UA
RU UA
25 Червня 2024, 15:21
Новий російський фейк: чому путін 8 років не визнавав "днр" та "лнр"
Антифейк

Новий російський фейк: чому путін 8 років не визнавав "днр" та "лнр"

Днями пропагандистські ЗМІ рф публікували заяву путіна з його поясненням, «чому росія до 2022 року не визнавала днр та лнр». Східний Варіант проаналізував, що насправді приховується за цим інформаційним приводом та чому його публікують саме зараз.

За спробою виправдання стоїть черговий фейк російської пропаганди, який вони розповсюджують для внутрішньої та зовнішньої аудиторії. Докладніше про це в матеріалі.

Фейк: «Не визнавали, бо хотіли домовитися»

Днями в російських ЗМІ зʼявилася новина з однаковими заголовками: «путін пояснив, чому росія до 2022 року не визнавала “днр” та “лнр”». Виникає питання, чому саме зараз, майже через два роки після так званого «приєднання» нових регіонів до росії (а насправді окупації частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України). Здавалося б, що зараз ця тема вже не повинна підніматися політиками рф. Але її прокоментував сам російський диктатор владімір путін.

«росія вісім років хотіла домовитися та не визнавала незалежність донецької та луганської народних республік, повідомив президент рф владімір путін», — саме так писали в пропагандистських ЗМІ.

фейк
Скриншот російських ЗМІ

Фейк про «сподівання домовитися» можна назвати новим для російського медійного середовища. І тут росія вже суперечить сама собі. З 2014 року її пропагандисти переконують, що в Україні стався державний переворот, а до влади в країні прийшли «нацисти». Ще один подібний фейк рф на цю тему, що в Україні насправді немає державної влади, а країною керують бойовики «Азову». Виникає питання, чому росія 8 років намагалася домовитися з країною, при владі якої були узурпатори чи нацистські бойовики? Але росіяни не звикли думати логічно та ставити питання до свого царя.

Враження, що росія намагається виправдатися за те, що 8 років не визнавала власні маріонеточні держави. Щоправда, у 2022 році лише за декілька місяців країна-агресорка «прийняла» (а насправді окупувала) до свого складу законні українські території, не маючи для цього жодних підстав. Наприклад, місто Запоріжжя в російській конституції зараз вказано як частина рф, хоча місто знаходиться під контролем України.

фейк
Скриншот російських ЗМІ

Формулювання про «сподівалися домовитися» є маніпулятивним. Як відомо, з 2014 до 2022 року Україна завжди йшла на зустріч та намагалася на міжнародному рівні законно врегулювати питання війни, що тривала на сході України. Зокрема, були підписані Мінський протокол та Комплекс заходів щодо його виконання (Друга Мінська угода), якими представники України намагалися припинити військове протистояння. У 2019 році провели Паризький саміт у Нормандському форматі, питанням денним якого було врегулювання російсько-української війни. Тож бачимо, що всі 8 років Україна була готова домовлятися та йти на зустріч. Але цього не хотіла російська федерація.

«Формують ідеологічне підгрунтя для продовження війни»

Розповсюдження наративу про «сподівалися домовитися» політолог Олег Саакян пов’язує з необхідністю для російської федерації формувати ідеологічне підґрунтя для продовження війни. Швидкого захоплення Києва, як сподівалася росія, не вийшло через героїчну оборону Збройних сил України та максимальну консолідацію українців. Російський диктатор не очікував такого опору, і не був готовий вести таку довгу війну. Ба більше, військові дії та обстріли відбуваються вже на території самої росії. У росіян можуть виникати питання: «А для чого все це було?». Тому керівництву країни-агресорки доводиться формувати ідеологічне обґрунтування, чому вони продовжують воювати.

«Нічого іншого, окрім як виправдану модель: “Нас змусили, а ми намагалися” вони не вигадали. Реальна причина, чому російська федерація не визнавала так звані “днр” та “лнр” була в тому, що вони мали ілюзію і намагалися зробити все для того, щоби отримати усю Україну невоєнними методами. Це були важелі тиску, вимотування України, обмеження наших можливостей для того, щоб отримати усю Україну, щоби при більш зручній ситуації поставити маріонетковий уряд і мати вплив на всю країну», — пояснює політолог.

Саакян

Сьогодні ворог веде війну не лише на полі бою, а й в інформаційному просторі. Закликаємо наших читачів та читачок ретельно перевіряти інформацію, шукати першоджерело та не довіряти всім новинам. Особливо тим, які викликають емоції гніву чи злості.

Читайте більше антифейків на сайті Східного Варіанта.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
26 Червня Середа
19:24

Рятувальники зі Слов'янська отримали допомогу від благодійників

19:21

Що відбувається Прибирання вулиць замість вищої освіти: як відбувається навчання українських студентів на ТОТ сходу України

Прибирання вулиць замість вищої освіти: як відбувається навчання українських студентів на ТОТ сходу України
18:57

"АТЕШ" виявив на Донеччині базу окупантів

18:46

Що відбувається "У під'їзди страшно і соромно заходити": як російська окупація руйнує житловий фонд Луганщини

"У під'їзди страшно і соромно заходити": як російська окупація руйнує житловий фонд Луганщини
18:23

Одна жінка загинула, а іншу ушпиталили внаслідок російського обстрілу Волноваського району

18:11

Що відбувається Понад 3 тисячі депортованих мешканців Луганщини: де тримають і в яких умовах

Понад 3 тисячі депортованих мешканців Луганщини: де тримають і в яких умовах
17:53

За дві доби на Донеччині відновили електропостачання 18 населених пунктів

17:36

Різко збільшилась кількість штурмів окупантів на Торецькому напрямку, — Генштаб

16:59

Завтра у Харкові відбудуться консультації з пенсійних питань для ВПО з Луганщини

16:55

Антифейк "Французькі солдати прибули на Донеччину": як росіяни створюють нові фейки про схід України

"Французькі солдати прибули на Донеччину": як росіяни створюють нові фейки про схід України
16:52

На території Торецької громади досі залишається 8 дітей, — Чинчик

16:34

Третина учорашніх пожеж на Донеччині відбулися через російські обстріли (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: