UA
RU UA
21 Серпня 2024, 19:57
Вчать стрибати з парашутів та заохочують робити доноси: як окупанти посилюють процес мілітаризації дітей на Біловодщині
Що відбувається

Вчать стрибати з парашутів та заохочують робити доноси: як окупанти посилюють процес мілітаризації дітей на Біловодщині

Окупаційна влада посилила примусову мілітаризацію дітей на тимчасово окупованій Луганщині. Особливо цей злочинний процес помітний у населених пунктах Біловодської громади Старобільського району. Східний Варіант дізнався, куди та навіщо російські загарбники возять українських дітей, і що з цього приводу говорять начальники Біловодської СВА та Старобільської РДА

Окупаційний телеграм-канал “адміністрація біловодського району” опублікував у серпні поточного року інформацію про те, що “школярі з Біловодської школи номер 1 беруть участь в профільній зміні “лідер юнармії” у Новосибірській області. Там зазначають, що “діти пройдуть інтенсивний курс початкової воєнної підготовки. Стартували заняття з теорії парашутного стрибка”.

окупація мілітарізація дітей
Джерело: окупаційний телеграм-канал «адміністрація біловодського району»

Також російські загарбники вихваляються, що 10 школярів із Біловодської школи, які брали участь в “параді до 9 травня” у Новосибірську, “підтримують звʼязок” з російськими дітьми та гостьовими сімʼями, де вони жили  у Краснообську та с.Толмачове. Тобто російська влада вже не тільки відправляє на навчання у мілітаризовані табори, а й змушує українських дітей жити у російських сімʼях.

скриншот
Джерело: скриншот з окупаційного телеграм-каналу «адміністрація біловодського району»

Окрім того, у серпні 2024 року повернулися 50 українських дітей з центру “морський залив” у Новосибірській області. 

Мілітаризація з самого початку окупації

Як повідомляють в Біловодській СВА, окрім того, що вже третій рік дітей на ТОТ навчають по так званій “російській системі навчання”, окупаційна влада посилює мілітаризаційні процеси, називаючи це “патріотичним вихованням”.

Віктор Кобернюк
На фото: Віктор Кобернюк. Джерело надано Старобільською РДА

“Уже не секрет, що на базі Біловодського професійного аграрного ліцею створили кадетський корпус імені окупаційного терориста. У школах громади створюють загони “юнармії”, в яких дітей піддають інтенсивній обробці пропагандою війни та прищеплюють їм обов'язок ставати “на захист росії””, — коментує начальник Біловодської СВА Віктор Кобернюк.

Але на цьому методи мілітаризації окупантів не закінчуються. 

“Наразі наших школярів, які вимушені проживати на тимчасово окупованій території громади, загарбники вивезли до так званих таборів “юнармійців” у Новосибірську області. Там російські військові навчають дітей від 11 до 17 років тактичної, вогневої та стройової підготовки. Це російські окупанти називають “шефською допомогою”. Фактично росія намагається створити для дітей безальтернативне майбутнє, стерти українську ідентичність та підготувати солдатів російської армії для війни проти України”, — пояснює начальник Біловодської СВА.

Погрожують перевірками та підвалом

До тих батьків, які не підтримують “патріотичне виховання”, застосовують погрози. Так, за інформацією від наших джерел на ТОТ, заборонено бути відсутніми на уроках “разговори о важном”, так званих “лінійках до свят лнр та росії”. У разі пропуску і дитину, і батьків чекає допит у кабінеті директора. 

“Вони ж допитують дітей і без присутності батьків. Залякують, погрожують тим, що у батьків можуть бути проблеми, а сама дитина стане “білою вороною” у класі. Батькам же говорять про перевірки на залученість в “терористичних групах” та допитами у місцях незаконного утримання людей. Місцеві, що там залишилися, знають, що відбувається у таких місцях, тому вибору не мають”, — говорять наші джерела.

окупація мілітарізація
Джерело: ZMINA.info

Також у школах вже є такі випадки, коли окупаційне керівництво освітніх закладів так скажімо, заохочують школярів повідомляти про “прояви нацизму та любові до України”.

“Фактично, вони роблять з дітей якихось кгбістів, робота яких доносити. І з кожним днем ситуація погіршується. Бо діти не живуть своє щасливе дитинство, а є заручниками жорстокої російської системи”, — додають наші джерела.

Виявляють і передають в правоохоронні органи

Своєю чергою, Старобільська районна державна адміністрація постійно працює над встановлення фактів залучення окупаційною владою дітей до військових формувань та загонів “юнармії” на тимчасово окупованих територіях. 

За словами начальника Старобільської РДА Володимира Череватого, у другому півріччі 2023 року було підготовлено 2 листи за 9 фактами, які направлені до ГУНП в Луганській області з метою перевірки фактів незаконних дій стосовно дітей, а також можливих незаконних дій з боку інших осіб на тимчасово окупованій території Старобільського району Луганської області, а у разі необхідності, внесення відомостей до ЄРДР та проведення досудового розслідування.

Володимир Череватий
Фото: Східний Варіант

“На кожен лист ми отримали офіційну відповідь. Перевірки даних фактів тривають, вживаються заходи щодо встановлення інформації про неповнолітніх осіб, що фігурують у подіях, зазначених у публікаціях, встановлення анкетних даних, вивчення інших питань, пов’язаних з безпекою дітей”, — коментує він.

Особливо активно “воєнізація” та процедура стирання ідентичності та нав’язування проросійських наративів ведеться на Біловодщині, оскільки підтримується окупаційною владою сам процес зміни свідомості підлітків. 

“До повномасштабного вторгнення Біловодщина було осередком національно-патріотичного виховання, на базі закладів освіти організовувалися заходи Всеукраїнського та регіонального рівнів, проводилися масштабні спортивні змагання з військовослужбовцями, які стояли на захисті територіальної цілісності України. Діти — це майбутнє, а ще вони найбільше піддаються впливу та пропаганді, тому ми маємо робити все можливе, щоб захистити наших дітей на тимчасово окупованих територіях”, — розповідає Володимир Череватий.

І в той час, поки українська влада бореться за кожну українську дитину аби евакуйовувати їх з ТОТ та території країни-агресора, окупанти створюють умови для “переселення” російських дітей на окуповані території. Так, за інформацією від наших джерел в ТОТ, цього року до школи на Луганщині підуть учні з-поміж етнічних російських меншин.

Інформації про їхню кількість не має, але значна їх частина знаходиться на півночі області.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

21 Серпня Середа
22:59

На Донеччині внесли зміни до списку спортсменів і тренерів, які отримують стипендії

22:53

На фронті сьогодні відбулися 110 боїв: найгарячіша ситуація залишається на Покровському напрямку

22:40

Сирський доповів Зеленському за Покровський напрямок і Донеччину

21:59

Захисники України з Лисичанської громади отримали понад 1,3 млн грн

21:52

Внесли зміни до 4 статті закону "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин"

21:27

Чемпіонку Європи з вільної боротьби з Донеччини через допінг відсторонили від тренувань і змагань

20:59

З 90 населених пунктів Донеччини евакуювали всіх дітей, ще маже пів тисячі залишаються біля фронту

20:48

У Селидівській громаді під удар російського дрона потрапило евакуаційне авто з людьми

20:23

Росіяни обстріляли Костянтинівку зі ствольної артилерії: загинув чоловік (фото)

19:59

Два мікрорайони Мирнограда закриті на в’їзд, людей вивозять у бронекапсулах

19:57

Що відбувається Вчать стрибати з парашутів та заохочують робити доноси: як окупанти посилюють процес мілітаризації дітей на Біловодщині

Вчать стрибати з парашутів та заохочують робити доноси: як окупанти посилюють процес мілітаризації дітей на Біловодщині
19:25

Українським лікарям заборонили виписувати ліки на бланках з рекламою та брати у фармпредставників сувеніри

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: