UA
RU UA
04 Червня 2024, 07:40
7728
10 років тому Лиман звільнили від російських окупантів: як це було
Історія

10 років тому Лиман звільнили від російських окупантів: як це було

4 червня 2014 року Лиман було вперше звільнено від російських окупаційних військ. Східний Варіант разом з очевидицею цих подій пригадує, як 10 років тому місто вибороло свободу.

Лиман — перше місто Донеччини, яке було звільнено українськими військовими від бойовиків у російсько-українській війні. Восени 2022 року Лиман вдруге звільнили від російських окупантів, але вже під час повномасштабної війни.

Передумови й захоплення міста терористами

Весною 2014 року терористичні угрупування сепаратистів за підтримки росії розпочали окупацію українських територій. Спочатку це сталося в Криму, а потім — на Донеччині та Луганщині.

12 квітня 2014 року сили так званих «днр» захопили міські відділи міліції та міськради в Лимані, Словʼянську, Краматорську, Дружківці та Бахмуті. При цьому місцеві жителі та жительки чинили спротив окупаційним діям терористів.

російські терористи
Фото ілюстративне. Джерело: gur.gov.ua

Велику роль у протидії російським терористам в той день зіграли й лиманці. Небайдужі мешканці не злякалися пострілів і стали «щитом» перед озброєними сепаратистами, про це повідомляв тодішній мер Лиману Леонід Перебийніс. Бойовики стріляли в небо, але люди стояли на місці. Сепаратисти побачили, що їхні залякування не спрацювали, повернулися і поїхали. Виконувач обовʼязків міністра внутрішніх справ Арсен Аваков тоді повідомив, що зброя АК100 з підствольними гранатометами, з якими бойовики зайшли в місто, є тільки в збройних сил рф.

Через два дні, 14 квітня, було введено в дію рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України». Наступного ранку на Донеччині розпочалися бої.

30 квітня проросійські бойовики повернулися в Лиман. Близько 40 озброєних чоловіків у той день увірвалися на сесію лиманської міськради та під прицілом АК-47 взяли депутатів та громаду в заручники, змусивши включити до порядку денного голосування про визнання так званої «днр». У місті та біля нього бойовики спорудили блокпости та почали контролювати рух автотранспорту, вишукуючи міфічних агентів Державного департаменту США.

30 квітня 2014 року у Лимані
30 квітня 2014 року у Лимані. Фото: maidan.org.ua

Лиманці Віолета Цуркан та Роман Пунін тоді працювали журналістами в одному з місцевих друкованих видань. Вони пригадують збори біля міськвідділу міліції, будування блокпостів окупантів, незаконний референдум, збори громадян перед міськрадою для роз'яснень окупаційної «політики партії». Вони фіксували це, робили фото та відео, описували ситуацію у газеті. 

«Спочатку загарбники займалися розподілом в місті й не чіпали нас. Далі почалися натиски з усіх сторін. Почалися погрози з боку бойовиків про вивезення в мішку у ліс, але ми продовжували виконувати свою роботу. Були натиски на підприємців, чоловіка, який тримав торговельний намет на озері, вивезли в ліс. Була інформація про катування і вбивство», — розповіла Віолета Цуркан. 

Терористи викрадали, катували та вбивали людей, які не погоджувалися з їхньою політикою. 8 травня міліція Луганської області знайшла в лісі тіло керівника лиманського осередку Товариства «Просвіта» Валерія Сала. Убитий мав сліди тортур та був захований у багажнику власного авто.

Лиман день визволення 2014
Фото: Роман Пунін

11 травня в окупованому Лимані пройшов так званий «референдум». Пройшов він під дулами автоматів та з підробними списками виборців, і не мав жодної юридичної сили. Тоді ж українські військові сили почали готуватися до звільнення міста.

Лиман день визволення 2014
Блокпости так званих “днр” у Лимані. Фото: maidan.org.ua

«У самому місті відчувалася окупація, був брак ліків, продуктів, окупанти не пропускали вантажі в місто, та вони й не їхали. Бракувало дитячих товарів, харчування. І багато чого іншого. Прилавки магазинів помітно спустошилися. А тим часом на “зборах” рупористи окупантів волали про світле майбутнє і “ідею заради ідеї”. Хтось у це вірив, інші очікували матеріального підкріплення. У будь-якому випадку, ті, хто пішли за цими фейковими лозунгами, після деокупації міста втекли в росію», — розповідає Віолета.

Перше звільнене місто

До операції звільнення Лиману залучили 1-й батальйон 79-ї аеромобільної бригади, десантників та артилерію 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, підрозділи 17-ї танкової бригади, спецпризначенців МВС — полк «Ягуар», «Омега», бійців Нацгвардії. Вранці 3 червня сили Антитерористичної операції почали наступ на місто. Для знищення вогневих точок та укріплень противника на підступах до міста задіяли штурмовик Су-25, винищувач Міг-29 та ударний гелікоптер Мі-24. Для висадки десанту — Мі-8, для розвідки місцевості — Ан-30Б.

У той же день сили АТО висунули ультиматум терористичним угрупуванням «днр» у Лимані: скласти зброю, або вони будуть знищені. Українські захисники оточили місто та були готові атакувати.

Лиман день визволення 2014
Друга рота 1-го батальйону 79-ї аеромобільної бригади висувається на штурм. Фото: museum.tck.pl.ua

Ближче до вечора вони зачистили частину Лиману і вийшли до залізниці. Була знищена база підготовки бойовиків та опорні пункти. Під час боїв загинув боєць 79-ї окремої аеромобільної бригади Юрій Власенко. Тоді в Лимані була знищена база підготовки бойовиків та опорні пункти.

«Я, Роман Пунін і ще один наш друг вийшли на зустріч нашим захисникам, що рухалися на техніці в бік міста. Також до захисників вийшли й інші лиманці. Хтось був на дахах будинків. Йшла зачистка і нам не можна було підходити близько, тому ми просто стояли й дивилися, як Україна починає повертати своє», — пригадує той день Віолета Цуркан.

Наступного дня, 4 червня, над будівлями міських адміністрацій українські захисники підняли синьо-жовтий стяг.

Лиман день визволення 2014_07
Воїни 79-ї бригади під час зачистки. Фото: museum.tck.pl.ua

«Далі були зачистки по місту. Окупанти-ватажки втекли з Лимана заздалегідь. Загинули мирні мешканці. Під час обстрілу вокзалу ми побігли робити репортаж, щоб зафіксувати це. Тоді вперше побачила людину, яка загинула від обстрілу. Це був залізничник, яких не встиг заховатися від вогню і його накрило біля залізничного кафе», — розповідає Віолета.

У 2022 році Лиман знову опинився на лінії фронту. У квітні місто опинилося під російською окупацією. За час боїв та через російські обстріли Лиман був сильно зруйнований. Восени того ж року завдяки злагодженим силам української армії Лиман деокупували. Українські прапори знову повернулися до міста.

Лиман
Фото: Донецька ОВА

Зараз ситуація в Лимані складна. Багато людей виїхало, а ті, хто залишається, вимушені жити серед руїн. Повноцінне відновлення поки що неможливе через безпосередню близькість фронту та активні бої.

Проте історія Лиману показує, що всі міста Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської, Запорізької областей обовʼязково будуть звільнені. Попри масштабні руйнування, які завдала росія, кожен населений пункт в Україні свого часу буде відновлено.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
21 Червня П’ятниця
08:52

Противник атакував на Лиманському та Куп’янському напрямках 22 рази

08:28

За 20 червня росіяни вбили 5 жителів Донеччини

08:00

ЗСУ ліквідували ще 1060 окупантів

20 Червня Четвер
23:24

25 червня ВПО з Луганщини у Житомирі проконсультує ПФУ

22:54

Сьогодні на фронті вже відбулося 128 бойових зіткнень: які результати

22:53

Досьє Катерина Храпович: досьє громадської діячки, активістки, волонтерки з Маріуполя

Катерина Храпович: досьє громадської діячки, активістки, волонтерки з Маріуполя
22:15

Єдиний син Міністра внутрішніх справ України мобілізувався до війська

21:34

Партизани "АТЕШ" виявили російську військову базу в окупованому Луганську

20:54

На Курахівському та Придніпровському напрямках побільшало російських атак

20:27

Сєвєродонецький інклюзивно-ресурсний центр працює з дітьми та консультує батьків у Дніпрі

19:55

Один загиблий та троє поранених: армія рф обстріляла Миколаївку на Донеччині

19:21

Уряд отримав доручення розробити умови для спрощення встановлення українцями сонячних панелей та акумуляторів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: