Повістка в комплекті з паспортом: як Росія призиває жителів ОРДЛО в армію

Неприємний сюрприз для власників російських паспортів на тимчасово окупованих територіях — їх можуть призвати до Збройних сил РФ.

Тепер жителі Донбасу можуть вирушити у подорож гарячими точками. Наприклад, до Сирії, Абхазії, Чечні… Організатором «турів» виступає Росія, а путівкою служить псевдоросійський паспорт. Але насправді таке турне доступне вже кілька років. У ситуації розбирався «Східний варіант».

З Донецька — до російської армії

У Держдумі РФ заявили, що жителі тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей із паспортами РФ можуть служити у російській армії. Про це заявив перший заступник голови комітету Госдуми у справах СНД, євразійської інтеграції та зв'язків зі співвітчизниками, депутат від Єдиної Росії, куратор Козацтва Віктор Водолацький. 

Призиватимуть у такому разі нібито за бажанням, а служба проходитиме на території Російської Федерації. 

«Якщо громадяни РФ, які проживають на території “ДНР” і “ЛНР”, захочуть служити у Збройних силах РФ, то ростовський облвійськкомат їх прийме, поставить на облік і призове до армії», — сказав Водолацький.

Фото із соцмереж

Також він заявив, що «питання забезпечення безпеки, захисту російськомовного населення є одним з основних на зустрічах з жителями «республік».

Крім того, для власників російських паспортів, які проживають на території самопроголошених «ЛДНР», хочуть спростити процедуру отримання соціальних виплат через сервіс «Госуслуги». Все це чергові дії Кремля для створення нових ілюзій нібито визнання окупованих територій Донбасу.

Заява викликала фурор у засобах масової інформації РФ та України.

Повістки отримують вже кілька років

Насправді це вже давно не новина. Про призив жителів окупованої частини Донбасу заявляли ще понад два роки тому. 

Російська Федерація роздає свої паспорти на Донеччині з 2019 року. Відповідний указ Володимир Путін підписав 24 квітня. За цей час було видано понад 700 тисяч паспортів. 

Щобільше, Кремль почав призивати до армії РФ з ОРДЛО, починаючи з 2018 року. Про це заявляє директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, співзасновник Східної правозахисної групи Павло Лисянський.

Ці дві організації спільно провели опитування серед жителів ОРДЛО про те, чи відомі їм випадки служби призовників у РФ. 

«Ми знайшли 27 таких випадків. Усього обдзвонили 43 сім'ї.

Призивали в Танкові війська (Кантемирівка), ВДВ (РЯЗАНЬ), морська піхота (Мурманська область)», — повідомляє Павло Лисянський.

За інформацією правозахисника, минулого тижня до військкоматів НЗФ «ДНР» та «ЛНР» надійшло розпорядження з адміністрацій угруповань (Донецька та Луганська) підготувати списки призовників з подальшою відправкою спочатку у так звані «республіканські» військкомати, а потім в обласний військкомат Ростова (РФ).

Фото: Профиль

«Я неодноразово заявляв, що паспортизація РФ в ОРДЛО також створює військовий кадровий резерв Росії на окупованих територіях Донбасу, оскільки згідно з конституцією РФ кожен громадянин країни зобов'язаний відслужити в армії. У період можливого вторгнення РФ в Україну в ОРДЛО з'явилися російські військові підрозділи з Південного військового округу. Швидше за все Росія тепер говоритиме, що їхні військові в ОРДЛО це солдати-строковики», — наголошує Лисянський. 

Реакція України

Міністерство закордонних справ України таке доручення вимагали скасувати. Усе це назвали черговим порушенням суверенітету країни. Як зазначили у пресслужбі, воно покликане поглибити примусову інтеграцію населення тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей у російський простір — політичний, економічний та гуманітарний.

«Вимагаємо від РФ скасувати прийняте рішення, припинити подібні гібридні провокації та утримуватися від кроків, що ускладнюють дипломатичний процес», — заявили у МЗС.

Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, після деокупації Донбасу Україна не визнаватиме російських паспортів, які РФ роздала мешканцям ОРДЛО. Це було заявлено минулого року на той момент міністром з питань реінтеграції, нинішнім міністром оборони Олексієм Резніковим. За його словами, якщо власники російських документів захочуть виїхати до Росії, їм ніхто не заважатиме. 

Паспортизація мешканців непідконтрольних територій відбувається «добровільно-примусово».

Правозахисники фіксували факти, коли бойовики змушували оформляти російські документи бюджетників та працівників так званих адміністрацій. Усі ці люди, які живуть в окупації, залишаються заручниками. 

Президент Володимир Зеленський вважає, що РФ може використати паспортизацію мешканців ОРДЛО для нападу на Україну. Таку заяву він зробив під час зустрічі із сенаторами США. 

"«Голова держави звернув увагу на те, що Росія продовжує проводити активну кампанію з паспортизації населення на тимчасово окупованих територіях, прагнучи створити привід для ескалації під виглядом «захисту російських громадян», пише пресслужба Офісу президента.

Що відбувається в ОРДЛО

Тим часом на непідконтрольних територіях на повну іде набір до лав бойовиків.

Оголошень про запрошення на контрактну службу в «ДНР» стає все більше, а умови прийому — все більш показовими. Як пише телеграм-канал «Донбаський кейс», багато частин збільшують максимальний вік контрактників. Беруть уже навіть 55-річних.

Скріншот із соцмереж

В організації «Союз добровольців Донбасу», куди входять бойовики, що воювали проти української армії, заявляють: російські добровольці активно готуються до того, щоб «захищати “республіки” від можливої ​​агресії з боку України».

“Русские добровольцы приступили к «Російські добровольці приступили до формування підрозділів для участі у захисті від української агресії, якщо така станеться. Наразі ми завершуємо процеси командно-штабних навчань російських добровольців і готові виступити на захист “народних Республік” від агресивних дій злочинної української сторони», — заявив виконавчий директор організації Андрій Пінчук.

Поки одні російські добровольці готуються наступати, інші просять милостиню під церквою Донецька. Жителі непідконтрольних територій у соціальних мережах розповсюджують таку публікацію. Нібито 47-річний «російський доброволець» Роман Рязанський отримав поранення та був звільнений зі служби, а потім втратив документи. Тепер бойовик просить милостиню на вулиці. 

Скріншот із соцмереж

Чи справді це так, або місцевий вигадав легенду — вибирати чому вірити особиста справа кожного. Інтерес викликають коментарі. Від «навіщо приїхав вбивати», до «дивіться, що з вами буде».

Скріншоти із соцмереж

Все эти кремлевские заявления и инициативы все лишь раздутый информационный повод. РФ делает все для Усі ці кремлівські заяви та ініціативи лише роздутий інформаційний привід. РФ робить усе для того, щоб віддалити жителів окупованого Донбасу від України та ускладнити подальшу реінтеграцію.  

 

Більше матеріалів щодо ситуації в ОРДЛО читайте за посиланням.

Последние новости

  • Війна з РФ

Опитують про Маріуполь немаріупольців. Як пропагандисти окупованого міста маніпулюють новинами

Нещодавно журналісти пропагандистського телеканалу «Маріуполь24» випустили сюжет з опитуванням нібито місцевих жителів про те, які… Read More

8 години назад
  • Суспільство

"Армія відновлення": як вона працює та як допомагає Донеччині

Повномасштабне вторгнення росії вкрай негативно вплинуло на ситуацію з безробіттям на Донеччині. Тисячі людей евакуювалися,… Read More

11 години назад
  • Суспільство

Спроба вкрасти чужу культуру: як росіяни брешуть про Архипа Куїнджі

Архип Куїнджі — український митець, живописець-пейзажист і педагог грецького походження. Він народився в селі Карасівка,… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Знайти ресурс рухатись далі: як сєвєродончанка запустила продаж прикрас з натурального каміння

Наталя Тимошенко родом із Сєвєродонецька. Працювала економісткою в бухгалтерії лікарні, а після того, як пішла… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

"Життя стає лише складнішим з кожним днем". Як росіяни посилюють гуманітарну кризу на ТОТ сходу України

На тимчасово окупованих територіях сходу України погіршується гуманітарна ситуація. Дефіцит медикаментів, кілометрові черги до лікарів,… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Євген Світличний: досьє керівника Лозно-Олександрівської селищної військової адміністрації Сватівського району

Світличний Євген Юрійович родом з Луганщини. Має економічну та юридичну освіту. Працював у банківських установах,… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.