UA
RU UA
01 Жовтня 2024, 18:32
Мінреінтеграції буде ліквідовано? Які наслідки це матиме для мешканців Донеччини та Луганщини
Розбір

Мінреінтеграції буде ліквідовано? Які наслідки це матиме для мешканців Донеччини та Луганщини

Чи справді в Україні можуть ліквідувати Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій? Які наслідки це може мати для мешканців Донеччини та Луганщини, а також для переселенців із цих регіонів? Та чому правозахисники та правозахисниці виступають за збереження Міністерства? Відповіді дізнався Східний Варіант

Після кадрових перестановок в Уряді, які відбулися місяць тому, зʼявилася інформація про можливу ліквідацію Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції). Представники та представниці українських правозахисних організацій опублікували звернення до Президента України з проханням зберегти роботу Міністерства, адже його ліквідація чи реорганізація, на думку фахівців, може призвести до негативних наслідків.

Як відомо, Мінреінтеграції відповідало за напрямки, важливі для переселенців, зокрема з Донецької та Луганської областей. Що буде із цими функціями, якщо Міністерство ліквідують, читайте далі в матеріалі

Чи ліквідують Мінреінтеграції

Місяць тому в Уряді відбулися кадрові зміни, унаслідок чого Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук залишила свою посаду та була призначена заступницею Керівника Офісу Президента України. Майже місяць Мінреінтеграції не має свого очільника чи очільницю.

Водночас почався процес обʼєднання чи передачі повноважень, які належали Мінреінтеграції, в інші органи виконавчої влади. Про це Східному Варіанту розповіла директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

Альона Луньова

«Буквально минулого тижня були передані повноваження Координаційного штабу евакуації цивільного населення до повноважень Міністерства внутрішніх справ. Раніше це повноваження було Мінреінтеграції. І вже не є секретом, що частину повноважень Мінреінтеграції буде переймати Міністерство розвитку громад і територій України. Усі ті ознаки, які є зараз, вказують, що Міністерство реінтеграції не отримує нового очільника, а натомість буде обʼєднано або ліквідовано, — ділиться Альона Луньова.

Чутки про ймовірну ліквідацію чи реорганізацію Міністерства реінтеграції існують уже місяць. Проте досі Уряд не зробив офіційної заяви задля того, щоб розʼяснити ситуацію, яка склалася.

«На офіційних каналах заяв немає, але інсайдерська інформація почала надходити одразу після того, як пані Ірина Верещук залишила свою посаду й пішла працювати в Офіс Президента України. Поки що точно відомо, що частина повноважень Мінреінтеграції перейде до Міністерства розвитку громад», — розповідає головна координаторка ГО «Донбас СОС» Віолета Артемчук.

Чим загрожує ліквідація Мінреінтеграції

Альона Луньова пояснює, що тривалий час реінтеграція була однією з ключових політик держави. У країні є (і поки що функціонує) окреме Міністерство, яке займається питаннями постраждалого внаслідок російської агресії населення. Зокрема, депортованими громадянами, людьми, яких позбавили особистої свободи, внутрішньо переміщеними особами (ВПО) та мешканцями тимчасово окупованих територій (ТОТ).

«Всі ці категорії постраждалих людей лежали в площині роботи Мінреінтеграції. Фактично, це було “міністерство подолання наслідків війни”. Після 2022 року наслідки війни відчули на собі абсолютно всі сфери та всі міністерства. І питання реінтеграції має вирішуватися через координацію. Така природа цієї політики. Не може бути окрема освітня політика на ТОТ без розуміння, як це впливає на реінтеграцію. Цю політику Міносвіти напрацьовувало разом із Мінреінтеграцією. Фактично в Уряді був обʼєкт, який займався координацією між різними органами влади, різними міністерствами для напрацювання політики реінтеграції. І наше з колегами занепокоєння повʼязано саме з тим, що зі зникненням цього Міністерства тема реінтеграції може відійти на дальній план», — розповідає директорка з адвокації.

Мінреінтеграції
Ілюстративне фото. Джерело: investigator.org.ua

Цю думку підтримує і Віолета Артемчук. Вона каже, що постраждалі від російської військової агресії — це велика кількість людей, які мають характерні для них проблеми в усіх сферах суспільства. Мінреінтеграції є центральним органом, яке могло адвокатувати цих людей, вирішувати їхні проблеми у сфері будівництва житла, соціальних випрат, видачі документів тощо. Розпорошувати ці функції в різні міністерства не матиме комплексності.

«Наприклад, можна передати повноваження освіти дітей із ТОТ до Міносвіти. Але це проблема конкретного прошарку населення, яка повʼязана водночас з іншими проблемами. Це й питання отримання документів, а це вже Мін’юст. Це й питання реінтеграції, а це вже Міністерство соцзахисту населення. Тобто в разі ліквідації Мінреінтеграції такі проблеми будуть вирішувати точково, не бачачи людину в комплексі. І не бачачи, що стоїть за цими проблемами», — пояснює Віолета Артемчук.

Віолета Артемчук

Водночас ймовірна ліквідація Мінреінтеграції може бути негативним сигналом для українців та українок, які знаходиться на ТОТ. Може виникнути враження, що «тема їхньої реінтеграції зараз для держави не на часі».

Передача повноважень щодо питань ВПО до Міністерства розвитку громад можна сприйняти більш оптимістично, каже Альона Луньова. Адже це Міністерство щільно пов’язано з обласними адміністраціями та владою в громадах. І доєднання до нього таких повноважень може покращити взаємодію переміщених осіб із регіонами та громадами, в яких вони зараз проживають.

Та поки що можлива ліквідація Мінреінтеграції викликає в правозахисників та правозахисниць більше питань, ніж відповідей.

«Важливо, щоб держава врешті пояснила, яким чином виглядатиме перерозподіл повноважень. Наприклад, на початку повномасштабного вторгнення відповідно до Женевських конвенцій у Мінреінтеграції утворене Національне інформаційне бюро, яке відповідає за збір інформації про зниклих безвісти, полонених осіб, тих, хто був депортований на територію рф. Це бюро збирає інформацію, а потім передає через центральне бюро Міжнародного комітету Червоного Хреста в Женеві, й обмінюється з рф. Куди тепер це бюро? Куди відійде Реєстр депортованих дітей? Ще діє Комісія з питань встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії рф. По суті, це єдиний орган, який визначає факт, що людина позбавлена свободи, для надання грошової допомоги чи іншої реабілітації. Також Мінреінтеграції було відповідальне за повернення українських дітей із території рф. Хто буде займатися цим, якщо Міністерство ліквідують?», — розповідає Альона Луньова про невизначені сторони ймовірної ліквідації Мінреінтеграції.

«Уряд має вийти на звʼязок»

Тож зараз потрібно, щоб держава вийшла на звʼязок та пояснила, що буде далі з Міністерством реінтеграції та чого очікувати українцям. Адже досі офіційних пояснень чи заяв не було, через що громадські та правозахисні організації мають лише здогадуватися про подальший розвиток цього питання. До того ж відсутність офіційних заяв, кажуть правозахисники, може зіграти на користь ворога, який може використати це у власній пропаганді.

«Уряд має вийти на звʼязок і пояснити, яким буде перерозподіл обовʼязків, і чи буде ліквідація Міністерства реінтеграції взагалі. Але точно має залишитися структура, яка буде цілком відповідати за цю категорію. Президент України казав, що буде нове Міністерство національного єднання. Можливо, частина повноважень відійде туди, але поки що це невідомо. На мою думку, якщо Мінреінтеграції ліквідують, то має бути нова структура, яка відповідатиме за ряд важливих питань, повʼязаних із людьми, постраждалими внаслідок збройної агресії росії», — каже Віолета Артемчук.

Східний Варіант і далі слідкуватиме за цією темою.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
01 Жовтня Вівторок
22:21

Омбудсмен закликав ПАРЄ ухвалити Резолюцію щодо додержання норм МГП щодо українських військовополонених на ТОТ і в рф

21:53

Наймасовіший відомий випадок страти на лінії фронту: розпочато розслідування по розстрілу 16 українських військових з боку рф

20:59

Шириться відео із ймовірним розстрілом росіянами 16 українських військовополонених на Покровському напрямку, — омбудсмен Лубінець

20:40

На Донеччині продовжують розмінування лісів Лиманської громади (відео)

20:20

Понад 60 000 кг гуманітарного вантажу доставили рятувальники мешканцям Волноваського району

19:59

Зеленський розповів про наради з військовим керівництвом (відео)

19:40

Сьогодні с Селидівської громади евакуювали 7 людей

19:20

Краматорськ відвідав представник благодійного фонду Global Empowerment Mission Ukraine

18:59

"Липи Перемоги" нагадуватимуть мешканцям Ірпеня про подвиг захисників України з Луганська (фото)

18:50

Ексклюзив На ТОТ Донеччини в Сніжному місцеві скаржаться на нехтування санітарними умовами

18:49

На Луганщині українські бійці відбили ворожий штурм окупантів (відео)

18:32

Розбір Мінреінтеграції буде ліквідовано? Які наслідки це матиме для мешканців Донеччини та Луганщини

Мінреінтеграції буде ліквідовано? Які наслідки це матиме для мешканців Донеччини та Луганщини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: