UA
RU UA
26 Червня 2024, 18:46
23391
"У під'їзди страшно і соромно заходити": як російська окупація руйнує житловий фонд Луганщини
Що відбувається

"У під'їзди страшно і соромно заходити": як російська окупація руйнує житловий фонд Луганщини

Стан будівель на тимчасово окупованих територій погіршується з кожним роком окупації. Все частіше з’являються скарги жителів окупованих росією територій, про байдужість та брехню окупаційної влади. Детальніше про проблему з аварійним житлом розповідаємо в матеріалі Східного Варіанта.

Голова Луганської обласної державної адміністрації Артем Лисогор у коментарі для Східного Варіанта розповідає, що українська влада ще з початку російської окупації у 2014 році неодноразово бачила ситуації, коли недбалість окупаційної влади призводила до трагедій. З останніх прикладів, — у 2023 році в окупованому Рубіжному обвалилася ціла частина 9-поверхового будинку. А цієї зими в окупованому Луганську впало перекриття даху. Начальник Луганської ОДА додає, що це трапляється через те, що окупантами не проводяться жодні ремонтні роботи.

Ще один трагічний випадок стався нещодавно, 10 червня, знову в окупованому Луганську. Там внаслідок обвалення козирку під'їзду чоловік 2003 року отримав множинні травми.

окупація руйнує житло
Плита під’їзду, що впала в окупованому Луганську. Фото з місцевих пабліків

Місцеві пабліки повідомляли, що руйнування бетонної частини конструкції сталось у кварталі Шевченка. Бічна плита від козирка перебувала на тулубі чоловіка, він був повністю заблокований. Постраждалого транспортували до медичного закладу.

Так званий “слідчий комітет російської федерації по луганській народній республіці” нібито відкрив кримінальну справу.  

окупація руйнує житло
Рятувальна операція у кварталі Шевченка міста Луганськ. Скриншот з відео у проросійських пабліках

У коментарях у місцевому пабліку жителі окупованого Луганська жаліються, що ситуація з аварійними будівлями поширена по всьому місту.

“На сході, кожен другий такий козирок, якщо не всі... Будинкам під 60 років, все руйнується, валиться і гниє... Але на жаль, ЖЕКу не до нас, з нас тільки гроші добре брати... Правда ми не знаємо, за що платимо... Квартал Дружби, д. 8”, — зазначає місцева жителька в коментарях.

“Не тільки на сході, а по всьому місту”, — додає до попереднього коментаря місцевий житель. 

“Підтримую все вище написане, це не випадковість, це недбалість органів на чиєму контролі це питання! Засудити по всій суворості, не можете утримувати вдома на державному рівні, віддайте людям це право, все і так самі робимо і в підвалах і на дахах, в під'їзди страшно і соромно заходити, 90% будинків у місті в жалюгідному стані!” — обурюється луганчанка в коментарях.

окупація руйнує житло
Скарги мешканців Луганщини щодо аварійного стану будинків. Скриншоти з забороненої в Україні соціальної мережі “Вконтакте”

Голова Луганської ОДА Артем Лисогор наголошує, що з призначенням окупаційною владою так званих “регіонів-шефів”, почався ще більший процес окозамилювання про російські “успіхи” на тимчасово окупованих територіях. За його словами, є велика кількість проблемних будівель, особливо ближче до лінії зіткнення. По зруйнованих чи пошкоджених будівлях потрібно вживати заходи евакуації, проводити прибиральні та ремонтні роботи, проте окупаційна влада нічого з цього не робить. 

Лисогор
Голова Луганської ОДА. Фото з особистої сторінки Артема Лисогора у Facebook

“Ми бачимо, як вони “ремонтують” наші громади, котрі були наближені до кордону з росією. Ми у 2021 році в школах зробили гарні ремонти, обладнали технікою, яку пізніше викрали російські військові, коли вони заходили. Вони беруть ці школи, які досить мало або взагалі не постраждали, перефарбовують іншим кольором просто і видаються за якісь “досягнення” по ремонту і будівництву. Потім вони подають на всіх можливих ресурсах про це”, — додає Артем Лисогор.

Жителі окупованого Луганська також скаржаться, що безкарність місцевої влади та комунальних служб породжує беззаконня. Окрім цього, мешканці згадують в коментарях Яну Пащенко. Пащенко — так звана “тимчасово виконуюча обов'язків голови адміністрації” в окупованому Луганську. Луганчани зазначають, що до Панченко було багато звернень, щоб вона зайнялася питанням аварійних під'їздів, але все безрезультатно.

Яна Пащенко
Так звана “тимчасово виконуюча обов'язків голови адміністрації” окупованого Луганська Яна Пащенко. Фото з відкритих джерел

Натомість в інтерв’ю пропагандистським ЗМІ Пащенко продовжує поширювати безглузді обіцянки, що “цього року Луганськ очікують на нові масштабні проєкти".

Начальник Луганської обласної державної адміністрації Артем Лисогор розповідає, що росія на окупованих територіях намагається створити анклав для військових, тому про відновлення чи про нормальне існування людей там мова не йде.

До прикладу, найбільш постраждалим в Луганській області є Сєвєродонецький район. До нього входять Рубіжанська, Попаснянська, Лисичанська, Гірська, Кремінська та Сєвєродонецька громади. Деякі з міст громади були фактично стерті з лиця земля російськими окупаційними військами. За інформацією від Луганської ОДА, від громадян надійшло близько 40 тисяч звернень щодо пошкодженого та зруйнованого житла.

окупація руйнує житло
Окупована Попасна в Сєвєродонецькому районі. Фото: Сергій Гайдай у Facebook

“Найголовніше і найважче, напевно, те, що ворог нічого не робить для людей, які залишились в окупації. Окупаційна влада лише хизується нібито низькою вартістю комунальних послуг. Вони там запускали розпіарену програму по відновленню житла. Але програма так і не запрацювала. Там лише для, скажімо так, обраних і наближених до влади, якісь фінансування були. А люди, які намагались щось відновити, то їм казали, що “факти не були зафіксовані, можете бути вільні”,  — наголошує голова Луганської ОДА. 

Окупаційна влада продовжує імітувати “досягнення”, щоб вибудовувати лояльність до себе місцевого населення. Проте з приходом “руського міра”, на тимчасово окупованих українських територіях з’явилися лише руйнування, смерть, безлад і аварії.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
28 Вересня Субота
22:59

Сьогодні окупанти доволі активні на Куп’янському, Лиманському та Времівському напрямках

22:51

Близько 1,5 тисячі звернень з приводу домашнього насильства зафіксували на Донеччині за I півріччя

22:31

Українські військові скаржаться на неякісні укріплення у Гірнику на Донеччині (фото)

21:59

Сирський відвідує бригади на Вугледарському, Курахівському та Покровському напрямках

20:59

На Донеччині ремонтують 44-кілометрову дорогу коштом резервного фонду держбюджету (фото)

20:54

Поки окупанти здавалися у полон на Курахівському напрямку, по них ударили свої ж (відео)

20:32

Юні легкоатлети з Донеччини здобули дві медалі на командному чемпіонаті України (фото)

19:59

Безгинська перевірила роботу координаційного центру підтримки ВПО Луганщини в Києві

19:53

Російські загарбники просунулися біля Новогродівки, Маринівки та Цукуриного на Донеччині

19:42

Для жителів Першотравневого старостинського округу надійшла гуманітарна допомога від GEM (фото)

18:59

У Павлограді для ВПО з Луганщини провели заняття з логопедом і надали психологічну допомогу (фото)

18:52

Борець із Бахмута здобув "бронзу" на змаганнях у Румунії

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: