"Доступ до футболу повинен бути у всіх": у Маріуполі працює спортивна секція для дітей з інвалідністю

Як влаштовані заняття і яку користь вони приносять — дізнався "ВВ"

Уже два роки в Маріуполі працює два футбольних клуби для дітей з інвалідністю. Такі секції є всього в декількох містах України.

Дізналися, як влаштовані заняття, яку користь вони приносять і як на них можна потрапити.

Індивідуальний підхід до кожного

Фото: M-Sport

Щотижня в спортивному комплексі «Іллічівець» проводяться футбольні тренування для дітей з інвалідністю. Разом з тренером тут займаються діти з синдромом Дауна, розладами аутистичного спектра, психоневрологічними захворюваннями, вадами слуху та іншими хворобами.

«Сенс в тому, що доступ до футболу повинен бути рівнозначним у всіх. Незалежно від гендерної приналежності, фізичного розвитку і так далі. Виходячи з цього, була ідея запустити такий експериментальний проєкт, який зараз вже на цей момент вийшов, мабуть, в певне програмне русло, де обов'язково приділялася б увага дітям з інвалідністю», — розповідає тренер дітей з інвалідністю Дамір Юсупов.

Крім Маріуполя такий проєкт реалізується в Києві, Харкові та Івано-Франківську.

Всі тренери пройшли спеціальний курс підготовки від англійського футбольного клубу «Ньюкасл Юнайтед» за підтримки UEFA Foundation for Children.

«Це один з найбільших фондів в Європі, які займаються з людьми з обмеженими фізичними можливостями. У них досить серйозна інспекція, досить серйозний досвід роботи в цій сфері. Вони приїхали, провели курс для тренерів проєкту, і зараз ми використовуємо їх досвід в нашій практиці», — пояснює Дамір Юсупов.

Фото: M-Sport

Спорт і рухливі ігри допомагають підвищити соціалізацію дитини.

«На цих тренуваннях ми намагаємося знайти через наших тренерів індивідуальний підхід до кожної дитини. Для нас найголовніше, щоб вона була морально задоволена, щоб їй було комфортно тренуватися, щоб вона хотіла сюди приходити на кожне тренування, щоб для неї це було свято. Ну і почуття батьків складно передати, коли вони бачать, що їхня дитина чогось не робила, а через місяць він починає водити фішки з м'ячем або працювати з координаційними сходами. Це чудово», — вважає директор комунального підприємства «М-Спорт» Едуард Мельник.

Поліпшення відносин між дітьми та батьками

Фото: M-Sport

Футбольні тренування побудовані на ігрових вправах, які націлені на закріплення моторних функцій і взаємодію з командою. На тренуваннях діти водять м'яч між конусами, вчаться пасувати та приймати м'яч, старші діти кидають м'яч в кільце. За словами Даміра Юсупова, важливо використовувати індивідуальний підхід до кожного учасника тренувань. Разом з дітьми займаються і їх батьки.

«Молодшій групі ми даємо можливість комунікувати батькам з дітьми в такій нестандартній, нетрадиційній обстановці. Коли дитина бачить батька не просто як близьку людину, а як якогось наставника, тренера, у неї відкриваються до нього зовсім інші емоції. Найчастіше діти себе і поводять вже по-іншому », — вважає тренер.

Юлія Сеіна разом з сином понад рік відвідує тренування. Про заняття дізналася від знайомих і каже, що не могла втратити таку можливість.

«Для людей з інвалідністю, особливо для дітей, на жаль, не всі двері відкриті. Це такі маленькі калиточки, в які потрібно увійти, постукати. Тут батьки безмежно вдячні організаторам і нашому тренеру Даміру, тому що потрібно мати величезне терпіння, щоб працювати з нашими дітьми. У нас є і доросла група, мій син в ній займається. Тому звичайно ми дуже хочемо, щоб все це тривало», — говорить Юлія.

Фото: M-Sport

Жінка зазначає, що із задоволенням би водила сина в баскетбольні та волейбольні секції.

«Чим більше, тим краще. Хапаєшся за будь-яку можливість», — пояснює Юлія.

Батькам, які виховують дітей з інвалідністю, вона радить не опускати руки:

«Потрібно стукати, шукати. Зараз є маса можливостей, море інформації. Інтернет, соцмережі. Знаходити таких же однодумців, підтримку інших батьків. Тому що якщо просто сісти та опустити руки — нічого не зміниться. А так хоч би є шанс, найголовніше і найважче, цих дітей соціалізувати».

Як записатися на заняття?

Щоб записати дитину на заняття та отримати консультацію, зверніться до тренера Даміра Юсупова за номером: 067-543-78-01.

Всі тренування безкоштовні.

Заняття проходять раз на тиждень в СК «Іллічівець» в Приморському районі та в школі-інтернаті №2.

Последние новости

  • Війна з РФ

Викрадені долі: як та чому росія депортує дітей Донеччини та Луганщини

Тему дітей завжди використовували як частину російської пропаганди. Однією з так званих «причин» повномасштабного вторгнення… Read More

13 години назад
  • Суспільство

У пошуках нового дому: історія Луганського обласного краєзнавчого музею

Луганський обласний краєзнавчий музей має сторічну історію. Двічі заклад втрачав усе через війну та релоковувався:… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Прифронтові історії. Один день з евакуаційниками "Схід СОС" на Донеччині

З початку повномасштабної війни евакуаційники благодійної організації «Схід СОС» евакуйовують цивільних з прифронтових сіл та… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Як отримати українську юридичну допомогу в окупації: поради та важливі контакти

Мешканці тимчасово окупованих територій можуть дистанційно отримати безоплатну юридичну допомогу. Східний Варіант підготував підбірку корисних… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Як знайти тимчасове житло після виїзду з ТОТ: поради та корисні контакти

Після виїзду з окупованих територій для багатьох українців пошук тимчасового житла стає першочерговим завданням. Східний… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Фейки про викрадення дітей: як російська пропаганда бреше про "Білих янголів"

«Білі янголи» — це загони поліцейських, які працюють у прифронтових населених пунктах. Вони їдуть туди,… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.