UA
RU UA
14 Червня 2024, 18:43
Масова міграція або "дешева робоча сила": як окупанти змінюють демографічну ситуацію на сході України
Що відбувається

Масова міграція або "дешева робоча сила": як окупанти змінюють демографічну ситуацію на сході України

Окупаційна адміністрація на ТОТ сходу України активно проводить політику зміни демографічного складу, де місцеві мешканці змушені залишати свої домівки через відсутність роботи та важкі гуманітарні умови. На їхнє місце привозять мігрантів, які лояльні до російської влади. Детальніше про це розповість Східний Варіант далі у статті.

Починаючи з кінця 2022 року кількість мігрантів на тимчасово окупованих територіях сходу України постійно зростає. Це є частиною стратегії окупантів —  змінити демографічний склад регіону. 

Ще у листопаді 2023 року Центр національного спротиву повідомляв про те, що на окуповані території було завезено понад 100 тисяч мігрантів із Центральної Азії.

окупанти змінюють демографічну ситуацію
Фото: Ілюстративне / Getty Images

“Більшість з них працює на будівництві, але надалі росіяни планують їх мобілізувати в обмін на отримання громадянства. Зауважимо, що такий масовий заїзд мігрантів вже спровокував погіршення кримінальної ситуації й призвів до створення етнічних злочинних угруповань. За допомогою ОЗГ росіяни намагаються покращити контрольованість регіону, який їм не належить”, — пояснили в Центрі національного спротиву (ЦНС).

окупанти змінюють демографічну ситуацію_02
Фото: ілюстративне / DW

Тільки в самому місті Маріуполі чисельність заробітчан із депресивних регіонів рф та країн Центральної Азії вже перевищує 50 тисяч осіб. Про це заявили в Маріупольській міській раді з посиланням на представника Центру національного спротиву.

Водночас російські окупанти формують реєстри мешканців Маріуполя, яким буде заборонено повертатись до міста. Це стосується як осіб, які підлягають депортації, так і тих, хто вважається “небезпечним” для загарбницької влади. Переживають, що серед маріупольців можуть бути “агенти” українських Збройних Сил.

Таким чином, росіяни насильно виселяють українців з їхніх власних домівок і рідного міста, а на їхнє місце завозять етнічних росіян і вихідців з інших країн.

окупанти змінюють демографічну ситуацію
Фото: ілюстративне / Фокус

Про збільшення чисельності мігрантів розповідають і місцеві мешканці та мешканки тимчасово захоплених територій сходу України.

“Так мігрантів у кожному місті тільки додається. Отримують громадянство, квартири та розмножуються як таргани. Обліку жодного. Усе більше і більше їх”, — скаржиться жінка в одній із місцевих спільнот.

Чим займаються мігранти на окупованих територіях?

Найчастіше окупанти звозять мігрантів для залучення до будівельних робіт на захоплених територіях. Зазвичай ці працівники опиняються в нелюдських умовах, оскільки росіяни стараються максимізувати свій прибуток і економлять на умовах та оплаті праці. 

У зв'язку з дефіцитом працівників у медичній системі, окупанти активно залучають так званих “гастролерів”  медиків з віддалених регіонів росії. 

Наприклад, лікарі з Якутії спеціалізуються на лікуванні складних офтальмологічних захворювань на Донеччині, тоді як “спеціалісти” з Карелії приїздять на окуповані території України, щоб отримати практичний досвід в медицині.

окупанти змінюють демографічну ситуацію
Фото: ілюстративне / Freepik

Також, через відмову українців співпрацювати з окупантами, росіяни планують поповнити дефіцит працівників освіти. 

Згідно з інформацією від Центру національного спротиву, на тимчасово окупованих територіях України планується залучення вчителів із віддалених регіонів рф, зокрема з Осетії, Башкортостану, Челябінської, Курської, Свердловської та Іванівської областей. Нові групи вчителів мають розпочати свою роботу з початком нового навчального року.

Іноземні найманці для війни

Як повідомляє видання Bloomberg, росія заманює трудових мігрантів в Україну з метою їхньої подальшої участі на фронті. Ці мігранти можуть опинитися у рядових військових ділянках, копаючи окопи або безпосередньо у воєнних операціях на передовій.

Зазвичай мігрантів приваблюють оголошення про роботу на російських сайтах, які обіцяють значно вищу за ринкову середню зарплату за будівництво.

Проте з повідомлення Bloomberg відомо багато випадків, коли громадян Узбекистану і Таджикистану обманом змушували працювати без оплати або брати участь у будівництві оборонних споруд на територіях, де ведуться бойові дії.

окупанти змінюють демографічну ситуацію
Фото: AP Photo

Також, є інформація, що росія вербує найманців для війни з Африки, Азії, Куби та інших країн.

Згідно з даними Центру національного спротиву, десятки тисяч громадян країн Азії та Африки воюють на боці російської армії. Окупанти обіцяють їм заробітну плату від 2000 до 4000 доларів, але насправді виплачують лише кілька сотень доларів забезпечення.

Також у різних регіонах помічені бойовики з Куби та Непалу, які тренуються під керівництвом російських інструкторів, колишніх членів терористичної групи “вагнер”.

“Росія активно вербує людожерів з бідних країн світу, де має розгалужені агентурні мережі, адже імперії завжди ведуть свої колоніальні війни руками чужих народів”, розповідають у Центрі національного спротиву (ЦНС).

Зростання злочинності 

За повідомленнями місцевих жителів та жительок тимчасово окупованих територій сходу України, зі збільшенням кількості мігрантів в регіоні значно зросла злочинність. Серед звинувачень є випадки мародерства, “розборок” та домагання до жінок та неповнолітніх дівчат.

Зокрема, в місті Маріуполі затримали 22-річного громадянина Таджикистану, якого підозрюють у пропозиції стосунків 11-річній дівчинці.

За інформацією Маріупольської міської ради, яка посилається на повідомлення місцевих чатів, батьки виявили листування між цим громадянином і їхньою дитиною та вжили відповідних заходів. Після цього чоловіка затримали та передали правоохоронцям. У його мобільному телефоні виявлено багато листування з неповнолітніми.

окупанти змінюють демографічну ситуацію
Фото: телеграм–канал “жизнь в днр”

“Мігранти постійно порушують правила громадського порядку, чіпляються до дівчат, ображають і принижують людей похилого віку, б’ються і гвалтують. І їм це все сходить з рук, дістали”, — таке повідомлення написав мешканець тимчасово захопленої Луганщини в одному із місцевих чатів.

За даними Спротиву Маріуполя, масштаби припливу мігрантів настільки великі, що окупаційна адміністрація втрачає контроль над ситуацією. У регіоні значно зросла кількість злочинів, в яких залучені особи кавказької та азіатської зовнішності.

***

Окупанти не лише використовують мігрантів як дешеву робочу силу, але й активно змінюють демографічний склад тимчасово окупованих територій. Це відповідає їхнім стратегічним інтересам та цілям, спрямованим на стирання української ідентичності та зміцнення контролю над захопленими регіонами. Таким чином окупанти намагаються зменшити вплив місцевого населення, яке вже і так переживає важкі гуманітарні умови.

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
14 Червня П’ятниця
18:59

Донецькою ОВА було прийняте рішення про закупівлю техніки для прибирання сміття на території Донеччини

18:43

Що відбувається Масова міграція або "дешева робоча сила": як окупанти змінюють демографічну ситуацію на сході України

Масова міграція або "дешева робоча сила": як окупанти змінюють демографічну ситуацію на сході України
17:45

14 українських дітей з росії та тимчасово окупованих територій повернули в Україну (відео)

17:25

Поліцейські у Краматорську викрили банківського шахрая, який ошукував людей по всій Україні

16:59

"Людина в біді" допоможе Луганській ОВА в облаштуванні житла для ВПО і інтеграції переселенців

16:50

На Донеччині газовики відновили газопостачання 171 споживачу

16:28

На Покровському напрямку тиск російських окупантів не зменшується, нарощують кількість атак на Куп’янському та Лиманському напрямках

16:13

Досьє Капіталіна Пасікова: досьє екоактивістки та громадської діячки зі Слов'янська

Капіталіна Пасікова: досьє екоактивістки та громадської діячки зі Слов'янська
16:01

В Покровську власними силами облаштовують гуртожиток для ВПО

15:59

Майже 180 мільйонів гривень отримають мешканці Краматорська за програмою єВідновлення

15:49

17 червня Пенсійний фонд працюватиме для ВПО Луганщини у Хмельницькому

15:46

Ворог не може закріпитися в Новоолександрівці на Покровському напрямку, — речник 110-ї ОМБр

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: