаку «Незламні зі сходу» від Східного Варіанта та стала частиною «Спільноти Відновлення»!

Як звʼязатися? 

Якщо ви хочете відвідати перукарню “Марафет”, більше інформації про адресу та графік роботи можете дізнатись на Facebook-сторінці

Адреса: м. Полтава, вул. Шевченка 44, 2 поверх, кімн. 20

Номер телефону: 050 262 3123

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
03 Липня Середа
17:59

Родини загиблих військовослужбовців отримали Знаки Пошани "Захиснику Луганщини" (фото)

17:10

Важливо Повернути своїх: якою має бути реінтеграція після звільнення тимчасово окупованих територій сходу України

Повернути своїх: якою має бути реінтеграція після звільнення тимчасово окупованих територій сходу України
16:58

Російські війська продовжують нарощувати темпи наступальних дій на Донеччині, — Генштаб

16:45

Евакуація Під Торецьком росіяни атакували евакуаційне авто парамедиків поліції (відео)

16:20

У Краматорську завершили ремонт багатоповерхівки, що постраждала від російського обстрілу

15:58

Три людини потонули у водоймах Донеччини: серед них 11-річна дитина

15:49

Для понад 17 тис. жителів Донеччини відновили подачу світла після обстрілів

15:47

Міністр охорони здоров'я України відвідав Донецьку область

15:41

Понад 30 тис. мешканців окупованого Донецька залишилися без світла

15:19

Країни НАТО не змогли досягти домовленості щодо багаторічної підтримки України, — ЗМІ

14:51

На Донеччині прикордонники знищили два російських склади з боєприпасами (відео)

14:47

Що відбувається Сморід, щури та антисанітарія. Як російська окупація доводить схід України до сміттєвої катастрофи

Сморід, щури та антисанітарія. Як російська окупація доводить схід України до сміттєвої катастрофи

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: