UA
RU UA
24 Червня 2024, 16:00
25990
Навчання в окупації: як дитині здобути українську загальну середню освіту та отримати відповідний документ
Важливо

Навчання в окупації: як дитині здобути українську загальну середню освіту та отримати відповідний документ

Росіяни позбавили дітей можливості отримати повноцінну шкільну освіту на тимчасово захоплених територіях України. Вони забороняють будь-які прояви української культури та ідентичності, тиснуть на батьків, вчителів та учнів. Саме ж навчання скоріше нагадує військовий вишкіл, аніж здобуття необхідних знань. Як за таких обставин отримати українську загальну середню освіту та що для цього потрібно — розповість Східний Варіант далі у статті.

Попри те, що українське законодавство передбачає можливість отримання української онлайн-освіти на тимчасово окупованих територіях, реалізувати це на практиці надзвичайно складно. 

Окупанти проводять постійні перевірки на проукраїнську позицію та змушують дітей навчатися за російськими “стандартами”. А в разі відмови — погрожують штрафами чи навіть позбавленням батьківських прав.

Це є прямим порушенням міжнародного права, зокрема статті 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє державі-окупанту втручатися в освітню діяльність на тимчасово захопленій території.

Детальніше про те, що відбувається, та чи можливо в окупації отримати українську загальну середню освіту, розповість Східний Варіант спільно з правозахисниками та освітніми експертами.

Що зараз відбувається в освітній системі?

Окупанти примусово русифікують шкільну програму на тимчасово окупованих територіях України та вживають репресивних заходів щодо працівників закладів освіти, які відмовляються вносити ці зміни. Вони погрожують освітянам, тримають їх під вартою та навіть застосовують тортури. 

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch “Навчання в окупації: примусова русифікація системи освіти на окупованих територіях України”.

“Окупаційна влада вимагає від українських дітей особистого відвідування школи та попереджає батьків, щоб їхні діти не відвідували українські школи онлайн, — розповіла вчителька англійської мови з тимчасово окупованого Рубіжного дослідникам Human Rights Watch (HRW).

Навчання в окупації
Фото: AP Photo

У Маріуполі загарбницька  влада ретельно контролює, щоб кожна дитина відвідувала місцеву школу, забороняючи дистанційне навчання в українських онлайн-школах. Домашнє навчання також не допускається.

“Вони навіть перевіряють, чи не навчаються діти в українських онлайн-школах на вихідних, і в разі виявлення таких фактів батьки можуть втратити опіку над дітьми” —  повідомила освітня експертка Ярослава Мозгова в розмові з експертами HRW.

В коментарі Східному Варіанту Ярослава розповідає, що у деяких громадах були випадки, коли викладачі, що перебувають на тимчасово окупованих територіях, були залучені до викладання українських шкільних програм дистанційно.

Освітня експертка Ярослава Мозгова

Проте, через тиск з боку окупантів та міркування безпеки таких випадків стає все менше.

Як українські діти можуть навчатися онлайн в окупації?

Освітня експертка зазначає, що існує певний перелік можливостей для того, щоб здобувати українську освіту онлайн на тимчасово окупованій території. Серед них: 

Релоковані українські заклади освіти

Деякі заклади освіти, що релоковані з ТОТ, зараз активно залучають учнів до себе, бо це дає більшу освітню субвенцію (форму грошової допомоги місцевим бюджетам із державного бюджету) й можливість продовжувати роботу. Однак, багато закладів також закрито, і це виклик — як після закриття релокованих із ТОТ шкіл не втратити звʼязок із дітьми).

Приватні дистанційні заклади

Наприклад, “Оптима”, “Джерело”, “Атмосферна школа” та інші, які пропонують платне навчання і забезпечують можливість отримання свідоцтва про освіту.

Громадські організації та приватні ініціативи

Наприклад, “School to go” та інші ініціативи, які надають можливість здобуття знань, соціалізації та психологічної підтримки, але часто не мають відповідної ліцензії.

Міжнародна українська школа

Вона малоспроможна на ТОТ і переважно представлена в Криму.

Навчання в окупації
Фото: Reuters

Водночас Ярослава Мозгова підкреслює, що жодна з цих можливостей не є безпечною. Проблема полягає у недостатній захищеності платформ, що може поставити під загрозу конфіденційність та безпеку користувачів.

Шляхи отримання українського документа про повну загальну середню освіту на ТОТ

Юристка ЦГП “Альменда”  Валерія Куберська зазначає, що будь-які освітні документи видані на тимчасово окупованій території  не визнаються Україною. З такими документами неможливо продовжити навчання, знайти роботу в Україні чи Європі, а також брати участь у міжнародних обмінах чи стажуваннях. 

Однак, наразі існують два способи здобуття профільної загальної середньої освіти в Україні для осіб, що перебувають на тимчасово захоплених територіях: 

✅ через індивідуальну форму навчання (екстернат);

✅ через екстернат за допомогою Освітніх Центрів “Крим-Україна” та “Донбас-Україна”.

Перший спосіб індивідуальна форма навчання (екстернат)

Цей метод дозволяє навчатися дистанційно в будь-який зручний час. Щоб скористатись ним, необхідно знайти заклад середньої освіти, що надає таку можливість, подати заяву і надіслати мінімальний пакет документів. 

Щоб отримати свідоцтво про базову середню освіту (за 9 класів) учень повинен скласти державну підсумкову атестацію з обов'язкових предметів, таких як “Українська мова”, “Українська література”, “Історія України”, “Географія”, “Основи правознавства”, “Захист України”.

Для отримання свідоцтва про повну загальну середню освіту (за 11 класів) необхідно пройти атестацію та щорічне оцінювання з усіх предметів, що передбачені освітньою програмою. Після успішного завершення всіх етапів випускник отримує відповідні освітні документи.

Навчання в окупації
Фото: ЦГП “Альменда”
Навчання в окупації
Фото: ЦГП “Альменда”
Навчання в окупації
Фото: ЦГП “Альменда”

Покрокова інструкція для цього шляху отримання документа також у відео форматі тут.

Другий спосіб — екстернат за допомогою Освітніх центрів “Крим-Україна” та “Донбас-Україна”

Освітні центри є частиною приймальної комісії вищих навчальних закладів та надають підтримку абітурієнтам з тимчасово окупованих територій України.

Такі центри забезпечують проведення річного оцінювання та державної підсумкової атестації всього з двох предметів — Української мови та історії України, а також видають документи державного зразка про здобуття повної загальної середньої освіти через уповноважені заклади загальної середньої освіти.

Навчання в окупації
Фото: ЦГП “Альменда”

Щоб скористатись цим способом, потрібно звернутись до Освітнього центру протягом періоду їхньої роботи (з 1 червня по 30 вересня), подати заяву та необхідні документи. Після цього відбувається складання річного оцінювання та державної підсумкової атестації.

Детальніше про процедуру спрощеного вступу за допомогою Освітніх центрів Східний Варіант вже розповідав раніше. Прочитати можна за посиланням.

Який шлях краще обрати?

Юристка Валерія Куберська в коментарі Східному Варіанту зазначає, що варіант здобуття освіти через індивідуальну форму навчання є складнішим та відповідно досить тривалим, адже потрібно складати річні оцінювання з усіх предметів навчальної програми.

За її словами, екстернат через Освітні центри є більш вигідним варіантом. У цьому випадку потрібно складати лише два іспити, що значно спрощує підготовку в умовах тимчасової окупації.

“Водночас варто зазначити, що обидва шляхи сьогодні працюють ефективно. Вони швидкі та доступні дистанційно”, — каже Валерія в коментарі Східному Варіанту.

Валерія Куберська

Сьогодні в абітурієнтів із тимчасово окупованих територій існує велика мотивація вступати до українських вищих навчальних закладів. Навіть перебуваючи в тимчасово захоплених містах, таких як Сорокине (Краснодон — до декомунізації) чи Макіївка, вони демонструють високі результати під час вступних іспитів.  

Про це розповіла головна директорка-координаторка ГО “Донбас СОС” Віолета Артемчук на пресконференції “Україна чекає: спрощений вступ для абітурієнтів з тимчасово окупованих та прифронтових територій”.

Українська освіта — це ключ до безлічі можливостей і перспектив. Вона відкриває перед випускниками двері до успішної кар'єри та особистого розвитку. Здобувши якісну освіту в Україні, ви можете з легкістю конкурувати на міжнародному ринку праці, брати участь у міжнародних обмінах, стажуваннях та проєктах. 

Якщо вам потрібна допомога в отриманні документів чи консультація правозахисників, ви можете звернутися до ГО ЦГП “Альменда”:

  • за номером телефону +38 095 136 47 27 (Signal, Telegram, WhatsApp, Viber); 
  • на e-mail:  [email protected].

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
28 Вересня Субота
19:53

Російські загарбники просунулися біля Новогродівки, Маринівки та Цукуриного на Донеччині

19:42

Для жителів Першотравневого старостинського округу надійшла гуманітарна допомога від GEM (фото)

18:59

У Павлограді для ВПО з Луганщини провели заняття з логопедом і надали психологічну допомогу (фото)

18:52

Борець із Бахмута здобув "бронзу" на змаганнях у Румунії

18:35

Під загрозою повторного російського обстрілу поліційні парамедики надали першу допомогу важкопораненим у Костянтинівці (відео)

17:58

Штурм колони з 50 одиниць техніки росіян відбили на Куп’янському напрямку десантники 77-ї бригади та нацгвардійці (відео)

17:48

Унаслідок російського удару по Кривому Рогу загинув поліціянт з Донеччини Олександр Азаров

17:41

У вересні на пенсії українцям держава витратила майже 63 млрд гривень

16:55

Сьогодні найбільша кількість боєзіткнень зафіксована на Покровському напрямку

16:46

Понад 4 тис. абонентів на Донеччині залишилися без електрики через російські обстріли

16:30

Учасники бойових дій та їхні родини з Новоайдарської громади отримали грошову

15:59

У "Дії" змінили форму звернення для уточнення даних е-Посвідчення ветерана

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: