Скільки коштує Новий рік? У Слов'янську підрахували святкові витрати

Передноворічна метушня огорнула все і всіх навколо. У магазинах гамірно і людно — за кілька днів потрібно встигнути зробити масу справ. Зустріч 2021-го пройде унікально — в умовах карантину. Як це вплинуло на підготовку до свята та у скільки воно обійдеться для жителів Слов'янська?

Прогнози низьку купівельну спроможність під час пандемії не виправдалися. Напередодні анонсованого локдауну підприємцям ніколи присісти — магазини заповнені людьми. Закінчення «коронавірусного» 2020 року всі чекають з особливим трепетом і до підготовки до нового ставляться з усією серйозністю.

«ВВ» прогулявся вулицями Слов'янська і підрахував на скільки може «схуднути» гаманець в новорічні свята.

Ялинкові базари

Один з головних символів Нового року — ялинка. Без неї свято вже важко уявити. У питанні вибору новорічного дерева традиційно діляться на два табори: прихильники живої лісової красуні і їх противники, які виступають за збереження хвойних лісів.

За офіційними даними Державного агентства лісових ресурсів України, ялинкові базари відкрилися з 10 грудня. На них продаються легальні дерева, які вирощуються на спеціальних плантаціях або зрізаються під час розчищення смуг відведення ліній електропередачі. 

У Слов'янську в цей час перші ялинки з'явилися на ринку залізничного вокзалу. Через кілька днів, рівно за півмісяця до Нового року, точки продажу почали рости як гриби по всьому місту.

Як розповіли «ВВ» продавці, цьогоріч ялинки приїхали до Слов'янська із Закарпаття. Ціни варіюються від 200 до 600 гривень. Все залежить від розміру дерева.

Якщо збираєтеся купувати живу, зверніть увагу, чи є у неї спеціальний чип. Чипуются всі дерева з лісових господарств на території України.

Якщо чипа з номером немає, значить дерево може бути вирубано і відправлено в продаж нелегально. Перевірити справжність чипа можна через додаток Ялинка.Інфо. Відсканувавши чип, ви отримаєте інформацію про походження зеленої красуні.

Ціни на штучні ялинки також залежать від розміру. Найменша (до 1 м) обійдеться приблизно в 300 гривень, це не набагато дорожче зрубаного дерева. Знову ж таки, різниця в матеріалі, якості та схожості з натуральною ялинкою. Лита ялинка середнього розміру коштуватиме приблизно 1500 гривень. Проти попереднього року, ціни значно не підіймалися.

Фото: Восточный вариант

Ялинкові прикраси

Новорічних прикрас на полицях магазинів на будь-який смак і колір. З бичками як символом прийдешнього року, різних стилів, пластмасові та скляні, гірлянди та різноманітна мішура.

Казкові сувенірні магазини однозначно додають новорічного настрою.

«В інтернеті будемо на локдауні вже купувати. А тут все можна помацати, подивитися наживо. Людей багато приходить, різниці з попередніми роками особливо не помітно», — каже продавчиня Наталя.

Цього року дивує різноманітність гірлянд: форми, кольори, довжина, на ялинку/вікна/стіну/стіл, тонкі, товсті, що працюють від мережі, на батарейках ... Все чого душа забажає.

Як розповідають продавці, на зміну дощику приходять банти та сніжинки. Також серед популярних товарів штучні квіти пуансетії, намиста та іграшки з натуральних матеріалів. Багато покупців вважають за краще купувати прикраси відразу набором. Це набагато дешевше, ніж купувати поштучно, плюс вони підібрані в одній колірній гамі та стилістиці.

«Білих іграшок вже немає, все розкупили. 2021 рік Білого бика, всі як з глузду з'їхали. Традиційні червоні прикраси на цей раз взагалі ніхто не розглядає, мабуть, бояться “гніву” майбутнього року», — розповідає Ірина, продавчиня сувенірного відділу центрального універмагу Слов'янська.

Ціни на новорічні кульки залежать від діаметра, малюнка і матеріалу. Скляні коштують від 20 до 180 гривень за одну штуку. Пластикові дешевше в рази — від 5 гривень. Набір з 16 штук в середньому обійдеться в 80 гривень. Найдешевша гірлянда на 100 лампочок коштує 40 гривень, на батарейках — 50 гривень.

А ось за популярні різдвяні віночки доведеться віддати щонайменше пару сотень гривень. Ціни також залежать від діаметра і матеріалу.

Новорічний стіл

До кожного застілля готуються заздалегідь, складаючи меню і список продуктів. В Інституті аграрної економіки підрахували, що вартість новорічного столу для сім'ї з 4 осіб складе 1706 гривень. З урахуванням делікатесів ця сума може досягати 2500 гривень і вище.

За розрахунками експертів, загалом святковий стіл подорожчає на 5,3% проти минулого року. Водночас ціни на овочі з так званого «борщового» набору значно не змінилися. У Слов'янську багато хто, готуючись до зими, купує овочі гуртом. Наприклад, картоплю і цибулю. Готують квашену капусту, консервацію. В умовах пандемії кількість охочих робити запаси тільки зросла.

Фото: Восточный вариант

Традиційно головна страва святкового столу - олів'є. За підрахунками аналітиків Інституту аграрної економіки, цей салат обійдеться в майже 75 гривень за кг. Торік його ціна становила 69 грн/кг. Подорожчання пов'язане тільки з одним з інгредієнтів — ковбасою. Вартість оселедця під шубою набагато бюджетніша — 33 грн/кг. Холодець коштуватиме 93 грн/кг.

Гаманець бережуть акції в супермаркетах: ціни на деякі продукти знизилися до 40%. Консервовані горошок, кукурудзу, червону ікру та інше можна купити заздалегідь, а свіжі продукти в списку закупів залишити на останні дні. Але найкраще спостерігати за знижками, адже магазини можуть оголосити акцію на найпоширеніші продукти до новорічного столу.

Фото из открытых источников

На що точно підвищилися ціни, так це на курячі яйця, один з інгредієнтів більшості новорічних салатів. Зараз в Слов'янську десяток яєць можна купити за 35 гривень. Це на 40% більше, ніж тиждень тому.

Ціни на алкоголь не сильно змінилися, як порівняти з попереднім роком. Пляшка ігристого вина в середньому обійдеться приблизно в 100 гривень. Напої міцніше, наприклад, коньяк коштує 150 гривень за 0,5 л.

Загальний бюджет Нового року 2021

За нашими підрахунками, щоб прикрасити півтораметрову ялинку з нуля, потрібно витратити близько тисячі гривень. Стандартний набір «ялинка + декор» обійдеться в середньому в 1500 гривень. Це без урахування декору приміщення.

З огляду на вартість новорічного столу, Новий рік 2021 для жителя Слов'янська коштуватиме близько 3200 гривень за мінімальної заробітної плати 5000 грн.

Читайте також:

Без олів'є та шуби: 12 нетипових рецептів до новорічного столу

Новорічний настрій: де шукати у Сєвєродонецьку?

Свято починається: що варто подивитися на головній новорічній локації Маріуполя

Новорічна Луганщина: 5 міських ялинок, які вас здивують

Последние новости

  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

17 години назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

18 години назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.