UA
RU UA
25 Травня 2024, 13:42
17779
Краса, спілкування і новий досвід: як переселенка з Донеччини організовує у Франківську естетичні бранчі для дівчат
Історія

Краса, спілкування і новий досвід: як переселенка з Донеччини організовує у Франківську естетичні бранчі для дівчат

Внутрішні переселенці, які вимушено покинули рідні міста через війну, стикаються з різними проблемами в населених пунктах, куди переїхали. Однією з проблем є соціалізація. Переїхавши в незнайомі їм громади, люди намагаються знайти нових друзів та розширити своє коло спілкування. Та іноді переселенцям важко завести нові знайомства через різні причини: то через брак часу, то через сором'язливість тощо.

Щоб дівчата-переселенки могли знайти подруг і отримати нові знання, в Івано-Франківську вже рік проводять різні тематичні заходи, переважно бранчі. Їхньою організацією займається переселенка зі Слов'янська Ніка Перепелиця. Як прийшла ідея об'єднувати дівчат і як естетичні заходи допомагають переселенкам шукати друзів, Ніка Перепелиця розповіла Східному Варіанту.

Усе почалося з коментарів у тіктоці

Ніка Перепелиця родом з міста Слов'янськ Донецької області. До початку повномасштабної війни вона працювала комунікаційною і проєктною менеджеркою центру громадянського суспільства “Друкарня”. На початку березня 2022 року команда вирішила виїхати зі Слов'янська до Івано-Франківська.

Пів року тому Ніка Перепелиця залишила роботу в “Друкарні” і тепер працює над створенням різноманітних цікавих заходів для переселенок і місцевих жительок Івано-Франківська. Проводити їх вона почала влітку минулого року. Головною метою дівчини тоді було завести нові знайомства і створити якісне жіноче ком'юніті.

“Ідея проведення бранчів зародилася з мого бажання знайти собі нове коло знайомств. У мене, як і в багатьох людей, які переїхали, не було тут ні подруг, ні спілкування. Всі мої друзі або залишилися у Слов'янську, або роз'їхалися по різних містах. Так у мене і виникла ідея створити таке собі ком'юніті жінок-переселенок і місцевих в Івано-Франківську. Ця ідея спрацювала і продовжує працювати до сьогодні”, — каже Ніка Перепелиця.

Ніка Перепелиця зі Слов'янська
Фото: інстаграм @nikaperepelica

Знайти охочих відвідати бранчі в Івано-Франківську було не складно. Як виявилося, в місті проживає багато переселенок, які б хотіли знайти собі нових подруг. Про своє бажання дівчата писали в коментарях під відео Ніки в тіктоці. Побачивши, що дівчата бажають соціалізації і спілкування, вона вирішила допомогти їм і об'єднати всіх охочих до нових знайомств. 

“Я веду тікток про життя переселенки, і він дуже активно почав розвиватися саме в той час, коли в мене з'явилася ідея проводити бранчі. Під моїми відео дівчата писали, що вони переїхали з різних міст і в них немає спілкування, а також запрошували інших дівчат на каву. В один момент я помітила, що цих дівчат стало прям дуже багато, в мене було десь 200-300 плюс-мінус однакових коментарів. Так я і вирішила всіх цих дівчат зібрати разом”, — згадує Ніка Перепелиця.

Свій перший бранч Ніка організувала в червні минулого року. Це був камерний красивий захід у фотостудії, де зібралися п'ятеро дівчат. Вони відпочили в естетичній атмосфері, отримали нові знання і познайомилися одна з одною.

Ніка Перепелиця зі Слов'янська
Перший бранч. Фото надане Нікою Перепелицею

“Перший бранч був на тему самопрезентації та ведення соцмереж. Я його проводила за своєю професійною діяльністю — я викладаю різні курси з ведення соцмереж. Та для мене було дуже важливо, окрім того, що дати якусь користь, зробити красивий простір, естетичний захід. Я накрила стіл, замовила різні круасани, смаколики, подала чай у красивих сервізах. Також на захід я запросила знайому фотографку, яка зробила нам гарні світлини.  Все було дуже красиво, а головне корисно — ми знайшли для себе нові знайомства і нові спілкування”, — розповідає Ніка Перепелиця.

Ніка Перепелиця зі Слов'янська
Перший бранч. Фото надане Нікою Перепелицею

“Естетика важлива, бо вона додає краси в буденність”

Переважна більшість заходів, які Ніка Перепелиця організовує для жінок, — бранчі. Це такий формат івентів, де дівчата в невимушеній атмосфері можуть поговорити за чашкою чаю чи кави, а також взяти участь в майстер-класі чи прослухати якусь лекцію. Такий формат дуже зацікавив дівчат, оскільки раніше в Івано-Франківську подібних заходів не проводили.

“Я обрала формат бранчу, бо мені хотілося робити щось красиве і естетичне. І плюс до цього, ніхто у Франківську раніше цього не робив. На сьогодні в місті вже є окремі організації, які займаються плюс-мінус тим самим, але на той момент, рік тому, нічого такого не було. Ну і ще одним фактором, чому я обрала цей формат є те, що він простіший в організації. Наприклад, якщо ми беремо якусь конференцію, вечірку чи якийсь інший більший формат, то він, відповідно, потребує більше часу і більшої кількості залучених людей, партнерів. На той момент у мене не було таких можливостей, тому я почала саме з бранчів”, — каже Ніка Перепелиця.

Ніка Перепелиця зі Слов'янська
Фото надане Нікою Перепелицею

Однією з головних складових бранчів є естетика і краса. Сама організаторка заходів зазначає, що її бранчі виглядають як на картинці в Pinterest.

“Я по собі відчуваю, що дівчата, в першу чергу, приходять не лише за спілкуванням і знайомствами, а і за тим, щоб вийти зі своєї рутини. Багато хто згадує про минуле життя, і це нормально. Я сама час від часу згадую 2018-2019 роки, коли ми робили заходи у Слов'янську — дуже красиві, масштабні події, різні фестивалі, літні пікніки, концерти. І багато дівчат говорять про те, що їм теж не вистачає цього — краси в буденності та можливості просто відволіктися. На перших моїх заходах, які я робила, до мене підходили дівчата і розповідали, що вони або в гуртожитку живуть і нікуди не виходять за його межі, або в маленькій квартирі десь на околиці міста, не виходять з дому, бо працюють віддалено. Тобто, складалося розуміння, що вони відірвані від реальності, а мої бранчі стали для них свіжим ковтком повітря, чому я дуже радію”, — ділиться Ніка.

Ніка Перепелиця зі Слов'янська
Фото надане Нікою Перепелицею

Присутня на бранчах і естетика Івано-Франківська.

“Івано-Франківськ саме по собі місто, яке дуже сильно відрізняється від міст на сході та півдні України. Це дуже маленьке, культурне, естетичне місто. Коли я вперше приїхала у Франківськ у 2021 році, я почула таке словосполучення серед дівчат, як “піти на променад”. Це означає, що дівчата ввечері у п'ятницю або суботу красиво вбрані гуляють містом та йдуть разом випити кави чи посидіти в закладі. І цю таку естетику, яка за цим містом закріпилася вже досить давно, мені хотілося додати й у свої події. Тому воно все склалося разом: і бажання зробити свою буденність більш яскравою, і бажання подарувати дівчатам свято і бажання зробити для них красивий вечір у форматі того міста, в якому ми живемо”, — ділиться організаторка бранчів.

Ніка Перепелиця зі Слов'янська
Фото: інстаграм @nikaperepelica

Щоразу різна тематика і різні локації

Тематика заходів, які організовує Ніка, різноманітна. До проведення бранчів вона також долучає експертів з різних сфер. Їх вона знаходить або через знайомих, або ж у соцмережах. Деякі спікери самі пропонують свої послуги та стають партнерами бранчів.

“Наприклад, нещодавно у нас був майстер-клас з ораторського мистецтва, був майстер-клас і робота з коучем-психологом. Особисто для мене важливо піднімати такі теми як турбота про ментальне здоров'я, боротьба з вигоранням тощо. Були в мене і більш прикладні бранчі, наприклад флористичний, на якому ми робили квіткову композицію спільно з флористичною студією. Було кілька бранчів по моїй професійній діяльності в соцмережах, по тіктоку.  Також у мене було кілька нетворкінгів — один був на 10 людей, інший на 15”, — розповідає Ніка.

Ніка Перепелиця зі Слов'янська
Флористичний бранч. Фото надане Нікою Перепелицею

Локації проведення заходів також різні. Вони залежать від тематики заходу і мають відповідати певним критеріям — бути інстаграмними та запам'ятовуватися гостям.

“Взагалі я починала з кав'ярень. Це нормальний формат, багато хто і до сьогодні проводить заходи у кав'ярнях, ресторанах. Та дуже швидко цей формат мені набрид, адже я люблю сама декорувати простір, накривати стіл, замовляти кейтеринг. Все залежить від того наскільки ця локація відповідає моїм власним відчуттям і вимогам, і наскільки вона інстаграмна в тому числі. Для мене це дуже важливо. Важливо, щоб були красиві фото, відео. Важливо, щоб дівчата почували себе комфортно. Я намагаюся не шукати легких шляхів і все-таки знаходити щось цікаве, що буде запам'ятовуватися. Та й за рік у Франківську відкрилися кілька дуже цікавих просторів, де можна проводити заходи на будь-який смак. Тож пошук локацій став простішим”, — каже Ніка.

Ніка Перепелиця зі Слов'янська
Фото надане Нікою Перепелицею

Наступним кроком стане проведення бранчів просто неба. Перший із них запланований на цю суботу. Він відбудеться в затишному франківському дворику.

“Скоро буде літо, і я збираюся організовувати заходи на вулиці. З цим трошки складніше, тому що відкритих майданчиків у місті небагато. В основному вони є десь за містом, і до них треба їхати, окремо замовляти трансфер для цього. Та нещодавно я знайшла дуже красивий дворик у центрі міста. Оскільки це приватна територія, я розшукала власників та запитала, чи можна в них на території провести подію. Вони дали згоду, і перша наша вулична подія відбудеться там”, — розповідає Ніка Перепелиця.

“Від дівчат неймовірний фідбек” — хтось їздить на сакури, а хтось займається танцями

Всі бранчі, які проводить Ніка, поділені на дві частини. Перша — це робота: якийсь майстер-клас, лекція, взаємодія зі спікером. І друга — знайомство, спілкування, спільні фото. Ця частина є найважливішою, адже на бранчі дівчата, в першу чергу, приходять за спілкуванням, а вже потім за знаннями чи новим досвідом.

Ніка каже, що завдяки бранчам дівчата-переселенки дуже швидко знаходять собі подружок. Вони об'єднуються у спільні компанії і разом проводять вільний час. 

“Від дівчат просто неймовірний фідбек. Чесно кажучи, я навіть не очікувала такого. Після кожного бранчу чи нетворкінгу я роблю спільний чат, в якому дівчата мають можливість спілкуватися далі, запрошувати одна одну на каву і далі розвивати своє знайомство. Ось, наприклад, дівчата, які були в мене на бранчі пів року тому, тепер кожного тижня ходять разом на танці. Вони знайшли собі тренера, зібрали свою маленьку групу, і кожен тиждень ходять спочатку на танці, а після занять йдуть у кав'ярню. Ці ж дівчата навіть організували собі поїздку в Ужгород на сакури і разом круто відпочили. До цього вони всі розповідали, що абсолютно ні з ким не спілкуються, нікого не знають, і в них немає взагалі ніякого спілкування. А мій бранч допоміг їм все це знайти”, — розповідає Ніка.

Ніка Перепелиця зі Слов'янська
Фото надане Нікою Перепелицею

Близько половини дівчат, які колись прийшли на бранчі Ніки, повертаються до них знову і знову.

“Дівчата є різні. Є ті, хто більш відкритий до спілкування, а є більш закриті, які на подіях більше мовчать, ніж говорять. Але потім в особистих переписках вони мені пишуть про те, що я дала їм поштовх до того, щоб вийти із зони комфорту. Також вони потім пишуть дівчатам, які їх зацікавили, і далі ходять разом на каву. Я дійсно бачу, що це ком'юніті розвивається, розширюється, і дівчата повертаються на мої події. Десь 50% дівчат повертаються до мене вдруге, втретє, вчетверте. Є дівчата, які були вже десь на половині бранчів так точно”, — ділиться Ніка Перепелиця.

У планах — бранчі, ретрит у Карпатах і масові заходи

За рік Ніка Перепелиця провела 13 бранчів у Івано-Франківську. Ще один провела в Києві. Це був експериментальний захід у великому місті. 

Наймасовішим івентом була нетворкінг-вечірка на 35 людей. Там дівчата знайомилися між собою і обмінювалися контактами. Це було і з метою знайти подруг, і з метою знайти для себе партнерів або, наприклад, контакти хорошого майстра манікюру чи перукаря в Івано-Франківську.

Ніка Перепелиця зі Слов'янська
Нетворкінг-вечірка на 35 людей. Фото надане Нікою Перепелицею

У планах Ніки — організовувати більш масштабні заходи і залучати до них спікерів з великих міст.

“Мені б хотілося робити дійсно великі події, організовувати заходи на 50-100 людей. Загалом, в Івано-Франківську це можливо. Та для цього потрібно і багато фінансів, і значна партнерська допомога. Також я б хотіла провести якусь конференцію з теми ведення соцмереж, на яку б запросила якихось класних спікерів з Києва, зі Львова. Це поки що моя мрія, якщо думати про вихід за рамки бранчів”, — зазначає Ніка.

Та поки це всього лише мрії, дівчина фокусуватиметься на проведенні цікавих літніх заходів.

“Будуть виїзні заходи біля Франківська, в 10-15 кілометрах від міста. Там є дуже красиві літні сади, майданчики, тобто хочеться робити щось таке. Також я планую зробити ретрит у Карпатах. Я проводила один взимку, а тепер хочу провести влітку. Це формат дівич-вечірок, коли ми виїжджаємо в Карпати, живемо в якомусь мальовничому місці, гарному будиночку і відводимо 2-3 дні на розслаблення, спілкування, знайомство, вихід із зони комфорту. Тобто, в принципі всі події — це естетика плюс нове спілкування і якийсь новий досвід. У цьому форматі я й хочу розвиватися надалі та додавати вагоміші, масштабніші події”, — підсумовує Ніка Перепелиця.

Ніка Перепелиця зі Слов'янська
Фото: інстаграм @nikaperepelica

Як відвідати бранчі 

Якщо ви живете в Івано-Франківську і бажаєте відвідати якийсь захід, пишіть Нікі Перепелиці в інстаграм. Вона особисто розповість вам про розклад і анонси майбутніх заходів.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Що відбувається

Небезпечні літні табори та військові вишколи. Як окупанти позбавляють дитинства маленьких українців на ТОТ сходу України

Що відбувається

Масова міграція або "дешева робоча сила": як окупанти змінюють демографічну ситуацію на сході України

Досьє

Капіталіна Пасікова: досьє екоактивістки та громадської діячки зі Слов'янська

Що відбувається

Облаштували полігон між двома селами на Біловодщині: як росіяни перетворюють окуповані території на військові обʼєкти

Історія

Апсайклінг як стиль життя: історія переселенки з Донеччини, яка розпочала творчу справу попри виклики війни

Репортаж

"Дбаємо про кожного та кожну": як для бахмутян у столиці працює гуманітарний хаб

Репортаж

Тричі релоковані. Як у Києві працює Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

Історія

10 років тому Маріуполь уперше звільнили від російських військ. Як це було

15 Червня Субота
22:49

Фон дер Ляєн: замороження конфлікту — це рецепт для подальших агресивних війн

22:36

Для маріупольців з-поміж ВПО ремонтується ще 5 обʼєктів соціального житла

22:21

Понад 800 млн грн вже перераховано пенсіонерам Луганщини цього місяця

21:59

Будь-який майбутній діалог із рф має базуватися на міжнародному праві та статуті ООН, — Шарль Мішель

21:46

На фронті загинув захисник з Сєвєродонецька Роман Ковтун

21:05

Настав час забезпечити справедливий і тривалий мир, на який заслуговує Україна, — прем'єр Іспанії Санчес

20:52

Путін не зацікавлений у справжньому мирі, — Сунак

20:32

ЗСУ вибили окупантів з позицій у Серебрянському лісництві, — Власенко

19:58

Перші снаряди від чеської ініціативи вже в Україні, — МЗС Чехії

19:26

Кількість російських атак на фронті сягнула 74 з початку доби

19:08

ЗСУ почали використовувати "еластичну" оборонну стратегію, — AP

18:49

З міста Часів Яр за тиждень евакуювали ще двох людей

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: