UA
RU UA
23 Жовтня 2024, 16:16
​​Дев'ять громад залишаться без тепла: як пройде опалювальний сезон на Донеччині
Актуально

​​Дев'ять громад залишаться без тепла: як пройде опалювальний сезон на Донеччині

Наскільки Донецька область готова до опалювального сезону цього року? Які роботи проводилися для підготовки? У яких громадах буде опалення, а в яких — ні? Та чи допомагатимуть мешканцям громад, у домівках яких буде холодно? Відповіді на ці та інші питання дізнався Східний Варіант.

Уже третій опалювальний сезон у Донецькій області починається в умовах повномасштабної війни з росією. Попри бої та постійні обстріли, комунальні служби знаходять способи запускати опалення у деяких громадах. У яких саме, читайте далі в матеріалі

Готові усюди, де це можливо

У звʼязку з повномасштабною російсько-українською війною у Донецькій області тривають активні бої. Частина територій перебуває в тимчасовій окупації, решта — під обстрілами або їх загрозою, що значно ускладнило проведення заходів із підготовки до опалювального сезону 2024–2025 років. За цих умов Мирноградській, Новогродівській, Покровській та Селидівській міським територіальним громадам довелося зменшити планові обсяги робіт. Про це Східному Варіанту повідомила в. о. директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької ОВА Ольга Соловей.

опалювальний сезон на Донеччині
Фото ілюстративне. Джерело: novosti.dn.ua

На сьогодні, в населених пунктах області, які розташовані на підконтрольних українській владі територіях та в яких можливо це зробити в умовах воєнного стану, підготовлено до роботи 4857 об’єктів (99,9 % із 4860 одиниць), а саме: 4025 багатоквартирних житлових будинків; 355 об’єктів соціальної сфери, у тому числі 99 закладів охорони здоров’я; 272 котельні; 11 центральних теплових пунктів; 84 водопровідних насосних станцій; 91 каналізаційна насосна станція; пʼять водопровідних очисних споруд; 14 каналізаційних очисних споруд.

«Також підготовлено 505,2 км теплових мереж; виконано ремонт 24,34 км водопровідних мереж, 13,4 км каналізаційних мереж, 307,9 тис. м2 міських вулиць і доріг; підготовлено 99 одиниць спеціалізованої прибиральної техніки, а також заготовлено 11,1 тис. тонн посипного матеріалу. Роботи з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери області до осінньо-зимового періоду 2024–2025 років в умовах воєнного стану виконуються з урахуванням безпеки та наближуються до завершення», — розповіла Ольга Соловей.

Ольга Соловей
Ольга Соловей. Фото: Донецька ОВА

Цього року теплопостачання не буде у девʼяти громадах області: Вугледарській, Сіверській, Торецькій, Часовоярській, Лиманській, Курахівській, Мирноградській, Покровській, Селидівській. Це повʼязано з пошкодженням газопроводів, енергетичної системи та інших об’єктів критичної інфраструктури, повідомили в ДонОВА.

опалювальний сезон на Донеччині
Фото ілюстративне з відкритих джерел

У Святогірській міській громаді теплопостачання буде частковим. У 10 громадах буде повністю забезпечено теплопостачання: у Білозерській, Добропільській Дружківській, Костянтинівській, Краматорській, Миколаївській, Слов’янській міських, а також Іллінівській, Новодонецькій та Олександрівській.

«Треба додати, у Покровській міській громаді до роботи підготовлено 100 % котелень, а також виконано 100 % ремонтів пошкоджених ділянок теплових мереж, тому, за умови зменшення обстрілів з боку російської федерації, комунальні підприємства готові забезпечувати населення послугами», — каже Ольга Соловей.

Як допомагатимуть населенню

Східному Варіанту повідомили, що мешканців громад, у яких не буде опалення, забезпечуватимуть генераторами, індивідуальними приладами обігріву («буржуйки»), деревиною. Також організують підвіз води.

Для забезпечення потреб населення області у твердому паливі долучатимуться УВКБ ООН, Український гуманітарний фонд, низка організацій, що входять до Кластеру з питань житла та непродовольчих товарів в Україні та інші донори. Зокрема, УВКБ ООН здійснить виплату одноразової грошової допомоги в розмірі 21 тис. грн на придбання твердого палива для 9375 домогосподарств області. Домогосподарства, які не отримають грошову допомогу від УВКБ ООН, матимуть змогу отримати її від іншого донора.

«Загалом, на теперішній час, із міжнародними організаціями вже досягнуто домовленостей щодо забезпечення 27555 домогосподарств у вигляді натуральної або грошової допомоги. Плідна співпраця в цьому напрямку триватиме протягом усього опалювального періоду», — підсумувала Соловей.

Водночас в області, як і в минулі роки, працюватимуть пункти незламності. Станом на 17 жовтня цього року на Донеччині, за винятком тимчасово окупованих територій, обліковуються 144 пункти незламності. Вони організовані на базі закладів освіти, адміністративних будівель, поліцейських та рятувальних структур, а ще в інших закладах та громадських місцях.

«На теперішній час 117 пунктів незламності функціонують у цілодобовому режимі й дозволяють населенню скористатися доступом до мережі Інтернет та мобільним зв’язком, зарядити мобільні пристрої та переночувати (за необхідності). Ще 27 пунктів незламності переведено в “режим очікування”, їхню повноцінну роботу поновлять у разі необхідності (після аварій на об’єктах критичної інфраструктури, погіршення погодних умов тощо) за рішенням місцевих адміністрацій протягом наступних 2 годин», — розповідає в. о. директора департаменту із питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Олександр Вдовенко.

Олександр Вдовенко
Фото: Донецька ОВА

Місцеві органи влади встановлюють банери, вивіски та таблички на пунктах незламності, а також на розташованих поруч будівлях, у місцях масового скупчення людей, магазинах тощо.

«Нагадуємо, що в Донецькій області триває обов’язкова евакуація населення. Для реєстрації на евакуацію необхідно звернутися до контактного центру військової адміністрації за номерам телефонів: 0–800–500–121, 073–050–01–21. Для евакуації тяжкохворих і осіб з інвалідністю просимо телефонувати за номерами: 0–800–332–614, 099–710–48–72, 099–311–53–14, 096–108–60–48», — нагадує Вдовенко.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Антифейк

10 цікавих фактів про українську мову на сході України

Історія

Спорт як порятунок: історія переселенки з Луганщини, яка змінила професію і відкрила власну справу

Що відбувається

Завербований ФСБ бойовик так званої "лнр" хотів долучитися до ЗСУ, щоб шпигувати за українськими військовими

Антифейк

Як творча майстерня "Бахмутський оберіг" майже 20 років розвиває українську культуру на сході України

Що відбувається

"Дорогою ламаються і машини, і деякі люди": як відбуваються евакуації з найпекельніших напрямків Донеччини

Актуально

"єВідновлення" більше не буде? Або чому Уряд не вніс до бюджету на наступний рік кошти на програму

Відео

"Треба всіх наших повернути додому". Інтерв’ю військовослужбовця про евакуацію загиблих, Бахмут та 10 років волонтерства

Актуально

​​Дев'ять громад залишаться без тепла: як пройде опалювальний сезон на Донеччині

28 Жовтня Понеділок
08:20

За вчорашню добу росіяни поранили одного жителя Донеччини

08:07

Сили оборони знешкодили ще 1680 російських загарбників

27 Жовтня Неділя
22:59

В Офісі президента розповіли, коли в Україні планують провести вибори

22:43

За добу відбулося 84 бойових зіткнення ЗСУ з ворогом

21:59

Жителька Краматорського району втратила через шахрайську схему 37 тисяч гривень

21:58

Клименко зустрівся з "Азовом" на Донеччині (фото)

21:56

Фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки запрошує ВПО на навчання

20:45

Окупована Горлівка залишилася без водопостачання через знеструмлення

20:20

На Лимано-Купʼянському напрямку знищено ворожий дрон за 15 000$ (відео)

19:59

Евакуація Маршрут евакуації з Часового Яру змінив тривалість

19:36

На Сіверському напрямку українські танкісти затрофеїли рідкісний російський танк (відео)

19:15

Міністерство оборони Канади повідомило про постачання першої партії БТР в Україну

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: