UA
RU UA
20 Травня 2024, 12:10
6923
Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"
Досьє

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Ольга Семибратова — волонтерка з Красногорівки, Донецької області. З перших днів повномасштабного вторгнення її чоловік добровольцем приєднався до тероборони, а Ольга почала займатися волонтерством. Створила та очолила БФ «Сила Жінки», який опікується жителями кількох населених пунктів на Донеччині. Особисто здійснює поїздки у гарячі точки Донеччини, аби доставити гуманітарну допомогу людям.

Східний Варіант поспілкувався з Ольгою та підготував досьє про її життєвий шлях та волонтерську діяльність.

Освіта та початок трудової діяльності

Ольга Семибратова народилася 22 січня 1990 року у Донецьку, але проживала від самого народження у місті Красногорівка Маріїнського району Донецької області.

Навчалася у Красногорівській загальноосвітній школі №1. Після закінчення школи вступила до Донецького національного університету ім. Шевченка на юридичний факультет, який закінчила у 2012 році.

Ольга Семибратова
Ольга Семибратова. Фото з особистої сторінки Ольги у Facebook

«У шкільні роки я займалася громадською діяльністю, допомагали бабусям, брала участь у концертах, танцювала. Тобто була активною дитиною. Вже в університеті працювала в безкоштовній юридичній клініці при нашому університеті. Ми писали позови, допомагали бабусям, дідусям, у яких не було грошей винаймати юристів та адвокатів», — пригадує Ольга.

Першим місцем роботи був банк у Донецьку, де Ольга працювала у кредитному відділ до 2014 року.

У 2014 довелося евакуюватись

У квітні 2014 року Ольга вже написала заяву на звільнення за власним бажанням. Потім разом з рідними виїхала до Волноваського району з надією, що все скоро закінчиться. Вона пригадує, що того часу вони з майбутнім чоловіком написали заяву до маріїнського РАЦСу, щоб розписатися. Так вдалося ще раз потрапили додому.

«Ми вимушені були приїхати, місяць вже пройшов і, щоб нас розписали, то потрібно було повернутися назад. І от ми крайній раз повернулися у липні, щоб нас розписали. Вже потім виїхали остаточно. Залишилась там квартира, всі речі — виїхали з пакетами в руках. Ми зупинилися у маленькому селі Ялта Волноваського району. Там жив дідусь чоловіка, моя бабуся, тобто ми всі так купою приїхали з моїми рідними та чоловіка», — розповідає Ольга.

Там разом з чоловіком почала займатися дрібним підприємництвом — вирощували гриби, займалися землею. Згодом її чоловік пішов працювати до комунального закладу. Ольга на той момент була вже у декреті, але продовжувала працювати юристкою онлайн.

Ольга Семибратова
Ольга Семибратова. Фото з особистої сторінки Ольги у Facebook

Ольга розповідає, що вони з чоловіком хотіли придбати житло у селищі Велика Новосілка, що на Донеччині. Вона розповідає:

«Щоб заробити на житло чоловік поїхав працювати до Чехії. Так у 2021 році ми купили будинок, почали робити ремонт. Паралельно я виграла грант і починала робити пастилу, екоснеки, фруктові чипси. Забирали продукцію і в Естонію — це були знайомі, які були донорами по проєкту. Також в Маріуполь ми передавали у фітнес-центри. І були домовленості у магазини постачання робити. 22 лютого ми доробили ремонт у будинку, 23 лютого я зареєструвала ФОП і 24 — війна».

Початок волонтерства та відкриття БФ

Ольга Семибратова розповідає, що у Волноваському районі у Комарській громаді вона займалася громадською діяльністю. Зокрема долучалась до висадження дерев, збирала кошти на лікування онкохворим людям, відкрили «кімнату добра, куди люди могли приходити і брати речі, які їм потрібно». Ольга додає:

«Ця кімната нам дуже згодилася у 2022 році. Волонтерити почала після початку повномасштабного російського вторгнення з 26 лютого. Вже почали люди виїздити з Волновахи, з Маріуполя. Ми їх зустрічали, одягали, годували, збирали по селах матраци, овочі, речі якісь. Тому, що люди приїздили у халатах і капцях буквально».

Чоловік волонтерки відразу пішов у тероборону, а згодом підписав контракт та вступив до лав ЗСУ. За спогадами Ольги, 18 квітня зранку їй подзвонив чоловік і сказав, що можливий прорив по громаді, тож потрібно протягом двох годин виїхати.

«Виїхала я в незнайомий населений пункт — це Софіївка Криворізького району Дніпропетровської області. Там нас прийняли чужі люди, з якими ми були знайомі лише телефоном, — пригадує Ольга. — Приїхала я і ще три сім'ї ми забрали. Була сім'я військових, тобто їм обов'язково потрібно було їхати. І там 27 квітня зареєструвала благодійний фонд «Сила Жінки».

Ольга Семибратова
Ольга Семибратова. Фото з особистої сторінки Ольги у Facebook

Волонтерка розповідає, що створювала фонд за підтримки близьких людей: тітки, подружки та куми. Ользі згодилися і юридичні знання та досвід роботи у цій сфері, аби все правильно оформити. Вона розповідає про початок роботи БФ:

«По Софіївці дуже гарне керівництво громади, такий сильний керівник. Ми почали працювати з місцевими ВПО, тобто допомагали їм. Здебільшого були сім'ї з Бахмуту. Відкрили соціальну пральню, видавали гігієнічні набори. Ми ж були як нова організація, нікому не знайомі. Мені довелось написати 105 звернень і лише три організації сказали, що можлива співпраця. Отак я сиділа ночами, шукала такі фонди. Погодилися тоді дві організації по Волноваському району і одна по Дніпропетровській області». 

Ольга розповідає, що бувши у Софіївці, вона всеодно турбувалася за свою громаду. Так разом волонтерами перенаправляла туди гуманітарну допомогу. У жовтні 2022 року Ольга повернулася із Софіївки до Ялти, Комарської громади.

БФ закриває потреби у чотирьох громадах

У співпраці з міжнародними організаціями вдавалося закривати  потреби у Вугледарській, Великоновосілківській і Комарській громадах. Вони надавали харчові продукти, засоби гігієни, зокрема спеціальні засоби для людей з інвалідністю, ковдри, обігрівачі, розкладачки, двоспальні ліжка для багатодітних дітей. Також надавали будівельні матеріали для тих, у кого постраждала будівля. 

«З 2023 року я почала охоплювати ще й своє рідне місто — Красногорівку. Там населення складає 1400 людей. Це були виїзди по 3-4 рази на тиждень. Також возили й будівельні матеріали, і продукти та гігієнічні набори, вітаміни, — розповідає волонтерка, —  Загалом по всіх громадах виходило близько 7000 населення, яке ми охоплювали. Були люди, які залишились зовсім без світла, без можливості щось придбати». 

По Маріїнському напрямку Ольга їздила особисто разом з екіпажем «Білий Янгол». Волонтерка додає, що поїздки завжди були «під постійним захистом і чітким дотриманням маршруту начальником поліції Курахового, для якого Красногорівка також рідне місто». Згодом почала самостійно їздити по Великоновосілківському напрямку.

Ольга Семибратова
Ольга Семибратова. Фото з особистої сторінки Ольги у Facebook

«Є у мене жигулі, то зачепимо причеп і їдемо. У населений пункт Золота Нива, куди навіть не захотіли їхати броньованою машиною перший раз у 2023 році, я поїхала сама. Люди там уже були майже під окупацією. Навантажили тоді повну машину, там овочів люди не бачили. Потім військовим на передову ми відвозимо самі. Так їздимо і дотепер», — говорить Ольга.

Про поточну діяльність

Нині харчовими наборами благодійному фонду «Сила Жінки» допомагає World Central Kitchen, а організація «Людина в біді» – будівельними матеріалами та засобами гігієни. 

Ольга пояснює, що станом на сьогодні волонтери працюють у звичному режимі, але поки що призупинили виїзди у Красногорівку. За словами волонтерки причиною стало те, що люди не квапливо евакуюються, якщо отримують допомогу. І оскільки частина міста вже окупована, то людям в цілях власної безпеки краще евакуюватись.

«Саме з цього приводу ми не веземо — люди мають виїхати. Тому, що це збереже їм життя. Я не хочу робити для галочки, аби люди отримували допомогу і сиділи у небезпеці», — ділиться волонтерка.

Ольга Семибратова
Ольга Семибратова. Фото з особистої сторінки Ольги у Facebook

Крім цього у співпраці з партнером HIAS благодійний фонд Ольги реалізує такі проєкти, які стосуються питань гендерно зумовленого насилля та психологічної допомоги для дітей. Волонтери проводять офлайн тренінги з жінками та майстер-класи з дітками. 

«Охоплюємо діточок, жіночок. І в зоні активних бойових дій ми проводимо експрес-тренінги. Проблема гендерно зумовленого насилля дуже важлива і треба про неї говорити. Але це все ж сільське населення і дещо інший менталітет у порівнянні з міським. Тому жінки спочатку дуже скептично це сприймали. Але зараз до нас звертаються жінки, яким потрібна підтримка, якась допомога. Коли є фізичне насилля в сім'ї, то ми навіть супроводжуємо такі випадки», — пояснює Ольга. 

Щодо психологічної підтримки для дітей, то волонтери проводять різні активності для малечі. Зокрема це співи, танці, соціалізація в групі, арттерапія. Також за словами Ольги є «нотки патріотичного виховання». З дітьми працює психолог, педагог і соціальний працівник.

Ольга Семибратова

Волонтерка розповідає:

«Ось першого червня, на День захисту дітей у нас буде майстерклас, який організовуємо вже другий рік поспіль. Дітки готують піцу, запікають і потім смакують. Коли не було партнерів, то ми просили допомоги у знайомих і люди нам надсилали канцелярію. Ми виводили дітей просто на пляж до річки й там малювали, танцювали».

Нині у команді БФ «Сила жінки», окрім засновниці, працює сім волонтерок. У планах Ольги — відкрити жіночий шелтер, де «кожна жінка зможе отримати, підтримку, захист навчання для свого економічного розвитку та спроможності забезпечувати себе самостійно».

Сім'я 

Одружена. Чоловік, Олег, військовослужбовець ЗСУ. У шлюбі мають 9 річного сина Олега. Також Ольга поділилася, що вона зараз при надії — пара очікує поповнення у родині. 

«Я обожнюю свою сім'ю — це моя цінність. Чоловік для мене — це приклад сили. Він постійно служить на нулі і я, дивлячись на нього, кажу, що ми ще не втомилися, якщо він там тримається, — говорить Ольга. — Дуже жалію своїх дівчат з якими працюємо, бо вони зі мною втомилися, якщо відверто. Річ у тому, що я задаю шалений темп і вони навіть називають мене «шалена бджілка». Тобто ми працюємо на повну». 

Ольга Семибратова
Ольга з чоловіком та сином. Фото: сторінка Ольги у Facebook

Соціальні мережі

Особиста сторінка Ольги Семибратової у Facebook.

Сторінка БФ «Сила Жінки» за посиланням.

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

15 Серпня Четвер
22:58

Донеччина отримала автомобіль "швидкої" допомоги з підвищеною прохідністю (фото)

22:41

11 евакуаційний поїзд із Донеччини прибув на Рівненщину (фото)

22:28

Взяли під варту жителя Мирнограда, який поширював інформацію про розміщення ЗСУ

21:59

Жителям Луганщини профінансували 1,04 млрд гривень серпневих пенсій

21:53

Росіяни почали процедуру бронювання від мобілізації працівників ОПК на ТОТ

21:32

За впровадження стандартів освіти рф на окупованій Луганщині підозрюються двоє "директорок" шкіл

20:59

У Торецьку залишається близько 2,5 тисячі жителів, а у Нью-Йорку — до 1 тисячі

20:43

Росіяни обстріляли село у Званівській громаді: вбили 2 людини

20:27

Прикордонники показали роботу артилерії "Помсти" у Серебрянському лісі (фото)

19:56

1 людина загинула та 3 поранені: наслідки сьогоднішніх обстрілів Донеччини

19:46

До 10 вересня у Швейцарії збиратимуть заявки на відібрання ДНК в українців, чиї родичі зникли безвісти внаслідок війни

19:28

Протягом серпня на Донеччині вогнем знищено 217 га сухої рослинності

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: