UA
RU UA
26 Вересня 2023, 19:06
23
"Спільнота Відновлення": як маріупольська шаурма релокувалась у Київ
Історія

"Спільнота Відновлення": як маріупольська шаурма релокувалась у Київ

Маріупольська “Шаурма на вугіллі” була добре відомим стрітфудом у місті Марії. Було 5 точок цієї фірмової шаурми по місту, також планувалось відкриття ще однієї в Слов’янську. Але повномасштабне вторгнення все змінило. Сьогодні в “Шаурми на вугіллі” стався ребрендинг і тепер ця мережа називається “Центр шаурми”. Мережа маріупольської шаурми стала лауреаткою відзнаки “Незламні зі сходу” та амбасадором “Спільноти Відновлення”. Більше про релокейт “Шаурми на вугіллі” дізнавався Східний Варіант.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

“Перша на вугіллі” в Маріуполі

Мережу маріупольської шаурми заснував Максим Пустаков. Він почав готувати шаурму у вересні 2020 року. Ідею підкинув партнер по бізнесу, який побачив незвичне приготування цього різновиду вуличної їжі за кордоном.

«Ми не бачили, щоб в Україні м’ясо для шаурми запікали на вугіллі, схожому на гриль. Перший апарат знайшли у людини, яка купила його в Туреччині. Він стояв без діла, на ньому не працювали», – ділиться Максим.

маріуполь Шаурма на вугіллі_11
Фото: Східний Варіант

Маріупольцям сподобався підхід, сервіс, якість та смак «Першої на вугіллі». Згодом разом з командою проєктантів Максим зробив власну модифікацію гриля, який більше підходив і за розмірами, і за функціоналом для роботи в приміщеннях. 

У лютому 2022 року Максим відкрив вже 5 точок зі своєю фірмовою шаурмою в Маріуполі. У планах було розширення та відкриття нових закладів на Донеччині та Луганщині. Зокрема, наступним містом, де незабаром мала з’явитися «Перша на вугіллі», був Слов’янськ.

маріуполь Шаурма на вугіллі_11
Шаурменна, яка мала відкритись в Слов’янську. Фото надане Максимом Пустаковим

«Ми планували запуститись 24 лютого. У мене був компаньйон в Слов’янську, який зібрав команду, зробив ремонт, завіз обладнання та закупив продукти. Але о 5 ранку зателефонувала мама і сказала, що почалась війна», — згадує Максим Пустаков.

маріуполь Шаурма на вугіллі_11
Один із закладів «Першої на вугіллі» в Маріуполі. Фото надане Максимом Пустаковим

Коли почалось повномасштабне вторгнення, через складнощі з виїздом Максим з сім’єю вирішили почекати та спостерігати за ситуацією.

«Ми до останнього сподівались, що війна до нас не підійде впритул, але цього не сталося», — констатує чоловік.

Натомість підприємець став шукати способи, як забрати та вивезти устаткування з закладів. Відразу цього зробити не вдалось: люди масово виїжджали, найняти було нікого. Команда позабирала щось дріб’язкове: десь планшет, десь воду. А коли на початку березня зник інтернет, Максим взагалі втратив зв’язок зі своїми шаурменними.

маріуполь Шаурма на вугіллі_11
Заклад, знищений внаслідок російської агресії: до та після. Фото надане Максимом Пустаковим

«Потім уже стало відомо, що три наші приміщення були зруйновані прямими потрапляннями снарядів, ще два — постраждали від уламків. Мародери теж встигли попрацювати: залізли й розграбували те, що лишилося. Поки ми вийшли на зв’язок, вивозити було вже нічого і нікуди», — нарікає Максим Пустаков.

Вибір впав на Київ

Можливість виїхати для сім’ї Максима з’явилась 15 березня, коли напередодні першим машинам дозволили покинути місто через так звані «зелені коридори». До того моменту родина ховалась в підвалі та майже не виходила на вулицю. Обстріли Маріуполя тоді вже майже не припинялися. 

«14 ввечері я дізнався, що люди нормально дібралися, бо раніше бувало, що і не доїжджали до Запоріжжя. Тому ми зранку прокинулись, зібрали трохи речей, взяли воду, сіли в машину і  на свій страх і ризик, з молитвами в серці, виїхали», — розповідає Максим Пустаков.

маріуполь Шаурма на вугіллі_11
Заклад, знищений внаслідок російської агресії: до та після. Фото надане Максимом Пустаковим

Першою зупинкою на шляху стало село Хмельницьке під Токмаком, де директорка школи та її чоловік давали прихисток маріупольцям: годували, залишали на ночівлю, ділились одягом. Потім були Запоріжжя та Кропивницький. В останньому орендували житло, щоб трохи перепочити та зрозуміти, що робити далі. Там же з’явились і думки про відновлення бізнесу: зі Слов’янська чоловікові доставили в Кропивницький деяке обладнання для приготування шаурми.

«За планами та стратегіями розвитку бізнесу ми планували їхати у два міста: або до Харкова, або до Києва. Вибір пав на столицю з очевидних причин: окрім безпекової ситуації, частина команди готова була приїхати, а в Києві більше можливостей, легше добратися, простіше переїхати», — пояснює Максим Пустаков.

На початку квітня підприємець з дружиною вперше приїхали до Києва, щоб визначитись з районом, де будуть жити та працювати, а також подивитися кілька приміщень. Так довелось без успіху їздити 4 рази.

маріуполь Шаурма на вугіллі_11
«Перша на вугіллі» тепер і в Києві. Фото надане Максимом Пустаковим

«Але у такий спосіб не виходило знайти нічого: ані квартиру, ані приміщення. Тому ми виїхали до Києва. 30 квітня вже були там, орендували квартиру. Три тижні ми шукали поміщення, їздили по всьому Лівому березі», — розповідає Максим Пустаков.

Врешті-решт, «Першій на вугіллі» вдалось знайшли потрібне приміщення. Команда разом з орендодавцями почистила та поремонтувала простір закладу, і вже 28 травня маріупольська шаурменна відкрилась через місяць після переїзду.

«Для відкриття використали свої заощадження, банківські кошти та трохи перезайняли у друзів. Усе це закумулювали на розвиток», — уточнює власник «Першої на вугіллі».

Від “Шаурми на вугіллі” до “Центру шаурми”

На початку в шаурменній в Києві працювали сімейним підрядом: дружина Максима Пустакова обслуговувала на касі, сам підприємець займався закупівлями. Також до них доєднався ще один кухар з колишньої команди.

«Моїй дружині спочатку довелося працювати щодня. Вона мені допомагала і в Маріуполі, коли ми відкривали новий заклад і не вистачало співробітників», — з гордістю розповідає підприємець.

маріуполь Шаурма на вугіллі_11
“Центр шаурми” в Києві. Фото: Instagram “Центру Шаурми”

Коли люди дізнались, що команда шаурменної з Маріуполя, почали приходити влаштовуватись на роботу. 

Першими клієнтами шаурменної родом з Маріуполя були місцеві з Троєщини. Потім почали підтягуватись маріупольці, які дізнались про відкриття з соцмереж. 

«ЗМІ багато пишуть про нас, і більшість клієнтів кажуть, що почули та вирішили приїхати підтримати. Також ми передали 1000 флаєрів на безплатну шаурму для маріупольців у центр «Я-Маріуполь», — додає підприємець.

На питання, які види шаурми точно варто спробувати, підприємець переконує, що в меню залишаються тільки топові позиції, щоб клієнтам було легше орієнтуватись:

«Можливо, трохи більше беруть Фірмову, Сирну з ананасами та Фірмове Асорті. М’ясо в кожній можна вибрати в залежності від ваших уподобань: курятину, телятину чи свинину. Також є різні додатки: від сиру і грибів BBQ до картоплі фрі та перцю халапеньйо».

маріуполь Шаурма на вугіллі_11
Фото: Східний Варіант

У веденні бізнесу Максим Пустаков не відчув великої різниці у порівнянні з Маріуполем, хіба що у питаннях логістики:

“Київ пропонує більше можливостей для розширення. Водночас Маріуполь компактний: можна було відкритися в різних районах, а добиратися недалеко. Тут же важливо, щоб все було поруч”

Згодом “Шаурму на вугіллі” перейменували в “Центр шаурми”. Максим каже, що ребрендинг зробили через те, що відкривати шаурму на вугіллі стало трендом. Тому нова назва має бути впізнаваною та не схожою на конкурентів. 

У Києві “Центр шаурми” має вже чотири точки за такими адресами: вул Рональда Рейгана, 4(Драйзера), вул Нижній Вал, 23, вул Велика Васильківська, 66 та вул Драгоманова, 2а. Максим каже, що планують відкривати нові точки в Київській області, а також розширювати бізнес в інших містах України.

Слідкувати за діяльністю “Центру шаурми” можна в їхньому Instagram

***

“Центр Шаурми” отримав відзнаку “Незламні зі сходу”.

маріуполь Шаурма на вугіллі_11
Фото: Східний Варіант

Підтримуємо та пишаємося!

маріуполь Шаурма на вугіллі_11
Фото: Східний Варіант

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
27 Вересня П’ятниця
22:59

Сьогодні на фронті відбулося 170 боїв: зведення Генштабу ЗСУ

22:51

Лубінець розповів, що передав у Катарі список на повернення 751 викраденої рф української дитини

22:34

10 переселенців звернулися за консультаціями з пенсійних питань у хаб Лисичанської громади в Києві

21:59

Рятувальники Донеччини отримали від благодійників 15 систем зберігання енергії Tesla (фото)

21:51

План перемоги представлений Америці, — Зеленський (відео)

21:42

Відтепер українці можуть подавати онлайн-заяви на соціальні послуги

20:59

Знай наших Завдяки спортсменам Донеччини 20 разів підіймали прапор України на Паралімпійських іграх у Парижі

20:48

МОЗ затвердило перелік хвороб і станів, за яких призначатиметься медичний канабіс

20:27

Зеленський зустрівся з Трампом (відео)

20:21

Що відбувається Як спецслужби рф вербують українців через заборонені в Україні російські соцмережі "ВКонтакті" та "Однокласники"

Як спецслужби рф вербують українців через заборонені в Україні російські соцмережі "ВКонтакті" та "Однокласники"
20:00

Жителі Селидівської громади отримали гуманітарну допомогу на Київщині та Дніпропетровщині

19:44

Луганські прикордонники показали, як на Бахмутському напрямку нищили окупантів і їхню техніку (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: